11 Nisan 2009, 22:04
|
Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 5587 Üyelik T.:
05 Aralık 2008 Arkadaşları:14 Cinsiyet: Memleket:İstanbul Yaş:35 Mesaj:
2.537 Konular:
2038 Beğenildi:116 Beğendi:0 Takdirleri:270 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Ramazan'ın sağlık ayı olduğunu unutmayalım Ramazan'ın sağlık ayı olduğunu unutmayalım
Ramazan ayı bazılarımızın zannettiği gibi 'yeme ayı' değil, 'yememe ayı'dır Yani oruçlu olduğumuzda iftar ve sahurda aşırıya kaçmamız hiç doğru değildir
Akşam iftara oturduğumuzda (sahura kalkmışsak) 12 saat civarında aç kalmışız demektir Sindirim sistemimiz istirahattedir İşte biz iftarda yemeği birden ve aşırı şekilde mideye doldurursak salgılar fazlalaşır, tansiyon düşüklüğü olur Hele bir de yemeği yedikten sonra uzanıp yatarsak tehlike artar Vücuttaki kan, mide ve bağırsakların etrafında toplanır
Beyin ve kalbe kanın gitmesi engellenir Kan birden vücuda dağıldığında ise kalp çarpıntılarına ve krize kadar varır
Bu sebeple kalbinden rahatsız olanlar yediklerine dikkat etmelidirler Tavsiye edilen; yemeğin yavaş, iyi çiğnenerek ve sohbetle, muhabbetle yenmesidir Osmanlı konaklarında iftarda önce çorba çıkar, misafirler orucunu bu şekilde açtıktan sonra akşam namazı eda edilirmiş Yemek ise namazı müteakiben yenirmiş Aslında sağlığa en uygun olanı da budur Yine Ramazan'da bol sıvı almalıyız Taze meyve suyu, ayran gibi içecekler de alınabilir Ramazan'da ağır yiyeceklerden kaçınmalı, meyve ve çiğ sebze tüketimine önem verilmelidir Ramazan'ın sağlık ayı olduğunu unutmayalım
Doç Dr Sefa Saygılı
|
| |