Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Kur'ân-ı Kerim Genel

Konu Kimliği: Konu Sahibi enderhafızım,Açılış Tarihi:  01 Kasım 2012 (12:52), Konuya Son Cevap : 01 Kasım 2012 (12:52). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 01 Kasım 2012, 12:52   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:39
Mesaj: 3.169
Konular: 1383
Beğenildi:176
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
evtx Kur’an Tefsirinde Sapma ve Nedenleri // Mustafa islamoğlu

Kur’an Tefsirinde Sapma ve Nedenleri // Mustafa islamoğlu

Kur’an Tefsirinde Sapma ve Nedenleri
17/7/2000




”Hararetin rehaveti artırdığı şu yaz günlerinde kitap tavsiyesi de nereden çıktı?” demezsiniz umarım. Okumak isteyen mutlaka zamanını ve ortamını bulur, okur. Okumak istemeyen de, ömrünün yanına bir ömür daha katsanız yine okumaz. Öyle değil mi ama; hastalığını bilmeyen n’etsin şifayı?

Kur’an Tefsirinde Sapma ve Nedenleri, adından da anlaşılacağı gibi tefsir tarihimize ilişkin eleştirel bir çalışma. Değerli ilim adamı ve dostum Yrd. Doç. Dr. Abdülcelil Candan’ın kaleme aldığı kitap “Tefsire Sokulan Bid’at Hurafe ve Tahrifat” alt başlığını taşıyor.

Aslında kitabın ana alt başlığı, içeriğini ele veriyor. Tefsir alanında yapılan çalışmaların sınırlılığı dikkate alınırsa, bu tür çalışmaların ilim ve düşünce hayatımıza katkısı daha iyi anlaşılacaktır. Hele bu tür çalışmalar, tüm İslâmi kurum ve kuruluşların birinci tehdit kapsamına alınarak acımasız bir savaşın hedefi kılındığı 28 Şubat Süreci’nin kundakladığı bir zaman ve mekânda yapılıyorsa, daha bir anlam kazanacaktır.

İlahiyat Fakültelerinin Tefsir Kürsülerine bakın, ne dediğimi anlarsınız. Türkiye’deki üç sene öncesinin ilahiyat kontenjanlarıyla bu yılın kontenjanlarını karşılaştırın, işte o zaman, asıl demek istediğim şeyi diyecek kelime bulamadığımı da anlarsınız.

Daha dün, akademide tefsir usulü derslerine devam etmiş olan cins kafa bir öğrencim geldi ve “Hocam, lisansüstü ihtisas alanı için görüşünüzü almaya geldim” dedi. “Sen ne düşünüyorsun?” dedim. “Dinler Tarihini” dedi. “Niçin tefsir alanında ihtisas yapmayı düşünmüyorsun?” diye sordum, “İlahiyatta umutlarımı söndürdüler. Tefsir kürsüsünün varlığıyla yokluğu bir. Sadece hoca sorunu yok, aynı zamanda ahlak sorunu da var; içimden gelmiyor” dedi.

İçim burkuldu. Dedim ki: “Bak, öncelikle Dinler Tarihi alanı, mevcut eğitim şemasında ‘İslâmi ilimler’ alanına değil, ‘seküler’ alana düşer. Hem, ‘tefsir kürsüsünün ihmal edilmiş’ olduğunu söylüyorsunuz. Bunun nedeni, belki, sizden öncekilerin de sizin gibi düşünmüş olmalarıdır. Bari siz böyle düşünmeyin ve sizden sonra gelecek olanların vebali omuzlarınıza binmesin. Tefsir alanı mutlaka, sizin gibi gelecek vaadeden arkadaşlarca doldurulmalı” dedim, ikna oldu; bu yıl dil sorununu halletmek için yurtdışına gitmesini tavsiye ederek noktaladım.

İmdi, bu ortamda piyasaya ele yüze gelir çalışmalar sunmanın zorluğunu ilim taliplileri takdir ederler. Abdülcelil Bey’in çalışması da işte “kıtlıkta verilen sokum” hükmünde bir çalışma. Bu çalışmaları yapan insanların tek tesellileri var, yaptıkları çalışmaların gün yüzüne çıkıp ilim ehlinin istifadesine sunulması. Bundan gerisi ise okura kalıyor: Alıp okumak ve yararlanmak. (Denge Yayınlarından çıkan kitaba ulaşmak için: Tel: 0212/524 75 24-Faks: 0212/6310615)
Dergiler Mekteptir
Kitapla başladığım bu yazımda, her türlü olumsuz ve caydırıcı unsurlara göğüs gererek çıkmayı sürdüren birkaç dergiyi de söz konusu etmek istiyorum.

Mutlaka okurlarımın arasından o günleri hatırlayan birçok kişi çıkacaktır: Bir sayalım demiştik de, 80’lerin ortalarında tam 50’yi aşkın irili ufaklı İslâmi derginin çıkıyor olduğunu hayretle tesbit etmiştik. O zamanlar bendeniz de tüm yazılı ürünlerimi işte o 50’yi aşkın dergiden birinde, ama belki de onların birçoğuna analık yapan ve dergicilik tarihimizde unutulmayacak bir iz bırakarak, bugünkü birçok kalemi ilk defa keşfeden bir dergide sergiliyordum: Aylık Dergi.

