Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İBADETLER.::. > İbadetler > Namaz-Abdest-Teyemmüm

Konu Kimliği: Konu Sahibi küskün,Açılış Tarihi:  27 Aralık 2014 (18:23), Konuya Son Cevap : 27 Aralık 2014 (18:31). Konuya 5 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 27 Aralık 2014, 18:23   Mesaj No:1
Medineweb Üyesi
küskün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:küskün isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 45598
Üyelik T.: 20 Ekim 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 108
Konular: 52
Beğenildi:46
Beğendi:0
Takdirleri:11
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Namaz ve ezan konusunda soru cevaplar.

Namaz ve ezan konusunda soru cevaplar.

Ezanın şartları nelerdir?
Ezanın şartları şunlardır;
1-Vakit girmiş olmalı,
2-Arapça olmalı,
3-Aslı, tertibi bozulmamalı,
4-Erkek okumalıdır.
Ezan duası Bid’at mıdır?
Ezan duası Bid’at değildir. Peygamberimiz bizzat şöyle demiştir: ‘’Ezanı işittiğinde, ezan duası yapana şefaatim helal olur’’ buyurmuş ve ezan duasını okumuştur. (Buhari, ezan:8) Ezan duası okumak sünnettir.
Türkçe ezan olur mu?
Ezan, bütün dünyada müslümanları çağıran ortak bir semboldür. Ezan vahiy mahsulüdür. Aynı zamanda dinin temelidir.
Türkçe ezan isteyenler ‘’Haydin namaza, haydin kurtuluşa’’ diye ezan okunsa sanki namaza koşacaklar, namaz kılacaklar. Bunlar camiye gitmek için Türkçe ezan beklemiyorlar. Ezan, Türkçe okunsa sanki namaza başlayacaklar. Bunların isteği milleti ezansız bırakmak için bir bahanedir.
Bir zamanlar okunan Türkçe ezanlar milletimizi derinden yaralamıştır. Aslına çevrilmesi ile de ülkede bayram havası esmiştir.
Türkçe ezanın halk üzerinde etkisi yoktur. Türkçe ezan bir ideoloji haline gelmiştir.
Camide dünya kelamı konuşulur mu?
Camide lüzumsuz konuşulmaz. Camide ticaret olmaz. Cami içinde ilan yapılamaz. Camide müzik çalınmaz.
Camide selavatlaşma, eğer konuşmaya sebep olacaksa, o bile terk edilir. Cumalarda, bayramlarda, namazlardan sonra başka konuşma yapılmadan tebrikleşme yapılabilir. Cami, Allah’ın evi ve kutsal bir mekandır saygılı davranılması gerekir.
Camiler dua, zikir, ibadet ve tevekkül yerleridir.
Camide gülmek, şakalaşmak, uyumak caminin kutsallığı ile bağdaşmaz.
İbadet kendi dilinde mi olmalıdır?
‘’İbadet kendi dilinde olursa, ibadettir’’ deniliyor. İbadeti emreden nasıl yapılmasını istiyorsa ve emrolunduğu gibi yapılırsa ibadettir.
Bir zamanlar Türkçe ibadet isteyen birinin cenaze namazı kılınmış ve: ‘’Şen ve esen kalınız-Şen ve esen kalınız’’ diye iki tarafa selam verilince gülüşmelere neden olmuştur.
Allah namazı emrederken: ‘’Kurandan okuyunuz’’ diyerek emretmiş, peygamberimizde: ‘’Beni nasıl namaz kılar görürseniz öyle namaz kılınız’’ buyurmuştur. Bir hadislerinde de: ‘’namazda kurandan kolay geleni okuyun’’ diye buyurmuştur. (Müslim, Salat:45)
Kur’an’ın dili: Arap’çadır. Namaz dili de Arap’ça olacaktır. Başka şekilde namaz olmaz.
Baskı döneminde İstanbul Fatih camiisinde namaza duruluyor. İman Fatiha’yı Türkçe okumaya başlayınca cemaat dağılıyor müezzin bağırıyor ‘’ yeter artık yeter bizden başka kimse kalmadı.’’
Türkçe ibadet isteyen Türkçe ibadet etsin. Çekilsin evine ona bir karışan olmaz. Kısacası Türkçe dua yapılır ama Türkçe namaz olmaz.
Namaz nasıl bir ibadettir?
Namaz dinin direği sayılır; her aklı başında müslümana farz olan bir ibadettir. Bu ibadet herkesten mutlaka istenecektir.
Namaza kulun büyük ihtiyacı vardır. Allah: ‘’Namaz kötülüklerden alıkoyar’’ buyurur. Allah’a kulluk en güzel namazla olur. Ruku ve secde hali kulun Allah’a en yakın olduğu andır.
Namaz kulun miracıdır. İnsan namazla dirilir. Namazla huzura kavuşur. Namaz stresten bunalıma düşmekten alıkoyar. Namazın terki sıkıntılara sebep olur.
Namaz öncesi ne gibi hazırlık gerekir?
Namaz kılacak olan, namaza davetten önce abdest alıp namaz vaktini beklemelidir.
Huzura çıkacak insan kendine çeki düzen vermeli; bedenen ve ruhen Allah’ın huzuruna çıkmaya hazır olmalıdır.
Makbul olan bir namaz için bedenin helal gıda ile beslenmesi şarttır. Kafa, kalp, mide temiz olmadan namazdan zevk alınmaz.
Namazdan önce dikkat edilecek bir hususta abdestin güzel alınmasıdır. Bir önemli hususta dünya ve dünyadakilerden arınmadan, ayrılmadan namaza durulmamalıdır.
Namazı terkeden küfüre girer mi?
Namaz emri kesindir. Namazı inkar eden küfüre girer. Namazı unutmaktan, tembellikten dolayı kılmayan büyük günah işlemiş olur.
Namaz imanla küfür arasında perdedir (Rum:31) Namazı terk eden kafir işi işlemiş olur.
Namaz nasıl vesvesesiz kılınır?
Şeytan en çok namazda vesvese verir. Namazda yanıltır. Kur’an’da vesvesenin şeytandan olduğu ve vesveseye itibar etmeyip Allah’a sığınılması emredilmiştir. (Bakara:147+Ali İmran :60+ A’raf200+Fussılat:36)
Vesvese, Euzu besmele çekerek, Nas, Felak, surelerinin okuyarak ve istiare duasını okuyarak giderilir.
Güzel abdest helal lokma, sağlam bilgi ve itikat düzgünlüğü vesveseyi engeller.
Ana baba namaz kılmayan evladından sorumlumudur?
Ana baba çocuğuna zamanında namazı öğretmek ve kıldırmakla yükümlüdür. Çocuk bir imtihandır. Allah: ‘’Ailene namazı emret!’’ diyor. (Taha:132)
Eğer ana baba zamanında çocuğuna namazı öğretmedi ise ve kıldırmadıysa sorumludur. İleri yaşlarda namaz öğretildiği halde evlat kılmıyorsa, ana baba ondan sorumlu değildir.
Namaz kimlere farzdır?
Namaz akıllı, buluğ çağına gelmiş müslümanlara farzdır. Yalnız öğrenmesi ve alışması bakımından küçük yaştan itibaren çocuk öğretilip kıldırılırsa, büyüyünce kılma alışkanlığı kazanır. Peygamberimiz şöyle buyurur: ‘’Çocuklarınıza 7 yaşında namazı emredin, 10 yaşına girince kılmayacak olurlarsa dövün, yataklarını ayırın’’ buyurur. (Ebu Davud, Salat:26)
Namaz kılanın önünden geçilmesi namazı bozar mı?
Namaz kılanın önünden geçilmesi, namazı bozmaz ama huzuru bozar. Evde çocuklara mani olmak mümkün değildir. Büyüklerin geçmesi günahtır. Onun için namaz kılanın namaza durmadan önüne bir sütre denilen engel koyması uygun olur. Camide namaz kılanın önünden geçmemeye dikkat edilmelidir. Çünkü peygamberimiz namaz kılana müdahale hakkı vermemiştir.
Evde çocukların önünden geçmesini problem etmemek gerekir. Çünkü namaza mani değildir.
Namaz kılarken sünnetle farz arasında konuşulur mu?
Aslında namaz bitinceye kadar sünnetle farz arasında konuşulmaz. Eğer bir mazeret varsa, önemli bir durum varsa o zaman konuşulabilir. Konuşulduğu zaman namaz bozulmaz, sevap azalır, huşu kaçar.
Nerelerde namaz kılınmaz?
Peygamberimiz şuralarda namaz kılmayı yasaklamıştır:
-Çöplüklerde,
-Hayvan ağılında, hayvan kesilen yerlerde,
-Kabristanda,
-Yol üzerlerinde,
-Hamam da
-Kabenin üzerinde,
-İzinsiz başkasına ait mülkte,
-Gasp edilen, hile ile alınan yerde namaz kılınmaz.
Yatsı ile vitir arasında namaz kılınır mı?
Kılınır; kaza, teravih, teheccüt kılınır. Çünkü vitir namazının esas vakti yatsıdan hemen sonra değildir. Kolaylık olsun diye peygamberimiz birleştirmiştir.
Allah kimlerin namazını kabul etmez?
Vaktin dışında namaz kılanın, kendisini sevmeyenlere imam olanın kocası haklı olarak dargın geceleyen kadının, Allah’tan başkası için namaz kılanın, bile bile hak yiyenin, haram yiyenin namazını kabul etmez.
Namazı düşüren özürler nelerdir?
Namazı düşüren özürler şunlardır:
-Adetli nifas’lı olmak,
-Akıl hastası olmak,
-5 vakti geçen bayılma hali,
-İslama yeni girenin önceki namazları,
-Kendini bilmeyen hastanın ve ihtiyarın namazı düşer.
Namazda kıyafet nasıl olmalıdır?
Namaz, temiz elbise ile kılınır. Necis olmayan boya harç olsa da o elbise ile namaz kılınır, pijama, eşofman temizse onunla namaz kılınır.
Erkek kısa kollu elbise ile namaz kılabilir. Sıvarsa mekruh olur. Takkesiz namaz mekruhtur. Resimli elbise ile namaz olmaz.
Kadın dar, ince elbise, çorapsız, başını, vücudunu tam örtmeyen elbise ile namaz kılamaz.
Erkeğin takkesi alnını örtmemeli ve yahudi takkesi gibi olmamalıdır.
Hangi vakitlerde namaz kılınmaz?
Güneş doğarken, batarken ve tam ortada iken hiçbir namaz kılınmaz. Secde edilmez. Sabah namazı vaktinde başka namaz kılınmaz. (Ramuz el-Ehadis:310/5+481/1) İkindi ile akşam arası nafile namaz kılınmaz.

