GÖRMEDİĞİ HALDE İMAN EDENLER
GÖRMEDİĞİ HALDE İMAN EDENLER
Hz. Âdem(as)’la başlayan peygamberlik görevi son peygamber Hz. Muhammed(sav)’la sona ermiştir. Önceki toplumların insanların yaptıkları veya yapmadıklarından dolayı elde etikleri sonuçlar bizler için sadece tarihten ders almak, ibretler çıkarmak ve akıl yürütmek açısından önemlidir. Son peygamber Resûlüllah(sav)’dan günümüze kadar 1400 küsur yıl geçti. Tevatür yoluyla peygamber/Peygamberler hakkındaki bilgiler bizlere kadar ulaştı. Ve bizlerde kur-an’ın ifadesiyle: “Rabbimiz, biz: "Rabbinize iman edin" diye imana çağrıda bulunan bir çağırıcıyı işittik, hemen iman ettik…(Al-i İmran:193)”
Dünyada üzerinde en fazla tartışmalar yapılan, fikirler üretilen, okunan, okunmasına rağmen anlamı üzerinde pek fazla durulmayan, okunmasına rağmen hayattan dışlanıp fakat insanlar tarafından kutsallaştırılan, vahiy kaynağı olduğunda hiçbir şüphe olmayan ve yaratıcı tarafından da korunan tek kitap. “Hiç şüphesiz, zikri (Kur'an'ı) biz indirdik biz; onun koruyucuları da gerçekten biziz.(Hicr:9)” hiç şüphesiz kur-an’dır.
Bu yüce kitap Rahmanın koruması altında bizlere kadar ulaştı ve bizlerde Allah’ın rahmeti ve merhameti gereği iman edenlerden olduk:
“Bu, kendisinde şüphe olmayan, muttakiler için yol gösterici olan bir kitaptır. Onlar, gayba inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler.
Ve onlar, sana indirilene, senden önce indirilenlere iman ederler ve ahirete de kesin bir bilgiyle inanırlar.
İşte bunlar, Rablerinden olan bir hidayet üzeredirler ve kurtuluşa erenler bunlardır. (Bakara:3–5)”
Kendisinde hiçbir şüphe olmayan, verdiği bilgilerde hiçbir sapma ve eksiklik bulunmayan bu yüce kitap. İnsanlara verdiği bilgilerle hem kendi dönemlerine hem de kendi dönemlerden öncesine ve sonrasına ait bilgilerde vererek bilgilendirmektedir. İnsanoğlu için gaybı olan birçok yaratılış ve tarihi bilgi kur-an tarafından insanlara verilmektedir. Kur-an içinde ihtiva ettiği eşsiz engin bilgiyle de kendisinden önceki kitapları da tasdik etmekte ve onların hükümlerinin artık nesih(ortadan kalktığını) sadece kendisine iman edilmesi gerektiğini bildirmektedir.
Bizler görmediğimiz halde bir davetçinin geldiğini işitip kendisine iman ettik. Bir şeyi görerek yakından müşahede ederek iman etmekle kendisini görmeden iman edenlerin bir olmayacakları konusunda kendisine iman ettiğimiz, kendisini tanıyabildiğimiz oranda sevip saydığımız Hz. Muhammed(sav) şöyle buyurmuştur.
Resûlullah (s.a.v) ashabına bir defasında,
—Mahlûkatlar içerisinde imani en tuhaf ve şaşırtıcı kim olduğunu bilir misiniz? Diye sormuştu. Ashab:
—Meleklerin imanidir, diye cevap verdiler. Nebi (s.a.v):
—Melekler nasıl iman etmesinler ki! Zira onlar Allah’ı bizzat görebilirler, diye karşılık verdi. Ashab:
—Ey Allah’ın Resulü, o zaman peygamberlerdir, dediler. Nebi (s.a.v):
—Peygamberlerde değil; çünkü onlara Cebrail her zaman gelerek Allah’ın emirlerini indirir, dedi. Ashab:
—Senin ashabındır, dediler. Nebi (s.a.v):
—Ashabım nasıl iman etmesin ki; zira onlar bana gelen mucizeleri görebiliyorlar ve ben de Allah’ın bana indirdiklerini onlara tebliğ ediyorum. Gerçek sudur ki, İnsanlardan en hayret edilecek imana sahip olanlar; benden sonra gelip beni görmedikleri hâlde bana iman edenler ve yine beni görmedikleri hâlde (sözlerimi) tasdik edenlerdir. İşte onlar benim kardeşlerimdir." buyurdular....
İşte kur-an’ın ifadesi kendisine uyulmanın, iman edilmenin karşılığı: “Eğer siz Allah'ı seviyorsanız bana uyun; Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah bağışlayandır, esirgeyendir.(Al-i İmran:31)”. Sevgisi Allah sevgisinden daha büyük kim olabilir? Bir insanın seveni Allah olursa bundan daha büyük mükâfat ne olabilir? Güzel insanı sevmek elbetteki güzel görmeyi, güzel düşünmeyi gerektirir. Allah’ın kendisine Halil edindiğini sevmenin karşılığı elbetteki Allah tarafından sevilmek olacaktır. Vaadine sadık olan Allah’tan başka kim olabilir? “(Bu,) Allah'ın vaadidir; Allah, vadinden geri dönmez. Ancak insanların çoğu bilmezler.(Rum:6)”
Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.
Abdulhelim Almalı
a_h_almali@mynet.com