|
Konu Kimliği: Konu Sahibi KuM TaNeSi,Açılış Tarihi: 20 Nisan 2009 (22:05), Konuya Son Cevap : 26 Ağustos 2021 (15:26). Konuya 14 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
20 Nisan 2009, 22:05 | Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 5998 Üyelik T.:
02 Ocak 2009 | Yöresel Lügat (Yörenize Özel Kelime ve Konuşmalar) Yöresel Lügat (Yörenize Özel Kelime ve Konuşmalar) .: Sivaslıca Lügat :. teyyydanerde: işte orada manasında kullanılır. -postane nerede acaba? -teyyydanerde ellahamki: herhalde manasında kullanılır. göğlenmek: havalanmak manasındadır. "ö" harfi "o"harfne yakın ve biraz uzun söylenir. örn: maç spikeri: top göğlendi göğlendi ellahamki gol olacak. nörüyon: ne yapıyorsun,nasıl gidiyor manasında kullanılır. -nörüyon la? -nörüyüm la sen nörüyon. eğlemek: durdurmak manasında kullanılır. "ğ" harfi yokmuş gibi "e" uzatılarak okunur. -şöför bey müsait bi yerde durur musunuz? -bacım eğle de eğleyek ne yalvarıyon ki! hemi: emi -çimmek: banyo yapmak -gadalarını aldığım( ortada ğ yolmuş gibi söylenir) zati: zaten manasında kullanılır. - zati ben de sana ayrılmak istediğimi söyleyecektim. -yom : şimdiki zaman takısı olan -yorum'un yerine kullanılır. -bekle beni satı,hemen yanına geliyom. hers: sinir,sinirlenmek manasında kullanılır. -la bak benim hersimi çıkarma gafanı yararım. güvermek: salmak,bırakmak manasında kullanılır."ü"harfİ "u" olarak okunur. -tavuhları güver gitsin baam nolacah. gardaş: kardeş manasındadır.sivas'ın en meşhur lafıdır denebilir. -sen nerelisin birader? -buyur gardaş? -nerelisin dedim? -gardaş dedik ya gardaşşş. karaltın kalksın: beddua edilen bir deyimdir. karşı tarafın ölmesi istenmektedir. -bak beni bağırttırma eve gel diyorum -yav ben yemeyecem yemek -karaltın kalksın ne diyim.baban gelsin kırdıracam bacaklarını zaar ya da zahir: herhalde madenis: maydonoz demektir. "a" harfi uzun okunur. -oğlum koş bakkaldan iki bağ madenis al da gel. ilağançe: leğen demektir. "a" uzatılarak okunur. -gız ilağançedeki çamaşıları g*türüp as. herhal: heralde manasında kullanılır. -herhal bunlar gelmeyecek hadi gidelim biz. ariye vermek : ziyan etmek,boşa harcamak manasındadır. - sen ver bakalım bana şu parayı. olur olmaz verlere harcayıp ariye verecen. essah: gerçekten, sahi anlamlarında kullanılır. sana bi yudum su vermes o herif anaa essah mı la abi essah la soyha: kötü şey, nahoş olan anlamında kullanılır mal: büyükbaş hayvanlar için kullanılır. (ama küfürlerde de sık sık geçer. örn: mal mısın olum sen?) dıhmak: sokmak, içeri almak anlamlarında kullanılır. -malları ahıra dıhtın mı la? vuuu : sivaslıca şaşırma efekti,hayret nidası. -vuu ,şu gelen hatçenin kızı değil mi gı? (daha öte kullanımı ise "vuşşş"tur )
__________________ Söz işlemez yüreklere sükûtum dağlar gibi... |
Konu Sahibi KuM TaNeSi 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
41.Haftanın Misafiri Belgin | Hafta'nın Misafiri | Belgin | 37 | 15014 | 04 Ekim 2009 16:49 |
Neden Su içmeliyiz(46 sebep) | Tıbb-ı Nebevi ve Alternatif Tıp Bilgileri | su damlası | 6 | 3664 | 04 Ekim 2009 12:50 |
Yokluğuna Alıştırma... | Şiirler ve Şairler | KARAKÖSE | 1 | 3007 | 04 Ekim 2009 12:45 |
