Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Kur'ân-ı Kerim Genel

Konu Kimliği: Konu Sahibi sevginin_bedeli,Açılış Tarihi:  06 Ekim 2009 (13:39), Konuya Son Cevap : 19 Mart 2013 (18:05). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 06 Ekim 2009, 13:39   Mesaj No:1
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:sevginin_bedeli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 9822
Üyelik T.: 20 Ağustos 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 196
Konular: 26
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Bir ayet ve düşündürdükleri

Bir ayet ve düşündürdükleri

BİR AYET VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Abdullah almaz
Allah’ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Artık sen onları affet. Onlar için Allah’tan bağışlama dile. İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et, (ona dayanıp güven). Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever. (ali İmran 159)


Uhud Savaşı münasebeti ile inen bu ayeti kerimeden almamız gereken çok önemli dersler vardır. Hele ki günümüz dünyasında ilişkilerin çeşitlendiği/karmaşıklaştığı ve hak adaletin çokça ihlal edildiği bir süreçten geçmekteyiz. Dolayısıyla bu ayeti kerimeyi sürekli yüreğimizde, hafızamızda canlı tutmak ve gerekliğini yerine getirmeyi ihmal etmemek durumundayız.

Çünkü islam’ın amacı insanlara insanca bir hayat yaşama konusunda ilkeler belirlemektir. Bu ilkelere uyulması durumunda hem bu dünyada hem de ahrette huzurlu ve insanca bir yaşamın olacağını da yine kurandan öğreniyoruz. İslam dini her şeyden evvel her insanı, insan olması hasebiyle yaratılanların en şereflisi olarak belirlemiştir. Dolayısıyla bizlerin ister inansın ister inanmasın her insanı insan olması nedeniyle değerli ve şerefli olarak kabul etmemiz ve ona muamelemizde bunu asla unutmamamız gerekir.

İnsanlara yüce yaratıcı tarafından verilen temel özellik isimlendirebilme yetisidir. Bunun anlamı insanın anlama, anladığını değerlendirme, ona karşı özgür bir şekilde tavır/yaklaşım belirleme yetisine sahip olduğudur. Dolayısıyla her insan kendi düşünce yapısına göre olayları anlamaya anladığını değerlendirmeye ve ona karşı bir tavır / yaklaşım geliştirmeye çalışıyor. Bu süreç her insanda sahip olduğu düşünce sistemi çerçevesinde gelişir.

İnsanların düşünce dünyası ise sadece sahip oldukları kelime ve kavramların sayısı ile sınırlıdır. Buradan her insanın bilgi birikimine bağlı olarak olayları, olguları farklı değerlendirebileceği sonucunu çıkarmak zor olmamalıdır.

Yukarıdaki ayeti kerimeye tekrar dönecek olursak, yüce yaratıcı birkaç özelliğe özellikle vurgu yapmaktadır. İlk başta ifade edilen yumuşak davranmadır. Yumuşak davranmadan ne anlamalıyız? İslam’ın amacı insanların insanca yaşamasını sağlamak olduğundan insan onurunu rencide edici hiçbir söz /eylem ve davranışa olumlu yaklaşılmamaktadır. Öyle ki yüce yaratıcı kuranı kerimde Musa kıssasını anlatırken firavuna tebliğini/davetini nasıl yapması gerektiğini bize şöyle ifade etmektedir. 'Ona yumuşak söz söyleyin. Belki öğüt alır, yahut korkar' (Taha:44).

Yüce yaratıcı yaşadığı dönemin en azgın kişisine –ki firavun Rabblık iddiasındadır.- bile yumuşak söz ile gidilmesini emrediyorsa, acaba bizlerin çevresindeki, sahip oldukları ve doğrudur diye bildikleri bilgilerle İslam’ı yaşamaya çalışan veya insanca bir yaşam isteyen insanlara karşı nasıl bir yaklaşım içinde olmamız gerekiyor? Kanaatimce bu soru çok önemli ve üzerinde iyice düşünülmesi gereken bir sorudur.

Yumuşak davranmanın ne olmadığını yine bize aynı ayet açıklıyor. Kaba olmak ve katı yürekli olmak. Evet eğer bir kişi katı yürekli ve kaba bir kişilik sergiliyorsa bu davranışın yumuşak davranmamak olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Nitekim sosyal hayatta hepimizin farklı alanlarda ve farklı statülerde meşgaleleri bulunmakta ve bu çerçevede sayısız insanla bir şekilde ilişki içinde olabilmekteyiz. Tabii ki şunu ifade etmeliyim ki yumuşak davranma sadece tebliğ ve davet esnasında uyulacak, ancak sosyal hayatta önemsenmeyecek bir kural değildir. Bu kuralın hayatın her alanında evde, işte, yolda, toplu yaşam alanlarında ve aklınıza gelebilecek her alanda uyulması gereken bir kural olduğunu unutmamalıyız.

