Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İBADETLER.::. > İbadetler > Hacc-Umre-Kurban

Konu Kimliği: Konu Sahibi Medine-web,Açılış Tarihi:  17Haziran 2007 (09:56), Konuya Son Cevap : 09 Ekim 2012 (23:54). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen kurtmehmet
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 17Haziran 2007, 09:56   Mesaj No:1
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:8
Cinsiyet:Erkek
Yaş:50
Mesaj: 3.051
Konular: 340
Beğenildi:1453
Beğendi:482
Takdirleri:10949
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart HACC İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLARI

HACC İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLARI

SORU: Hacdan günahsız dönme nasıl olur?
CEVAP: Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) bir hadislerinde “Kim Allah için hacceder de kötü söz ve davranışlardan sakınır ve günahlara sapmazsa annesinden doğduğu günkü gibi günahlardan arınmış olarak döner.” (Buhari, Hac, 4) buyurmaktadır. Ancak hadiste, günahsız dönmenin bazı şartları da zikredilmiştir. Bunlardan ilki, haccın sadece Allah için olması, diğeri de gerek hac esnasında gerekse döndükten sonra kötü söz ve davranışlardan sakınmak ve günahlardan uzak yaşamaktır.

SORU: “Hacı!” ifadesini kullanmak doğru mudur?
CEVAP: Toplumuzda hacca giden insanlara bu şekilde hitap etme geleneği vardır. Ancak bu, İslami açıdan doğru değildir. Zira hac da diğer ibadetler gibi, Allah’ın kullarına bir emridir. Namaz kılana “Musallî”, oruç tutana “Sâim” denmediği gibi hac ibadetini yerine getiren insana “Hacı” denilsede böyle hitap etmek uygun düşmez. Bu tarz hitabın insanları gurura ve riyaya sevk etme ihtimali olduğundan kullanılması sakıncalıdır.

SORU: Bazı hacılar hiç iyi örnek olmuyorlar, niye böyle?
CEVAP: Ahir zamanda ibadet edenler azalacak, ibadet edenlerin de ibadetlerinde çeşitli noksanlıklar bulunacaktır. Bugün ticaret için, yankesicilik için hacca gidenler yok mudur? Dünya gittikçe bozulacaktır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Bir zaman gelir ki, hacca, sultanlar [devlet başkanları] gezi için, zenginler ticaret, fakirler dilenmek, din görevlileri de gösteriş için giderler.) [Hatib]

SORU: Hacca giden kişilere bir hata yaptığı zaman “Bir de hacı olacaksın!” demek doğru mudur?
CEVAP: Hacca giden insanlara yaptıkları bir hatadan sonra yüzlerine vururcasına söylenen, rencide edici bir sözdür. Hacca giden insan, hayatında yeni bir sayfa açıp daha dikkatli yaşamalıdır; ama İslam’ın emirleri ve kulluğun gerekleri insanların hacca gidip gitmediklerine göre belirlenmemiştir. Bu emir ve prensiplerden, hacca giden de gitmeyen de aynı derecede sorumludur.

SORU: Her sene hacca gidilmeli mi?
CEVAP: Hac, gerekli şartları taşıyan Müslümanlara ömürlerinde bir defa farz kılınmıştır. Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) de bir defa hac yapmıştır. Oralara giden insanlarda mübarek beldeleri sıkça ziyaret etmek arzusu meydana gelir. Ancak hac, hem meşakkatli hem de pahalı bir ibadettir. Bu sebeple birden fazla hac yapmak yerine o parayla fakir Müslümanların ihtiyaçlarını karşılamak, öğrencilere burs vermek ve hayır müesseseleri yaptırmak daha isabetli bir davranıştır.

SORU: Hacca yaşlanınca mı gidilmelidir?
CEVAP: Bu yanlış anlayış dünyanın en yaşlı hacılarının Türkler olması sonucunu doğurmaktadır. Hâlbuki hac, meşakkatli bir ibadet olduğundan genç ve sağlıklı iken eda edilmelidir. Aksi halde ibadetle değerlendirilmesi gereken vaktin büyük kısmı hastanelerde geçmekte ve başka insanlara da eziyet verilmektedir. Hac ibadeti çocuğunu evlendirmekten daha önemli bir görevdir. Vakti gelen hiçbir Müslüman, hiçbir gerekçeyle hac ibadetini ertelememelidir.