Telefon çalınca namaz bozulur mu?
Olur olmaz şeylerle namaz bozulmaz. Hele kimden geldiği belli olmayan telefon için namaz bozulmaz. Ama çok önemli bir telefon bekliyorsa, namaz bozulur, yangın gibi acil durumlarda bozulur.
Eğer telefon çalıp duracak ve kafanızı meşgul edecek olursa, namaz bozulup telefona bakılır veya telefonun meşgul bırakılması da uygun olur.
Namazda akan gözyaşı namazı bozar mı?
Namazda rahatsızlıktan veya esnemeden dolayı akan yaş namaza mani değildir. Allah korkusundan akan yaş namazı bozmaz. Peygamberimizin seccadesi ıslanırmış. Eğer dünya üzüntüsünden dolayı ağlanırsa, namaz bozulur.
Süt akıntısı, burun akıntısı, ter abdesti de namazı da bozmaz.
Seccadedeki hangi şekiller namaza manidir?
Seccadedeki, cami, kâbe, bitki, ağaç gibi manzaralar namaza mani değildir.
İnsan, hayvan gibi resimler namaza manidir.
Seccadede insanın dikkatini dağıtan, zihnini meşgul eden şeyler olmamalıdır.
İş yerinde namaz kılınır mı?
Özel mülkte abdest ve namaz için izin alınmalıdır. İş sahibi namaza mani olamaz. Namaz kılma imkanını sağlamazsa mesul olur. Çünkü farz ve vacip olan bir şeye yasak konamaz.
İş sahibi müsaade ederse hemen kılıp işin başına dönülür. Eğer müsaade etmezse başka iş aranır. Çalışılmak mecburiyeti varsa, başka iş yoksa, çalışmaya devam edilir. Kılınamayan namazlar evde kaza edilir.
İbadete izin verilen yerlerde namaz çabuk kılınır. Kaybedilen çalışma zamanı telafi edilir. Yoksa para helal olmaz. Yani abdestle, tesbih duasıyla vakit kaybedilmez.
Camiye gitmeye mani özürler nelerdir?
Erkeklerin camiye gitmesi sünnettir. Sevabı 27 derece fazladır. Camiye gitmemek için şu özürler geçerlidir:
– Çok ihtiyar olmak, özürlü olmak,
– Mal, can emniyetinin olmaması,
– Hava şartları müsait değilse,
– Cami çok uzaksa,
– Hasta, çocuk bakımı söz konusu ise,
– Başkalarına zarar verecek bir hal varsa,
– İlmi araştırma ve çalışma yapılıyorsa, camiye gidilmeyebilir.
Kutuplarda namaz nasıl kılınır?
Kutuplardaki insan, en yakın ülke ve namaz vakitlerini belirlenen yere göre ibadetini yapar, oranın takvimini esas alır.
Kutuplara gitmemiş, gitmeyecek, namaz kılmayan, Cuma, bayram nasıl kılınır merak etmeyen bazı kimseler, kendilerini ilgilendirmeyen bu soruyu soruyor.
Uçakla bir yere giden kimse nerede niyetlendiyse orucunu oranın saatinde göre bozar.
Namazda gözler kapatılır mı?
Dikkatin dağılmaması için göz kapatılmaz, kapatılırsa insanın gözünün önüne daha çok şekiller gelir. Gözü namazda sürekli kapatmak mekruhtur. Göz, ayakta secde yerine, rükuda ayak uçlarına, otururken dizlerin arasına bakacaktır. Namazda oraya buraya bakılmaz.
Namazda birilerine her hangi bir işaret verilir mi?
Namazda gözle, kaşla, elle, sesle, öksürükle bir işaret manasına gelen hareket namazı bozar.
Ölenin namaz borcu ödenirmi?
Namaz için her türlü kolaylık gösterilmiştir. Onun için diğer ibadetler gibi namazın kefareti yoktur.
Kasten terk edilmiş, bile bile kılınmayan namazın kefareti olmaz. Ancak hiçbir şekilde kılamadığı, son anlardaki namazlar için fidye verilir. Bu o yılın fıtır sadakası miktarı bir vakit namaz için verilir. Bu da gerçekçi olur. Kabultü-veheptü denilerek kucaktan kucağa az bir miktar paranın dolaştırılması ile olmaz.
Elbiseye kolonya dökülse ne yapılır?
Alkol ve kolonya dökülen elin yüzün ve elbisenin yıkanması gerekir. Temizlik 3 defa yıkanmasıdır.
Elbiseye tuz dökülesi alkolün necisliğini gidermez.
İçki içilen otel, lokantada namaz kılınır mı?
Lokanta yemek yemek için, otel yatıp kalkmak için yapılmıştır. Burada çalışan veya otelde kalan, temiz bir köşede namaz kılabilir.
Tesbih namazı kılmak doğru mu ?
Tesbih namazını peygamber (as) kılmış ve kılın diye tavsiye etmiştir. Bu namazın sevabının bol olduğunu da bildirmiştir. Tesbih namazı peygamberden sonra kılınmaya devam edilmiş ve fıkıh kitaplarında yer almış bir namazdır. Mübarek gecelerde bilhassa ramazanda kılınır. 4 rekat ve 300 tesbihatla kılınır. Nafile bir namazdır.
Peygamberimiz sünnet namazlarından sonra ne gibi nafile namazlar kılmışlardır?
Peygamberimiz (sav)’in kıldığı nafile namazlar şunlardır: Tesbih namazı, kuşluk namazı, evvab’ın namazı, gece teheccüt namazı, mescit namazı, abdest namazı, hacet namazı, istihare namazı, tevbe namazı, yolcu namazı, korku namazı gibi namazlar kılmıştır.

Cemaatle namaz kılarken sonradan uyan namazını nasıl tamamlar?
Sonradan imama uyan, kılmadığı rekâtlar kazaya kalmıştır. Onları aynen kılar. Yani 4. Rekatı yetişen ilk iki rekatı kılarken Fatiha’dan sonra sure okur. En sonda 3. Rekât ta sure okunmaz. Öylece namazı tamamlar. İmama uyan kimse besmele çeker mi?
İmama uyan kimse sübhaneke okur. Oturunca ettehıyatü, salli, barik ve rabbenayı okur. Rükuda ve secde de tesbih söyler. Yatıp kalkarken ‘’Allahü ekber’’ der, sure okumadığı için besmele çekmez. Çekmiş olan için namaza mani değildir.


Namazda başka şeylerle meşgul olanın namazı bozulur mu?
Namaz kılan kimse aynı rekatta bir hareketi üç defa tekrar ederse namazı bozulur. Mesela; kaşınmak gibi, saçını düzeltme gibi. Namazda oraya buraya da bakılmaz.
Müekket sünnetlerin 2. Rekatında salli barik okuyan ne yapar?
İkindi ile yatsı namazının sünnetlerini kılarken 1. Oturuşta salli barik okunur. Diğer namazların sünnetini kılarken unutarak okunsa, sehiv secdesi yapılması gerekir. Çünkü farz olan kıyam gecikmiştir.
Gözlük veya başa giyilen şeyden dolayı alın yere değmese ne olur?
Namaz kılarken secdede alınla beraber burun yere değecektir. Alnın yerle teması sağlanamazsa namaz bozulur. Peygamber (as) bir hadislerinde secde 7 kemik üzerine yapılır diyor. Mesela ayaklar uzun süre yerle temas etmese yine namaz bozulur.
Namazda aklımıza olur olmaz şeylerin gelmesi nasıl önlenir?
Önce helal gıdaya dikkat edilmeli, sonra da abdesti güzel almalı. Şeytan namazda vesvese vererek namazda huzur bozmaya çalışır. Bu durumda namaz kılan biraz iradesine hakim olmalı ve Allah’ın huzurundayım diyerek kendini okuduğu şeylerle meşgul etmelidir. Manalarını düşünmelidir.
Sabah namazına kalkabilmenin çaresi nedir?
Sabah namazına kalkamamak bir cezadır. Bir günah işleniyor ki Allah huzuruna kabul etmiyor demektir.
Sabah namazına kalkmak için, erken yatmak, abdestli yatmak ve akşam yemeğini az yemek kalkma niyeti ile yatmak. İnsan kalkmak istemezse, Allah onu kaldırmaz. Organları ona itaat etmez. Kulağı ezanı duymaz. Kalkmak nasip olmaz.
Namaz kılmayan evlada nasıl davranılır, zorlanır mı?
Önce namaz öğretilir ve sevdirilir. Namazın nasıl bir ibadet olduğu anlatılır. Eğer yine de kılmazsa uyarılır. Abdestin var mı? Al beraber kılalım gibi sözlerle kılması sağlanır. Bir noktada zorlanır.
Zevk almıyorum diye namaz terk edilir mi ?
Namaz Allah’ın emridir. Allah emrettiği için kılınır. İbadet lezzet almak için yapılmaz.
İbadet gafletle değil vazife bilinerek yapılır. Alışkanlık olarak yapılmaz.
Bir insan ısınamıyorsa terk etmesi gereken hataları vardır. Yediğine, içtiğine diline, gözüne dikkat edecektir.
Namazdan zevk almayan ‘’Ben zevk almıyorum diyerek namazı terk edemez. Namaz borcumuzdur, kılınırsa borç ödenir. Kılınmazsa ceza gerekir.’’
Akşam namazı ile yatsı ve sabah namazının farzları neden sesli kıldırılır?
Öğle ile ikindi, gündüz sessiz, gece namazları ise sesli kıldırılır. Gece namazlarının birinci ve ikinci rekatlarını imanın sesli okuması vaciptir. Eğer içten okunursa sehiv secdesi gerekir. Gündüzde sesli okunursa o da vacibin terkinden dolayı secde gerektirir.
Başlangıçta peygamber (as) hepsini sesli kıldırırdı. Gündüz müşrikler peygamberi dinler, ayetlerle alay eder, kendi şiirleri ile beraber okurdu. Müslümanlar rahatsız oluyordu. İsra suresinin 110. Ayeti nail oldu. Bu ayete göre gece sesli gündüz sessiz okunmaya başlandı.
Peygamberimiz: ‘’Beni nasıl namaz kılar görürseniz, öyle namaz kılınız’’ buyurduğu için gece namazlarını sesli, gündüz namazlarını sessiz okumak Allah’ın emri peygamberin sünnetidir.
Yatsı namazından sonra neden emenerrasulü okunur?
Her gün yatsı namazından sonra Hz. Peygamber bakara suresinin son iki ayetini okumuştur. Bu ayetler güzel bir duadır. Yatsıdan sonra emenerrasulüyü okumak sünnettir.
Bir hadislerinde: Kim geceleyin bakara suresinin son iki ayetini okursa, bu iki ayet ona yeter’’ buyurmuştur.
Resimli odada namaz olur mu?
Hz. Aişe resimli pir perde asmıştı. Peygamber (as): ‘’Şu resimli perdeyi önümden kaldırın’’ demiştir. (Buhari, Libas:93)
Tabiat resimlerinin bir mahsuru olmaz. Hayvan veya insan resimlerinin bulunduğu oda da namaz olmaz. Resim varsa namaz kılınacağı zaman üzeri örtülür.
Seccade de Kâbe ve tavaf eden insanlar varsa insanlar fark edilmeyecek kadar küçükse üzerinde namaz kılınabilir. Resimli elbise ile de namaz kılınmaz. İnsan zihnini meşgul eden görüntüler mekruhtur.
Bir namaz kılarken başka bir namaza niyet edilir mi?
İki namaz birden kılınamaz, aynı anda iki namaza birden niyet edilmez.
Farz ayrı, sünnet ayrı, nafile ayrıdır. Ayrı ayrı emredilmiştir. Zamanları farklıdır. Emredenleri farklıdır, kılınışı farklıdır. Ayrıca her ibadet başlı başına bir ibadettir. Her ibadetin niyeti farklıdır.
Namazlarda çift niyet olmaz. Niyet, namazın farzlarındandır. Bu niyet, kesin ve açık yapılmalıdır. Ne kılınıyorsa niyet onadır. Bir hadiste: ‘’Ameller niyete göredir’’ (Buhari Vahiy:1) buyurulmuştur.
Niyette namazın türünün belirtilmesi gerekir. Kimse kılmadığı namazı kıldım diyemez. Bir defa içine sinmez.
Niyette Şüphe ve tereddüt varsa zaten olmaz.
Namazda söylediklerimizin anlamları nelerdir?
Namazın içinde şöyle demiş oluruz:
-Allahü ekber: Allah en büyüktür.
-Euzubillahimineşşeytanirracim: İlahi rahmetten kovulmuş olan şeytandan Allah’a sığınırım.
-Bismillahirrahmanirrahim: Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla başlarım.
-Subhane Rabbiye’l-azim: Alemlerin rabbini her türlü noksanlıklardan tenzih ederim.
-Semi Allahü limen hamideh: Allah hamd eden kulunun övmesini işitmiştir.
-Rabbena leke’l hamd: Hamd Allah’a mahsustur.
-Sübhane Rabbiye’l-a’la: Yüce Allah’ım seni noksanlıklardan tenzih ederim.
-Es’selamü aleyküm ve rahmetullah: Allah’ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun.
Namazda ne dediğimiz bilinir ve düşünülürse, başka şeyler düşünmekten ve vesveseden kurtuluruz. Namazdan daha çok zevk alırız.
Sehiv secdesi nedir? Nasıl yapılır?
Sehiv secdesi, yanılma secdesi demektir.
Peygamber (as) ‘’Namazı için şüpheye düşen, doğrusunu araştırsın. Sonra selam versin, sehiv secdesi yapsın. Yani yanıldığı için iki secde daha yapsın. ‘’ (H. Döndüren, İslam İlmihali:336) buyurur.
‘’Sizden biri dört mü, üç mü kıldı şüpheye düşerse şüpheyi atsın, namazı ona göre tamamlasın ve sonunda iki secde etsin.’’ (Age:387)
Sehiv secdesi farzın gecikmesi ve vacibin terkinden dolayı yapılır.
Mesela:
-Sureyi Fatiha’dan önce okumak,
-Fatiha’dan sonra sure okumayı unutmak,
-Birinci oturuşu unutmak,
-Vitirde konutları okumamak,
-Son oturuşta Ettehıyatüyü okumamak,
-Birinci oturuşta, Salli Barik okumak gayri müekketlerde okumamak…vb.
Not: Secde etmeyi unutanın namazı bozulmaz, sevabı az olur. Kasten terk edenin namazı bozulur, bu unutulmamalıdır.
Kıbleye karşı neler yapılamaz?
Kıbleye karşı tuvalete oturulmaz. Giyinirken, soyunurken, ön ve arkanın kıbleye gelmemesine dikkat edilir.
Kıbleye karşı ayak uzatılmaz. Mazeret varsa uzatılır. Kıbleye karşı tükürülmez.
Namazda Ettehıyatüyü okurken parmak kaldırmak ne manaya gelir?
’’Et-Tahıyatü’’ yü okuma esnasında ‘’La ilahe’’ derken sağ elin işaret parmağını kaldırıp ‘’illallah’’ derken indirmek sünnettir. Parmağın kaldırılması başka ilahları inkara, indirilmesi de bir olan Allah’ı ispata işarettir. Bu yapılırken baş parmak ile orta parmak halka yapılır. Diğer iki parmak hafifçe bükülür.
Bu sünnetin yapılmaması ise namazda bir eksiklik değildir. Yapılırsa sevaplı bir iş olur.
Camide nelere dikkat etmeliyiz?
Cami kutsal bir mekandır, Allah’ın evi kabul edilir. Onun için camiye saygılı olmak ve edepli olmak gerekir.
-Camiye sağ ayakla girilir, sol ayakla çıkılır.
-Avlu camiye dahildir. Tükürülmezi sigara içilmez, vb.
-Sarımsan, soğan yiyen camiye gitmez.
-Kirli çorapla, elbise ile camiye gidilmez.
-Başkaları rahatsız edilmez, dünyalık konuşulmaz.
-Başkalarının önünden geçilmez.
-Tesettürsüz, hayızlı, cünüp, abdestsiz camiye girilmez.
-Camide uyunmaz. Zikredilir. Kur’an okunur. Tefekkür edilir.
-Camiye giren, vakit müsaitse iki rekat mescid namazı kılar.