Kırgınım Sana /medineweb | Şiirler ve Şairler | su damlası | 8 | 3283 | 02 Ekim 2009 19:49 |
google amcam düzeltir işi bilir herşeyi =) | Resim/Karikatür | Esma_Nur | 2 | 2759 | 02 Ekim 2009 11:25 |
20 Nisan 2009, 22:06 | Mesaj No:2 |
02 Ocak 2009 | RE: Yöresel Lügat (Yörenize Özel Kelime ve Konuşmalar)
herkes kendi ilinin yöresel deyimlerini vb. paylaşsın
20 Nisan 2009, 22:06 | Mesaj No:3 |
KELİMELER(alanya dili) apolya :-> hoparlör başdar :-> laf,söz dinlemeyen babıç :-> ayakkabı badılcan :-> patlıcan badırık :-> ekşi badırık(2) :-> ağaçların yaban filizi bangulut :-> banknot bıdıkı :-> azıcık billemek :-> biraraya getirmek,toplamak bisel :-> fazla,çok sayıda bülüç :-> piliç bosdan :-> salatalık böör :-> yan karın boşluğu böbek :-> bebek cırcır :-> fermuar çabıt :-> bez çamış :-> ehlilleştirilmemiş büyük baş hayvan çebiç :-> keçi yavrusu çengildemek :-> konuşmak çırıcı :-> davetiye getiren kimse çimmek :-> yıkanmak çömçe :-> büyük tahta kaşık dalap :-> bir işe çok iştahlı olan daraba :-> gölgelik davar :-> mal,küçükbaş hayvanlar dınnak :-> tırnak düggen :-> dükkan elemet :-> iri,büyük elemlenmek :-> utanmak ellelem :-> herhalde endenden :-> bundan,şundan etiröz :-> korkusuz,korkmayan evlek :-> bahçede ekim için açılan küçük kanal evmek :-> çabuk olmak,acele etmek folus :-> kalbur foraz :-> horoz foreçmek :-> makbule geçmek gövre :-> gübre hatıl :-> eskiden duvar aralarına konlan ağaç parçası harnup :-> keçi buynuzu hazar :-> herhalde hünük :-> sıcak havada serinletici esinti ıcık :-> biraz iğ :-> dert iğlemek :-> hastalanmak,tükenmek ilana :-> lahana ileri süklük :-> şalvar uçkuru imirmek :-> uyuklamak,hafif uyku ini :-> kadının kocasının küçük erkek kardeşi inilemek :-> inlemek,ızdıraptan ses çıkararak çekmek işgillenmek :-> kuşkulanmak izbe :-> eski evlerde bulunan gömme dolap gabartma :-> olmammış,ermemiş incir gabıg :-> kabuk gak :-> kalk gak balım :-> kalk bakalım gapsa :-> bahçe kapısı gargılı :-> uçurtma gari :-> artık garsak :-> yaşlı ağaç gatıntı :-> gelinin oğlanevine götürdüğü giyecek hediyesi gayıl olmak :-> kabul etmek gedey :-> hayvan ahılı gıyırga :-> bol,çok fazla gidişmek :-> kaşınmak keler :-> kertenkele kemiş :-> kuru,zayıf,çelimsiz kepelemek :-> zayıflamak,kurumak ketir :-> leke köken :-> fidan,fide gavız :-> içi boş gebig :-> emzikten düşmüş incir gengrişmek :-> sabah uykusuzluğunda yapılan hareketler gevmek :-> lokmayı çiğnemek gubba :-> bardak goçmar :-> kertenkelenin koç gibi iri olanı gurulmak :-> rahatlık için oturmak,uzanmak küldüremek :-> gürültü,patırtı küple :-> hopla küpüç :-> plastikten kap maşrapa :-> bakır su kabı meh :-> al ,işte ende :-> bu ,şu maara :-> mağara,in meset :-> uzun tomruk mıh :-> çivi muhar :-> pınar, su başı muharre :-> baca murabıt :-> hamam böceği musandere :-> odanın üzerinde bulunan dolap münnet :-> ev, mesken nacak :-> balta nahıl :-> nasıl napan :-> ne yapıyorsun öd sıdgını :-> ödlek, korkak öğür :-> hemcinsinin devamı öndüğün :-> evelki gün örü :-> gece yemeği pardı :-> yassı,düzensiz odun,tahta parçası pambık :-> pamuk pataz :-> avuç payam :-> badem pisgevit :-> bisküvi piştuvan :-> iki hatılı birbirine bağlayan tahta sako :-> ceket sındı :-> makas sırışmak :-> zor karşısında kaçmak sırt :-> elbise sıdgısıyrılmak :-> soğumak,hevesi kaçmak sile :-> kova sinsileyesice :-> çek,çekesice söbü :-> uzun,yuvarlak olmayan süsmek :-> boynuz şıpdüşen :-> eski kapılarda kullanılan kapı kolu ketiryer :-> taşlık yer tıkıla :-> tık diye ses vermek tingildemek :-> yerinde duramamak tirik :-> sincap tellik :-> terlik teynek :-> değnek toh :-> yazık, vah tokucak :-> çamaşır tokucu topan :-> yastık topana :-> bıçak tosba :-> kaplumbağa oğmaç :-> yufka ekmekle yapılan bir yiyecek tülekes :-> tüyü dökülen toğuk :-> tavuk dünemek :-> gecelemek,barınacak yer ulama :-> bezden dokunan kilim uluk :-> uyuşuk kimse ülübü :-> börülce uş :-> fena,kötü udlu :-> terbiyeli çöre :-> çitlenbik yağar :-> çıban,yara kaksı :-> tadı değişmiş,bozulmuş yasılmak :-> uzaklaşmak yeğni :-> hafif, ağır olmayan ırılmak :-> zayıf,güçsüz düşmek ılkı :-> davar sürüsü hangırda :-> nerde pafın :-> altın(sahte) şenderde :-> şurda puta :-> havlu peşgir :-> el havlusu ötüüz :-> öbür taraf,diğer taraf yanşamak :-> gevezelik etmek okuntu :-> hediye şengini :-> şunu naracak :-> (olumsuzluk eki)bende yok,bende değil nahıl :-> nasıl öreke :-> uzun yazmış :-> doğurmamış keçi zövele :-> hamur topası
20 Nisan 2009, 22:07 | Mesaj No:4 |
BUNLARDA ALANYADAN BEDDUALAR adıbatmayasıca adıocaküllenesice:ADI OCAĞI KÜLLENESİCE arasattagalasıca.ARASATTA KALASICA boğazarısınaorayasıca:BOĞAZ AĞRISINA UĞRAYASICA boyuposudevrilesice çatlayasıca çekmeyesice doymayasıca dişidınnadökülesice:DİŞİ TIRNAĞI DÖKÜLESİCE galmayasıca gebertmeokunaorayasıca:GEBERME OKUNA UĞRAYASICA gahrolasıca gahrolmayasıca gözükörolasıca guduzokunaorayasıca:KUDUZ OKUNA UĞRAYASICA inim inim inleyesice ocayanasıca:OCAĞI YANASICA ocasönecise:OCAĞI SÖNESİCE ocandadumantütmeyesice:OCAĞINDA DUMAN TÜTMEYESİCE onmayasıca öze üzülesice sürüm sürüm sürünesice yoğol yoğolasıca yüzünü olü yıkayıcıları göresice:
20 Nisan 2009, 22:23 | Mesaj No:5 |
RE: Yöresel Lügat (Yörenize Özel Kelime ve Konuşmalar)
mabeyn:antre soyha:kötü kele:hele marim neymişsin:yani nasıl bir insanmışsın anamazım kıtalmış:anlamamda sorun var demek culuk:hindi | |
20 Nisan 2009, 22:25 | Mesaj No:6 |
bu hangi yöreye ait acaba kardeşim?
20 Nisan 2009, 22:31 | Mesaj No:7 |
RE: Yöresel Lügat (Yörenize Özel Kelime ve Konuşmalar)
Samsun Ana ben de köye geliyem gıı bağçadan mancar toplıyam Yarın kasabaya inerik Komşunun evine seslenirlir Hu latife huuuu Latife ses vermez komşu bu sefer O ooooo latife nerdesin gııııııı Latife Ne diyen yingeeeee | |
20 Nisan 2009, 22:32 | Mesaj No:8 |
02 Ocak 2009 | RE: Yöresel Lügat (Yörenize Özel Kelime ve Konuşmalar) saolasın bülbül kardeşim.
21 Nisan 2009, 21:37 | Mesaj No:9 | |
Durumu: Medine No : 16627 Üyelik T.:
11 Şubat 2012 | RE: Yöresel Lügat (Yörenize Özel Kelime ve Konuşmalar) Alıntı:
NUR editör bunun gibi birkaç sivaslıca sende kelam et güzelmiş | |
22Haziran 2012, 16:49 | Mesaj No:10 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 | Cevap: Yöresel Lügat (Yörenize Özel Kelime ve Konuşmalar)
Sivaslıların dilini yazmış arkadaşımız benim yazmama gerek yok sizin yörenize ait şiveleri öğrenelim mahsuru yoksa
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |