Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi HALUK GÜMÜŞTABAK,Açılış Tarihi:  12 Ocak 2010 (12:35), Konuya Son Cevap : 17 Ocak 2010 (18:04). Konuya 7 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 12 Ocak 2010, 12:35   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Nisa suresi 3. Ayeti nasıl anlamalıyız?

NİSA SURESİ 3. AYETİ NASIL ANLAMALIYIZ?

Günümüzde Kuranın dört evliliğe kadar izin verdiği söylenir. Delil olarak da Nisa suresi 3. ayet gösterilir. Bu ayetle ilgili birçok Kuran mealini inceledim doğrusu birbiriyle çok farklı anlamları çevirdiklerini gördüm. Parantez içinde kendi düşüncelerini de yansıtarak meallerine almışlar bir kısım yazar. Gerçekten çok daha dikkatli ve daha titiz bir çalışma yaparak bir Kuran mealinin ortaya çıkarılmasının önemini, bu ayeti anlamaya çalışırken daha çok hissettim. Bu ayeti gelin kuranın bütünlüğünde birlikte anlamaya çalışalım, Rabbim yanıltmasın, acaba rabbim Nisa suresi 3. ayetinde bizlere ne anlatmak istemiş olabilir? Önce bu ayetin öncesinde geçen ayeti de yazalım ki konu daha iyi anlaşılsın.

Nisa 2: Yetimlere mallarını verin. Temizi pise değişmeyin. Yetimlerin mallarını kendi mallarınıza katarak yemeyin. Bunu yapmak gerçekten büyük bir vebaldir.

Nisa 3: Yetimler konusunda adaleti koruyamayacağınızdan korkarsanız, sizin için temiz kılınan kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın. Eğer bu durumda adaleti gözetemeyeceğinizden korkarsanız, bir tek kadınla yahut yeminlerinizin/sağ ellerinizin sahip olduklarıyla yetinin. İşte bu, haksızlığa sapmamanız için en uygun yoldur.

Yukarıdaki sözleri önce anlamaya çalışalım. Nisa suresi 2. ayette emrinizdeki yetimlerin mallarını korumamızı, kendi mallarımızla karıştırmamamızı emrediyor Allah. Devamında yine emrimizdeki yetimler konusunda adaleti koruyamayacağımız sözünü ediyor, peki burada bu sözüyle ne demek istiyor olabilir Rabbim? Günümüzde bir düşünce onların mallarını çalıştırırken adaletsiz davranabileceğiniz kuşkunuz varsa onlarla evlenin ki mallarını istediğiniz gibi kullanabilesiniz diye bahsedildiği anlatılıyor. Bu mantık ne kadar doğru olabilir önce onu düşünelim. Çok malı ve mülkü olan yetimlerin malında gözümüz olacak, nefsimize sahip olamayıp onların mallarını yemek için onları nikâhlamanın yolunu rabbim in gösterdiğini düşünmemiz doğru olabilir mi sizce? Rabbim yetimin malını yemenin yolunu mu gösteriyor dersiniz bizlere? Bunu aklımdan bile geçirmenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Ayetin devamına bakalım.

(Eğer bu durumda adaleti gözetemeyeceğinizden korkarsanız, bir tek kadınla yahut yeminlerinizin/sağ ellerinizin sahip olduklarıyla yetinin.)

Birkaç değişik çeviri mealin alıntısını da yapalım ki konuyu daha iyi anlayalım.

(Eğer (kendileriyle evlendiğiniz takdir de) yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz (veya size helal olan) kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın.)

Bir başka meralde (Eğer yetimlere karşı adil davranamamaktan korkuyorsanız, o zaman, size helal olan [diğer] kadınlardan biri ile evlenin –[hatta] ikisi, üçü veya dördü [ile];)

Yine bir başka mealde(Eğer yetim (kız)lar konusunda adaleti yerine getiremeyeceğinizden korkarsanız, bu durumda, (onlarla değil) size helal olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikâhlayın.)

