|
Konu Kimliği: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi: 04 Kasım 2019 (20:29), Konuya Son Cevap : 08 Kasım 2019 (21:04). Konuya 8 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
04 Kasım 2019, 20:29 | Mesaj No:1 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 | Bak Şu Ispanağın İşine Bak Şu Ispanağın İşine İstanbul'da birçok kişi bulanık görme ve kas güçsüzlüğü şikayetiyle hastanelerin acil servislerine başvurdu. Başta Kanuni Sultan Eğitim ve Araştırma, Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma, Esenyurt Devlet, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma hastaneleri olmak üzere yüzlerce vatandaş, zehirlenme şüphesi ile acil servisleri doldurdu. Çanakkale ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu birçok ilde görülen ıspanak zehirlenmesinin, ürünün arasına karışan 'avrat otu' nedeniyle gerçekleştiği öğrenildi. Hastaların vücudunda bu ottan kaynaklanan yüksek miktarda atropin tespit edildi. İncelemeler kapsamında ortak dağıtım noktasının da belirlendiği, Ankara Beypazarı olduğu ileri sürüldü. KARAR.COM/İSTANBUL İstanbul'da başta Kanuni Sultan Eğitim ve Araştırma, Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma, Esenyurt Devlet ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma hastaneleri olmak üzere yüzlerce vatandaş, zehirlenme şüphesi ile acil servislere başvurdu. Tuzla'da bir grup işçinin ıspanak tüketimi sonrası benzer bulgularla hastaneye başvurdukları öğrenildi. Rahatsızlananlar bulanık görme ve kas güçsüzlüğü şikayetiyle hastaneleri doldururken, zehirlenmelere ıspanak tüketiminin neden olduğu belirlendi.Günün ilerleyen saatlerinde artan vaka sayılarının İstanbul'la sınırlı kalmadığı ortaya çıktı. Konuya ilişkin açıklama yapan Yoğun Bakım Derneği "Tarlalarda üretilen ıspanaklara sıkılan böcek öldürücü ilaçların yol açtığı organofosfat zehirlenme nedeniyle başta İstanbul'da olmak üzere pek çok ilde zehirlenme vakalrına yol açmıştır" dedi, "En az 10-15 ıspanak tüketmeyin" uyarısında bulundu. AVRAT OTU İDDİASI Yoğun Bakım Derneği'nin uyarısının ardından zehirlenme vakaları ile ilgilenen doktorların verdiği bilgiye göre, zehirlenmenin avrat otu nedeniyle olabileceği belirtildi. Çanakkaleve Ankara'da da görülenvakalar zehirlenmelerinİstanbul'la sınırlı kalmadığını ortaya koydu. Zehirlenmelerinıspanağa karışmış avrat otu nedeniyleyaşandığı belirtildi.Zehirlenenen vatandaşların vücudunda yüksek miktarda bu otta bulunan 'atropin' maddesi tespit edildi. İncelemeler kapsamında ortak dağıtım noktasının Ankara Beypazarı olduğu ileri sürüldü. RESMİ AÇIKLAMA: ISPANAĞA BENZER YABANCI OTLAR İstanbul İl Tarım Müdürlüğü, zehirlenmelerin ıspanağa benzer yabancı otlar nedeniyle yaşandığını açıkladı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklama şöyle: "İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir. Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır. Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin (skopolamin) maddesi tespit edilmiştir. Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve skopolamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir." FOTOĞRAFLAR ORTAYA ÇIKTI Laboratuvarlarda yapılan testlerde zehirlenmeye neden olan yabancı otların fotoğrafı da ortaya çıktı. NELER YAŞANDI? İHA'nın aktardığı bilgiye göre, İstanbul'da ıspanaktan zehirlenme şikayeti ile vatandaşlar hastanelere başvurmaya devam ediyor. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan Ahmet Gül'ün oğlu Sami Gül, iş yerinde pişirilen ıspanağı yiyen 8 kişinin zehirlendiğini belirterek "Çok net bilgi sahibi olmamakla birlikte, 3-4 saat önceydi. Telefon alıyoruz kardeşimden, babam ve diğer kardeşim, 4 kardeşiz biz zaten. Zehirlendiklerini, hastaneye geldiklerini söylediler. Ispanak yemişler diye biliyoruz" dedi. "ŞU AN MÜŞAHEDE ALTINDA, KENDİNDE DEĞİL" Gül, "Ispanağın yanında bir sebze yada ot varmış. Adını da tam telaffuz edemiyorum. Marketten alışveriş yapıyorlar. Ispanak alıyorlar. Getiriyorlar, bir kaç saat sonra pişiriyorlar. 8 kişi yiyorlar. Çapa'da da var şu anda. Sarıgazi diye duydum. Bir kaç hastanede var. Ama ilk gittikleri yer Haseki Hastanesi. Oradan farklı hastanelere göndermişler. İş yerinden 8 kişi, ıspanak zehirlenmesi yaşıyor. Buradakiler, birisi babam birisi kardeşim. Biraz önce kardeşimle konuştum. Normal değil ama normale doğru gidiyor. Babamın durumu ciddi zannediyorum. Çünkü kırmızı bölge dedikleri bir yer var. Yoğun bakım herhalde dereceleri var. Şu an müşahede altında kendinde değil"diye konuştu. 44KİŞİ HASTANELİK OLDU DHA'nın haberine göre de Esenyurt'ta bir marketten aldıkları ıspanağı yedikten sonra zehirlendiği iddia edilen 1'i çocuk44 kişi çevre hastanelere kaldırıldı. İddiaya göre, Esenyurt'ta dün 1'i çocuk 25 kişi yemek yedikten sonra rahatsızlanarak çevre hastanelere kaldırıldı.4 kişi Esenyurt Devlet Hastanesi'ne, biri çocuk 5 kişi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, 15 kişi de Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.44 kişi hastanedeki tedavilerinin ardından taburcu edilirken, 9 yaşındaki erkek çocuk ise ailenin isteği üzerine özel bir hastaneye sevk edildi. YEMEKTEN ZEHİRLENDİKLERİ TESPİT EDİLDİ Rahatsızlanan vatandaşlara ilk müdahale acil servislerde yapılırken, hastalar ıspanak yemeği yedikten sonra rahatsızlandıklarını belirtti. Yapılan tetkiklerde kişilerin yemekten zehirlendikleri tespit edildi. Zehirlenmenin tazeliğini uzun süre koruması için çeşitli kimyasal işlemler gören ıspanaktan olduğu ileri sürüldü. İddialar üzerine polis ekipleri, zehirlenen vatandaşların satın aldıkları ıspanakların bulunduğu marketi tespit etmek için çalışma başlattı. YOĞUN BAKIM DERNEĞİ UYARDI Yaşanan zehirlenme vakaları sonrası bir uyarı da Yoğun Bakım Derneği'nden geldi.Dernekten yapılan açıklama şöyle; "Tarlalarda üretilen ispanaklara sıkılan böcek öldürücü ilaçların yol açtığı organofosfat zehirlenme nedeniyle başta İstanbul'da olmak üzere pek çok ilde zehirlenme vakalarında artışın nedeni olarak gösterilmiş. Hiç olmazsa 10-15 gün kadar ıspanak yemeği yenmemesi tavsiye edilmiş". ÇANAKKALE'DE DE BENZER VAKALAR Çanakkale'de görev yapan doktorlarınyaptığı açıklamada, benzer şikayetlerle birçok hastanınacil servise başvurduğunu belirtti. İstanbul'daki hastane çalışanları da konu hakkındauyarıldığı açıklamada, "Hastaların ortak bir toksine maruz kalma ihtimalleri yüksek. Bu yüzden İstanbul içinde çalışan arkadaşları bu tarz vakalar açısından uyarmakistiyoruz" ifadesi kullanıldı. SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA İstanbul Sağlık Müdürlüğü, zehirlenme vakaları ile açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, medyada yer alan 'İstanbul'da yemek yiyen çok sayıda kişi zehirlendi' başlıklı haberlere ilişkin kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için açıklama yapılmasına gerek görüldüğü belirtildi. Açıklamada ifadelere yer verildi: "1-3 Kasım tarihleri arasında İstanbul geneli sağlık tesislerimize gıda zehirlenmesi (ıspanak ve ıspanağa benzer bitkiler) sebebiyle 44 vatandaşımız hastanelere başvurmuş olup, bunların 25'i taburcu olmuştur. Geriye kalan 19'unun ise takibi ve tedavisi acil gözlem servislerinde devam etmektedir. Şu ana kadar hastanelerimize toplam başvuran hastalarımızın hayati tehlikesi bulunmadığı gibi ilgili süreç, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul Valiliğimizce yakından takip edilmektedir." İKİ FABRİKADA DA ZEHİRLENME VAKASI Esenyurt'ta iki hafta önce iki ayrı fabrikada çalışan yaklaşık 80 işçi, ıspanak yemeği yedikten sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı. Akçaburgaz'da bulunan bir fabrikada çalışan yaklaşık 50 işçi yemekhanede makarna, ıspanak, yoğurt ve ekler yedikten sonra rahatsızlanmıştı. İşçiler zehirlenmeye şüphesiyle hastanelere başvurmuştu. Yine aynı bölgede başka bir fabrikada çalışan yaklaşık 30 işçi de mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetiyle hastaneye başvurmuştu. İki fabrikanın yemek şirketinin de aynı olduğu belirtilmişti.
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
Dedesi Ruhunun Yanında | Serbest Kürsü | Sükutu-Ezber | 4 | 42 | 17 Aralık 2024 19:46 |
Peygamberler Neden Sadece Ortadoğu'ya Geldi? | Peygamberler(a.s) | Esma_Nur | 1 | 43 | 16 Aralık 2024 08:47 |
Namaz Hep Vardı | Namaz-Abdest-Teyemmüm | Mihrinaz | 0 | 34 | 16 Aralık 2024 08:36 |
Esad Ailesinin Keyfi Tutuklamaları | Makale ve Köşe Yazıları | Mihrinaz | 3 | 89 | 09 Aralık 2024 17:02 |
53 Yıllık Esad Rejimi Çöktü | Gündem/ Manşetler | Vasat | 8 | 114 | 08 Aralık 2024 09:59 |
04 Kasım 2019, 20:36 | Mesaj No:2 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 |
Suçlunun yabancı ot olduğu söylensede bu aralar yeşil sebze tuketenler aynı şikayetleri yaşıyorlar. Gıdalarda kimyasallar, aşırı tarım ilaçları ciddi tehlike barındırıyor. Aman dikkat.. Bir müddet sebze tuketmeyin. Makarnaya devam.))) Meyveleride soyup yeyin. Soylenildigi gibi sebzeleri sirkeyle temizlemekte çözüm değil..