SORU: Anne ve Babanın yerine Hac'ca gidilebilir mi?
CEVAP: Maddi durumu iyi olan kimselerin, anne-babalarına hac ibadetinin ifası konusunda yardımcı olmaları, onların ebeveynlerine karşı ne denli vefalı bir evlâd olduklarını göstermesi yönüyle dinen takdire şayan bir davranış sayılır.

Kendisine hac farz olmuş bir kimse babasına farz olmuş haccın ifası için para vermekle üzerindeki hac borcu düşmez, bu durumda babanın yaptığı hac ise caizdir.

Kendi paranızla babanız ve annenizi hacca gönderebilirsiniz.

Ölen anne baba için hac yapılır ve sevabı da onlara bağışlanır.

Vasiyeti bulunmadıkça, ölen zengin bir kimse adına varisleri haccetmekle mükellef değildir. Bununla birlikte, haccetmek isterlerse haccedebilirler.

SORU: Birden fazla Hac yapmak caiz midir?
CEVAP: Bu, günümüzde yaygınlaştırılan bir anlayıştan kaynaklanan soru gibi geliyor. Maalesef din ve diyanet ile uzaktan–yakından ilgisi olmayan insanlar, hacca gitmenin döviz kaybına sebep olduğu, onun Araplara para yedirmekten başka bir şey olmadığını söylüyorlar ve belki de bazı Müslümanlar bu sözlerden etkileniyorlar.

SORU: Hac ömürde bir kere mi farzdır?
CEVAP: Hac, şartlarını taşıyan her Müslüman’a ömürde bir defa olmak üzere farzdır. Bir defa gidildikten sonra farz yerine getirilmiş olur.

SORU: Haccı ertelemek olur mu?
CEVAP: Üzerine hac farz olan kimseye, haccı ertelemek, Şafii’de ve imameyne göre caiz, diğer üç mezhepte caiz değildir. O sene gitmez ise, günah olur. Sonraki senelerde hacca giderse, erteleme günahı af olur. O sene, hac yolunda ölürse hac sâkıt olur.

SORU: Borç alarak Hacca gidilebilir mi?
CEVAP: Zorunlu değil ise de bu şekilde yapılacak hac geçerlidir. Bunun için borç verenin sevabı olsa da haccın sevabı yapana aittir.Bir kimse mülkünü ipotek ederek hacca gidebilir. Yoluna gücü yeten kimsenin hac etmesi farzdır. Bu itibarla, borçları ve aslî ihtiyaçları çıktıktan sonra, hac ibadetini yapmaya yetecek parası olan ve sağlığı da elveren kişinin hac etmesi gerekir. Borçlu olduğu halde, hac yapan kişi, bu farzı yerine getirmiş olur.

SORU: Bankada çalışan bir kişi kazandığı bu para ile Hac yapabilir mi?
CEVAP: Bankalarda çalışan kimselerin almış oldukları maaş belli bir emek karşılığı olduğu için gayr-i meşrû bir kazanç olarak nitelendirilemez. Dolayısıyla buradan alınan maaş ile hacca gidilebilir.

SORU: Bankaya Yatırılan Para (Parayı önce faize yatırıp sonra tahvile yatırılan para ve eldeki para) ile hacca gitmenin hükmü nedir?
CEVAP: Bir kimsenin, ticaret veya herhangi bir işletmede kullanılmak üzere, güvendiği bir şahsa veya kuruluşa sermaye (para) verip, bu sermaye ile elde edilecek kazançtan (kârdan) aralarında anlaştıkları nispete göre (yarı yarıya, üçte bir, dörtte bir, %10... gibi) hisse almaları caizdir. Ancak böyle bir para karşılığında önceden miktarı belirlenen her ay ve her yıl sonunda alınan para faizdir.

İslam dini, bütün çeşitleriyle faizi yasaklamış, haram kılmıştır. Faizle ödünç vermek günah olduğu gibi, kesin zarûret olmadan faizli borç almak da günahtır.