Ayetin başında da dikkat ederseniz yine adaleti koruyamayacağımız şartını getirmişti. Yine adaleti koruyamayacağınızı düşünüyorsanız o zaman tek bir kadınla yetinin yani evlenin diyor. Şimdi tam burada birlikte düşünelim. Ayetin başında yetimlerle birlikte yaşarken içimize düşen bir korku var, çünkü önce ikişer, üçer, dörder nikâhlayın diyor, daha sonra bunu yaptığınızda yine adaleti sağlayamıyorsanız tek bir tane alın diyor. Fakat diğer meallere baktığınızda emrimizdeki yetim kızlarla evlendiğinizde onların malları ya da herhangi bir konuda adaleti koruma kuşkusundaysanız başka temiz kadınlardan ikişer üçer dörder evlenin diyor. Ayete dikkat edin başka kadınlarla derken adalet bakımından şüphemiz olmayacak sorun olmayacak kadınlardan bahsediyor, illaki yetimlerin haricinde olsun demiyor buna lütfen özenle dikkat edelim. Bazı mealler parantez içinde başka kadınlar sözünü ilave etmiş, ama kuran böyle bir net açıklama yapmamış. Size helal olan başka kadınlar sözünden ben örneğin malı mülkü çok olupta onların malları konusunda adaletsiz davranılabileceği şüphesine düşerseniz diye anlıyorum ben ayetten, yoksa neden malı mülkü konusunda sorun yaşamayacağım yetim kızlardan da olmasın? Neden Rabbim onları ayırsın? Peki, burada adaleti gözetmemek sözünden ne anlamalıyız? Şimdi düşünelim o devirde çok eşlilik her ailede var. Hatta bundan 100 yıl öncesine kadar toplumlarda yaygın desek yanlış olmaz. Tüm bunları düşünerek ayeti anlamaya çalışalım. Emrimizin altındaki yetimlerle hoşumuza giden olursa evlenebileceğimiz ama onlar hakkında, özellikle malları konusunda adaletsizlik yapma korkusu içindeyseniz, böyle bir sorun, kuşku taşımayan diğer kadınlardan ikişer üçer dörder alabilirsiniz diyor, dikkat edin illaki yetimler dışından alın diye açıkça söylenmiyor.


Şimdide bu ayeti kuranın bütünlüğünde düşünelim. Nisa suresi 3. ayetinde geçen (bu durumda adaleti gözetemeyeceğinizden korkarsanız.) sözü bana kuranda bu konuyu hatırlatan başka bir ayetini aklıma getirdi, bakın Rabbim birden fazla evlilik yapanlar için neler söylüyor ve uyarıyor.

Nisa 129 ; Tutkunluk derecesinde isteseniz de kadınlar arasında adaleti sağlamaya asla güç yetiremezsiniz. O halde tam bir eğilimle bir yana yönelip de öbürünü askıdaymış gibi bırakmayın. Barışı esas alıp sakınırsanız, ALLAH çok affedici, çok merhametli olacaktır.

Yukarıdaki ayeti dikkatlice düşünelim. Rabbim istediğiniz kadar çalışın çok eşler arasında adaleti sağlamak için güç yetiremezsiniz diyor. Bu durumda olanları da uyarıyor ve birisi üzerinde özen gösterip diğerlerini ihmal etmeyin diyor. Hatırlayınız Nisa suresi 3. ayette ne diyordu? İkişer, üçer, dörder aldığınız eşleriniz arasında adaleti sağlayamazsanız ki bunun asla mümkün olmayacağını da yukarıdaki Nisa 129. ayette söylemişti, o zaman tek bir kadınla evlenme önerisinde bulunuyor Rabbim. Sizlere sormak isterim tüm bu ayetleri gördükten sonra Allah birden fazla evlenmemizi mi öneriyor, yoksa tam tersini bu yol asla adaletin sağlanmadığı bir yol olup en güzel adaletli bir evlilik bir eşle evlenmektir mi diyor? Birazcık aklı olan, Rabbin emrettiği doğru yolu bulacaktır.

Şimdide Nisa suresi 3. ayette geçen ikişer, üçer, dörder evlenin sözlerinden ne anlamalıyız onu düşünelim, önce ayetten alıntı yapalım.

(Yetimler konusunda adaleti koruyamayacağınızdan korkarsanız, sizin için temiz kılınan kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın.)

Peki, ikişer, üçer, dörder sözleriyle Allah en fazla dört tanemi alabilirsiniz diyor sizce? Daha önce hatırlayınız Allah bizleri adaleti sağlayamayacağımız için tek eşliliğe yönlendiriyordu, fakat burada çok özel bir durum var yetim kızlar, yani kimsesi olmayan toplumda yalnız kalmış, tehlike altında bulunan kadınlardan bahsediliyor, çok özel bir konum ve özel şartlar söz konusu. Demek ki bu ayetin anlatmak istediği ortam çok özel bir ortam ki bir başka ayetinde hiç önermediği, adaleti asla sağlayamazsınız dediği birden fazla evlilik için, yine özel bir durumda izin veriyor ama burada bile adaletsiz bir durumda bunu yapmaya kalkma diye de ikaz ediyor bizleri. Sizlere bir örnek vermek istiyorum. Bir gurup çocuğun önüne ceviz tabağı koysak, çocuklar hadi üçer, beşer tane ceviz yeğin bakalım demiş olsak, burada en fazla beş tane yenmesini mi söylemiş oluruz? Bir konuda kesin sınır konmak istenirse, böyle esnek bir cümleyle mi anlatılır bir konu karşınızdakine? Örneğin çocukların en fazla beş tane ceviz yemesini istiyorsanız, üçer beşer yeğin mi dersiniz, yoksa herkese beş tane ceviz düşüyor, isteyen bir kısım hakkını arkadaşına verir mi dersiniz? Gelelim ayete, eğer Rabbim en fazla dört kadınla evlenebilirsiniz demek isteseydi, ikişer, üçer, dörder evlenin mi derdi, yoksa dördü geçmemek şartıyla evlenin mi derdi? Beni bu düşünceye iten bazı ayetleri hatırlatmak istiyorum, acaba Rabbim kesin emrettiği ve sınırlar koyduğu ayetler için böylemi açıklamalar yapmıştır, yoksa açıkça belirterek, birçok örneklerle mi izah etmiştir, şimdide ona bakalım.

Nisa 174: Ey insanlar! Şüphesiz size Rabbinizden kesin bir delil geldi ve size apaçık bir nur indirdik.

İsra 89; Yemin olsun, biz bu Kur'an'da, insanlar için her benzetmeden nice örnekler sıraladık. Ama insanların çoğu inkâr ve nankörlükten başka bir şeyde diretmediler.

Kehf 54; Yemin olsun, biz, bu Kur’an'da, insanlar için her türlü örneği değişik ifadelerle gözler önüne koyduk. İnsan ise varlığın, tartışmaya en çok tutkun olanıdır.

Yukarıdaki sözleri lütfen iyice düşünelim ve ondan sonrada Nisa 3. ayette geçen ikişer, üçer, dörder sözlerinden Rabbin en fazla dört kadınla evlenebilirsiniz sonucunu çıkarabilir miyiz onu düşünelim. Daha doğrusu bu ayetten Allah bizlere dört kadına kadar evlenin önerisini mi yapıyor, yoksa çok özel durumlarda başvurulacak bir yolun kapısını aralık mı bırakıyor? Bu ayetin anlatmak istediği yetimlerin ikişer, üçer dörder evlendirilmesidir, ister başkalarıyla evlendirin isterse kendimize uygun beğendiğimiz yetimlerle evlenelim. Amaç yetimlerin elinden tutmak ve onların haklarını korumaktır ayetin asıl amacı. Rabbim kuran için apaçık bir nur diyor. Her benzetmeden nice örnekleri değişik ifadelerle gözler önüne koyduk diyor. Her benzetmeden nice örnekler verdik dediği halde bizler, nasıl olurda net bir emir olmayan ikişer, üçer, dörder sözlerinden dört kadınla evlenebilirsiniz hükmünü, önerisinin olduğunu çıkarabiliriz? Hatırlayınız bu izin, arzu edilen istenen bir olayla birlikte anılmayıp, özellikle yetimler konusunda bahsedilmiştir ki özel bir durum hâsıl olduğunda kullanılabilsin. Kuranın asla ve asla hiçbir yerinde dört kadınla evlenebilirsiniz emri yoktur. Tabi tam tersini düşünürsek zaruri durumlarda birden fazla evlenmenin sayısı konusunda da sınır konmamıştır. Rabbin kesin bir şekilde emretmediği, açıklama yapmadığı hüküm vermediği hiçbir konuda bizler hüküm veremeyiz. Rabbim madem ben emirlerimi açık ve net verir, birçok konularda örneklerle açıklarım diyorsa, bu durumda bizlerin Allah dört kadına kadar sınırlama koymuş, izin vermiş herkes evlenebilir diyemeyiz. Burada bahsedilen özel bir konu olup, aslında bu istenmeyen durumla karşılaşıldığında yapılması gereken yol hakkında bizlere yapılan bir açıklamadır. Allah dört kadınla evlenin demiyor. Ayetin sonunda tek kadınla evlenmenin en adaletli yol olduğunu söylemesi bunun apaçık kanıtıdır. Ne diyor Rabbim ( Bu haksızlığa sapmamanız için en uygun yoldur.) neymiş bu önerilen yol? Adaleti gözetemeyeceğimizden korktuğumuzda başvuracağımız tek bir kadınla evlenmek. Bir başka ayetinde de zaten birden fazla evlilikte asla adaleti sağlayamazsınız diyordu hatırlayalım. Adaletin olmadığı bir yolu Rabbin izin verdiğini, önerdiğini söylemek Kuranı hiç anlamamışız demektir. Sizce bu sözleri söyleyen rabbim dört kadınla herkes evlensin mi diyor? Burada bile Rabbim bizleri ikaz ederek, adaleti sağlayamayacaksanız tek kadınla evlenin demektedir. Yetimler konusunu anlatırken bunun haricinde kuranın hiçbir yerinde Allah çok eşliliği özendirici ya da bir erkek dört kadına kadar evlenebilir diye bir açıklama bulamazsınız. Tam tersine o devrin geleneği olan çok eşlilikten toplumu, tek eşliliğe özendirmiş ve yönlendirmiştir ve istediğiniz kadar arzu edin eşler arasında adaleti sağlayamazsınız demiştir. Adaletin olmadığı bir düzeni de Rabbim önermeyeceğine göre, nasıl olur Allah çok eşliliği önersin. Şunu da söylemeliyim ki, birden fazla evliliği de yasaklamamış, sınır koymamış günah saymamıştır. Bunu Rabbin topluma koşulların gerektirdiği zamanlarda kullanılması için bıraktığı, açık bir kapı olarak düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu çok özel durumunda izahı, yine ayetin içinde, düşünen insana ipuçları verdiğine inanıyorum. Yetimlerin bol olduğu zaman ne zamanlar olabilir diye düşündüğümde, geçmişte olan savaşlar geliyor aklıma. Erkeklerin savaşlarda ölmesi ve kadınların evlenecek erkek bulamaması, bakıma muhtaç birçok yetimin ortada kalmasında kullanılabilecek bir ruhsat, bir izin olduğunu ben ayetten anlıyorum, Rabbim yanıltmasın.

Biz erkekler ne yazık ki nefsimizin esiri olmuş, kadınları bir cinsel objeden öteye görmeyen, Rabbin emretmedikleri konularda kurana uymak yerine, kuranı kendimize, nefsimize uydurmak yoluna giderek kendimizce hükümler çıkarmışız onlar hakkında. Hatırlayınız kuranda hiç bahsedilmeyen birçok hükümler kadınlar için verilmiş ve onlar üzerinde hükümranlık sağlanmıştır. Günümüzün aydın kadınlarına düşen görev, Kuranı çok iyi anlayarak bu zinciri kırmalarıdır. Ne kadının erkeğe, ne erkeğin kadına bir üstünlüğünün olmadığını söyleyen Rabbimi, kurandan anlamaya çalışmak yerine, beşerin ciltlerce dolusu kitaplarından anlamaya çalışırsak, asla doğruyu güzeli ve mutluluğu bulamayacağımızı bilmeliyiz. Kadınlarımız kendi haklarını arama becerisini, kabiliyetini göstermeyip batıla boyun büküyorlarsa, şunu bilmelidirler ki asla ezilmekten ve haksızlıklardan kurtulamayacaklardır. Durup dururken kimse kimseye hakkını vermez, çünkü insan tartışmacı, aceleci ve kendi nefsine düşkün yaratılmıştır, bunun için kadınlarımız Kuranın gerçek haklarına sahip olmak istiyorsa, kendi haklarını istemeli ve kendilerini savunmasını öğrenmelidirler. Öğretileni değil, Rabbin emrettiğini bilmelidirler ki kendi haklarını savunabilsinler.

Rabbim adaleti emreder, adaletle yaşamanın yolunu gösterir bizlere. Herkesin yaptıklarından kendilerinin sorumlu olacağı örneğini verir. Peygamber eşlerinin bile iman etmediği örnekleri hatırlatılır. Acaba neden verilir bu örnekler hiç düşündük mü? Biz erkekler kadınlarımızın yerine düşünür, onlara neyin doğru neyin yanlış olduğunu kendimizce anlatırız, sanki onların akılları yokmuş gibi. Onları kendi arzu ve mantıklarımızla yönlendiririz. Onlarında bir özgür iradesi olduğunu, yaptıklarından kendilerinin sorumlu olacağını hiç düşünmeyiz, erkek egolarımızın baskısıyla hareket ederiz. İslam toplumunda öyle bir erkek hükümranlığı kurmuşuz ki, adeta robot kadın yetiştirmişiz eşlerimizi, sanki onların bizzat yaptığı yanlışlardan Allah katında biz sorumluymuşuz gibi. Düşünebiliyor musunuz Allahın görevlendirdiği elçisinin bile eşi iman etmiyor, batıla yönlenip bir günahkâr olabiliyor. Hele Lut peygamberin eşini düşünün, anlatmak istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız o zaman.

