Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03Haziran 2010, 22:36   Mesaj No:1

KARAKÖSE

Medineweb Sadık Üyesi
KARAKÖSE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KARAKÖSE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5710
Üyelik T.: 18 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:44
Mesaj: 326
Konular: 48
Beğenildi:14
Beğendi:0
Takdirleri:53
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Günümüz Müslümanının Peygamber İsmi Sorunu

Müslümanlarda Peygamber İsmi Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL

Kuran anlayışı güzel bir isim ile çağrılmayı çocuğun babası üzerine olan hakları arasında sayar. Yani güzel bir isme sahip olmak çocuğun ebeveynleri üzerindeki hakkıdır.
Çocuğa verilecek ismin güzel bir anlama sahip olması gerekir.
Peki, isimde güzellik ne anlama gelir? İsmin güzel olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Güzel isim kelime anlamı hoş olan, söyleyişi kolay olan, kulağı tırmalamayan, ilahi ve insani kavramları hatırlatan isim demektir.
Telaffuzu zor olan, ahlaksızlığı ve zalimliği hatırlatan, kulağı hoş gelmeyen, kelime anlamı çirkin olan isimler güzellikten yoksun isimler olarak nitelendirilir.
Bu çerçevedeyeryüzünü Allah adıyla imar etmeye çalışmış kimselerin isimleri örnek kişilikleri hatırlattıklarından güzel isimler olurken, yeryüzünde fesat yaymış kimselerin isimleri çirkin isimler olmaktadırlar.
Günümüz modernistMüslümanı, genelde peygamber isimlerinin, özelde ise Muhammed’in(a.s) isminin kullanımını doğru bulmamaktadır. Bu hatalı değerlendirme hatalı akıl yürütmenin sonucudur. Peygamber isimlerinin sorumluluk açısından ağır isimler oldukları, bu sebeple sahiplerini zor durumda bırakacakları inancı günümüzmodernist Müslümanları arasındaoldukça yaygındır. Onaylamama “Muhammed ismi ağır isimdir, onu taşımak kolay değildir” sözleri ile dile getirilir. Sanki adı Muhammed olan birinin işlediği günahlar 10 ile çarpılır, adı kaya olan birinin günahları da Allah tarafından görmezden gelinir.
Bununla birlikte gelenekçi Müslümanlarda da yukarıdakine zıt bir yaklaşım hâkimdir. Çocuklarını isimleri üzerinden bir yükün altına sokarak, günah işlemelerini engelleme düşüncesi gelenekçilerde mutlaka Muhammed ismini kullanma inancına yol açmıştır.
İlk gruptakiler peygamber ismi kullanmadıkları için sorumluluktan kurtulduklarına inanırken, ikinci gruptakiler çocuklarına verdikleri isim ile onları islami bir sorumluluk altına soktuklarını düşünmektedirler. Hakikatte ise yeryüzündeki tüm Müslümanlar aynı sorumluluklara sahiptirler, isimleri ne bu sorumlulukları azaltır nede artırır.
Bu ruh halinin sonucu olarak, ilk gruptakilerin ailelerinde hiç peygamber ismine rastlanmazken, ikinci gruptakilerde adı Muhammed olan birkaç kişi görülebilmektedir.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi KARAKÖSE 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Müslümanlarda Din İşleri Müdürlüğü... Makale ve Köşe Yazıları KARAKÖSE 0 1932 16 Mart 2012 16:51
Müslümanlarda Sahabe Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 6 3292 03 Ocak 2012 11:45
Müslümanlarda Hadis Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL Makale ve Köşe Yazıları Medine-web 22 8974 05 Ağustos 2011 10:04
Müslümanlarda Kuran Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL Makale ve Köşe Yazıları Medine-web 23 10247 20 Temmuz 2011 10:29
Müslümanlarda İman Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 4 2028 02 Mayıs 2011 10:36