Bir kısım kuruluşlar, genellikle maddi sıkıntılardan dolayı değil, daha çok kazanmak için, faiz ödeyerek para almaktadırlar. Ancak bu kuruluşlar, faizle aldıkları bu paraları, ya üretim veya da ticarette kullanıyorlar; yahut da daha yüksek faizle sıkıntıda olan kimselere veriyorlar. Üretim ve ticarette kullandıklarında, ödedikleri faizi de maliyete ekledikleri için, sonuç itibariyle bu faizi sözü edilen kuruluşlar değil; tüketici (işçi, dar gelirli, fakir fukara) ödüyor. Ayrıca faizle para veren, hiç emek harcamadığı halde daima kazançlı, borç alan ise kazanmak için çalışmasına rağmen zarar ihtimali içerisinde bulunuyor. Bu itibarla, verilen para karşılığında belirli süreler sonunda, belirli para ödeyen ister şahıs, ister kuruluş olsun alınan bu para faizdir.

Ancak bankaların verdiği faiz paralarının, karşılığında sevap beklemeyerek okul, yol, köprü, çeşme... gibi yerlere sarf edilmesinde ve hayır kurumlarına verilmesinde dinen bir sakınca olmadığı gibi, bankada bırakmak yerine bu yola başvurmak daha uygun olur.

Dolayısıyla Bankada bekleyen parayla hacca gidilebilir. Ancak, faiz gelirlerini sevap beklemeksizin fakirlere veya hayır kurumlarına vermek gerekir.

Bankadan alının kredi ile yapılan hac her ne kadar geçerli ise de İslâm dini kişilerin meşrû işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helâl yollardan elde etmelerini önerir. İbadetler de öncelikli olarak helâl kazanç ile ifa edilmelidir.

SORU: Haram para ile hacca giden, hac borcundan kurtulur mu?
CEVAP: Haram para ile hacca gidilmez. Haram para ile hacca gidenin haccı Hanbeli’de sahih olmaz, diğer üç mezhepte, günahkâr olsa da haccı sahih olur, yani hac borcundan kurtulur. Gidilirse, hac sahih olusa da, hacdan hasıl olacak sevaba kavuşulmaz.

SORU: Falcılığa tevbe ettim. Bu parayla hacca gitmem caiz mi?
CEVAP: Evet.

SORU: Hac yapanın bütün günahları af olur mu?
CEVAP: Kul hakkı ve kaza borcu af olmaz. Tehir günahı af olur.

SORU: (Haccı kabul olanın, kul ve Hak borçlarından başka bütün günahlar affedilir) diyorsunuz. İnsanın ya kul borcu veya Hak borcu olur. Başka ne günah olur ki de, diğer günahlar tabirini kullanıyorsunuz?
CEVAP: Kabul olan hac, namaz, oruç ve zekat borçlarının affına sebep olmaz. Bunları geciktirme günahlarının affına sebep olur. Kul borçları da verilmedikçe veya helalleşilmedikçe ödenmiş olmaz.

Diğer günahlar çoktur. Kabul olan hac, içki içmek, yalan söylemek, kumar oynamak, cünüp gezmek, domuz eti gibi haram yemek, açık gezmek, harama bakmak, müzik dinlemek, haset etmek, ipek giymek gibi birçok günahlar vardır. Kabul olan hac bu günahların affına sebep olur.

SORU: Hacca gitmek yerine ülkede ki fakirleri doyursam olur mu?
CEVAP: Olmaz.

SORU: Görevli olarak Hacca giden Hac yapsa geçerli midir?
CEVAP: Görevli olarak hacca giden kişinin yaptığı hac geçerlidir. Başkasının yardımıyla hacca giden fakir bir kişinin durumu da böyledir. Bu kişinin, daha sonra zengin olması halinde yeniden hacca gitmesi gerekmez.

SORU: Zengin, hacca gitmeyi ertelese, sonra da fakir olsa, hacca gitmesi yine farz mı?
CEVAP: Hac farz olduktan sonra mal elden çıksa da, affolmaz. Yani yine hacca gitmesi gerekir. Hacca gidemeden ölürse, yerine vekil gönderilmesi için vasiyet eder.

