|
Konu Kimliği: Konu Sahibi KuM TaNeSi,Açılış Tarihi: 20 Nisan 2009 (22:05), Konuya Son Cevap : 26 Ağustos 2021 (15:26). Konuya 14 Mesaj yazıldı |
![]() ![]() |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
![]() | Mesaj No:1 |
Durumu: ![]() Medine No : 5998 Üyelik T.:
02 Ocak 2009 | ![]() Yöresel Lügat (Yörenize Özel Kelime ve Konuşmalar) .: Sivaslıca Lügat :. teyyydanerde: işte orada manasında kullanılır. -postane nerede acaba? -teyyydanerde ellahamki: herhalde manasında kullanılır. göğlenmek: havalanmak manasındadır. "ö" harfi "o"harfne yakın ve biraz uzun söylenir. örn: maç spikeri: top göğlendi göğlendi ellahamki gol olacak. nörüyon: ne yapıyorsun,nasıl gidiyor manasında kullanılır. -nörüyon la? -nörüyüm la sen nörüyon. eğlemek: durdurmak manasında kullanılır. "ğ" harfi yokmuş gibi "e" uzatılarak okunur. -şöför bey müsait bi yerde durur musunuz? -bacım eğle de eğleyek ne yalvarıyon ki! hemi: emi -çimmek: banyo yapmak -gadalarını aldığım( ortada ğ yolmuş gibi söylenir) zati: zaten manasında kullanılır. - zati ben de sana ayrılmak istediğimi söyleyecektim. -yom : şimdiki zaman takısı olan -yorum'un yerine kullanılır. -bekle beni satı,hemen yanına geliyom. hers: sinir,sinirlenmek manasında kullanılır. -la bak benim hersimi çıkarma gafanı yararım. güvermek: salmak,bırakmak manasında kullanılır."ü"harfİ "u" olarak okunur. -tavuhları güver gitsin baam nolacah. gardaş: kardeş manasındadır.sivas'ın en meşhur lafıdır denebilir. -sen nerelisin birader? -buyur gardaş? -nerelisin dedim? -gardaş dedik ya gardaşşş. karaltın kalksın: beddua edilen bir deyimdir. karşı tarafın ölmesi istenmektedir. -bak beni bağırttırma eve gel diyorum -yav ben yemeyecem yemek -karaltın kalksın ne diyim.baban gelsin kırdıracam bacaklarını zaar ya da zahir: herhalde madenis: maydonoz demektir. "a" harfi uzun okunur. -oğlum koş bakkaldan iki bağ madenis al da gel. ilağançe: leğen demektir. "a" uzatılarak okunur. -gız ilağançedeki çamaşıları g*türüp as. herhal: heralde manasında kullanılır. -herhal bunlar gelmeyecek hadi gidelim biz. ariye vermek : ziyan etmek,boşa harcamak manasındadır. - sen ver bakalım bana şu parayı. olur olmaz verlere harcayıp ariye verecen. essah: gerçekten, sahi anlamlarında kullanılır. sana bi yudum su vermes o herif anaa essah mı la abi essah la soyha: kötü şey, nahoş olan anlamında kullanılır mal: büyükbaş hayvanlar için kullanılır. (ama küfürlerde de sık sık geçer. örn: mal mısın olum sen?) dıhmak: sokmak, içeri almak anlamlarında kullanılır. -malları ahıra dıhtın mı la? vuuu : sivaslıca şaşırma efekti,hayret nidası. -vuu ,şu gelen hatçenin kızı değil mi gı? (daha öte kullanımı ise "vuşşş"tur ) ![]()
__________________ Söz işlemez yüreklere sükûtum dağlar gibi... |
![]() |
![]() | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
![]() | Hafta'nın Misafiri | Belgin | 37 | 15249 | 04 Ekim 2009 16:49 |
![]() | Tıbb-ı Nebevi ve Alternatif Tıp Bilgileri | su damlası | 6 | 3700 | 04 Ekim 2009 12:50 |
![]() | Şiirler ve Şairler | KARAKÖSE | 1 | 3034 | 04 Ekim 2009 12:45 |
![]() | Şiirler ve Şairler | su damlası | 8 | 3315 | 02 Ekim 2009 19:49 |
![]() | Resim/Karikatür | Esma_Nur | 2 | 2779 | 02 Ekim 2009 11:25 |
![]() | Mesaj No:2 |
02 Ocak 2009 | ![]()
herkes kendi ilinin yöresel deyimlerini vb. paylaşsın
![]() |
![]() | Mesaj No:3 |
02 Ocak 2009 | ![]()
KELİMELER(alanya dili) apolya :-> hoparlör başdar :-> laf,söz dinlemeyen babıç :-> ayakkabı badılcan :-> patlıcan badırık :-> ekşi badırık(2) :-> ağaçların yaban filizi bangulut :-> banknot bıdıkı :-> azıcık billemek :-> biraraya getirmek,toplamak bisel :-> fazla,çok sayıda bülüç :-> piliç bosdan :-> salatalık böör :-> yan karın boşluğu böbek :-> bebek cırcır :-> fermuar çabıt :-> bez çamış :-> ehlilleştirilmemiş büyük baş hayvan çebiç :-> keçi yavrusu çengildemek :-> konuşmak çırıcı :-> davetiye getiren kimse çimmek :-> yıkanmak çömçe :-> büyük tahta kaşık dalap :-> bir işe çok iştahlı olan daraba :-> gölgelik davar :-> mal,küçükbaş hayvanlar dınnak :-> tırnak düggen :-> dükkan elemet :-> iri,büyük elemlenmek :-> utanmak ellelem :-> herhalde endenden :-> bundan,şundan etiröz :-> korkusuz,korkmayan evlek :-> bahçede ekim için açılan küçük kanal evmek :-> çabuk olmak,acele etmek folus :-> kalbur foraz :-> horoz foreçmek :-> makbule geçmek gövre :-> gübre hatıl :-> eskiden duvar aralarına konlan ağaç parçası harnup :-> keçi buynuzu hazar :-> herhalde hünük :-> sıcak havada serinletici esinti ıcık :-> biraz iğ :-> dert iğlemek :-> hastalanmak,tükenmek ilana :-> lahana ileri süklük :-> şalvar uçkuru imirmek :-> uyuklamak,hafif uyku ini :-> kadının kocasının küçük erkek kardeşi inilemek :-> inlemek,ızdıraptan ses çıkararak çekmek işgillenmek :-> kuşkulanmak izbe :-> eski evlerde bulunan gömme dolap gabartma :-> olmammış,ermemiş incir gabıg :-> kabuk gak :-> kalk gak balım :-> kalk bakalım gapsa :-> bahçe kapısı gargılı :-> uçurtma gari :-> artık garsak :-> yaşlı ağaç gatıntı :-> gelinin oğlanevine götürdüğü giyecek hediyesi gayıl olmak :-> kabul etmek gedey :-> hayvan ahılı gıyırga :-> bol,çok fazla gidişmek :-> kaşınmak keler :-> kertenkele kemiş :-> kuru,zayıf,çelimsiz kepelemek :-> zayıflamak,kurumak ketir :-> leke köken :-> fidan,fide gavız :-> içi boş gebig :-> emzikten düşmüş incir gengrişmek :-> sabah uykusuzluğunda yapılan hareketler gevmek :-> lokmayı çiğnemek gubba :-> bardak goçmar :-> kertenkelenin koç gibi iri olanı gurulmak :-> rahatlık için oturmak,uzanmak küldüremek :-> gürültü,patırtı küple :-> hopla küpüç :-> plastikten kap maşrapa :-> bakır su kabı meh :-> al ,işte ende :-> bu ,şu maara :-> mağara,in meset :-> uzun tomruk mıh :-> çivi muhar :-> pınar, su başı muharre :-> baca murabıt :-> hamam böceği musandere :-> odanın üzerinde bulunan dolap münnet :-> ev, mesken nacak :-> balta nahıl :-> nasıl napan :-> ne yapıyorsun öd sıdgını :-> ödlek, korkak öğür :-> hemcinsinin devamı öndüğün :-> evelki gün örü :-> gece yemeği pardı :-> yassı,düzensiz odun,tahta parçası pambık :-> pamuk pataz :-> avuç payam :-> badem pisgevit :-> bisküvi piştuvan :-> iki hatılı birbirine bağlayan tahta sako :-> ceket sındı :-> makas sırışmak :-> zor karşısında kaçmak sırt :-> elbise sıdgısıyrılmak :-> soğumak,hevesi kaçmak sile :-> kova sinsileyesice :-> çek,çekesice söbü :-> uzun,yuvarlak olmayan süsmek :-> boynuz şıpdüşen :-> eski kapılarda kullanılan kapı kolu ketiryer :-> taşlık yer tıkıla :-> tık diye ses vermek tingildemek :-> yerinde duramamak tirik :-> sincap tellik :-> terlik teynek :-> değnek toh :-> yazık, vah tokucak :-> çamaşır tokucu topan :-> yastık topana :-> bıçak tosba :-> kaplumbağa oğmaç :-> yufka ekmekle yapılan bir yiyecek tülekes :-> tüyü dökülen toğuk :-> tavuk dünemek :-> gecelemek,barınacak yer ulama :-> bezden dokunan kilim uluk :-> uyuşuk kimse ülübü :-> börülce uş :-> fena,kötü udlu :-> terbiyeli çöre :-> çitlenbik yağar :-> çıban,yara kaksı :-> tadı değişmiş,bozulmuş yasılmak :-> uzaklaşmak yeğni :-> hafif, ağır olmayan ırılmak :-> zayıf,güçsüz düşmek ılkı :-> davar sürüsü hangırda :-> nerde pafın :-> altın(sahte) şenderde :-> şurda puta :-> havlu peşgir :-> el havlusu ötüüz :-> öbür taraf,diğer taraf yanşamak :-> gevezelik etmek okuntu :-> hediye şengini :-> şunu naracak :-> (olumsuzluk eki)bende yok,bende değil nahıl :-> nasıl öreke :-> uzun yazmış :-> doğurmamış keçi zövele :-> hamur topası
![]() |
![]() | Mesaj No:4 |
02 Ocak 2009 | ![]()
BUNLARDA ALANYADAN BEDDUALAR adıbatmayasıca adıocaküllenesice:ADI OCAĞI KÜLLENESİCE arasattagalasıca.ARASATTA KALASICA boğazarısınaorayasıca:BOĞAZ AĞRISINA UĞRAYASICA boyuposudevrilesice çatlayasıca çekmeyesice doymayasıca dişidınnadökülesice:DİŞİ TIRNAĞI DÖKÜLESİCE galmayasıca gebertmeokunaorayasıca:GEBERME OKUNA UĞRAYASICA gahrolasıca gahrolmayasıca gözükörolasıca guduzokunaorayasıca:KUDUZ OKUNA UĞRAYASICA inim inim inleyesice ocayanasıca:OCAĞI YANASICA ocasönecise:OCAĞI SÖNESİCE ocandadumantütmeyesice:OCAĞINDA DUMAN TÜTMEYESİCE onmayasıca öze üzülesice sürüm sürüm sürünesice yoğol yoğolasıca yüzünü olü yıkayıcıları göresice:
![]() |
![]() | Mesaj No:5 |
![]()
mabeyn:antre soyha:kötü kele:hele marim neymişsin:yani nasıl bir insanmışsın anamazım kıtalmış:anlamamda sorun var demek culuk:hindi | |
![]() |
![]() | Mesaj No:6 |
02 Ocak 2009 | ![]()
bu hangi yöreye ait acaba kardeşim?
![]() |
![]() | Mesaj No:7 |
![]()
Samsun Ana ben de köye geliyem gıı bağçadan mancar toplıyam Yarın kasabaya inerik Komşunun evine seslenirlir Hu latife huuuu Latife ses vermez komşu bu sefer O ooooo latife nerdesin gııııııı Latife Ne diyen yingeeeee | |
![]() |
![]() | Mesaj No:8 |
02 Ocak 2009 | ![]() ![]() saolasın bülbül kardeşim.
![]() |
![]() | Mesaj No:9 | |
Durumu: ![]() Medine No : 16627 Üyelik T.:
11 Şubat 2012 | ![]() Alıntı:
NUR editör bunun gibi birkaç sivaslıca sende kelam et güzelmiş ![]() | |
![]() |
![]() | Mesaj No:10 |
Durumu: ![]() Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 | ![]()
Sivaslıların dilini yazmış arkadaşımız benim yazmama gerek yok sizin yörenize ait şiveleri öğrenelim mahsuru yoksa ![]()
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 2 Kişi okuyor. (0 Üye ve 2 Misafir) | |
![]() | ||||
Konu Başlıkları | Konuyu Başlatan | Medineweb Ana Kategoriler | Cevaplar | Son Mesajlar |
Çok yöresel vesvese | Kara Kartal | Videolar/Slaytlar | 3 | 08Haziran 2024 15:42 |
sınav öncesi konuşmalar | kübra-y | Komik Paylaşımlar | 1 | 17Haziran 2023 11:39 |
"Sivas'ın yöresel tatlarından Patatesli Hıngel'in Tarifi" | su damlası | Börekler ve Hamur İşleri | 3 | 04 Nisan 2015 23:55 |
Nur 31 ayeti kelime kelime açıklaması / Mevlüt Hönül | Yitiksevda | Makale ve Köşe Yazıları | 5 | 03 Temmuz 2012 14:20 |
ilk 3 kelime | FECR | Komik Paylaşımlar | 16 | 28Haziran 2012 19:54 |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Şerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|