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
04 Kasım 2019, 20:50 | Mesaj No:3 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 |
[emoji116][emoji116][emoji116] SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
05 Kasım 2019, 11:31 | Mesaj No:4 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 |
Zehirlenmedeki sebebin güzelavrat otudenilen şeyin sebeb olduğuna inanmıyorum! İlaçlamalarda sürekli yapılıyordu, yeni olan bir şeydeğilki.. Üstelik yüzü aşkın kişi aynı anda neden zehirlendi? Halkı bu kdrda saf yerine koymasınlar birileri kar etmek istedi kapatmaya çalışıyorlar😏 dondurucuya koyduklarımız var kurular var gayet güsel idare edilebilir. Para kazanmak isteyenlerin aklı başına gelsin malları ellerinde kalsın akılları başlarına gelsin! Halkın sağlığı ile bu kdrda oynanılmazki Allah ıslah etsin hepimizi
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
05 Kasım 2019, 18:40 | Mesaj No:5 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 |
Güzelavrat her yerde başa bela Ot olsanda kurtuluşu yok Kadinı her devrin fitnesi sayanlar, "girdiği yeri ifsat ediyor yemesi haramdır" deyip güzel avrat otu içün fetva verirlermi acaba))) Neyse iyi tarafından bakalim ya dulavrat otu karışsaydi ))
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
08 Kasım 2019, 00:26 | Mesaj No:6 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 |
Sütsüz peynir var. Etsiz sucuk var. Arısız bal var. Ticari glikozun içine biraz polen, biraz renklendirici ve esans ilave ediyorlar, bal diye satıyorlar. Baklavaya Antep fıstığı yerine ezilmiş bezelye koyuyorlar. Kırmızı biberde kiremit tozu var. Koyu siyah olsun diye zeytini ayakkabı boyasısıyla yıkıyorlar. Beyaz görünsün diye bayat tavuğu klora batırıyorlar. Küflenmiş peyniri jel ile harmanlayıp, taze kaşar diye kakalıyorlar. Beyaz peynire kireç katıyorlar, parlak görünüyor. Kemik öğütüp salam yapıyorlar. Sosis horoz ibiğinden. Dönerde bağırsak var. Tavuk dönerinde deri var. Çiğ köftede kiremit tozu var Bizatihi elleri, kıyafetleri mikrop yuvası olan birbirinden cahil işçiler, kontrolsüz yemek fabrikalarının mutfağında yatıyor, kazanlar leş. Türkiye Ziraatçılar Derneği tek tek ifşa etti, yoğurda domuz kemiğinden yapılan jelatin katılıyor, yüzde yüz dana eti diye satılan sucuklarda at ve eşek eti bulundu, sucuk-salam imalatında kullanılan sarımsak kireç suyunda soyuluyor, tereyağına patates karıştırılıyor, tulum peynirine nişasta koyuyorlar, sakatatı boyayıp hazır kıymaya katıyorlar, çikolatalarda şekerlemelerde hayvan yemi var, kuru üzüm daha dayanıklı olsun diye kurutulmadan mazota bulanıyor, zeytin çabuk kararsın diye zeytin havuzlarına paslı demir atılıyor, kaçak sigaralarda tütüne talaş ilave ediliyor. Son kullanma tarihini aseton veya kolonyayla silip, indirim günlerinde promosyon olarak kakalayan marketler var. İstanbul'da pastane basıldı, çöpten topladıkları bayat ekmekleri kurutarak un haline getirdikleri, pasta ve kurabiye yaptıkları, hatta başka pastanelere ucuz yollu sattıkları ortaya çıktı. Kakaolu fındık kremasında kakao yerine keçiboynuzu var. Kepekli-çavdar denilen ekmeklere kakaoyla renk veriliyor. Çiğ süte, daha fazla peynir elde etmek için şeker gübresi konuluyor, sütün ekşimesini önlemek için hidrojen peroksit ve formaldehit koyuyorlar, ekşimiş sütün ekşiliğini almak için soda, kostik ve trisodyum sitrat koyuyolar, sütün öz yağı alınıyor, yağlı süt izlenimi versin diye margarin katılıyor. Zeytinyağına kanola karıştırılıyor, eskiden ucuz diye ayçiçeği yağı karıştırılıyordu, şimdi daha ucuz diye kanola karıştırılıyor, yarın öbür gün kullanılmış motor yağı karıştırılırsa şaşma! Anca sabun üretiminde kullanılan yüksek asitli yağlar, ısıl işlemden geçirilip natürel sızma zeytinyağı diye satılıyor. Bitkisel baharatların içine kurutulmuş ot karıştırılıyor. Tahini soyayla yapıyorlar. Kaçak çayı domuz kanıyla renklendiriyorlar. Tarım Bakanlığı denetim sonuçlarını açıkladı, İstanbul'da börek salonunda kol böreğinden at eti çıktı, Bursa'da pidecide eşek eti çıktı, Denizli'de pidecide bağırsak çıktı, Ankara'da dana köfte harcında tavuk ayağı çıktı, Kahramanmaraş'ta antep fıstığı ezmesinde boya çıktı, Afyon'da sucukçuda tükrük bezi çıktı, Niğde'de bitkisel doğal üründe ilaç çıktı. Liste uzayıp gider... Yaşıyoruz işte... Bu güne kadar nardan ölen, ıspanaktan zehirlenen yoktu. En basiti; Rusya'ya giden elma,domates, mandalina, çilek vs. ilaçlı olduğu için her yıl geri gönderiliyor. Bizler o ürünleri afiyetle içerde tüketiyoruz. Gıda terörüyle başbaşayız. Taş kemirmeye başlamadan yaşıyoruz işte...Pardon ilaçlı ıspanagin üstüne GDO lu yumurtayı kırdıkmı ölüyoruz işte...
