|
Konu Kimliği: Konu Sahibi EcelBekcisi,Açılış Tarihi: 24 Kasım 2008 (13:21), Konuya Son Cevap : 24 Kasım 2008 (13:21). Konuya 0 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
24 Kasım 2008, 13:21 | Mesaj No:1 |
Kadılık Adabı Kadılık Adabı Fasil : KAZA (DAVA) VE HÜKÜM BÖLÜMÜ Konu : Kadılık Adabı Ravi : Ali Hadis : Resulullah (sav) beni Yemen`e kadı olarak gönderdi. O sıralarda henüz yaşım küçüktü, kazayı (hüküm vermeyi) bilmiyordum (Beni takviye için): "(Sen tereddüt etme, git! Bu vazife için) Allah kalbine hidayet koyacak ve delili de sabit kılacak. Yanına iki hasım geldiği vakit, birinciyi dinlediğin gibi, diğerini de dinlemeden sakın hüküm verme. Böyle yapman (daha isabetli) karar vermen için gereklidir!" buyurdular. Hz. Ali devamla der ki: "Ondan sonra hep kadılık yaptım. Henüz, bir kerecik olsun hükümde tereddüde düşmedim." HadisNo : 4891 Fasil : KAZA (DAVA) VE HÜKÜM BÖLÜMÜ Konu : Kadılık Adabı Ravi : İbnu`z-Zübeyr Hadis : Resulullah (sav), iki hasmın da kadı`nın önüne oturmasına hükmetmiştir. HadisNo : 4892 Fasil : KAZA (DAVA) VE HÜKÜM BÖLÜMÜ Konu : Kadılık Adabı Ravi : Ebu Bekre Hadis : Anlattığına göre, Sicistan`da kadılık yapan oğlu Abdullah`a şöyle yazmıştır: "İki kişi arasında, öfkeli olduğun zaman hüküm verme. Zira, ben Resulullah (sav)`tn şöyle söylediğini işittim: "Kimse, öfkeli iken iki kişi arasında hüküm vermesin." HadisNo : 4893 Fasil : KAZA (DAVA) VE HÜKÜM BÖLÜMÜ Konu : Kadılık Adabı Ravi : Avf İbnu Malik Hadis : Resulullah (sav) iki kişi arasında bir hükümde bulunmuştu. Hasımlar ayrıldıkları vakit, aleyhine hükmedilen kimse: "Hasbiyallahu ve ni`mel-vekil (Allah bana yeterlidir, O ne iyi vekildir)!" dedi. (Bu sözü işiten) Aleyhissalatu vesselam: "Allah Teala Hazretleri aczi levmediyor (kötülüyor). Fakat sana akıllılık düşer. Ama bir şey sana galebe çalacak olursa o zaman "hasbiyallahu ve ni`mel-vekil" de!" buyurdular. HadisNo : 4894 Fasil : KAZA (DAVA) VE HÜKÜM BÖLÜMÜ Konu : Kadılık Adabı Ravi : Hadis : Hz. Ömer, Hz. Ali ve diğer bir kısım Ashab (ra) demişlerdir ki: "Kadı ve hakim mescidde hüküm verebilir. Şayet bir haddle ilgili hüküm vermişlerse, bunun icrası mescidin dışında yapılır." HadisNo : 4895 | |
Konu Sahibi EcelBekcisi 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
100 Sünnet | Hadis-i Şerif | dua dilencisi | 2 | 2098 | 11 Temmuz 2009 01:07 |
Efendimiz s.a.v Kimler Zehirlemişti | Hz.Muhammed(s.a.v) | EcelBekcisi | 0 | 2187 | 29 Aralık 2008 20:44 |
Ben Kim,Dünya Kim | Peygamberler(a.s) | su damlası | 2 | 2241 | 05 Aralık 2008 19:53 |
ZİNET BÖLÜMÜ | Hadis-i Şerif | EcelBekcisi | 0 | 2003 | 03 Aralık 2008 13:33 |
ZÜHD VE FAKR BÖLÜMÜ | Hadis-i Şerif | EcelBekcisi | 0 | 2023 | 03 Aralık 2008 13:29 |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |