Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi KARAKÖSE,Açılış Tarihi:  29 Kasım 2010 (16:03), Konuya Son Cevap : 10 Aralık 2010 (01:39). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 29 Kasım 2010, 16:03   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
KARAKÖSE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KARAKÖSE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5710
Üyelik T.: 18 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:45
Mesaj: 326
Konular: 48
Beğenildi:14
Beğendi:0
Takdirleri:53
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Müslümanlarda Din Adamı Sınıfı Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL

Müslümanlarda Din Adamı Sınıfı Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL

.

İslam’da din adamı sınıfı tanımlanmamış, tam tersine diğer dinlerde olduğu gibi bir din adamı topluluğunun oluşturulmasına karşı çıkılmıştır. Çünkü kendisinde din adamı sınıfı bulunan bütün inançlarda, halkın din adamlarını yaratıcı ile aralarındaki bağ olarak görmeleri sonucu din adamları kutsallaştırılmış ve devamında dini ilkelerin Yaratıcı yerine din adamı tarafından belirlenmesine varılmış, nihayetinde din adamı tahakkümü ile karşılaşılmıştır. Kutsanan din adamları da, halkı sömürmeye yönelmiş, dini ilkeleri deforme etmişlerdir.

İslam’ın ruhuna uygun olarak, ilk Müslüman toplumların eğitimini yüklenen alimler din adamı sınıfının oluşmasına karşı çıkmış, kendi yorumlarını da birer dini emir gibi ortaya koymamışlar. Hatta bu İslam âlimleri halkın kendilerini körü körüne takip etmelerini de hoş karşılamamışlar. Ta ki, herkes İslam’ın ne olduğunu öğrensin, taklidi iman ile yetinmesin istemişlerdir.

Zamanla İslam mezhepleri arasındaki farklılıklar Müslümanlar arasında çatışmaya vardırılacak hale getirilip, günlük hayatın en basit konuları hakkında bile fetvalar yarıştırılınca, Müslümanlar arasında da din adamı tanımı kullanılmaya başlanmış ama şükür ki hiçbir zaman bir din adamı sınıfı oluşmamıştır. Lakin günümüze baktığımızda din adamı tanımının kapsamına girenlerin, bu tanıma uygun olarak İslami emir ve yasakların sadece kendilerine sorulması gerektiğini lisanı hal ile ortaya koyduklarına şahit olmaktayız. Özellikle çağımız teologları arasında sıkça karşılaştığımız ve din adamı tanımına tamamen uyan bazı şahıslar, medrese icazeti, cemaat müçtehitliği yada ilahiyat fakültesi diplomasına dayanarak İslam’ı yorumlama ve tebliğ görevinin sadece kendilerine has bir özellik olduğunu, başkalarının tek başına İslam’ı yorumlayacak kadar bilgi edinemeyeceklerini, kendi başına hareket edenlerin yanlışa sapıp helak olacaklarını hal ve tavırlarıyla dikte etmektedirler. Ayrıca bu tavırlarının karşılığında halktan itaat, sınırsız teslimiyet ve saygı beklemektedirler. Doğrusu istedikleri ilgiyi peşlerine takılanlardan fazlasıyla gördüklerini de söyleyebiliriz.

Değişik mezheplerin din adamı sınıfına doğru yol alan Müslüman toplum, tarihin en büyük çelişkisi olan her bir dinin dinsizlikten ziyade kendisi ile savaşması durumuna düşmekte, hatta Allah adına kuran ile mücadele edebilmektedir.
Din adamlarının peşine takılan ama inandırılan değerlerin anlamını bilmeyen kişi, kısa zaman içinde bu yürüyüşten sıkılacak, başka tatmin edici yollar aramaya başlayacaktır. Şayet sıkılmazsa o zaman kendisi inancı hakkında bilgi sahibi olmadığı için, inancını din adamının bilgisi, iradesi, eğilimi, düşüncesi üzerinden anlamaya çalışacaktır. Dolayısıyla Allahın düşmanları ile peşinden gittiği din adamının düşmanlarını; Allahın dostları ile peşinden gittiği din adamının dostlarını ve Allahın emirleri ile peşinden gittiği din adamının isteklerini birbirine karıştıracaktır. Her halükarda kendi inancını din adamı bilgisi üstünden yaşatmaya çalışmak hüsranla sonuçlanacaktır.