SORU: Kadın, kocasından izinsiz farz olan hacca gidebilir mi? Kocası izin vermezse hac kendisinden düşer mi?
CEVAP: Farz olan hacca bir mahremi ile gidebilir. Farzlar için izin almak gerekmez. Zaruretsiz farza mani olunmaz. Farz olan namaza, farz olan oruca mani olamaz, tesettürüne de mani olamaz; mani olursa bunlar farz olmaktan çıkmaz yani yine farzdır.

SORU: Yabancı ülkede çalışıp kazanılan para haram olur. Bu para ile hacca bile gidilmez deniyor doğru mu?
CEVAP: Yok öyle bir şey. Yabancı ülkede çalışıp kazanılan para haram olmaz.

SORU: Sâkin olunan yerden hacca vekil gönderilir. Babam İzmit’te hastalanıp İstanbul’a gelince öldü. İstanbul’dan vekil gönderilir mi?
CEVAP: Evet.

SORU: Kardeşim, şu parayı al hacca git dedi. Hayır dedim günah mı?
CEVAP: Günah olmaz.

SORU: Annem dul ve zengindir. (Paranı vereyim beraber hacca gidelim) diyor. Gitmezsem günaha girer miyim?
CEVAP: Hayır.

SORU: Zengin hanımı tarafından, yol masrafı karşılanan fakir erkek, hanımını hacca götürmeye mecbur mu?
CEVAP: Hayır.

SORU: Nafile hacca başlayıp terk eden, başka sene hacceder mi?
CEVAP: Hayır. Hac bir kere farzdır.

SORU: Haccımın sahih olmadığını zannediyorum. Tekrar hacca gidince, farz olan hacca diye niyet etmem caiz mi?
CEVAP: Evet.

SORU: Zengin veya fakir a’ma hac yapsa, farz sevabı alır mı?
CEVAP: Hayır.

SORU: Zamanımızda ne kadar parası olana hac farzdır mesela ailesinin yanında kalan bir bekâr erkek eğer hacca gidecek ve gelecek kadar parası var ise hac buna farz mıdır?
CEVAP: Hacc'ın eda şartları bulunan kimsede vücub şartları da varsa hac farz olur. Vücub şartlarından birisi de, geçim ihtiyacından fazla olarak hacca götürüp getirecek ve varsa geride kalan kimselere yetecek kadar, helal parası olmak.

SORU: Hacca giden, hilali görse, Suud'ların yanlışını anlasa, ertesi günü Arafat’a çıkması lazım mı?
CEVAP: Elbette.

SORU: Nafile hac, abdestin sünnetinden efdal demek, farzı nafile olarak yapmak, sünneti yapmaktan daha sevap, manasına gelir mi?
CEVAP: Evet.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Medine-web 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Medineweb Görsel ve Slayt arşivi( kaybolmaması... Medineweb.net Videolar Medine-web 5 235 23 Eylül 2024 20:24
Mustafa İslamoğlu Sözler Medineweb.net Videolar Mihrinaz 2 407 30 Nisan 2023 16:51
Şirk Hakkında Kuran Ne Diyor? Medineweb.net Videolar Medine-web 0 270 29 Nisan 2023 18:52
DÜNYA KABE'NİN NERESİNDE Hacc-Umre-Kurban Medine-web 0 1121 27 Nisan 2020 21:40

Alt 17Haziran 2007, 09:57   Mesaj No:2
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:8
Cinsiyet:Erkek
Yaş:50
Mesaj: 3.051
Konular: 340
Beğenildi:1453
Beğendi:482
Takdirleri:10949
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: HACC İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLARI

SORU: Fakirliği sebebiyle Haccın kendisine farz olmadığı bir zamanda Hacca giden birisine daha sonra Hac farz olur mu?
CEVAP: Hayır. Bu kişinin mâli imkanları yerinde olduğu dönemde tekrar hac vazifesini yapması gerekmez.

SORU: Farz olan haccın vekaleten yapılabilmesi için hangi şartlar gerekli?
CEVAP: Farz olan haccın bedel (vekil) tarafından yapılan hacla eda edilmiş kabul edilebilmesi için şu şartlar gereklidir: Hac; aşktır, sevgidir, fedakarlıktır.Haccın en belirgin vasfı ve hacdaki ibadetlere hâkim olan ruh; aşk, sevgi ve fedakârlıktır. Bâzen bir âşık gibi Kâ’be’nin etrafında tavaf edilir, bazen Hacerü’l*Esved öpülür ve selamlanır.