Hani, bir ezginin nakaratı var ya: “Bir avuçtuk biz göklere sığmayan”; tıpkı öyleydik. Yaşar (Kaplan) Ağabeyin tırnaklarıyla kazıyarak çıkarmayı sürdürdüğü Aylık Dergi’nin sadece yazarı değil, yeri geldiğinde hepimiz her şeyiydik. Yaşar Ağabey 163 mağduru olarak Bursa Cezaevi’ne girdiğinde, Aylık Dergi mektebi kapanmasın diye, Arif Dülger, Orhan Kuyu, Metin Demirci, Cengiz Kalkan ve bendeniz nasıl çırpınmış ve başarmıştık. Hele sevgili Arif ve Cengiz’in o bitme tükenme bilmez çabalarını nasıl unuturum? Daha sonra, liseden yeni mezun olmuş iki taze kan/can gelmiş, sancağı teslim almışlardı: Ömer Çelik ve İrfan Can.

Günümüzde esas duruşunu bozmadan, ilkesizleşen ve omurgasızlaşan bir sürü eski tüfeğe inat dimdik ayakta durmanın savaşını veren Haksöz dergisinin son sayısında Hamza Türkmen’in Aylık Dergi’yi işleyen satırlarına göz atınca işte yıllar öncesinin yukarıdaki hatıraları canlandı gözümde.

Haksöz’ün bana ulaşan Temmuz sayısı 112. sayıydı. Dile kolay. Bir kavgayı bunca ısrarlı ve istikrarlı bugünlere kadar getiren bu insanların, sırf bu sebatlarından dolayı, hepimizden bir teşekkür alacağı var. Dergi bu sayısında Sistem ve Emekçilerin Değişmeyen Yazgısı başlığını kapağa çıkarmış. Ayrıca derginin kendine has çizgisini oluşturan bir bakış açısıyla siyasi ve sosyal gündemi ele alan yazılar da var. Haksöz, kendisine ödenen bedeli fazlasıyla geri veren bir dergi olma özelliğini hâlâ koruyor. (Temin adresi: Fevzi Paşa Cad. 115/2 Fatih/İst. Tel: 0212/5241028

Haksöz’ün İstanbul menşeli dergiler arasındaki yeri neyse, Fecre Doğru dergisinin de Ankara menşeli dergiler arasındaki yeri odur. Derginin her şeyi Osman Kayaer, bir nükleer enerji deposu gibi, yılmaz bir aşkla Fecre Doğru’yu çıkarmayı sürdürüyor. Meraklısının ilgisini çekeceğini bildiğim için son sayısının kapak konusunu da burada vermek istiyorum: Gazali Dosyası. Haziran sayısının dosyası da bir bu kadar ilginçti: İnsan iradesiyle tamamlanan kozmik alan: Kader. (İsteme adresi: Rüzgârlı Cad. Rüzgârlı İşhanı: 2/5 Ulus/Ankara, Tel: 0312/3100860)

Yazanlar ve yayınlayanlar kendilerine düşeni yapıyorlar, o halde biz de yazılan ve yayınlananlara iltifatımızı esirgemeyelim. Şairin şu dizelerini hiç unutmayalım:

Marifetler iltifata tabidir

Müşterisiz m eta’ zayidir
( 17 Temmuz 2000 )

Mustafa islamoğlu
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi enderhafızım 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
En Pratik Sağlık Bilgileri Pratik / Faydalı Bilgiler enderhafızım 0 186 14 Ekim 2023 13:10
Kur'an Güzel Konuşun Diyor, Konuşuyor... Serbest Kürsü su damlası 3 2593 24 Kasım 2016 14:16
Geeflow - Diriliş (15 Temmuz Darbe Rap Şarkısı) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 2119 23 Kasım 2016 12:06
Otuz Kuş & Dursun Ali Erzincanlı (Şehit Ömer... İlahiler/Ezgiler Esma_Nur 1 2847 23 Kasım 2016 11:44
15 Temmuz Demokrasi Marşı (İndir) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 2433 23 Kasım 2016 11:10

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Aşurenin Bid’at Olmasının Nedenleri Nelerdir? FECR Hurafeler-Bi'datlar 3 24 Ekim 2014 16:31
Dişeti Kanamalarının Nedenleri enderhafızım Tıbb-ı Nebevi ve Alternatif Tıp Bilgileri 0 06 Kasım 2012 18:13
Kuran Ve Sapma AŞK'ÜL İSLAM Kur'ân-ı Kerim Genel 0 01 Ekim 2009 21:58
Kur’an-ı Kerim Tefsirinde İhtilaf Sebepleri NUR Tefsir Çalışmaları 0 21 Mart 2009 18:24
Elmalı Tefsirinde Tesettür TÜRKcan Tesettür Konuları 0 05 Eylül 2008 02:43

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.