Seferilik nedir?
Seferilik yolculuk manasına gelir. 90 km’den daha fazla mesafeye giden, kendi oturduğu yerden ayrılınca, dönünceye kadar 15 günden az zaman yolcu sayılır. Yolcu farz namazların 4 rekat olanlarını 2 rekat kılar.
Şehirler arası şoför ve görevli şartlara uyuyorsa seferidir. Seferi olan bayram ve Cuma namazından da sorumlu olmaz. Kurbanda üzerine vacip değildir. Yolcunun mesh müddeti 3 gün 72 saattir.
Eğer yolcu farz namazları tam olarak kılarsa ikisi nafileye dönüşür. Ana baba eş evinde seferilik olmaz.
Seferi olan, seferi olanlara imam olur. Eğer başkaları da uyduysa imam 2 rekatta selam verir, yolcu olmayanlar 2 rekat daha kılarlar. Seferilikte sünnet ve vacipler terk edilmez.
Vasıta üzerinde namaz olur mu?
Vasıta üzerinde namazın bazı farzları tam olarak uygulanamaz. Vasıta üzerinde farz namazlar kılınamaz. Ancak nafile namazlar kılınır. Peygamberimiz binipte nafile kılmış, farz namazları ise inip kıbleye dönerek kılmıştır. (Müslim, misafirin:39)
Vasıtada namaz ima ile kılınır; Rüku ve secde için biraz eğiliyor gibi yapılır.
Vasıtada namaz kılmak müsait olmadı ise daha sonra kaza eder.
Eğer arabanın mola verdiği yerde kılma imkanı varsa orada kılınır. Yolcuların istememesi halinde arabanın durmasını istemek fitneye sebep olacaksa, o namaz daha sonra kaza edilmelidir. Namaz kılacağım diye ısrar edilmemelidir.
Namazda Salli Barik okunmaz mı?
Namazda Ettehıyatüden sonra Salli Barik okumak sünnettir. Peygamberimiz okumuştur. Salli, Barik okunmayınca sünnet terk edilmiş olur.
Namaz sadece farzlarla kılınmaz, bazıları birinin leyleğe yaptığını yapmak istiyor. Leyleğin ayağı uzun kesmiş, boynu uzun kesmiş, kanadı uzun kesmiş ve karşısına geçip ‘’şimdi kuşa benzedin’’ demiş. İbadetlerin şeklini ve kalıbını bozmak isteyenler böyle şeyler söylüyor. İbadetlerde fazlalık olmayacağı gibi eksiklikte olmaz. Bir şey nasıl emredildiyse öyle yapılmalıdır.
Namazların sünnetlerine ilave yapılır mı?
Günlük namazlar 5 vakit ve 40 rekattir. Öğle namazının son sünnetini kıldıktan sonra, iki rekat nafile, akşam namazını kıldıktan sonra sünnetin arkasından 2 rekat evvabin namazı vardır. Peygamberimiz bu nafileleri kılmış ve kılınmasını istemiştir. ‘’Beni nasıl namaz kılar görürseniz, öyle kılın’’ demiştir. İki sünnette müekket sünnettir, nafile ile bitiştirilmemelidir. İbadetlerin kalıbı, şekli bozulmamalıdır. Başkalarının kafası karıştırılmamalıdır. (Bak. İ.Canan, Hadis Ans:8/435+17/49+8/446). Birde nafile namazlar ikişer rekat olarak kılınır.
Günlük namaz kaç vakittir?
Günlük namazların 3 vakitte kılınabileceğini söylemek yanlıştır. Ancak hac’da, Arafatta ve müzdelifede peygamberimiz öğle ile ikindiyi, akşamla yatsıyı birleştirmiştir.
Peygamberimize Cebrail 5 vakit namaz kıldırmıştır.
Kur’an’da ve hadislerde 5 vakit namaz olarak geçer. Bir de günlük namazların 5 vakit olduğu içma ile sabittir.
Bazılarının ağzına bakarsan, şimdiye kadar hocalar müslümanları aldattı, 5 vakit namaz kıldırdı.
Kur’an’da namazın vakit-vakit emredildiği bildirilmiştir. (Nisa:103) (Bak:İsra:78+Hud:114+Taha:130+Rum:17-18+İnsan:25-26).
Miraçta 50 vakit olarak emredilen namaz peygamberimizin talebi üzerine 5 vakte indirilmiştir.
Peygamberimiz şöyle buyurur:
-‘’5 vakit namaz sebebi ile Allah günahları affeder’’ demiştir. (Ramuz el-E-hadis 219/4+390/13)
Namaz 5 vakittir. 2002 Mayıs ayında 100 kadar fıkıhcının ‘’güncel Dini Meseleler İstihare Toplantısında sonuç bildirgesi yayınlandı. Maddelerden biri: ‘’Namaz 5 vakittir. Bu kitap sünnet ve icma ile sabittir’’ denmiştir.
Din İşleri Yüksek Kurulu 22-01-1998 tarih ve 4 nolu kararında ‘’namaz 5 vakittir’’ kararını vermiştir.
Namazdan sonra dua ve tesbih Bid’at mıdır?
Namazı kendimiz kılsak da cemaatle kılsak da namaz bittikten sonra dua etmek ve tesbih çekmek sünnettir.
Kur’an’da gece gündüz, sabah akşam Allah’ı tesbih etmemiz emrediliyor ve her şeyin Allah’ı tesbih ettiği bildiriliyor. (Kaf:40+İnsan:26+Ahzab:41-42+Ali İmran:191+İsra:44)
Peygamber (as) namazların sonunda dua etmiş ve tesbih çekmiştir. (Ramuz-el E-hadis:162/7)
Bir hadislerinde de: ‘’Kim namazdan sonra 33 defa sübhanellah, 33 defa elhamdülüllah, 33 defa Allahü Ekber derse, bunlar esmaül-hüsna kadardır. Sonunda da La-İlahe İllallahü vahdehüla, şerikeleh lehül mülkü velehül hamdü vehüve alakülli şeyin kadir’’ derse denizin köprüleri kadar günahları bağışlanır. (Müslim, mesacid:144) buyurur.
-‘’Size tehlil, tesbih,takdis ve tekbir çekmenizi tavsiye ederim. Bunları parmaklarınızla sayın zira parmaklar nerelerde kullanıldıklarından sorulacaklardır ve konuşacaklardır.’’ (İ.Canan, Hadis Ans: 16/115) buyurarak tesbih çekmemizi tavsiye etmiştir.
Bir gün bir grup müslüman peygambere gelerek şöyle der:
-Ya Rasulallah! Zenginler daha çok zekat, sadaka veriyor, sevap kazanıyor. Peygamberimiz:
-Siz de çok sevap kazanmak ister misiniz? Demiş. Onlar da:
-‘’Evet’’ cevabını vermiştir. Peygamber (as) onlara:
-Namazların sonunda 33’er defa Sübhanellah, Elhamdülüllah ve Allahü Ekber deyin, namazın takipçileri bunu her zaman söylerler ve hüsrana uğramazlar (Age:6/26) diyor.
Tesbih çekerken ayet’el kürsiyi okuyanın tesbihe üflemesinin bir anlamı yoktur. Tesbihin şifaha ihtiyacı yok. Okuyan kendisine üflemelidir.
Kaza borcu olan nafile namaz kılabilir mi?
Vaktinde kılınamayan vitir ve farz namazlar kazaya kalır. Hanefi mezhebine göre kaza borcu olan kimse kaza olan borçlarını öderken bir yandan da sevabı bol olan kuşluk, evvabin ve teheccüt gibi nafile namazları da kılar. Böylece sevaptan mahrum kalmamış olur. Bir insan kaza borcunu 24 saat aralıksız kılmıyor ki, 2 rekat nafileye vakti olmasın. Mesela bir insanın önüne katıp planladığı borcu var. Bu arada bir ihtiyaç sahibi görünce bir ekmek parası vermez mi?
Farz borcu olanın sünnet namazı veya nafile namazı kabul olmaz diye bir şey yoktur. Kul ne yaptı, ne namazı kıldıysa Allah onun karşılığını verecektir. Farzların eksikliği kıyamet gününde sünnetlerle ve nafilelerle tamamlanacaktır.
Namaz kılarken namazları birleştirerek çift niyet yapılır mı?
Bazıları kaza borcundan kurtulayım derken sünnetleri terk ederek kaybeden durumuna düşmektedir. Sünnet sevabı önemsenmeyecek bir sevap değildir. Önemli olan kaybetmeden kazanmaktır.
Sünnet, sünnet olarak niyetlenilir, farz da farz olarak niyetlenilip kılınır. Hanefi mezhebine göre bir insanın geçmişte önem vermeyip kılmadığı farz borcunu öderken sünnetleri terk etmesi veya farzla beraber çift niyet edip beraber kılması uygun değildir. Böyle bir uygulama hiçbir mezhepte yoktur.
İnsan bunlardan birini kılmış olur. Kılmadığı namazı kılmış olmaz. Çift niyet ikisi içinde geçerli olmaz. Dolayısıyla ikisinide kılmamış olur.
Farzla sünnetin niyeti ayrıdır. Vakti ayrıdır, emredeni ayrıdır, kılınışı ayrıdır. İki namazı birden bir müddet kılanlar içimize sinmedi diyerek geri dönmüşlerdir. Kılmaya devam edenlerde zevk almamışlardır.
Kaza borcu olan sünnetleri terk etmesi doğru mu?
Kaza borçları ödenirken sünneti feda etmek peygamberi terketmek demektir. Sünnet kılmamak, insanı peygamberden uzaklaştırır. Sünnetin terki şefaati istememek demektir. Sünneti terk edenin peygamber (as) yüzüne bakmaz.
Sünnet farz ve vacipten sonra 3. Derecede sorumlu olduğumuz bir dini emirdir. Allah sünnete uymamızı emrediyor. ‘’Sünneti terk ederek amellerinizi boşa çıkarmayın’’ diyor. Kur’an’da 40 kadar ayet peygambere uymamızı emrediyor.
Farzlar insanın kurtuluşu için yeterli değildir. Eksiklikler sünnet ve nafilelerle tamamlanacaktır. Hanefi mezhebine göre kaza borcu olan da nafile namazları, sünnet namazlarını kılacaktır. Kılmazsa sorumlu olur. Peygamber (as)’ın hiç terk etmediği müekket sünnetleri biz nasıl terk ederiz? Sünnet, nafile, namaz kılmayan farz namazdan zevk almaz. Vacip derecesinde sünnetler vardır.
Peygamber (as):’’Sünnetime uymayanlar benim ümmetimden değildir. Bende onlardan değilim demiştir. Bütün oyunlar, peygamber (as)’ı devre dışı bırakmak, müslümanları peygamberden uzaklaştırarak başsız bırakma gayretidir. Sünnet ödenmesi gereken borçtur. Mükellef sünnetten de sorumluyuz. Peygamber (as) şöyle der:
-‘’Sabahın 2 rekat namazı dünyadaki şeylerden hayırlıdır’’ (Müslim, Salat:96)
-‘’İkindinin sünnetini kılana Allah rahmet eylesin o dünya ve dünyadakilerden hayırlıdır.’’ (Tirmizi, salat:201)
Kılınamayan namazlar nasıl kılınır?
Her hangi bir mazeret nedeni ile vaktinde kılınamayan namazlar kazaya kalmıştır. İhmal ve gafletten dolayı kılınmayan namazlar, kaza olarak kılınır.
Henden savaşında 4 vakit namaz kılınamamıştır. Peygamberimiz ashabıyla beraber akşam kaza etmişlerdir.
Yolculuk, hastalık veya iş nedeni ile kılınamayan namazlar sabah namazına kalkılamadıysa o gün öğleye kadar sünneti ile beraber kaza edilir.
Peygamberimiz(as) şöyle buyurur:
-‘’Bir kimse namaz kılmayı unutursa hatırlayınca onu kılsın. O namaz için bundan başka kefaret yoktur.’’ (Müslim, mesacit:314)
-‘’Unutmak, uyumak namaz için mazeret sayılır. Diğer zamanlar ima ile bile namaz kılmak müsaade edilmiş, kolaylık sağlanmıştır. Namaz keffareti olmayan bir ibadettir.
Namaz mutlaka istenen bir ibadet olduğu için vaktinde kılınamayan farz ve vacip olan vitir namazı kaza edilir.
Namazda ben ölünce öderler düşüncesi doğru değildir. Çünkü namazın keffareti yoktur.
Yolculukta seferi iken kılınamayan namazlar nasıl kılınır?
Seferinin kılamadığı öğle, ikindi ve yatsı namazlarının farzları o kişiye ikişer rekât olarak borçtur. Bu borcu ikişer rekat olarak kılar.
Kaza borçlarını ödeyen kişi 5 vakitin ardından kaza kılabilir mi?
3 Kerehat vaktinde hiçbir namaz kılınmaz. Sabah namazı vaktinde sabahın sünneti ile farzından başka namaz kılınmaz. Diğer vakitlerde istenilen namaz, istenildiği kadar kılınabilir. Öğlenin ardından öğle kılınır, ikindinin ardından ikindi kılınır diye bir şey yoktur.
Namaz kılarken içinden okuyanın namazı bozulur mu?
Namazda kıraat demek, okumak demektir. Bu da normal işiten birinin kendi duyacağı kadar kelime ve hecelerin dudaktan okunması ile olur.
Kadınla erkeğin namazı arasındaki farklar nelerdir?
Kadınla erkeğin namazında bazı farklar vardır:
-Tekbir alırken ellerini omuz hizasına kadar kaldırır.
-Kadın ezan kamet okumaz.
-Rüku da kadınlar sırtlarını düz tutmayıp hafifçe eğer.
-Kadın ellerini göğsün üzerine bağlar.
-Secdede kadın kollarını vücuda yapıştırır.
-Oturunca kadın ayak sırtını yere koyar ve ayaklarını sağ tarafa çıkarır.
-Kadın ayakta iken ayaklarını birleştirir.
-Kadın imam olmaz.
-Kadın Cuma, bayram ve cenaze namazlarından sorumlu değildir.
Sarhoş namaz kılabilir mi?
Bazıları içki içen ibadet etmeyecek mi? Hem içkisini içer hem de namazını kılar diyor. İçki Kur’an’da, sünnette, icmada ve kıyas yolu ile kesin olarak yasaklanmış, 7 büyük günahtan sayılmıştır.
Kuranda ’’Şeytan işi pislik olduğu bildirilmiştir’’ (Maida:90-91)
Genel kaidedir. Günahlarla, haramlarla dinin emirleri yerine getirilemez.
Bir hadiste içki içenin şirk koşan gibi olduğu ve sarhoşun 40 gün namazının kabul olmayacağı bildirilmiştir. (Ramuz el-E-hadis:424/14+439/6+205/14)
Bir ibadet insanı günahtan, haramdan uzaklaştıramıyorsa o ibadet, ibadet değildir derler. İçki içen Allah’a isyan etmiş olur. Allah:’’Sarhoş iken namaza yaklaşmayın’’ diyor. (Nisa:43)
Namaz kılmayan oruç tutabilir mi?
Namaz ibadetlerin başı ve dinin direğidir. Oruç tutan namazda kılarsa sevabı büyük olur. Namaz kılmazsa, oruç tutmuş, borcunu ödemiş olur. Çünkü namaz ayrı bir ibadet, oruç ayrı bir ibadettir.
Birinci rekat te ayet, ikinci rekat te sure okunabilir mi?
Sure ayetten daha üstündür. Onun için birinci rekat te sure, ikinci rekat te ayet okunmalı. Önce ayet sonra sure okunmamaya dikkat edilmelidir, uzun sure önce okunmalı, tek sure atlanmamalı ve sıra takip edilmelidir.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi küskün 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Mbsts Hac,Fıkıh dersi serbest sorular ve... Fıkıh nurşen35 2 5164 04 Şubat 2015 03:57
pratik adım adım Hacc İçin Özetler Hacc-Umre-Kurban küskün 0 2771 04 Şubat 2015 03:42
arapça dün bugün yarın Genel Arapça küskün 0 3189 31 Ocak 2015 16:31
Ankara üniversitesi 2012-2013 eğitim-öğretim yılı... ANKARA İlitam küskün 2 3216 28 Ocak 2015 17:40
Kuranı Kerim ders özetleri Kur'an-ı Kerim 3 Allahın kulu_ 1 6433 28 Ocak 2015 17:29