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
08 Kasım 2019, 19:57 | Mesaj No:7 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 |
Hele gariban san boşuna yer işgal etme! Organik sanayı piyasası yayılmaya başladı lakin fiyatlar kyumcu ile yarışıyor, uzmanlar canınızdan önemli mi parayı kıyın diyor iyide kıyılacak para yokki, elimizden geldiğince dikkat edeceğiz tabiki.. doğallığın zirvesinde yaşayanlar neden kanser oluyor? Çokda kasmayalım derim belkide vücüt bağışıklık yapmışdır belkide doğal beslensek tepki verecek )) hayattan zewk almaya çalışalım onu yeme hasta eder bunu yeme ölürsün hiç bir şey olmasa insanlar sırf bu yüzden sinir sistemini bozar çokda kasmadan akışına bırakın derim🌹
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
08 Kasım 2019, 20:38 | Mesaj No:8 | |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 | Alıntı:
Birde demen gibi fiyatlar kuyumcuyla yarışıyor. Pazar uygun diyoruz ama sanirsin Newyork borsası .) Vucudumuz ne yazıkki bağışıklık yaptı. Helal ve tayyip olanı nereye koyacağız esma sultan. Bugün sigara sağlığa zararlı diye, kefirde bilmem kaç oranında alkol var diye haram Fetvası veriliyor. Peki bize yedirilen bu sahte, yapay gdolu genetiği bozulmuş, içine her türlü pis necis katkı maddeleri konulup janjanlı paketlerle market rafina konulmasına ne demeli? El kadar bebeleri beslemek ne kadar zor. Yazık Ne yazıkki yiyoruz. Ve halimiz ""domuz yemedim diyen bile bir küçük domuz devirmiştir bu ülkede" tezinin gerçek olması Midelerimiz fesada ugradıkça fitratımız bozuldu. Neye elini atsan canlı bomba..
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ | |
08 Kasım 2019, 21:04 | Mesaj No:9 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 |
Kefirdeki alkol sarhoş etmez efenim, Sirke, şıra, turşu, boza, ekmek ve diğer mayalı unlu mamullerde de fermantasyondan dolayı doğal olarak alkol oluşmaktadır. Ekmekte sıcaklıkla özellikle kabuk kısmındaki alkol uçmakta ancak içinde önemli bir miktar kalmaktadır. Bu ürünlerdeki oran yüzde 2-3 gibidir. Aynı zamanda portakal, limon, nane v.b. doğal ürünlerde yüzde 2-3 oranında alkol vardır. Ancak bunların hiçbiri insanı sarhoş etmez. Buna göre Türkiye’de üretilen tatlı kefirin içinde oluşan alkol da sarhoş etmeyeceğinden üretilmesinde, satılmasında ve içilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Fetva meclisi Emine hocam en güseli su için siz bu düşünce hasta eder sizi
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |
Benzer Konular | ||||
Konu Başlıkları | Konuyu Başlatan | Medineweb Ana Kategoriler | Cevaplar | Son Mesajlar |
14 Bin Kur'an Öğreticisinin İşine Son Verilecek | nurşen35 | Gündem/ Manşetler | 0 | 04 Ağustos 2019 09:04 |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Şerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|