SORU: Vekaleten hacca gitmiş olan fakire, hac farz olur mu?
CEVAP: Evet.

SORU: Fakirim. Beni vekil edene (Hacca gidince, bana da hac farz olur. İkinci seneki hac paramı da verirsen giderim) demek caiz mi?
CEVAP: Evet.

SORU: Görevle hacca giden fakir, zengin olunca, tekrar gider mi?
CEVAP: Farza niyet edince gitmez, nafileye niyet edince gider.

SORU: Hac'da 15 günden fazla kalan, mukim olup kendisine kurban kesmesi vacip olacağı için, bayram kurbanını kestirmek üzere telefonla Türkiye’deki bir yakınına vekalet verip kestirebilir mi?
CEVAP: Bayram kurbanını vekaleten Türkiye’de kestirmesi caizdir.

SORU: Hac'da kurban kesmek farz mıdır?
CEVAP: Vaciptir.

SORU: Şükür kurbanını da vekaletle Türkiye’de kestirmek caiz mi?
CEVAP: Şükür kurbanı Mina’da kesilir. Mekke’de bile kesilemez.

SORU: Hacılar, ifrad hacca niyet etse, şükür kurbanı keser mi?
CEVAP: Kesmez.

SORU: Geçen sene, hacda kesemediğim şükür kurbanının kazası olarak şimdi on gün oruç tutmam lazım mı?
CEVAP: Evet.

SORU: Hac'da mukim olan, kurbanını kestirmek üzere telefonla Türkiye’deki bir yakınına vekalet verse caiz olur mu?
CEVAP: Evet.

SORU: Hac'da şükür kurbanı kesemeden ölenin yerine velisi keser mi?
CEVAP: Vasiyet etmiş ise kesmek lazım olur.

SORU: Şeytan taşlamak için kişi kendi yerine vekalet verebilir mi?
CEVAP: Hastalık, yaşlılık, sakatlık gibi mazeretlerle taş atmaya gidip bizzat atamayacak olan kimselerin, uygun kişileri vekil ederek taşlarını attırmaları gerekir. Geçerli mazeretin ölçüsü; ayakta durarak namaz kılmaktan aciz olmaktır. Gündüz izdiham sebebiyle taş atamayanlar gece izdiham olmayan vakitleri kollar ve taşlarını atarlar.

SORU: Hac'da, bir özürle taş atamayan, yerine vekil tayin eder mi?
CEVAP: Hayır.
Alıntı ile Cevapla
Alt 17Haziran 2007, 09:57   Mesaj No:3
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:8
Cinsiyet:Erkek
Yaş:50
Mesaj: 3.051
Konular: 340
Beğenildi:1453
Beğendi:482
Takdirleri:10949
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: HACC İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLARI

SORU: Hacerü’l-Esved Cennetten mi geldi?
CEVAP: Kabe-i Muazzamanın kapısının sol tarafında yer alan ve tavaf başlangıcı olarak kabul edilen Hacerü'l-Esved'in Cennetten getirildiği hakkında sahih hadisler mevcuttur.

SORU:Hacda şeytan taşlamanın hikmeti nedir?
CEVAP: Bilindiği gibi, hac mevsiminde Mina'da, Kurban Bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günleri Akabe Cemresi, Küçük Cemre ve Orta Cemre olmak üzere üç şekilde şeytan taşlanır. Bu ibadet vaciptir. Burada yapılan hareketler, haccın şeairindendir.

SORU: Ziyaretçiler medine'de niçin sekiz gün kalırlar?
CEVAP: Medineye uğramak ne haccın, ne de umrenin gereğidir. Hac ve umrenin gerekleri tümüyle Mekkededir. Bir hacı yahut da umreci, Medineye hiç uğramadan da bu vazifelerini ifa edip dönebilir. Ancak, oralara kadar varıp da Cenâb-ı Resûlüllahın aziz ömrünün on sekiz yılını geçirdiği Medine-i Münevvereyi ziyaret edip, Ravza-i Mutahharayı görmeden dönmek mânevî bakımdan bir arar, bir mahrumiyettir. Kaldı ki, Medine-i Münevverede sekiz gün kalmayı âdet edinmenin bir sebebi de, Resûl-i Ekrem Hazretlerinin kendi eliyle inşa ettiği mescidinde kırk vakit namaz kılmanın faziletine dair söylediği meşhur bir hadisinden ileri gelmektedir.