Alt 27 Aralık 2014, 18:27   Mesaj No:2
Medineweb Üyesi
küskün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:küskün isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 45598
Üyelik T.: 20 Ekim 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 108
Konular: 52
Beğenildi:46
Beğendi:0
Takdirleri:11
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Namaz ve ezan konusunda soru cevaplar.

Adet halinde kılamadığı namazları sonradan kılmak mekruh olur mu? Bu namazların kaza edilmesi şüphesiz ki mekruhtur. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ayna ve vitrin karşısında namaz kılınabilinir mi?
Namaz esnasında mekruh sayılan birtakım hareketler vardır ki; bunlar her ne kadar namazı bozmasa da, namazın ruhu hükmünde olan masnevi haz ve zevkine gölge düşürür. Bunun için dikkat edilmesinde fayda vardır.

Genel kaide; namazdaki huşua zarar veren, yani namaza duran insanın dikkatini dağıtan, kendisini bütünüyle namaza vermesine engel olan şeyler mekruh sınıfına girer. Namaza durulduğunda insanın karşısına gelen ayna ve vitrin gibi şeyler ve birtakım manzaralar dikkatimizi dağıtıp, bizi kendisiyle meşgul ediyorsa, namazdaki huşua zarar veriyorsa şüphesiz bu hal de mekruh sınıfına girer. Dikkatimizi dağıtmıyorsa mekruh sayılmaz. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Çocuk kusmuğu ile namaz kılınır mı?
Sahih görüşe göre büyüğün ve küçüğün kusmuğu ister yemek olsun, isterse su, necistir. Temizlenmeden namaz kılınmaz.[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Erkek namazdaki hanımını öpse namaz bozulur mu?
Erkek, namaz kılan hanımını şehvetle veya şehvetsiz öpse veya tutsa, kadının namazı bozulur. Eğer bir hanım namaz kılan kocasını öpse, kocasında şehvet olmazsa namazı bozulmaz .[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Erkekler Cuma Namazından çıkmadan kadınlar öğle namazı kılabilir mi?Kadınlar Cuma günleri diğer günlerdeki gibi öğle namazını kılarlar.

Cuma cemaatini beklemelerine gerek yoktur. Ezan okunduktan sonra öğle namazını kılabilirler.

Ancak hanımlar müsait iseler camide Cuma namazı da kılabilirler. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ev İçinde Kadın CemaatCami ve mescidlerde toplanmış kadın cemaatine erkek imamın namaz kıldırmasında bir kerahet yoksa da ev içinde toplanmış bir cemaate bir erkeğin imamlık yapmasında kerahet vardır. Şayet imamdan başka bir erkek daha bulunur ve cemaate katılırsa veya imamın mahremi bulunan bir kadın yahut zevcesi bulunursa o takdirde ev içinde imamlık yapması mekruh olmaz.
İmama uyacak bir tek kadın cemaat bulunsa imamın tam arkasında durur.
Bir tek kadın ile, bir tek erkek imama uyacak olursa; erkek sağ tarafına, kadında arkasına durur. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Günah İşleyen Namaz Kılabilir mi?Namaz bir ibadettir günah işleyende namaz kılabilir, namaz kılmalıdır.

Kadının İmamlığı Caiz mi? Kadınların namazda imamlık yapması, bir kadının hemcinsleri olan diğer kadınlara imamlığı ve kadın-erkek karışık cemaate veya sadece erkeklere imamlığı olarak iki kısma ayrılır.

Kadının hemcinsleri olan diğer kadınlara imamlığı konusunda, Hz. Peygamber (s.a.)'in hanımlarından Ümmî Seleme ve Hz. Aişe' nin kadınlara imam olarak namaz kıldırdıklarına, bu durumda öne geçmeyip ilk safın ortasında durduklarına ait ilk devir hadis kaynaklarında bilgiler vardır. Kadınların günlük beş vakit namazda olduğu gibi, teravih namazında da diğer kadınlara imamlık yapmaları lslam fakihleri tarafından caiz görülmüştür .

Bir kadının, erkeklere veya kadın-erkek karışık cemaate imamlık yapması ise, ilk hadis kaynaklarından Ahmed b. Hanbel' in Müsned' inde, Ebu Davud'un Sünen' in de, İbn Huzeyme' nin Sahih' inde, Beyhaki ' nin Sünen-i Kebir' inde, Hakim' in Müstedrek' inde ve muahhar pek çok kaynakta yer alan bir habere göre Hz. Peygamber (s.a.v.) istisnai olarak Ümmî Varaka isimli hafız-ı Kur'an bir sahabiyye hanımın kendi ev halkına imamlık yapmasına izin vermiştir. Ümmî Varaka' nın ev halkı ise, ölümünden sonra azad olmaları kaydıyla hür kıldığı biri erkek diğeri hanım iki köleden ibaretti. Bu rivayete dayanarak İmam Ahmed, Ebu Sevr, Müzeni, Taberi, Ibn Teymiyye gibi alimler, kadının zaruret halinde erkeklere de imamlık yapabileceğini söylemişlerdir.
İmam-ı Azam Ebu Hanife, Şafii gibi müctehidler ile Cumhur-ı fukaha ise, kadının erkeklere imamlığını caiz görmemişlerdir. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Kadınlar başı açık namaz kılabilir mi?Bütün mezheplere göre, kadınların namazda başlarını örtmeleri gerekir. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]Namazın sahih olması şartını yerine getirmiş olmak için başını örtmüş olmaya ihtiyaç kesindir.[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz:
"Allah ergenlik çağına ulaşan kadının başörtüsüz olarak kıldığı namazını kabul etmez." [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] buyurmuştur.
Kadınlar Cuma Namazı ile yükümlü müdür?Cuma namazı farz-ı ayındir. Cuma namazı ancak cemaatle kılınır.
Cuma namazının farziyyetiyle ilgili ayetin (Cum'a, 62/9) kadın ve erkekleri içeren umumi hükmü sünnetle tahsis edildiği için, cuma namazı ile sadece hür, mukim ve sağlıklı erkek Müslümanlar mükelleftir.

Nitekim bir hadis-i şerifte,

"Hürriyetine sahip olmayan köle, kadın, çocuk ve hasta müstesna olmak üzere, cemaatle cuma namazı kılmak, her müslüman üzerinde vacip bir haktır." [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] buyurulmuştur. Bu itibarla kadınlar cuma namazı ile yükümlü değildir. Cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusunda icma vardır. Asr-ı saadetten beri hiçbir İslam müçtehit ve alimi bunun aksini söylememiş, bütün İslam ülkelerinde, her dönemde uygulama da böylece devam ede gelmiştir.

Vakıa, cuma ve bayram namazları ile yükümlü olmadıkları halde kadınlar isterlerse bu namazlara katılabilirler. Bu takdirde, kendisine cuma namazı farz olmayan (mesela dinen misafir sayılan) bir kişinin cuma namazını kıldığında o günkü öğle namazını kılmasına gerek olmadığı gibi, cuma namazına katılan kadınların da ayrıca öğle namazını kılmaları gerekmez.

Nitekim günümüzde beş vakit namazda ve özellikle teravihte olduğu gibi, gerek asr-ı saadette, gerek sonraki dönemlerde kadınlardan çok sayıda cuma ve bayram namazlarına katılanlar olmuştur. Ancak ne Hz. Peygamber (s.a.v) döneminde ne de müteakip asırlarda beş vakit namazla mükellef kadınların tamamının cuma ve bayram namazlarına katıldığı sabit değildir. Günümüzde de isteyen hanımların cami adabına uyarak camilerin kendilerine ayrılan bölümlerinde, cuma ve bayram namazı kılmalarında hiçbir sakınca yoktur.

Kadının namazda farz olan tesettürüKadının namazda farz olan tesettürü yüz, eller ve ayakları hariç vücudunun tamamı, hatta baştan sarkan saçlarınıda içine almaktadır. Avret olan uzuvlardan birinin dörtte biri, namaz içinde, üç tesbih miktarı açılsa namazın sıhhatine mani olur.[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Bir kadın, elbise bulunduğu halde giymeyip, kimsenin bulunmadığı bir yerde ve karanlık bir odada çıplak olarak namaz kılsa, ittifak ile namaz sahih olmaz.[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Altını gösteren elbise veya baş örtüsü ile kılınacak namaz caiz değildir. Baş ve vücudun örtülmesi demek, üzerine birşey koymak demek değil, altını göstermeyecek kalınlıkta dokunmuş bir kumaşla kapatılması demektir.


Avret olarak kabul edilmiş uzuvlardan biri açık olduğu halde bir rukün eda edilecek olsa, namazın bozulacağı hususunda icma vardır.

Kadınlı Erkekli Birlikte Namaz Kılınır mı?
Kadınlar ile erkekler karışık şekilde birlikte saf olup namaz kılması ve hele hele kadınların başı açık namaz kılması dinen kesinlikle uygun değildir, caiz değildir. Fitne ve İslam’ı yozlaştırma girişimidir. İslâm böyle bir şeyi kesinlikle kabul etmez... [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İslam’ın başından başlayarak günümüze kadar gelen uygulamalarda bu gibi konularda bir karışıklık ve anlaşmazlık söz konusu olmamış, şahısların yorumuna da bırakılmamıştır. İlgili fıkıh kitaplarının hükümlerine bir göz attığımızda bu konuların açık seçik tespitlerinin yapıldığını görmek mümkündür.

