12 Aralık 2007, 23:13
|
Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 5587 Üyelik T.:
05 Aralık 2008 Arkadaşları:14 Cinsiyet: Memleket:İstanbul Yaş:35 Mesaj:
2.537 Konular:
2038 Beğenildi:116 Beğendi:0 Takdirleri:270 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Gençlik İçin Yapılabilecekler Nelerdir? Gençlik İçin Yapılabilecekler Nelerdir? GENÇLİK İÇİN YAPILABİLECEKLER NELERDİR? Mustafa Aydoğdu;
Birimiz hastalanıp doktora gittiğinde doktor önce bizi dinler. Muayene eder sonra ne gerekiyorsa onu yapar. Ya reçete yazar ya da başka yapılması gerekenleri yapar. Önce tesbit sonra tedavi gelir.
Bakırköy’de açılan Ergen Kliniği gençlerin içinde bulunduğu durumun vahametini gözler önüne seriyor. Ergen Kliniğine başvuranların problemleri aşina olduğumuz sivilce sorunlarının çok ötesinde.
Bakırköy Ruh ve Sinir hastalıkları Hastanesi Başhekim vekili Kemal Sayar:
“Uçurumdan aşağı tepetaklak giden bir toplum, ‘henüz yolun yarısındayım, şimdilik her şey yolunda’ diyor. Gençlerimiz için acil tedbirler almazsak bir gün milletçe tepe üstü çakılabiliriz.” diye konuşuyor.
- Gençler hayatın anlamını, daha çok tüketerek anlamaya çalışıyor.
- En kolay yoldan (yol önemli değil meşrû veya gayri meşrû) şöhret ve para kazanmaya çalışıyor.
- Kitap okumayı sevmiyorlar.
- Erkekler için ideal insan dizilerdeki aktörler.
- Kızlar için ideal insanlar mankenler oluyor.
Yani kısaca toplumun her kesiminden olduğu gibi gençlerden de ‘acıyın bize’ feryatları yükseliyor.
Mümin nerede bir yanlışlık varsa kendini ondan mesul tutmalı ve çareler aramalıdır. Ferdî ve sosyal mesuliyetlerimizi idrak etmek zorundayız.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:
“Her insan İslam fıtratı üzerine doğar sonra anne ve babası ve çevresi onu yahudileştirir, hıristiyanlaştırır.” buyurmaktadır.
Ana baba yahudi ol demez, ama ihmal eder, sürekli maddî hedefler koyar önüne. Ondan sonra da istediğin kadar yahudiye kız. Çocuk da, genç de ana baba da kızar belki yahudiye ama değer yargıları yahudilerle örtüşür.
Ne yapmalı?
İnsan gücü bilincinden gelir.
Bilginin şuura dönüşmesi gerekir. İlmi, örnek insanlar tarafından verilmeli. Bir genç dinini genel kültür boyutunda değil, gidilen yol, hayat tarzı açısından bilmeli. Kur’an’da geçen kıssalar mutlaka okunmalı, kendi tarihini bilmeli, diğer insanların tarihlerini de bilmeli. İmam-ı Nevevi hazretleri her gün üç saat iyi veya kötü insanların hayatlarını okurmuş.
Peygamberimiz bizlere hedefler koymuş. Mesela, “insanların hayırlısı insanlara faydalı olandır.” buyurmuş. O halde gençlerimize insanlığa faydalı olabilecek hedefler koymamız gerekiyor. Peygamberimiz faydasız ilimden Allah Teala’ya sığınmış. Bunlar bizler için bir ölçüdür. Bir genç çağını iyi bilmeli. Dönen dolapları okumalı. İnsanlar nasıl ikna ediliyor, Allah’a isyan nasıl süsleniyor, itaat ve kulluk nasıl zor gösteriliyor, kelimelerle nasıl oynanıyor bunları da bilmeli. Her gencin kabiliyetine uygun bir işi mutlaka olmalı ve o işi mutlaka güzel yapmalı. Eğer o genç kabiliyetli ise dini konularda ihtisaslaştırılmaya yönlendirilmeli.
Peki, dinimizi, tarihimizi, siyeri, İslam ahlakını insanlara nasıl aktarmalıyız? Gençlere karşı nasıl bir dil geliştirelim ki anlatılanlar onları da cezbetsin?
Biz genç iken Mute Destanı kaseti çok etkileyici olmuştu. Ve biz ondan çok şeyler öğrendik. Dinimizi reforme etmeye, onu bambaşka bir forma sokmaya çalışmayacağız. Zaten bu insanı küfre kadar götürür. Ama dini sunuş ve anlatış şeklini değiştirip geliştireceğiz. Hz. Mevlana, “Yeni bir şeyler söylemek lazım cancağızım” derken bunu kastediyordu. Gençlerin, çocukların hatta tüm insanların ilgisini çekecek metotlar üzerine her sorumlu insanın kafa yorması gerekiyor.
Genç, medyaya karşı mutlaka uyanık olmalı kim iyi niyetli kim kötü niyetli izah edilmeli. Lokman aleyhisselam oğluna öğüt vererek demişti ki,
“Yavrum Allah’a ortak koşma, çünkü ortak koşmak, büyük bir zulümdür.” (Lokman 13)
Burada bir hitap şekli dikkat çekiyor. İkinci olarak da söylediği şeyi izah ediyor, Lokman aleyhisselam:
- Gençlere istişare yapacağı insanların da ölçüsü verilmeli herkesle istişare yapılmayacağı örneklerle izah edilmeli.
- Estetik ruhu verilmeli.
- Çile ve sıkıntı çekmeli, paranın, dostun, atanın kıymetini bilmeli.
Bir gencin zihninde mutlaka ayet ve meali, hadisler ve mânâları bulunmalı ve atasözleri de bulunmalı. Bunlar kendisinin olaylara bakış açısını yansıtmalı. Atasözleri ayet ve hadislerle çelişmemelidir.
Genç mutlaka yönlendirilmeli. Çok konuşmaktan az ve öz konuşmaya ve yerinde konuşmaya, batılı müdafaadan hakkı müdafaaya, beceri gösteremediği yönden beceri gösterdiği yöne, kısaca olumsuzdan olumluya yönlendirilmeli. Çünkü zamanımız yönlendirme zamanı, birileri biz boş durduğumuz zaman bu gençleri ve insanları olumludan olumsuza yönlendiriyor.
İyi anne-babalık yapmak sağlıklı nesillerin yetişmesi için şart. Helal gıda çok önemli ve hepimiz durmadan dinlenmeden Allah’a dua edip yardım isteyeceğiz. Tahrim Suresi ayet 6 hep zihnimizde duracak.
“Ey iman edenler kendinizi ve ailenizi bir ateşten koruyun ki, onun yakıtı insanlar ve taşlardır...” Buradaki ateş cahilî hayat tarzıdır.
Gençliği ihmal eden geleceğini ihmal eder. Onun için yakınımızı ve uzağımızı görmek zorundayız. |
| |