Hazret-i Resûlüllah bu hadîslerinde şöyle buyurmuşlardır: Ara vermeden benim şu mescidimde kırk vakit namaz kılan kimse Cehennem azabından beraat yazısı alır, nifaktan da kurtulma mükâfatına nail olur.

Günde beşer vakitten sekiz günde kırk vakit Mescid-i Nebîde namaz kılan mümin, bu beraata lâyık olmaktadır.


SORU: Zemzemin faydaları nedir, nasıl içilir? Zemzem suyu nasıl bulundu? Faydaları ve fazileti nedir? Zemzemin mutlaka ayakta mı içilmesi gerekir? Oturarak içilemez mi?
CEVAP: Zemzem, çok mübarek ve gıdalı bir sudur. Hz. Hacer ve Hz. İsmail, uzun müddet yemek yemeden bu suyla idare ettiler. Bir hadiste Peygamber Efendimiz Zemzem'in bu hususiyetine işaret etmiştir.


SORU: Hac'da Namazlar Seferi Olarak mı Kılınır?
CEVAP: Kurban bayramından 20 gün önce Mekke’ye giden kişi oradayken namazlarını mukim olarak kılar. Bu kişi Arafat’ta öğle ve ikindi namazlarını öğle vaktinde birleştirerek dörder rekat olarak kılar.

SORU: Van’da ihramı giyip gidemeyince çıkardık. Ceza gerekir mi?
CEVAP: Hayır.

SORU: Ankara’da ihram giydik. Ancak kutsal topraklara gidemeyince çıkarmak mecburiyetinde kaldık. İhramı çıkarmanın cezası nedir?
CEVAP: Mikâttan önce çıkarınca, ceza icap etmez.

SORU: İhramlı iken koku sürünmek yasaktır. Ancak ihram giymeden koku sürünse sonra ihramlı iken bu kokuları etrafa saçsa, yahut, yasak olmasına rağmen başkası ihramına koku sürse, biz de onu kucaklayınca falan bize de koku geçse yahut, Kâbe-i şerife dokununca elimize koku geçse, ceza lazım olur mu?
CEVAP: Hayır ceza lazım olmaz. Yasak olan bizzat kendimizin sürmesi veya başkasına (bu kokuyu bana sür) demektir.

SORU: İhramı kefen yapmak ve kefeni zemzemle yıkamak caiz midir?
CEVAP: İhramı kefen yapmak caizdir. Kefeni zemzemle yıkamak ise, Hanefi’de caiz, Şafii’de haramdır.

SORU: İhramlı iken saçını kazıtmak sünnet midir?
CEVAP: Vaciptir. İhramdan çıkmadan önce, başın en az dörtte birini ustura ile tıraş ettirmeli veya en az 3 cm, kendisi veya başkası kırkmalı. Berber veya ustura bulamamak özür sayılmaz. Kadın, saçını tıraş etmez. Makasla biraz keser

SORU: İhramı iki omuza da sarmakta mahzur var mıdır?
CEVAP: İhram, peştamal gibi, iki beyaz bez olup, biri belden aşağı sarılır, öteki de omuzlara sarılır. Tavafa başlarken sağ koltuk altından geçirilir. (Cevhere)

SORU: Erkeklerin dikişli sandalet ve kemer giymeleri uygun mudur?
CEVAP: Evet.

SORU: İhramlı iken düşmanı öldürmek caiz mi?
CEVAP: Evet.

SORU: Riyâllerde İslam harfleriyle yazı var. Hacda, içinde riyâl bulunan keseyi bacak arasına sarkıtmak caiz mi?
CEVAP: Zaruret kadar caiz olur.

SORU: Kâbe’yi görünce dua kabul oluyormuş. Kâbe’yi görünce nasıl dua edelim? “Ya Rabbi, yapacağım bütün dualarımı kabul et” diye dua etmek uygun mu?
CEVAP: Biz bilmeden kendimiz için zararlı olacak dua da edebiliriz. Malın çokluğu, ömrün uzunluğu gibi şeyler hayırlı olacaksa istenmelidir. Bunu da biz bilemeyiz. Onun için dua ederken, (Ya Rabbi, yapacağım bütün hayırlı dualarımı kabul et) demeli.