Hanımlar Resulullah’ın (sav) zamanında hem vakit namazlarını hem de cuma namazlarını mescitte kendilerine mahsus yerlerde başları kapalı olarak kılmışlardır. Hatta bir ara Mescid-i Saadet’e girip çıkan hanımların izdihama sebep olacak kadar çoğalmaları üzerine Efendimiz (sas) Hazretleri, hanımların erkeklerle sıkışmayacak şekilde izdihamsız girip çıkacağı özel bir kapı dahi tahsis etmiştir. Bu sebeple de hanımların camiye alınmadıkları, cuma namazlarından mahrum bırakıldıkları şeklindeki iddiaları doğru bulmak mümkün değildir. Nitekim fıkıh kitaplarında hanımların cuma kılmaları konusundaki hükümlerini şöyle bir üslupla ifade etmek mümkündür:

Camide aradaki mevcut mesafeyi kaldırıp erkekler arasında omuz omuza sürtünerek yeni bir cemaat örneği meydana getirmeye çalışmak ise sonuçları itibarıyla caiz olmayan ve omuz omuza olduğu iki yanındaki erkekle, arkasındaki erkeğin namazının bozulmasına sebep olan bir davranıştır. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Kaza Namazı Olan Nafile Namazı Kılabilir mi?
Şafii mezhebine göre, kazası olan kimsenin nafile namazı kılması haram olarak kabul edilmektedir. Hanefi mezhebine göre durum farklı bulunmaktadır.

Şöyle ki:

Kazası olan kimsenin, geçmiş namazlarını kaza etmesi, nafile kılmakla meşgul olmasından evla ve efdal bulunmaktadır. Bu hükmün istisnaları vardır. Beş vakit namazın evvelindeki veya sonundaki namazlar ile duhâ, tesbih, tehiyyetü'l-mescid ve evvabin namazları gibi hakkında teşvik edici hadis-i şerifler bulunan nafileler müstesna tutulmuştur. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Namazda adet gören kadın ne yapar?
İster, ilk adet olsun, isterse düzgün adeti olsun, kanın ilk görüldüğü andan itibaren namazı terkeder, çünkü namaz kendiliğinden bozulur.


Eğer bu namaz farz ise, sonra kaza etmek gerekmez. Şayet nafile ise sonradan kaza etmek vacip olur. Zira farz olan namaz, zaten vaciptir, başlamakla vacip olmaz. Fakat nafile bir namaza başlamakla o namaz, kılana vacip olur. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Namazda düşen takkeyi iki el ile almak namazı bozar mı?

Bir el ile alıp koymalıdır.

Namaz vaktinde adetli kadın ne yapar? Adet olan kadın namaz vakitlerinde abdest alıp evinin namaza ayırdığı köşesinde namaz kılacak kadar bir müddet oturup, tesbih ve kelime-i tehvit ile meşgul olması müstehaptır. Böylece uzun zaman ayrı kalacağı namaza karşı usanç duymamış olur.

Menhelu'l-Varidin'de o kadına hayatında en güzel kıldığı namazın sevabı verilir denilmektedir.
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Üzerinde Resim Olan Seccade de Namaz Kılınır mı?

Üzerinde resimler olup fakat secde yerinde resim bulunmayan seccade üzerinde namaz kılmakta kerahet yoktur. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Kaynaklar:
1) Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN
2) Aileye Özel Fetvalar, Mehmed Paksu
3)
Setr-i Avret, Mehmet Talü, Milli Gazete, 30 Ocak 2006
4) Erkekler arasında başı açık cuma kılan kadınlar konusu!.., Ahmed Şahin, [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]01.02.2006
5) Ebû Dâvud, Salat:85, No:641, 1/229; Tirmizi, Salat:160, No:377, 1/388; İbn-i Mâce, Tahâret:132, No:655, 1/215
6) Din İşleri Yüksek Kurulu Kararları, Diyanet İşleri Başkanlığı, 23.06.2002
7) Ebu Davad, Salat, 168, Hadis No:1O67; Beyhekı, III, 172
8) Fetvalar, Günümüz Meselelerine Açıklamalı Cevaplar, Mehmed Emre, Eskişehir, Balıkesir-Bilecik Eski Müftüsü

9) Kadınların Başıık İbadet Etmesi, Mehmet Talü, Milli Gazete, 28-29 Ocak 2006
10) [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Alıntı ile Cevapla
Alt 27 Aralık 2014, 18:28   Mesaj No:3
Medineweb Üyesi
küskün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:küskün isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 45598
Üyelik T.: 20 Ekim 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 108
Konular: 52
Beğenildi:46
Beğendi:0
Takdirleri:11
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Namaz ve ezan konusunda soru cevaplar.

NAMAZ İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLAR


1. Soru : Namaz Kimlere Farzdır ?



Namaz önce Müslüman olana farzdır.Yani Müslüman namazdan mükelleftir. İkinci olarak; buluğ çağına girene farzdır. Bayanlarda kan görmek, erkeklerde ihtilam olmak veya 15 yaşına girmiş olmak gerekir. Üçüncü olarak akıllı olanlara farzdır.

Çocuklar için o daha çocuk aman uyusun, aman oynasın denilerek dünya merhameti gösterilmez. Bu merhamet değil, merhametsizliktir. Küçüktü kıyamadım, büyüdü hakkından gelemedim oluyor.

İnsan aile fertlerinden sorumludur.

Kuranda; ‘Ailene namazı emret, aile fertlerini cehennem ateşinden koru emirleri vardır.’

Hz. Peygamber de ‘ çocuklarınıza yedi yaşına geldiklerinde namaz kılmalarını emredin, on

Yaşına girince kılmayacak olurlarsa dövün ve yataklarını ayırın’ (Ebu Davut, Salat: 26 ) buyurmuştur.



2. Soru: Namazda Namaz Kılanın Önünden Geçilmesi, Namazını Bozar mı?



Bozmaz, ama huzuru bozar. Geçen için günahtır.

Evlerde küçük çocuklara mani olmak mümkün değildir.

Peygamberimiz; “ Sizden biri namaz kılanın önünden geçmekte nasıl bir günah olduğunu bilseydi, o adımı atmaktansa yüzyıl yerinde kalmak onun için daha hayırlı olurdu”. ( K. Sitte 17/ s:18 ) diyor.

Namazda kılanın önüne bir engel konulmalıdır. Çünkü bazı hallerde namaz bozulabilirde. ( Bak. K. Sitte 8/s. 171)

Namaz kılanın önünden geçmek ciddi bir konu, Hz. Peygamber, namaz kılana müdahale etme yetkisi vermiştir. *

Sütre, ince bir şey olabileceği gibi yarım metre yüksek bir şey de olabilir. Camide sütre koymak mümkün değildir. Bu bakımdan erken çıkacak olanlar, arka saflara durmalı. Sonradan sonradan namaza duranlar da önünden geçilmeyecek şekilde tedbir almalıdır.

Hasan ile Hüseyin, Peygamberimizin namaz kılarken üstüne de çıkmış, önünden de geçmiştir. Çocukların bu hali namazı bozmaz.



3. Soru: Sünnet ile Farz Arasında Konuşmak Namazı Bozar mı?



Farz ile sünnet arasında aslında dünya kelamı konuşulmaz. Eğer bir mazeret varsa, durum önemli ise konuşulur. Çünkü namaz içinde değildir. Dolayısıyla namazı bozmaz. Ancak namazın sevabı az olur.







4. Soru: Nerelerde Namaz Kılınmaz?



Hz. Ömer (ra) der ki: ‘Hz. Peygamber (s.a.) yedi yerde namaz kılınmasını yasaklamış.

1- Çöplüklerde,

2- Hayvan kesilen yerlerde,

3- Kabristanda (türbelerde, caminin bir bölümü kabir ise kabir bölümünde kılınmaz)

4- Yol kenarlarında,

5- Hamamda,

6- Deve ağıllarında,

7- Beytullah’ın üzerinde,

8- Kilise, havra camiye çevrilirse, orada namaz kılınır.

9- Bir de başkasına ait mülkte izinsiz namaz kılınmaz.

10- Gasp edilen yerlerde namaz kılınmaz. Hile ile alınan yerlerde, mirasçıların hakkının verilmediği evde namaz tam olmaz.

Aslında Müslümanlar için yeryüzü mescittir. Fakat namaz maddi ve manevi temizlik ister.



5. Soru: Yatsı Namazı ile Vitir Namazı Arasında Namaz Kılınır mı?



Vitir kapanış namazıdır. Önce ve sonra namaz kılınmaz’ deniyormuş.

Aslında vitir namazı yatsı namazından hemen sonra kılınmaz. Ama kalkamama endişesiyle ümmetine güçlük olmasın diye Peygamber (AS) yatsıdan sonra hemen kılmıştır.

Ramazan’da teravihten sonra kılınır. Vitir’in önünde sonunda kaza namazı kılınabilir. Gece namazı, nafile namaz ve teheccüt namazı kılınabilir.



6. Soru: Süre bitmeden Rükûya Varılır mı?



Sûre bitmeden rükuya varılmaz. Sürenin bitiminde ‘Allahü Ekber’ denilerek rükuya hareket edilir.

Rükuda üç defa ‘Sübhane rabbiyel azim’ dedikten sonra doğrulmaya başlanır.

Peygamber (AS): ‘Rükuda ve secdede ayet okumaktan men edildim’ buyuruyor. Buna göre Fatiha’nın ve surenin bir kısmı rükuda okunmayacaktır.



7. Soru: Allah Kimin Namazını Kabul etmez?



Peygamber (s.a.): ‘ Allah üç kişinin namazını kabul etmez:

1- Kendisini sevmeyenlere imam olanın,

2- Vaktin dışında namaz kılanın,

3- Azad ettiğini tekrar köle edinenin’ buyurmuştur. (İ. Canan, Hadis Ans: 8/279)

4- Kocası haklı olarak dargın geceleyen kadının,

5- Allah’tan başkası için namaz kılanın,

6- Haram yiyenin, hak yiyenin namazını Allah kabul etmez.



8. Soru: Namazı Düşüren Özürler Nelerdir?



Namazı düşüren özürler şunlardır:

1- Adetli ve nifaslı olmak,

2- Akıl hastası olmak,

3- Bayılma ve koma hali, (beş vakiti geçerse namaz düşer) bunlar sonra kaza da etmezler.

4- İslama yeni girenin önceki namazları,

5- Kendini bilmez bir ihtiyarın ve hastanın namazı düşer. Kendini bilen ihtiyar göz ucuyla da olsa kılacaktır.

Sarhoşluk mazeret olmaz, kalbim temiz iddiası, bizim namazımız kılındı diyenden namaz düşmez.



9. Soru: Namazda Kıyafet Nasıl Olmalıdır ?



İslamda temizlik esastır. Elbise temiz olacaktır.

Erkek kısa kollu ise öyle namaz kılar, kollarını sıvar da kılarsa mekruh olur.

Elbisede boya, harç gibi şeyler olabilir. Ama necis sayılan şeyler olursa o elbise ile namaz kılınmaz.

Namaz Allah’ın huzuruna çıkmak olduğundan düzgün ve temiz kıyafetle çıkılmalıdır.

Pijama ve eşofmanla eğer temiz iseler namaz olur.

Kadın elleri, yüzü hariç bütün vücudu örtülü olarak namaz kılar. Dar, ince elbiseyle, içini gösteren örtüyle evinde de olsa namaz kılamaz.

Kadın ayakları görünüyorsa çorapsız namaz kılamaz.

Takkesiz namaz erkeğe mekruhtur.

Resimli elbiseyle namaz kılınmaz.



10. Soru: Seferilik Nedir?



90 Km.den fazla yere giden, orada on beş günden az kalacaksa seferi olur.

İnsan kendi evinde, eşinin evinde, ana babanın evinde, yazlığında seferi olmaz.

90 Km.den fazla da olsa her gün gidilip gelinen yerde, seferilik olmaz. Yolda geçen süre içinde seferilik olur.

Seferilikte 4 rekat olan farzlar iki rekat kılınır. Sünnet terk edilmez.

Şehirlerarası şoför veya görev yapan evine dönünceye kadar seferi sayılır.

Seferi olan bayram, Cuma namazından mesul değildir. Kurban üzerine vacip değildir.

Namazlar tam kılınırsa son iki rekatı nafile olur.

Mekke’nin fethinde Peygamber (AS): ‘biz seferiyiz’ demiştir. (H. Döndüren, İslam ilmihali:386)



11. Soru: Başı Açık Namaz Kılınır mı?

Erkeğin başı avret değildir. Takkesiz namaz kılana ‘namazın olmadı’ denemez. Belki bir sünneti ihmal etmiş olur. Bunun için sevabı az olur.

Başı açık namaz kılmak erkeğe mekruhtur.


Başa giyilen takke veya sarık alnı örtüp yere değmesine mani olmamalıdır.

Takke Yahudi takkesi gibi küçük olmamalıdır.


Bir husus da takke üzerinde başka bir inancın sembolünü taşımamalıdır.



12. Soru: Namazdan Sonra Tesbih Çekmek Bidat mıdır?



Namazdan sonra çekilen tesbih başka dinlerden geçmemiş ve Peygamber (AS) dan sonra da icat edilmemiştir.