Peki, bu kurala uymazsak ne olur? Cevabı yine ayeti kerime bize veriyor. ‘’…onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi…’’ Değil mi ama… Çevremizde kaba olan katı yürekli insanların çevrelerinde pek kimsenin fazla kalmadığını/ kalmak istemediğini kaç kez yaşamadık ki… Bu anlamda esas olan insanları kırmak, dışlamak, atmak değil aksine onların elinden tutup daha sahih/sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olmak bizlerin temel sorumluluğudur.
İnsanın en önemli özelliklerinden birinin de hata/yanlış yapma, günah işleme potansiyelini özünde taşımasıdır. Dolayısıyla İslam’ın da en önemli özelliklerinde biri tevbe imkanının insanlığa sunulmasıdır. İnsanlar yaptıkları hata/yanlışlardan, işledikleri günahlardan sonra eğer tevbe ederlerse yüce yaratıcı onları affeder. Nitekim yukarıdaki ayette de yüce yaratıcı ‘’…Artık sen onları affet. Onlar için Allah’tan bağışlama dile…’’ buyurmaktadır. Sadece affetmek değil aynı zamanda onlar için Allah’tan bağışlanma dilemekte bizim sorumluluğumuz.

Tabii ki sorumluluğumuz bitmedi… Hepimiz insanız ve hata yapabiliriz. Dolayısıyla hata yapanı hayattan tamamen tecrit etmek ve onları tabiri caizse yaşamdan dışlamak yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Nitekim ayetin devamında da Rabbimiz bu duruma açıklık getirmekte ve ‘’…İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et, (ona dayanıp güven)…’’ buyurarak insanları hata/yanlış yapmış ve günah işlemişlerse bile iş (onları da ilgilendiren) konusunda gerektiğinde onlarla meşveret edilmesini önemle belirtmektedir.

Ve ayetin sonu ‘’…Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever.’’ Yüce yaratıcı bize toplumsal yaşamda (insanca yaşam konusunda) bu çok önemli ve ciddi açıklamaları yaptıktan sonra bize hitaben adeta siz bunlara uyun sonrası için ise ALLAH’A tevekkül edin buyurmaktadır.
Allah en iyisini bilir. 06/10/2009



(alıntı)
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi sevginin_bedeli 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İBRAHİM’İN KUŞLARI (R.İhsan ELİAÇIK) Makale ve Köşe Yazıları sevginin_bedeli 0 2443 04 Kasım 2009 12:18
“EBUZERLEŞMEYELİM İNŞALLAH” (R. İhsan ELİAÇIK) Serbest Kürsü Yitiksevda 2 2787 02 Kasım 2009 11:39
küçük kız (çok güzel bir hikaye) Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler sevginin_bedeli 0 2333 26 Ekim 2009 12:10
AMERİKA’YI ’’TEKÂSÜR’’ KRİZİ HELAKE SÜRÜKLEYECEK... Serbest Kürsü mehmet akif2 1 2386 14 Ekim 2009 13:24
PEYGAMBER DUALARI Kur’an’da Geçen Peygamber... Dua Bölümü Armagan 9 3195 07 Ekim 2009 18:24

Alt 06 Ekim 2009, 22:03   Mesaj No:2
Avatar Otomotik
Durumu:nmnoztrk isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10895
Üyelik T.: 05 Ekim 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 1
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: BİR AYET VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

paylaşım için teşekkurler dostum.
Allah razı olsun.
selametle...
Alıntı ile Cevapla
Alt 02 Kasım 2009, 00:16   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:48
Mesaj: 5.077
Konular: 295
Beğenildi:128
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: BİR AYET VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Allah’ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Artık sen onları affet. Onlar için Allah’tan bağışlama dile. İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et, (ona dayanıp güven). Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever. (ali İmran 159)
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Mart 2013, 18:05   Mesaj No:4
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.134
Konular: 555
Beğenildi:1087
Beğendi:252
Takdirleri:10770
Takdir Et:
Standart Cevap: Bir ayet ve düşündürdükleri

Peygamber: «Ey Rabbim! Doğrusu milletim bu Kuran'ı terketmişti» der(25/Furkan-30)

Bu ayet bizlere ne düşündürüyor?
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
BİR AYET BİR YORUM FECR Tefsir Çalışmaları 115 14 Aralık 2022 08:36
Ders Ayet-i: İbrahim Sr. syf: 260 Ayet:31-34 Kutsiyye syf: 28 sakin Kur'ân-ı Kerim Genel 1 26 Aralık 2009 20:32
ASR süresinin Düşündürdükleri... AŞK'ÜL İSLAM Makale ve Köşe Yazıları 1 20 Ekim 2008 00:48
Ayet Emekdar Üye İslami Kavramlar 0 01 Mayıs 2008 02:14
cum'a suresi 9,ayet akgün Tefsir Çalışmaları 0 13 Nisan 2008 01:01

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.