Kâbe’yi görünce ve zemzem içerken, (Ya Rabbi imanla ve şehid olarak ölmeyi nasip eyle) denebilir. En uygunu da (Hakiki imana kavuştur) diye dua etmelidir. Çünkü hakiki imana kavuşunca artık imansız ölme tehlikesi yoktur.

SORU: Kabe'de bayanlarla aynı hizada namaz kılmak zorunda kalacağız. Kâbe’de kadınlarla beraber aynı hizada namaz kılmak caiz midir?
CEVAP: Evet caizdir.

SORU: Kâbe-i şerifi yedi kere dönmek bir tavaf mı?
CEVAP: Evet.

SORU: Revakların ikinci katına çıkarak Kâbe-i şerifi tavaf etmek caiz midir?
CEVAP: Caiz değildir.

SORU: Bayramda kendisine vacip olan kurbanı kesemeyen ne yapar?
CEVAP: Kurban kesmek zengine vaciptir. Fakirin kurban kesmesi gerekmez. Zengin, kurban kesememişse, bayramdan sonra kesmez, değerini altın olarak bir fakire verir.

SORU: Müslümanlardan veya kâfirlerden ayakbastı parası almak haram mıdır?
CEVAP: Evet haramdır.

SORU: Kutsal topraklarda bedava bozuk, sapık kitaplar dağıtıyorlar. Ne yapalım, imha edelim mi?
CEVAP: Evet.

SORU: Medine’de 8 Gün Kalıp Kırk Rekat Namaz Kılmak Gerekli midir?
CEVAP: Medine-i Münevvere'de kalınan süre içinde beş vakit namazın Mescid-i Nebî'de kılınmasına özen gösterilir. Halk arasında Medine'de sekiz gün kalıp, kırk vakit namaz kılmanın gerekli olduğu kanaati yaygın hale gelmiş ise de, fıkıh kitaplarında böyle bir kayıt olmadığı gibi Hz.Peygamber'den bu görüşü destekleyen güvenilir bir rivayet de mevcut değildir.

Önemli olan Medine'de kalınan süreyi en iyi şekilde değerlendirmek, kalp huzuru ve âdabına uygun bir şekilde namaz kılmak, dua ve niyazda bulunmaktır.

SORU: Kutsal Topraklar'dan dönüşte örtünmek gerekli midir?
CEVAP: Dini emir ve yasakların yerine getirilmesi hususunda "Hacca gitmeden önce veya hac yaptıktan sonra!" diye bir ayrım söz konusu değildir. Dini anlamda sorumlu olanlarda aranan şartlar ilmihal kitaplarında açıkca belirtilmiştir.
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Ekim 2012, 23:54   Mesaj No:4
Medineweb Sadık Üyesi
kurtmehmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kurtmehmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5446
Üyelik T.: 30 Kasım 2008
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:64
Mesaj: 682
Konular: 73
Beğenildi:19
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: HACC İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLARI

ALLAH cc her müslümana kabül olacak bir hac yapmayı nasib eder inşallah
Mihrinaz beğendi.
__________________
DÜNYA mü,minin (ahiretteki ebedi nimetlere göre)zindanı
Kafirin de (ahiretteki azabına göre) cennetidir.
hadis
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
UMRE İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLARI Medine-web Hacc-Umre-Kurban 1 23Haziran 2023 20:36
HACC İBADETİNDE KADINLARLA İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR Medine-web Hacc-Umre-Kurban 2 18 Ağustos 2018 23:49
[HACC VE UMRE İLE İLGİLİ SAHTEKARLIKLAR VE HARAMİLİKLER!!! KayıpKentli Hacc-Umre-Kurban 0 20Haziran 2009 14:18
Hac Soru Ve Cevaplari KuM TaNeSi Diyanet Hacc Görevlileri Sınavı 0 09 Nisan 2009 13:19
Hac Konusunda Kadinlarla İlgİlİ Soru Ve Cevaplar KuM TaNeSi Diyanet Hacc Görevlileri Sınavı 0 09 Nisan 2009 13:18

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.