Peygamber(AS) her namazdan sonra ‘Sübhanelleh, Elhamdülillah, Allahüekber’ denmesini tavsiye etmiştir. ( Müslim Mescit: 146)

Peygamber (AS) parmakları ile çekmiş, sahabe, zeytin, hurma çekirdeklerini dizerek tesbih yapmışlardır.

Namazdan sonra tesbih çekmek sünnettir.


Namazı bir alışkanlık olarak kılan veya üşene üşene kılan tesbihi ihmal eder.

Bir hadiste: ‘Size tesbih, tehlil, tekbir çekmenizi tavsiye ederim. Bunları parmaklarla sayın. Zira parmaklar nerelerde kullanıldıklarından sorulacaklardır ve konuşacaklardır. ( İ. Canan, Hadis Ans: 16/ 115 ) buyrulmuştur.

Vasiyet durumunda olan bir hadislerinde de Peygamber(s.a.) şöyle demiştir:

Namazlardan sonra dua ve tesbihleri sakın terk etmeyin. 33 defa Sübhanellah, 33 defa Elhamdülillah, 33 defa Allahüekber deyin’. ( M.Kapcı, Peygamberin vasiyetleri: 53)

Birgün fakir Müslümanlar hep zenginlerin sevap kazandığını dile getirince Peygamberimiz: ‘ Bende size bir sır vereyim, sizde çok sevap kazanın’ demiş ve namazlardan sonra 33’er defa Sübhanellah, Elhamdülillah ve Allahüekber deyin’ diye eklemiştir.



13. Soru: Namaz Nasıl Kılınmalıdır?



Namaz yatıp kalkmakla olmaz. Peygamber (s.a.) nasıl namaz kıldı ve nasıl tarif ettiyse öyle kılınmalıdır. Allah’ın huzurunda Allah’ı görüyormuş gibi, veda namazıymış gibi kılınmalıdır.

Hangi vaktin namazını kıldığını, ne kadar kıldığını, ne okuduğunu, kimin için, niçin namaz kıldığını bilerek namaz kılınmalıdır.

Önem verilmeden kılınan namazların eski bir bohça gibi dürülerek kılana ‘ al bunlar senin namazların’ denilerek suratına çarpılacağını Peygamber (AS) haber vermiştir.

Namaz kılarken Allah’ı, ahireti, ölümü, kabri, mahşeri, cenneti, cehennemi, sıratı düşünerek veya surelerin manasını düşünerek, vesvesesiz namaz kılınmasını sağlayacaktır.



14. Soru: Kerahet Vakitleri Hangileridir?



Üç vakit vardır ki hiçbir namaz kılınmaz: Güneş doğarken, batarken ve tam ortada iken.

Sabah namazı vakti, sabah namazının sünneti ve farzından başka namaz kılınmaz. (Ramuz: 310/5+481/1+ D.İs.İlm: 209)

İkindi ile akşam arası nafile kılınmaz.

Mekruhluk ve yasak sadece namaz içindir, diğer ibadetler yapılır.



15. Soru: Vesveseye Düşen Ne Yapmalıdır?

Şeytan, abdestte namazda çok vesvese verir.


Peygamber(sa) ‘vesvese şeytandandır’ buyurur.Onun için vesveseye itibar edilmemelidir.

Namazdaki vesvese anında galip zanna göre hareket edilir.

Vesveseye çare olarak namazdan başka bir şeyle meşgul olunmamalıdır. Allah’ın huzurunda olunduğu unutulmamalıdır. Allah, ölüm, ahiret, kabir düşünülmeli, surelerin anlamı düşünülmelidir.

Kuran’da ‘kuşkulananlardan olma’ (Bakara:147)

‘Şüphelenenlerden olma’ (Ali imran:60) buyurulur.

Peygamber(s.a.) ‘namazda ölümü hatırla. Namazda ölüm hatırlanırsa, namaz Allah’ı görüyormuş gibi kılınmaya çalışılır. Namazı son namazınmış gibi kıl’ buyurur. (Ramuz el Hadis: 67/3)



16. Soru: Telefon Çalınca Namaz Bozulabilir mi?



Olur olmaz şeyler yüzünden namaz bozulmaz. Hele kimden geldiği bilinmeyen telefon için namazı bozmak uygun olmaz. Ama önemli bir telefon bekleniyorsa, acil bir durum varsa, namaz bozulur telefona bakılır.

Anne baba çağırıyorsa, çocuğa bir şey olduysa, yangın varsa, böyle acil durumlarda namaz bozulur, gereken yapıldıktan sonra tekrar başlanır.

Namazdan çıkmak içinde hemen selam verilir çıkılır.

Telefon çalınca, telefona kafa yorulmaz. Kimdi, ne vardı diye düşünülmez. Çünkü Allah’ın huzurundadır.

Sık sık çalan telefonlar, meşgul bırakılabilir.
Cafer-i Sadık (r.a.) ın ahırdan atını çalmışlar. Bunu gören çocuklar bağırmışlar: ‘‘atını çalıyorlar’’ diye. Cafer-i Sadık hemen çıkmaz bir müddet sonra çıkar. ‘ Duymadın mı ? Sana seslendik’ demişler.Şöyle cevap vermiş:

“Namaz kılıyordum, aldığım tat atımın kaybından daha büyüktü, namazımı bunun için bozmadım”.

Bir husus da telefon çok çaldırılmaz. 3 defa çaldırılması yeterlidir. Telefonda ‘efendim’ denmemelidir. Çünkü efendiliğe layık olan vardır, olmayan vardır.



17. Soru: Namazda Sure Ayrımı Yapılır mı?



Namazda sureler sıra ile okunur. Tek sure atlanmaz. Uzun sure daha önce okunur.

Namazda sure ve ayet okunurken manasına göre okunmaz. İlmihallerde şöyle bir örnek var. Allah’a imanı red eden birine karşı İhlas suresi okuyanın namazı bozulur.

Kuran’dan kolay olan, hatasız bilinen sure okunur. Şu ayet şu sure okunmaz diye bir ayrım yapılmamıştır.

Nafile namaz kılarken fatihadan sonra birinci rekatta kafirun, ikinci rekatta ihlas veya Felak, Nas sureleri okunması tavsiye edilmiştir.

Şu azap ayeti şu sure şunu lanetliyor namazda okunmaz denilemez. Çünkü namazda sure ve ayet manasına göre okunmaz.

Sure ve ayetler arasında ayrım yapılmaz.


18. Soru: Gözden Akan yaş Namazı Bozar mı?



Namazdayken hastalıktan veya esnemekten gelen gözyaşı namazı bozmaz.

Allah sevgisi, Allah korkusundan dolayı ağlamak namazı bozmaz. Peygamber (AS) secde ettiği yeri ıslatacak kadar ağlamıştır.

Dünya üzüntüsünden dolayı ağlanırsa namazı bozar.

Namazda süt akıntısı, ter, gözyaşı, burun akıntısı abdesti de, namazı da bozmaz.



19. Soru: Sehv Secdesi Niçin Yapılır?



Namazı ne kadar kıldığını bilmeyen kimse yanılma secdesi ile durumu düzeltemez. Çünkü rekatlar farzdır. Onun için rekatların tam olması lazımdır.

Namazın farzlarından biri terk edilirse, yine namaz bozulur, secde yapmak, durumu kurtarmaz.

Sünnet terk edilirse secdeye gerek yoktur.
İmama uyan, kendi hatasından dolayı cemaatten ayrılıp secde yapamaz. İmama uymuştur.

Ne zaman secde yapılır? Farzın öne alınması, sonraya bırakılması ve vacibin terki halinde yanlışlık, secde ile düzeltilir, namaz tamamlanmış olur. Buna sehv secdesi (unutma secdesi) denir.

Son oturuşta yanılma secdesi yapılacaksa, Hanefilere göre ettehıyyatü okuyacak kadar farzdır. Diğer üç mezhebe göre salli, barik’i de okumak, okuyacak kadar oturmak farzdır.

Sehv secdesi yapacak olanın ettehıyyatü, salli, barik dualarını okuduktan sonra selam verip secdeye varması uygundur. Sadece sağına selam verse de olur.

Cemaatle namaz kılınıyorsa sadece sağa selam verilir, secdeye varılır. Namaz bitti diye namazdan çıkanlar olmasın diye tek tarafa selam verilir.



20. Soru: Seccadedeki Şekiller Namaza Mani midir?



Seccade üzerinde Kabe, mescid-i nebevi, cami gibi resimler namaza mani değildir. Ayrıca mahsuru da yoktur. Çünkü seccade, yer sergisi gibi ayaklar altına serilmiyor. Hakaret maksadıyla serilip üzerine .çıkılmıyor.

Mü’minin miracı olan namaz maksadıyla Allah’ın huzuruna çıkılıyor, namaz bitince de dürülüp kaldırılıyor. Dürerken de ayak basılan yerle secde edilen yer üst üste getirilmiyor.

Seccadede tabiat resmi; ağaç, dağ, nehir gibi manzaralar da namaza mani değildir.

Seccadede insan, hayvan resmi veya kötü, islama, ahlaka uymayan bir görüntü olursa namaza manidir.

Seccade çok süslü olup insan zihnini meşgul etmemelidir. Seccade, sade olursa daha uygun olur.

Üzerimizdeki paradaki, kimliklerdeki resimler, cüzdandaki resimler de namaza mani değildir. Çünkü kapalıdır. Eğer resim odada varsa kaldırılır, kaldırılamazsa üzeri örtülür. Değilse resimsiz odada kılınır.



21. Soru: İşyerinde Namaz Kılınır mı?



Bir tarlada, bahçede, özel mülkte namaz kılabilmek için, özel bir sudan abdest alabilmek için sahibinden izin alınır.

İşyerinde de abdest alıp namaz kılabilmek için iş sahibinden izin alınır.

İş sahibi, ibadet etme imkanını sağlamakla sorumludur.

Farz, vacip ibadetlere yasak konamaz. Namaz kıldırmamak, oruç tutturmamak, Cuma’ya salmamak yüce Allah’a isyana ve din düşmanlığına girer.

Fıkıhta bir kural vardır. ‘Allah’a isyan edene itaat edilmez’ diye. Eğer ibadete müsaade edilmiyorsa başka bir iş arayışı içinde olunur. İhtiyaç varsa, iş buluncaya kadar çalışılır. Kılınamayan namazlar kaza edilir.

Çalışan da işi aksatmaz, aldığını hak eder. Çabuk kılar, hemen işine döner veya ibadet için çalışmadığı zamanı telafi eder.



22. Soru: Cuma Namazı ile İlgili Kısa Bilgi Verir misiniz ?



Cuma, bayram namazlarından kadın sorumlu değildir.

Cuma’nın şartları şunlardır:

1- Erkek olmak,

2- Hür olmak,

3- Misafir, yolcu olmamak,

4- Hasta, ihtiyar olmamak.

Cuma’yla ilgili Kur’an’da sure vardır. Özürsüz üç Cuma’yı terk edenin kalbinin mühürlendiği bildirilmiştir.

Cuma saati erkeğe alışveriş, iş haramdır.Ezan okununca iş, güç, alışveriş bırakılacaktır. Camiye gitmekle mükellef olmayan çocuk, özürlü ve kadın iş yapabilir.

Cuma mü’minin bayramıdır. Temizlik esastır.
Cuma darül harpte bile olsa üç kişi bir araya gelince mezhebimize göre kılınır. ‘Devlet başkanı kıldırmıyor veya darül harpteyiz’ diyerek başkalarının Cuma kılmasına mani olmak, sevap olan bir iş değil, büyük vebali olan iştir.

Cuma namazı, 4 sünnet+2 farz+4 sünnet = 10 rekattır. Cuma’nın kabul olmaması halinde, zuhruahir ve 2 rekat vakit sünneti kılınır. Farzı kılıp kaçmamak lazım. Hz. Peygamber ‘‘Sizden biri Cuma’yı kıldı mı 4 rekat daha kılsın’’(K.Sitte 8/S:449)

Zuhruahir kılmak, tedbirdir, takvadır. Eğer Cumamızdan emin isek, yine zuhruahiri kılmakta fayda var, kaza borcu ödemiş olunur. Son iki rekatı da son kazaya kalmış Sabah namazı olarak niyetlenebilinir.

Kerahat vaktinde ve hutbe okunurken namaz kılınmaz. Mescid namazı kılanlar, saatin kaç olduğuna dikkat etmelidir.

Erken çıkanlar namaz kılanların önünden geçmemelidir. Bunun için arka saflarda namaz kılarlarsa daha uygun olur.

Camid e uyumak, konuşmak, herhangi bir yolla rahatsızlık vermemek gerekir.

Cuma’ya gidemeyen özür sahibi, o günün öğle namazını kılar.

Eğer iş sahibi Cuma’ya salmazsa, çalışanın, işi bırakıp Cuma’ya gitmesi caiz değildir. Bu durumda izin isteyecektir, vermezse münasib bir dille meseleyi anlatacaktır. Değilse uygun bir iş arayacaktır. İş bulamazsa, çalışmaya da mecbur ise uygun iş buluncaya, Allah’ın kendisine çıkar bir yol gösterinceye kadar orada çalışır. Cuma’nın yerine de öğle namazı kılar.