Dinler iki grup insandan oluşurlar. İnananlar ve inandığını zannedenler. İşte bu iki grup sürekli bir çatışma içinde olur. Sebebi ise inandığını zannedenlerin dini araştırmak yerine din adamlarının peşine takılmalarıdır. Bir dinden olan şahıs o dinin neye niçin nasıl baktığını bilmek zorundadır. Aksi takdirde sadece O dinden olduğunu zannedenlerden olur. Yine kişi, şahsi çıkarlarını dinin ilkeleri ile karıştırmamalıdır ve yine bir dinden olan kişi, O dinin kutsadığı değerleri sevmeli ve o dinin emirlerini hayatına uygulamalıdır, sadece bir dini bilmek ile O dine ait olunmuş olunmaz.
İslam din adamı sınıfını reddettiği gibi, din adamı tanımını da reddeder. Her Müslüman kendi dinin adamıdır ve İslam’ı anlatacak kadar bilmek zorundadır.

KARAKÖSE
www.medineweb.net
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi KARAKÖSE 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Müslümanlarda Din İşleri Müdürlüğü... Makale ve Köşe Yazıları KARAKÖSE 0 1942 16 Mart 2012 16:51
Müslümanlarda Sahabe Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 6 3304 03 Ocak 2012 11:45
Müslümanlarda Hadis Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL Makale ve Köşe Yazıları Medine-web 22 9103 05 Ağustos 2011 10:04
Müslümanlarda Kuran Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL Makale ve Köşe Yazıları Medine-web 23 10384 20 Temmuz 2011 10:29
Müslümanlarda İman Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 4 2038 02 Mayıs 2011 10:36

Alt 10 Aralık 2010, 01:39   Mesaj No:2
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:8
Cinsiyet:Erkek
Yaş:50
Mesaj: 3.051
Konular: 340
Beğenildi:1453
Beğendi:482
Takdirleri:10949
Takdir Et:
Standart

islamda din adamı sınıfı vardır.ama bu sınıf ruhbanlık sınıfı anlamında değil.

tarihe baktığımızda başta ashabı suffe olmak üzere,muhadisler,mufesirler,siyerciler,fakihler,mü rşitler,ders halkaları,kelamcılar gibi ekoller kurumsallaşmış şekilde birer dal halini almıştır.

hz peygamber sav ,isteyen kabileleri eğitmek üzere muallimler,din adamları gönderdiği tartışılmaz tarihi uygulamalardır.hicretten önce hz mus'abı medineye din adamı olarak göndermiştir.

günümüzde ise din adamı sınıfı,ruhbanlık olmamak kaydıyla tartışılmaz bir gerekliliktir.islam dini gerçekleri ile toplum gerçekleri herzaman örtüşmüyor malesef.islamda her mümin alim olması lazım gerçeği dünyanın hiç bir yerinde uygulanamıyor ve başarı sağlanamıyor.bu bir gerçektir..

ülkemizde uygulanmasına gelince ,maalesef pek iç açıcı verimli olduğu söylenmesi güç.sebebleri çok uzun ve kanayan yaradır.

din adamının ilim ahlak ve tatbikat anlamında yetişmesi şarttır.bizde 90 lı yıllarda biraz daha iyi idi.imam hatip 7 yıl idi.çocuk orta okul 1 de başlardı dini anlamındaki eğitimine.tefsir fıkıh siyer akaid gibi temel dersleri alabiliyordu.yetersiz de olsa 7 yıllık eğitimiyle kendisini yetiştirme kapasiteside varsa,imam hatip bittiğinde topluma faydalı olabiliyordu.donanımlı olmasa da yetiyordu.
28 şubat ile darma dağın edildi.imam hatip 4 yıla indi.lise 1 hazırlık sınıfında dini anlamında ders yok gibi.son sınıf ise üniversiteye hazırlığa kurban gittiğine göre,lise 2 ve 3 kalıyor ellerinde.söylermisiniz topluma 2 yıl eğittiklerinizi mi din adamı diye vereceksiniz ?