Rabbin yemin ederek kolaylaştırdım dediği Kuranı lütfen zorlaştırma çabasına girmeyelim. Bakın Rabbim apaçık ne diyor?

Furkan 72: Onlar yalan söze kulak vermezler. Boş lakırdıya rastladıklarında soylu bir tavırla geçip giderler.73. Kendilerine Rablerinin ayetleri hatırlatıldığında ise, onlara karşı sağır ve kör davranmazlar.

Sizce onlar yalan sözlere kulak vermezler, boş lakırdının peşine düşmezler derken, kimlerden ve nelerden bahsediyor olabilir Rabbim? Yalan olmayan, boş lakırdı olmayan en emin olduğumuz sözler sizce nelerdir? Elbette Kuran. Bakın Rabbim iman eden gerçek insanlar Rabbin ayetlerini hatırlattığında bu sözlere sağırlık ve körlük yapmazlar, onları dinler ve hiçbir sözü onların üstünde tutmazlar diyor. Benim yaptığımda yalnız Rabbin sözlerini hatırlatmaktır o kadar. Rabbim kuranın bir yerinde apaçık bir söz söylemişse, bir başka yerinde bunun tersini söylemez bunu unutmayalım.

Rabbim Kuranda şefaat tümden bana ait diyorsa, birilerinin başka şefaatçilerde vardır demesine inanmak, Allah ın ayetlerine karşı sağırlık ve körlük yapmaktır diyor Rabbim. Rahman karşınızda okunan kuran sizlere yetmiyor mu, biz kuranda her şeyden nice örnekleri değişik ifadelerle verdik ki anlayasınız diyor da, birileri kuranda her şey yoktur açıklanmamıştır diyenlere inanıyorsak, Allahın ayetlerine sağır ve kör davranıyoruz demektir. Rabbim sizleri bu kitaplardan sorumlu tutacağım, imtihanınız bu kitaptan olacaktır diye apaçık söylüyor da, bizler hala birilerinin bizleri ciltlerce dolusu kitaplara yönlendirip bu kitaplardan da sorumluyuz diyenlere inanıyorsak, bizler Rabbin ayetlerine hem kör, hem sağır davranıyoruz demektir.

Rabbim bizleri Kuran ayetlerine karşı, sağır ve kör olmaktan korusun inşallah. Dilerim Rabbim gözlerimizdeki perdeyi, kulaklarımızdaki ve gönlümüzdeki mührü kaldırır, yoksa ne kadar çırpınırsak çırpınalım bataklığa iyice batmaktan, Rabbin ayetlerine kör ve sağır olmaktan asla kurtulamayız. SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi HALUK GÜMÜŞTABAK 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İbretlik bir kıssadan hisse. Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler kamer34 6 2585 21 Nisan 2011 21:45
Kendi ellerimizle cehennemin kapısını açmayalım. Makale ve Köşe Yazıları HakikaT 10 5435 12 Nisan 2011 12:36
Allah Kur'an ayetlerini elçisine, RÜYASINDA vah... Makale ve Köşe Yazıları yakuti 7 2760 20 Mart 2011 19:44
Bakara 85. ayetten almamız gereken önemli dersler. Makale ve Köşe Yazıları kamer34 6 2663 16 Mart 2011 12:48
Kader konusunu kur'an ışığında nasıl anlamalıyız? Makale ve Köşe Yazıları talibetün 5 2307 11 Mart 2011 21:19

Alt 12 Ocak 2010, 13:26   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Hazan Mevsimi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11236
Üyelik T.: 19 Aralık 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 338
Konular: 71
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: NİSA SURESİ 3. AYETİ NASIL ANLAMALIYIZ?

Allah razı olsun kaleminiz çok güzel yorumlamış Rabbim cümle müslümanı bu konularda bilinçli kılsın sagolun..
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Ocak 2010, 01:27   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:48
Mesaj: 5.077
Konular: 295
Beğenildi:128
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: NİSA SURESİ 3. AYETİ NASIL ANLAMALIYIZ?