Cuma günleri bacılarımızla bir araya gelip kur’an okumalı, dua etmeli, zikretmeli yani Cuma’yı değerlendirmelidir. Analık, kadınlık gibi kutsal görevlerin aksamaması için Cuma’nın kendilerine farz kılınmadığı için bir eksiklik hissetmemelidirler.

Bacılarımız, Cuma’yı bayram bilir, temizlik yapar, yakınlarını hazırlayıp camiye gönderir, kendi de Cuma’ya saygılı olur, cumalaşırsa Cuma sevabı olacaktır.
Alıntı ile Cevapla
Alt 27 Aralık 2014, 18:30   Mesaj No:4
Medineweb Üyesi
küskün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:küskün isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 45598
Üyelik T.: 20 Ekim 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 108
Konular: 52
Beğenildi:46
Beğendi:0
Takdirleri:11
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Namaz ve ezan konusunda soru cevaplar.

Sual: Namazda ilk tekbir getirilirken eller kulakta mı olacaktır?
CEVAP
Namaza başlarken, erkekler iki eli kaldırır, baş parmak uçları kulak yumuşağına değer. Avuç içleri kıbleye döndürülür. Eller kulaktan ayrılırken, Allahü ekber demeye başlanır, göbek altına bağlarken bitirilir. Allahü ekber denildikten sonra da eller bağlansa namaz bozulmuş olmaz ise de, bahsettiğimiz tarife uygun yapılması iyi olur.
Sual: Namaza tekbir getirince mi başlamış oluyoruz, elleri bağlayınca mı?
CEVAP
Ellerin önemi yok, tekbir getirince başlanmış oluyor.

Sual:
Seccadesiz namaz kılınır mı?
CEVAP
Namaz, temiz olan her yerde kılınır. Seccade şart değildir. Toprak üzerinde, hasır üzerinde, kilim üzerinde, temiz olan her şey üzerinde namaz kılınır. Namaz kılacak yer bulunamadığı takdirde ayakkabı ile girilen, fakat necaset görülmeyen odalarda da kılınır.

Sual: Bir rekat namaz, ne zaman başlar, ne zaman biter?
CEVAP
Birinci rekat, namaza durunca, diğer rekatlar ayağa kalkınca başlar, tekrar ayağa kalkıncaya kadar devam eder. Son rekat ise, selam verinceye kadar devam eder. İki rekattan az namaz olmaz.

Sual:
Zammı sure nedir, uzunluğu ne kadar olmalıdır?
CEVAP
Fatihadan sonra okunan, uzun veya kısa bir sureye yahut üç âyete veya üç âyet miktarına uygun bir âyete zammı sure denir. Üç âyetin miktarı kelime itibarı ile on kelime, harf itibarı ile otuz [30] harf olmalıdır! (Redd-ül Muhtar)
Nas suresi altı âyettir. Gerektiğinde üç âyeti birinci rekatta, diğer üç âyeti ikinci rekatta okunabilir.

Sual:
Beş vakit namazda okunan zammı surenin sünnet miktarı kaç âyettir?
CEVAP
Sabah namazının iki rekatında toplam kırk, en fazla elli âyet okumak sünnettir.
Öğle namazında sünnet olan, sabah namazından daha aşağı miktar okumaktır.
İkindi ve yatsı namazında sünnet olan, yirmi âyet okumaktır.

Akşam namazında sünnet olan, her rekatta kısa bir sure okumaktır. Kısa sureler, Beyyine suresinden sonraki surelerdir.

İmam olan kimsenin farz kıldırırken yukarıda bildirilen âyet miktarlarından fazla okuması tahrimen mekruhtur. Cemaat uzun okunmasını istese de yine mekruh olur. Fakat cemaat sünnet miktarından daha kısa okunmasını isterse, imamın kısa okuması caiz, uzun okuması caiz değildir. Mesela yolcular, abdesti zor tutan kimseler, sabahın farzını kıldıracak imama, “En kısa sure ile namazı kıldır” deseler, imam da Kevser ve İhlas suresi ile namazı kıldırsa caizdir, mekruh olmaz.
(Hindiyye)

Sual: Elektrik sobasına, hava gazı alevine karşı namaz kılmak caiz midir?
CEVAP
Her türlü sobaya karşı, aleve ve ışık kaynaklarına karşı namaz kılmak caizdir. Ancak açıkta olan ateşe karşı namaz kılmak caiz değildir.

Sual: Namazı bozulan, namazdan çıkarken selam verip de mi çıkar?
CEVAP
Namaz bozulunca selama lüzum yoktur. Namaz bozulmadan, namazı bozmak mecburiyeti hasıl olursa, o zaman selam vererek namaz bozulur. Mesela farza yeni başlayan kimse, yanında o namaz cemaatle kılınmaya başlasa, hemen selam verip cemaate uyar.

Sual: Namaz kılarken melodili cep telefonum çalarsa, namaza zararı olur mu?

CEVAP
Cep telefonu çalınca namaz bozulmaz. Fakat İbni Âbidin’de bildirildiğine göre, kalbi meşgul eden, huşuu gideren şeyler yanında, mesela çalgı yanında namaz kılmanın mekruh olduğu bildirilmektedir. Mekruhlar namazın sevabını azaltır. Bazı camilerde hoparlör açık olduğu zaman müzik sesleri geliyor. Namaz kılarken huşua mani olan şeyleri kaldırmak gerekir.

Sual: Namaz kılarken nasıl durulur?
CEVAP
Allahü teâlânın huzurunda bulunduğumuz için edebe uygun durulur. Namaza dururken, önde Sırat varmış gibi düşünmek, Azrail aleyhisselamın her an canımızı almak üzere hazır olduğunu düşünmek ve ömrümüzün en son namazını kılıyormuş gibi hareket etmek iyi olur.

Sual: Secde ederken takke alna gelse mekruh olur mu?
CEVAP
Evet. Secdeye alnın çıplak olarak değmesi gerekir.

Sual: Namaza durunca, önümdeki masanın üstünde bir resim gördüm. Namazımın mekruh olmaması için namazı bozup resmi kaldırmam uygun olur muydu?
CEVAP
Namazı bozmak caiz değildir. Namazdan önce bunun gibi hususlara dikkat etmeli.

Sual: Namaz kılarken, elektrikler sönse veya birisi bilmeden söndürse kılınan namaz sahih midir?
CEVAP
Kılınan namaz sahihtir. Mekruh olmaz. Özürsüz zifiri karanlıkta namaza durmak mekruhtur.

Sual: Namaz kılarken, başını yana döndürüp, gelen kimseye bakmak veya falanca eşya nerde diye sorana, kolunu uzatıp el ile işaret etmek namazı bozar mı?
CEVAP
Namazı bozmayan az işe amel-i kalil, namazı bozacak kadar çok olana amel-i kesir denir.

Namaz kılarken başını, yüzünü etrafa çevirmek amel-i kalil olup mekruhtur. (Falanca şey nerede?) diye sorana, eli ile kolu ile işaret etmek de amel-i kalil olup mekruhtur. Namaz kılarken göğsünü kıbleden çevirmek amel-i kesir olup namazı bozar. (Merakıl-felah)

Sual: Namaz kılan bir arkadaşa, Düşen takkeni bir elinle al, mahzuru olmaz veya Biraz yer aç da geçeyim gibi sözler söylesem, o da bana uyarak dediklerimi yapsa, arkadaşın namazı bozulur mu?
CEVAP
Başkasının sözü ile takkeyi almak veya onun sözü ile yer açmak namazı bozar. Fakat kendiliğinden hareket ederse bozmaz.
Sual: Dört rekatlık bir farzı kılarken, ilk tehıyyatı son tehıyyat sanarak selam verdim. Allahümme entesselam dedikten sonra yanıldığımı hatırlayıp, hemen ayağa kalkıp namaza devam ettim. Sonunda secde-i sehv yaptım. Namaz sahih oldu mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Namaz kılarken çocuklar gürültü ediyor. Seslerini kesmeleri için tekbirleri biraz yüksek sesle okumak mekruh olur mu?
CEVAP
Mekruh olmaz. Şaşırtmayacak kadar az olan gürültülerine mani olmamalıdır!

Sual: Namaz kılmakta olan bir kimseye, (Namazdan çıkınca, falanca yere gideceksin) gibi bir haber veren kimse, günaha girer mi?
CEVAP
Günaha girmez.

Sual: Farz namazı kılıyordum. Bir arkadaş, Farzı mı kılıyorsun dedi. Ben de evet manasında başımı hafifçe eğdim. Namazım bozuldu mu?
CEVAP
Namaz bozulmadı.

Sual: Hanımı veya başka mahrem bir kadın, arkası dönük olarak otururken, erkeğin ona doğru namaz kılması mekruh mudur?
CEVAP
Mekruh değildir.

Sual: Cepte yılan veya domuz derisinden cüzdan varken namaz kılmak caz mi?
CEVAP
Domuz ve yılan derisi, dabağlansa da temiz olmaz. Bu derilerden yapılmış cüzdanla namaz kılınmaz.

Sual: Namazda selam verirken meleklere ve Peygamber efendimize de niyet edilir mi?
CEVAP
Yalnız kılan selam verirken hafaza meleklerine niyet eder. Peygamber efendimize de niyet etmesi iyi olur. Cemaatle kılan, imama ve sağındaki solundaki cemaate de niyet eder.

Sual: Teşehhüdde Rabbenadan sonra "Allahümme inni euzü bike min hemezatiş-şeyatin" duasını okumak sevap mıdır?
CEVAP
Evet çok sevaptır.

Sual: Bir kimse kıbleyi araştırarak namaza durup bir rekat kıldıktan sonra, salih biri gelse, "yanlış durmuşsun" diyerek eli ile kıbleye döndürse, namazı sahih olur mu?
CEVAP
Evet, namaz sahihtir.
Sual: Namazda, kıyamda iken ayakları ne kadar açmak gerekir?
CEVAP
Kıyamda iken, Hanefiler ayaklarını dört parmak, Şafiiler ise bir karış açar.
Sual: Sabah namazında birinci rekatta, Elemteradan başlayıp Tebbete kadar, ikinci rekatta da kalan sureleri okumanın mahzuru olur mu?
CEVAP
Bir rekatta sıra ile birkaç sure okumak caiz ise de, bir sure okumak efdaldir.
Sual: İkindi ve yatsının farzını kaza ederken sünnetini kılar gibi ilk oturuşta salli barik okunur mu? Bir de akşamın farzını kaza ederken sünneti gibi iki rekat mı kılmak gerekir?
CEVAP
Bir farz, nasıl eda ediliyorsa, kazası da aynı olur. Kazası değişik olmaz. Akşamın farzını kaza ederken iki değil, üç rekat kılmak gerekir. (Redd-ül Muhtar)

Sual: Dükkanda namaz kılarken müşteri geliyor. Namazı bozup müşteriyle meşgul olmak uygun mudur? Yoksa, namazı bitirmek mi gerekir?
CEVAP
Namazı zaruretsiz bozmak haramdır. Namazı bitirmeniz gerekir. Müşteri sizin namaz kıldığınızı gördüğüne göre, ya bekler veya gider. Müşteri için günah işlenmez.

Sual: Namaz kılarken secdede dua etmek caiz midir?
CEVAP
Namaz kılarken secdede dua edilmez. Ancak bazı nafile namazlarda, secdede iken dua edilir. Namaz kılmadan da secdeye kapanıp dua etmek iyi olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Kulun Rabbine en yakın hâli secdede ikendir. Öyle ise, secdede çok dua edin.) [Müslim]

(Rüku ve secdede duaya gayret edin. Bu dua kabule layıktır.)
[Müslim]

(Secdede 3 kere,
Rabbiğfirli diyen secdeden kalkmadan mağfiret olur.) [Deylemi]

Sual: Sabah ezanı okununca namazımı kılıp yatıyorum. Fakat ben yattıktan sonra başka camilerin ezanı okunuyor. Yeniden mi kılmam gerekir?
CEVAP
Namaz kılmak için ezanın okunması değil, vaktin girmesi şarttır. Vakit girmişse, ezan okunmasa da, kendimiz ezan okur, namazı kılarız. Ezan okumadan da kılsak namaz yine sahih olur. Fakat ezan okumaktan meydana gelecek sünnet sevabı noksan olur.

Sual: Bir rükünde üç defa eli kaldırıp bir yerimizi kaşımak namazı bozar mı?
CEVAP
Bir rükünde üç defa eli kaldırıp, kaşımak namazı bozar. Bir kaldırışta aynı yeri 3-4 defa kaşımak namazı bozmaz.
(Redd-ül Muhtar)

Sual: Telefon çalsa, namazı bozmak caiz midir?
CEVAP
Caiz değil, haramdır.

Sual: Namaz kıldığını bildirmek için, öksürür gibi yapmak caiz midir?
CEVAP
Hayır.

Sual: Fatihadan sonra yanılıp el salınırsa, sure okurken bağlanır mı?
CEVAP
Bağlamadan okumalı, fazla hareketten sakınmalıdır. Bağlansa da namaz bozulmuş olmaz.