iki yada dört yıl eğitim ile mihraba geçen bu delikanlı ne kadar verimli olabilir?

eğitim eksikliği,ilimsizlik ürkekliği,ahlaka da yansır,kişiliğede yansır,topluma iticide gelmeye başlar."çocuk kuran bilmez önümüzde namaz kılar" gibi ithamlar,o genci rencide edici görevinden soğutucu psikolojiye iter.ve eğitimsiz bir din adamı değil topluma ,kendisinede faydası olmaz.

hangisini saysam ki?

yeterli islami eğitim almayan,kuranın içeriğinden beslenmeyen,donanımlı olmayan,islam ilimlerini yutmayan,sindirmeyen bir din adamından,bir soru sorulduğunda renkten renge giren,yarın cevap verirsem olurmu gibi çıkmazlara giren,belki hayatında bi kez kuran mealini bitirmeyen,üstelik tam ergenlik döneminde olan bu gençten ne bekliyebilirsiniz ?

hangisini saysam ki?

yetişmemiş bir din adamı,asıl görevini unutup,para pul peşinde koşan,fakir fukaranın hakkı olan zekatlara göz diken,mevlitten,cenazeden,iskattan,zekattan nemalanan bir din adamından ne bekliyebilirsiniz ki?

hangisini saysam ki?

göreve başladığından itibaren,kitap kütüphane ile alakasını kesen,hazırlıksız cemaatinin karşısında 20 dk sohbet edemiyen....ne bekliyebilirsiniz ki?

tabii ki istisnalar kaideyı bozmaz.kendisini yetiştirmiş eli öpülesi meslektaşlarımın sayısı az değildir.yetersiz olan görevliler de kendisini yetiştirmek zorunda artık.ve gün geçtikçe kaliteye doğru gittiğini şükrederek izliyoruz.

diyanet işleri başkanlığımız son döneminde çok güzel kalitelere imza attı.hemen hemen lise mezunu imam kalmadı.ayda en az bir-iki kitap okuma zorunluluğu getirildi.hutbelerin hazırlanması bize bırakıldı.yaz kuran kursları zorunlu kılındı.ek ders ücretleri verilerek görevlisini maddi anlamında rahatlattı.diyanetin cumhuriyet tarihi boyunca olmayan yasası meclisten geçirildi.bu yasa ile maddi manevi kariyer(baş imam ,uzman imam,aday imam vs) yükselme kendisini geliştime anlamında çok harika düzenlemeler getirildi.camiilere birer kütüphane kurulmasını teşvik etti zamanla oturacağına inanıyorum.

ve inanıyorum ki bir kaç yıl içinde diyanet işleri hak ettiği, saygın, verimli konumuna kavuşacaktır.idarede,görevlide,çalışmalarda,toplum un her kesimine ulaşmada kalite artacaktır.
keşke diyorum,diyanet alacağı görevlilerini beşikten itibaren kendisi eğitse..
saygılar..
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Müslümanlarda Mezhep Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL KARAKÖSE İslam/Dinler/Mezhepler 1 10 Ocak 2011 21:06
Müslümanlarda Garibanlık Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL KARAKÖSE Makale ve Köşe Yazıları 2 25 Kasım 2010 00:04
Müslümanlarda İbadet Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL KARAKÖSE Makale ve Köşe Yazıları 1 18 Eylül 2010 22:29
Müslümanlarda Ecdad paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL KARAKÖSE Makale ve Köşe Yazıları 1 01 Ağustos 2010 14:04
Müslümanlarda Kurban Paradoksu/M.METİN ADIGÜZEL KARAKÖSE Makale ve Köşe Yazıları 0 03Haziran 2010 23:08

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.