Haluk abim Kurandan anladığınızı bizimle paylaştığınız ve istifade etmemizi sağladığınız için Allah sizden razı olsun...
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Ocak 2010, 09:54   Mesaj No:4
Medineweb Sadık Üyesi
dua dilencisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:dua dilencisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6969
Üyelik T.: 10 Şubat 2009
Arkadaşları:32
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 999
Konular: 28
Beğenildi:105
Beğendi:27
Takdirleri:690
Takdir Et:
Standart RE: NİSA SURESİ 3. AYETİ NASIL ANLAMALIYIZ?

Değerli hocam Allah c.c. razı olsun bu değerli konudan soracaklarım var cevabını siz verdikce sorayım insAllah..

Sizlere sormak isterim tüm bu ayetleri gördükten sonra Allah birden fazla evlenmemizi mi öneriyor, yoksa tam tersini bu yol asla adaletin sağlanmadığı bir yol olup en güzel adaletli bir evlilik bir eşle evlenmektir mi diyor? Birazcık aklı olan, Rabbin emrettiği doğru yolu bulacaktır.

Hocam günümüzde bazı erkekler birden fazla evliliği eşine tehdit yada kendine sunulmuş özel bir nimet gibi abartıyor bu açıklamalardan sonra bu insanlar dinden çıkmışmı oluyor acaba ?
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Ocak 2010, 13:05   Mesaj No:5
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Re: Nisa suresi 3. Ayeti nasıl anlamalıyız?

Değerli yitiksevda kardeşim yazdığınız cümle çok ama çok hoşuma gitti. İşte ben bunu anlatmaya çalışıyorum, ama her nedense çok tepki görüyorum. Bakın ne yazmışsınız?( Haluk abim Kurandan anladığınızı bizimle paylaştığınız ….) Ben kurandan anladığımı yazıyorum, asla hiçbir sözün etkisinde kalmadan. Çünkü Rabbim bu yolu öneriyor. Ne diyordu ayetleri okuyun, düşünün, aklınızla doğruyu bulun. Bu kitap sizlere rehber olsun diye indirildi. Düşünün Allah sizlere rehber kuran diyor, birileri çıkıyor orada her şey yok diyor. Ben bu mantığı anlayamıyorum. Allah sizleri bu kitaptan hesaba çekeceğim dedikten sonra, nasıl olurda başka kitaplardan hesaba çeker. Madem Rabbim imtihanımızı bu kitaptan yapacak bende onu anlamaya çalışıyorum.

Değerli Dua dilencisi rumuzlu kardeşim, günümüzde bazı erkeklerin eşlerine baskı ya da kendisine sunulan bir nimet gibi gösterilmesi Kuranı ne kadınlarımızın nede erkeklerimizin bilmemesi ve anlamamasından kaynaklanıyor. Bizler dini kurandan değil birilerinin öğretisinden öğrenirsek neyin gerçek, doğru olduğunu asla anlayamayız. Bu tür sitelerin çok faydaları var, birbirimizle bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Aracı olanlar sebep olanlardan Allah razı olsun. Yazdığım yazı benim kurandan anladığımdır. Ben Rabbin asla birden fazla evlenmeyi önermediğini, hatta asla adaleti sağlayamayacağımızı söylediğini gördükten sonra, bizlerin çok eşlilikten uzak kalmamız gerektiğini anladım. Bu ayetlerin ilk muhataplarını düşünün, o devrin toplumunun tümü çok evli. Bu durumda onlara güzelce aklın yoluyla anlatmayıp, sert bir şekilde artık yalnız bir kadınla evlenin deyip kestirip atsa, sanırım peygamberimiz bu dini o topluma hiç anlatamazdı. Yine köleliği düşünün, o devrin toplumunun vazgeçilmez bir olgusuydu, hatırlayın kuranı nasıl yavaş yavaş vazgeçirdi ve hiç kimsenin kimseye üstünlüğünün olmadığını anlatıp, köleliğin doğru olmadığı alıştırıldı topluma. Peygamberimize bile bundan sonra çok istesen bile evlenmen haramdır dendi. Hâlbuki ona özel izin verilebilirdi, ama buna da son verildi.

