KURAN’İ KERİMDE İTTİKA (TAKVA)
Takva:Bir şeyi korumak,zarar verecek şeylerden sakınmak,bir şeyi başka bir şeyle tehlikelere korumaya almak anlamındaki ‘’vikaye’’ kökünden gelen ‘’ittika’’;sözlükte kuvvetli bir himayeye girerek korunmak,sakınmak kendini muhafaza altına almak,anlamında kullanılır.
İttikanın İsim şekline ‘’TAKVA’’Denir.
Dini anlamda ‘’İttika’’ ve ‘’Takva’’ Allah’ın Emir ve Yasaklarına ,İman ederek bunlara karşı gelmekten sakınmak,korunmak İlahi cezayı gerektirecek tutum ve davranışlardan korunmaktır
Allah’ın Emir ve Yasaklarına uyarak hayatına yön veren Kişilere ‘’Muttaki’’ denir.
Kuran’i Kerimin geneli ‘’İttika’’ Kavramını ele almıştır.Kuran’da 54 defa (İttekullah’e) şeklinde Allah’ın Emir ve Yasaklarına riayet edilmesi emredilmiştir. Peygamberlerin tümü kendi kavimlerine bu emri iletmişlerdir.
Kuran’i Kerimde ‘’İttika’’ kavramı şu kavramlar ile birlikte kullanılmıştır.
İman
"Şu Bana karşı sorumluluk bilincinden uzaklaşan Firavun toplumuna!" (Şuara 11)
Tevbe
Eğer Kitab-ı Mukaddesin izleyicileri (gerçek) inanca ve Allaha karşı sorumluluk bilincine ulaşmış olsalardı, Biz gerçekten onların (geçmiş) kötülüklerini siler ve onları nimet bahçelerine sokardık; (Maide 65)
İtaat
Göklerde ve yerde ne varsa, hepsi O'nundur; (o halde,) kulluk ve itaat de daima O'na olmalıdır: hal böyleyken, tutup yine de, Allah'tan başkasına mı saygı ve duyarlık göstereceksiniz? (Nahl 52)
Ma’siyetleri Terk Etmek
Sana ayın evrelerini soruyorlar. De ki: "Onlar, haccın ve insanların (öteki faaliyetlerinin) vaktini gösterir." Öte yandan erdemlilik, (zannedildiği gibi) evlere arkalardan girmeniz değildir; ama gerçek erdem sahibi, Allah'a karşı sorumluluk bilinci duyandır. O halde evlere kapılarından girin ve Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun ki gerçek mutluluğa erişebilesiniz. (Bakara 189)
Korkmak (Haşyet)
Ey İnsanlar! Rabbinize karşı sorumluluk bilinci taşıyın; çünkü, Son Saat'in sarsıntısı, gerçekten korkunç olacak! (Hac 1)
İbadet Etmek
O (ki,) kullarından dilediğine: "(bütün insanları) uyarın ki, Benden başka İlah yok, öyleyse Bana karşı kendinizi uyanık bir bilinç ve duyarlık içinde tutun!" buyruğunu ulaştırmaları için melekleri vahiyle indirir.(Nahl 2)
İhlas
Böyle bir yere asla adımını atma! İçine adım atacağın en uygun mescid, daha ilk günden beri Allah'tan yana sağlam bir bilinç ve duyarlık temeli üstünde yükseltilen mescittir. (Öyle bir mescid ki) orada arınmak isteğiyle dolup taşan adamlar vardır, (ki zaten) Allah (da) kendini arındıranları sever. (Tevbe 108)
Takvanın mertebeleri Üçtür:
1:Şirk,Küfür ve Nifak’tan korunmak İman ile İhlaslı bir şekilde Allah’ın Emir ve Yasaklarına uymak Kelime-i Tevhidin manasını belleklere kazımak ve Allah’tan başka İlah olmadığını eylemleri ile ispatlamak.Kelime-i Tevhidin bir başka ismide Kelime-i Takvadır.
2:Büyük ve Küçük günahlardan sakınmak,Küçük günahlarda ısrarcı davranışlardan kendini muhafaza etmek bir şey olmaz dememek.Allah’ın Emir ve Yasaklarına uymak.
3:Kalbin Allah dışındaki Meşguliyetlerinden kendini muhafaza edebilmek.Bütün varlığı ile Allah’a tam bir teslimiyet içinde Allah’a yönelmek.
‘’İttika ve Takva’’ Kavramı ‘’İman’’ ‘’İhlas’’ ’’İbadet’’ ‘’İtaat’’ ‘’Salih Amel’’ ‘’Birr’’ ve ‘’Adalet’’ gibi kavramlar da bu kapsama girer.Çünkü bu belirtmiş olduğum Kavramlarda Allah’ın Emir ve Yasaklarına uyma hususuna değinmektedirler. Çünkü bu Kavramlar Zulmün Zıddı kavramlardır.
İşte böyle; kim Allah'ın şiarlarını yüceltirse, şüphesiz bu, kalblerin takvasındandır.
(Hac 32)
Bu çalışmalarımda Kuran ve Kavramlardan yararlanılmıştır....
YitikSevda
www.medineweb.net