Değerli kardeşim tüm bunları toplum kurandan öğrenmediği için ne yazık ki kurana uymayan uydurma hadisleri din gibi görenler, nefsine yenik düşenlerdir. Çok eşliliği kendine hak görenlerin hepsi nefsin esiri olanlardır. İmtihanımızın nefsimizden yapıldığını hiç unutmamak gerekir diye düşünüyorum. Sorunuza gelince, sorunuzda acaba bunu yapan insanlar dinden çıkmış oluyorlar mı demişsiniz. Dinden çıkmanın kolay olacağını düşünmüyorum ama bunun cezasının karşılığını yalnız RABBİM BİLİR. Bunun bir suç olduğundan hiç şüphem yok. Kuranda bir ayeti hatırlayın anlatmak istediğimi daha çok anlayacaksınız. Bakın Rabbim ne diyor başka bir eş almak isteyenlere? Dikkat edin burada eşiniz varken bir eş daha almaktan bahsetmiyor, böyle bir izin vermiyor, tam tersine eşini boşayıp başka eş almaktan bahsederken, bunu yapmanın bile ne kadar yanlış olduğu bakın hangi sözlerle anlatılıyor.

(Nisa 20; Bir zevcenin yerine başka bir zevce almak istemişseniz onlardan birine yükler dolusu mal vermiş olsanız da o maldan hiçbir şeyi geri almayın. İftira ederek, açık bir günah işleyerek mi geri alacaksınız onu? 21; Hem o malı nasıl alırsınız ki? Daha önce birbirinizle derinden derine kaynaşmıştınız. Ve onlar sizden çok sağlam bir söz de almışlardı.)

Yukarıdaki ayeti okuyan bir insan Rabbin, bırakın birçok eş almaya izin vermesini kendi eşini bile boşayıp yerine başka eş almayı hoş karşılamıyor. Aklı birazcık olan bunları anlayacaktır, olmayana da istediğiniz kadar anlatın anlamayacaktır. İnşallah faydalı olmuşumdur. Selametle kalın SAYGILARIMLA Haluk Gümüştabak

NOT: Yazdığım yazılara cevap almak için abone olmama rağmen meylime uyarı gelmiyor, sanırım bir sorun var. Cevapları ben kendi kontrollerimde görüyorum onun için cevap vermekte geç kalıyorum. İlgilenilirse sevinirim
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Ocak 2010, 20:55   Mesaj No:6
Medineweb Sadık Üyesi
dua dilencisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:dua dilencisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6969
Üyelik T.: 10 Şubat 2009
Arkadaşları:32
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 999
Konular: 28
Beğenildi:105
Beğendi:27
Takdirleri:690
Takdir Et:
Standart RE: NİSA SURESİ 3. AYETİ NASIL ANLAMALIYIZ?

3. ayet gösterilir. Bu ayetle ilgili birçok Kuran mealini inceledim doğrusu birbiriyle çok farklı anlamları çevirdiklerini gördüm. Parantez içinde kendi düşüncelerini de yansıtarak meallerine almışlar bir kısım yazar. Gerçekten çok daha dikkatli ve daha titiz bir çalışma yaparak bir Kuran mealinin ortaya çıkarılmasının önemini, bu ayeti anlamaya çalışırken daha çok hissettim.

Haluk hocam önerebileceğiniz Kuran meali varmı ? Bizdede var meal açıp okuyoruz ama dikkatli ve titiz demişsiniz dikkat etmek gerek bilgi sahibi olalım derken günahamı giriyoruz ?
Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Ocak 2010, 15:27   Mesaj No:7
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Re: Nisa suresi 3. Ayeti nasıl anlamalıyız?

Değerli arkadaşım ben şu meali okuyun diyemem. Gerçekten güvendiğini sandığınız bir meal buldum diyorsunuz, bir ayeti naklederken öyle bir kelime kullanmış ki, yanlış anlaşılmaya çok açık. Eğer o geçen kelimenin toplumda kullanılan anlamında anlarsak Kuranın birçok ayetine ters düşüyor. Bu duruma genelde her mealde rastlıyorum. Bende tek meale asla takılmadan, bazen on meale baktığım oluyor. Yazımda söylediğim, artık ilim adamlarının hiçbir etki altında kalmadan, kuranın söz ettiği kelimeleri bizlere nakleden ve bizlerin düşüncesine sunan bir Kuran mealinin bir araya gelip yazılmasının zamanının geldiğini düşünüyorum demiştim.

Ben nasıl bir yol izlediğimi söylemek isterim. Önce şunu söylemeliyim ki Kuran meallerinin yüzde 95 inde bir beraberlik var, buna da şükür. Geri kalan yüzde 5 inde sanırım kelimelerin üzerinde oynanıp, bazı hadislerin etkisiyle parantez içinde anladıklarımız, inandıklarımız yazılarak, ayetlere beşeri yönler verilmiş. İşte sorunda burada çıkıyor zaten. Bu durumda ben Rabbin birkaç ayetinde söz ettiği bilgilerden yola çıkıyorum ve bu ayetleri anlamaya çalışıyorum, Allah yanıltmasın. Kuran öyle bir kitap ki hiçbir beşerin yazamayacağı her türlü şartlar oluşturulup bizlere sunulmuş. Rabbim bugünlerin olacağını bildiğinden kuranı öyle bir kurgulamış, planlamış ki, tıpkı şu ayetlerde belirttiği şekliyle detaylandırmış ve donatmıştır.

Kehf 54. ; Yemin olsun, biz, bu Kuran'da, insanlar için her türlü örneği değişik ifadelerle gözler önüne koyduk. İnsan ise varlığın, tartışmaya en çok tutkun olanıdır

İsra 89.; Yemin olsun, biz bu Kur'an'da, insanlar için her benzetmeden nice örnekler sıraladık. Ama insanların çoğu inkâr ve nankörlükten başka bir şeyde diretmediler.

Yukarıdaki iki ayet bence bizlere yol göstermeli ve şüphede kaldığımız ayetleri bu yöntemle anlamaya çalışmalıyız. Bizlere nakledilen meallerde bir şüphemiz olursa yani açıkça anlatılmadığına inandığımız bir konu olursa, bunun benzerini Kuranın bir başka yerinde aramalıyız, çünkü rabbim her türlü örneği değişik ifadelerle verdim ki anlayasınız diyorsa bu örnek başka yerde de anlatılmış izah edilmiş demektir. Rabbim her benzetmeden nice örnekler sıraladık diyorsa, kuranın bir yerinde verilen örnek daha iyi anlaşılması için başka bir yerinde mutlaka verilmiştir. Bizler bu yolu izlediğimizde en az hatayla kuranı anlayacağımızdan hiç kuşkum yok. Bir örnek vermek isterim. Rabbim kuranın bir yerinde apaçık bir şey söylüyorsa, bir başka yerinde bunun tersini asla söylemez. Bizlere düşen bunlara dikkat etmektir. Örneğin Rabbim apaçık ayetinde Şefaat tümden bana aittir diyorsa, bir başka ayetinde şefaat yetkisini birilerine de veriyor diyenlere inanmak, kuran ayetlerinde şüphe yaratmamızı sağlar. Benim yazımda belirttiğim, daha dikkatle ve etki altında kalmadan titizlikle hazırlanmış bir Kuran meali hazırlanmalıdır demekle bunları kast etmiştim. Bizlere düşen elimizdeki imkânları en iyi şekilde kullanmaktır, kuranı anlamak için. Rabbim kurana yönelik çabalarımızı asla zayi etmeyecektir, yeter ki onu anlamaya çalışalım. SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK
Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Ocak 2010, 18:04   Mesaj No:8
Medineweb Sadık Üyesi
dua dilencisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:dua dilencisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6969
Üyelik T.: 10 Şubat 2009
Arkadaşları:32
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 999
Konular: 28
Beğenildi:105
Beğendi:27
Takdirleri:690
Takdir Et:
Standart RE: NİSA SURESİ 3. AYETİ NASIL ANLAMALIYIZ?

Allah c.c. razı ve hoşnut olsun Haluk hocam çok güzel açıklamışsınız yorumunuzu bile bir kaç kez okuyup kafama takılanları soruyorum hakkınızı helal ediniz .Bu açıklamalar düşüncelerimize ışık tutuyor Nisa Süresini eskisi gibi algılamıyorum artık kafama takılan sorular olursa yine yazacam insAllah hocam elleriniz cennet kapıları açsın ....
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
NUR SURESİ 31. AYETTE GEÇEN SÜSLERİNİ/ZİYNETLERİNİ SÖZLERİNDEN NE ANLAMALIYIZ? HALUK GÜMÜŞTABAK Kur'ân-ı Kerim Genel 39 07 Mayıs 2015 22:33
ARAF SURESİ 33. AYETTE RABBİM BİZLERİN NASIL DİKKATİNİ ÇEKİYOR? HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 2 06 Nisan 2010 00:42
NİSA:34 Erkek Bayandan Üstünmüdür ? AŞK'ÜL İSLAM Kur'ân-ı Kerim Genel 11 02 Nisan 2010 21:24
LOKMAN SURESİ 20..... AYETLER BİZLERİ NASIL UYARIYOR? HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 2 29 Mart 2010 12:08
İSRA SURESİ 80. AYETİ HER ZAMAN OKUYALIM VE.... HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 5 03 Şubat 2010 15:07

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.