Sual: Farz namazların üçüncü ve dördüncü rekatında zammı sure okunursa namaz bozulur mu? Böyle kılınan namazları kaza etmek gerekir mi?
CEVAP
Farz namazların 3. ve 4. rekatlarında zammı sure okumakta hiç mahzur yoktur. Bu bakımdan okunarak kılınmış namazları kaza etmek gerekmez. (Redd-ül Muhtar)

Sual:
Namazdan selam verip çıkınca, hemen kalkmak caiz mi? Allahümme entes selamü’yü, otururken değil de, kalkarken okumakta bir mahzur var mıdır?
CEVAP
Peygamber efendimiz, namaz sonunda selam verince, “Allahümme entes selamü ve minkes selam tebarekte ya zel celali vel ikram” der ve ancak o miktarda otururdu. (Tirmizi)
Alıntı ile Cevapla
Alt 27 Aralık 2014, 18:30   Mesaj No:5
Medineweb Üyesi
küskün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:küskün isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 45598
Üyelik T.: 20 Ekim 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 108
Konular: 52
Beğenildi:46
Beğendi:0
Takdirleri:11
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Namaz ve ezan konusunda soru cevaplar.

Sual: Sabah namazına kalkamayanın çalar saat alması lazım mı?
CEVAP
Namaza uyandırıcı bir tedbir almak lazımdır. Bu tedbirin en kolayı çalar saat almaktır.

Sual:
Akşamın, yatsının, sabahın farzı gündüz kaza edilirken sesli mi okunur?
CEVAP
Sesli okumak caizdir.

Sual:
Tehıyyat okurken Besmele çekilse, secde-i sehv gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez.

Sual: Kırk yıllık namaz borcum vardır. Kazalarımı bir an önce bitirebilmem için son tehıyyatta okunan Rabbena duasını okumasam, bundan kazanacağım zamanı kaza namazına ayırsam uygun olur mu?
CEVAP
Caizdir. Çünkü namaz kazalarını bir an önce ödemek şarttır. (Nevadir-i Fıkhıyye)

Sual: Son rekatta Ettehıyyatüyü okuduktan sonra, kalkıp bir rekat daha kılanın, secde-i sehv ile namazı sahih mi?
CEVAP
Son rekatta oturduğu için secde-i sehv ile namazı sahihtir. Fakat bir rekat daha kılıp sonra selam verseydi, son kıldığı iki rekat nafile olurdu.

Sual: Namaz kılarken, yatağa girince, dua veya kelime-i tevhid okurken, ağzımız kapalı olarak kalbden sessiz okumak uygun mu?
CEVAP
Kıraat, ağız ile okumak demektir. Kendi kulakları işitecek kadar sesli okumaya, hafif okumak denir. Yanında olan kimselerin de işitecekleri kadar sesli okumaya, yüksek sesle okumak denir. Hafif sesle okuyanı bir iki kişinin işitmesi mekruh olmaz. Sesli okumak, çok kişinin işitmesi demektir. (Bezzâziyye)

Kendi işiteceği kadar sesle okumadan kılınan namaz sahih olmaz. Dua ederken de, kendi işiteceği sesle okuması, söylemesi gerekir.

Kelime-i tehlili de, ibadet sevabı hasıl olması için, dil ile, kendi işitecek kadar sesli söylemek gerekir. Hatm-i tehlil okuyanların da, en az kendi işitecekleri kadar sesli okumaları gerekir. Kelime-i tehlil, ibadet olarak değil de, kalbi temizlemek için okunurken, dil oynatılmaz. (Redd-ül Muhtar)

Sual: Öğleyi kıldıktan sonra abdestsiz olduğumu hatırladım. Yeniden kılmam gerekir mi?
CEVAP
Evet yeniden kılmak gerekir. Abdestli olduğunu zannederek, abdestsiz kılınan namaz sahih olmaz. Fakat, niyetine karşılık çok sevap verilir. Temiz zannederek necis su ile abdest alıp kılınan namazın şartı noksan olduğu için sahih olmaz ise de, niyet ettiği için sevap verilir. Şartlarına uygun olduğu için sahih olan bir namaz, riya ile, gösteriş için kılınırsa, sevap hasıl olmaz. (Eşbah)

Sual:
Takvimlerde yazılı olan imsak ne demektir? Bu vakitte sabah namazı kılınır mı?
CEVAP
İmsak, gecenin bitimi, yiyip içmenin yasak olduğu vaktin başlaması demektir. Türkiye Takvimi’nde yazılı olan imsak vaktinde, yiyip içmeyi kesmelidir! Türkiye'de bundan 15 dakika kadar sonra sabah namazı kılınabilir! Yanlış takvimlere göre hareket edip de, yiyip içmeye ezan okununcaya kadar devam eden kimsenin, suçu yanlış takvime bulması, kendini mesuliyetten kurtaramaz!

Sual: Namaz kılarken, zammı surelerin sırasını şaşırınca secde-i sehv gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez. Dalgınlıkla yapılınca, mekruh da olmaz.

Sual: Namaz kılarken abdesti bozulan ne yapar?
CEVAP
Hemen sağ tarafa selam verip, namazdan çıkar. Abdest alıp, namazını tekrar kılar.

Son teşehhüdde, salli-barikleri okurken abdest bozulsa, selam verilip namazdan çıkılır, namaz tamam olur.

Sual: Eşimle beraber namaz kılıyoruz. Ayrıca niyet etmem lazım mı?
CEVAP
Cemaatle namazda, imama uyduğuna niyet etmek farzdır. İmama uyulmazsa, namaz sahih olmaz.

Sual: Namazda rüku ve secdedeki tesbihler 3 den fazla (5 veya 9) gibi söylenebilir mi?
CEVAP
Tek olmak şartı ile 5, 7, 9,11 gibi okumak müstehaptır iyi olur. İmam 3 den fazla okuyamaz.

Sual:
Vakit namazlarında zammı sure olarak hangilerinin okunması efdaldir?
CEVAP
Sabah namazında mümkünse biraz uzun sure okumalı, diğer vakitlerde kısa okumalı.

Sual:
Sadece Fatiha, Kevser ve İhlas surelerini biliyorum. Bunlarla namaz kılınır mı?
CEVAP
Kılınır. Diğer kısa surelerden de ezberlemeye çalışmalı, hep aynı şeyleri okumamalı.

Sual: Ben namazda iken biri hapşırınca namazı bozup, yerhamükallah diyecek miyim?
CEVAP
Namazda iken hapşırana bir şey denmez.

Sual:
Soğukta kulakları kapatan pardösü başlığı [kapüşon] ile namaz kılınır mı?
CEVAP
Evet kılınır. Hatta sıcak günlerde de kılınır.

Sual: Namazda âyetleri kendi duyacağımız kadar sesli okumak gerekiyor. Çok gürültülü bir ortamda âyetleri duymak için sesimizi yükseltmek gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez. Gürültü yokken kendi duyacağı kadar yavaş okunur.

Sual:
Gözlük kullanıyorum. Çıkarmayı unutup namaza duruyorum. Secde ederken gözlükten burnum yere değmiyor. Namaz esnasında gözlüğümü çıkarsam namazım bozulmuş olur mu?
CEVAP
Secdeye inerken gözlük çıkarılabilir. Namaz bozulmuş olmaz. Tek el ile çıkarılması gerekir. Tek el ile çıkarılması zor ise, iki el ile de çıkarılabilir.

Sual:
Vaktin bitmesine az zaman kala, abdesti olan ama haceti gelen biri, namazı kaçırma tehlikesi var ise bu namazı bu halde kılmalı mıdır?
CEVAP
Evet hemen kılmalı. Çünkü namazı kazaya bırakmak haramdır, büyük günahtır. Sıkışık olsa da kılmak şarttır.

Sual:
Rabbena yerine Allahümme rabbena atina .... diye başlamak caiz mi?
CEVAP
Evet caizdir, fakat Rabbena.... okumak daha iyi olur.
Alıntı ile Cevapla
Alt 27 Aralık 2014, 18:31   Mesaj No:6
Medineweb Üyesi
küskün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:küskün isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 45598
Üyelik T.: 20 Ekim 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 108
Konular: 52
Beğenildi:46
Beğendi:0
Takdirleri:11
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Namaz ve ezan konusunda soru cevaplar.

Sual: Rabbena yerine Allahümme rabbena atina .... diye başlamak caiz mi?
CEVAP
Evet caizdir, fakat Rabbena.... okumak daha iyi olur.

Sual:
Namaz kılarken fatihadan sonra sure okuyacağı halde bir an unutarak ellerini aşağı saldı ama eğilmedi. Namaza devam ederken ellerini tekrar bağlayarak mı devam edecek?
CEVAP
Bağlasa da mahzuru olmaz. Bağlamaması daha iyidir. Namazda fazla hareketten kaçmak gerekir.

Sual:
Namazda zammı sure deyince genellikle Fil suresi ile Nas suresi arası okunuyor. Kadir suresini Âyet-el kürsiyi Amenerrasulüyü veya herhangi bir uzun surenin birkaç âyetini okuyamaz mıyız?
CEVAP
Okunur. Kur’anın baştan sona kadar her âyeti okunur. Kısa olduğu için onlara namaz sureleri denmiş. Yoksa her sure okunur.

Sual:
İkindi namazını kılıyoruz. Namazın sünnetini kılıp bitirdikten sonra farza başlamadan evvel konuşmak (telefona cevap vermek, aile bireylerine bir şey söylemek gibi... vs) caiz midir?
CEVAP
Zaruret olmadan asla konuşulmaz. Dua vesaire de okunmaz. Zaruretler hariç beklenmez, ara verilmez, hemen farz kılınır.

Sual:
Cep telefonu çaldığında namazı bozabilir miyiz?
CEVAP
Namazı bozmak haramdır. Camide telefonu kapatmak gerekir. Yahut sesini kesmek iyi olur.

Sual: Sabah namazını yalnız kılarken uzun sure okumak için Elemteradan başlıyor, Felak suresine kadar okuyorum, ikinci rekatta da sadece Nas suresini okuyorum. Mahzuru var mıdır?
CEVAP
Mahzuru yoktur. Evla olanı tek sure okumaktır.

Sual:
Rükudan doğrulurken secde yerine mi bakmak lazım?
CEVAP
Evet.

Sual:
Yalnız Fatihayı bilen, zammı sure olarak da okur mu?
CEVAP
Sure öğreninceye kadar Fatihayı okur.

Sual:
Birinci rekatta kıraati unutan, ikinci rekatta hatırlasa ne yapar?
CEVAP
Namazı iade etmesi lazımdır. Kıraat farzdır.

Sual:
Akşamın farzını yanılıp üçüncü rekatta oturmadan dört rekat kılanın iade etmesi lazım mı?
CEVAP
Evet.

Sual:
Namaz kılana (Farz mı kılıyorsun) diye sorulunca, onun da evet manasında başını önüne eğmesi caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual:
Parka başlığı ile namaz kılmak caiz mi?
CEVAP
Hiç mahzuru olmaz.

Sual:
İçine ot doldurulmuş hayvanların bulunduğu odada namaz kılmak caiz mi?
CEVAP
Namaz kılarken, arkaya koymalı!

Sual:
Zammı sureyi okuduktan sonra Fatiha okumadığını hatırlayanın, Fatiha okuması gerekir mi?
CEVAP
Evet. Sonra da secde-i sehv yapar.

Sual:
Suretimiz görülen aynaya karşı namaz kılmak caiz mi?
CEVAP
Hayır.

Sual:
Müminler için okunan 25 istiğfarı, birer defa namazda Rabbena... dan sonra okumak caiz mi?
CEVAP
Evet. Namazı müteakip duadan sonra okumak evladır.

Sual:
Tehıyyatta (İbad-is-salihin) denirse namaz bozulur mu?
CEVAP
Hayır.

Sual:
Gülmemek için selam verip namazdan çıkmak caiz mi?
CEVAP
Hayır. Gülünce mecburen çıkılır.

Sual:
Besmele geçen âyeti, zammı sure olarak okumak caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual:
Namazda sure okunurken, uzun bir sure içinden âyet-i kerimeler okumakla, kısa bir surenin tamamını okumak arasında sevap açısından bir fark var mıdır?
CEVAP
Kısa sure okumak daha sevaptır.

Sual: Gayri müekked sünnet namazlarda, ilk teşehhüdde tehıyyat ve salevatlar dışında rabbena âtina ve rabbenağfirli duaları okunur mu?
CEVAP
Okumak sevaptır.

Sual:
Bir sureyi bir rekatta birkaç kere okumak caiz midir?
CEVAP
Farzlarda bir sureyi bir rekatta tekrar okumak mekruhtur. Nafilelerde mekruh değildir.

Sual:
Namazda Salli bariklerden sonra, başka dua okumak caiz mi?
CEVAP
Hadis-i şeriflerde bildirilenleri okumak caizdir. Rabbena âtina veya rabbenağfirli gibi dua âyetlerini dua niyetiyle okumak da caizdir

Sual: Kur'anda, İnnehü min süleymane ve innehü Bismillahirrahmanirrahim diye bir âyet var. Bu âyeti zammı sure olarak okumak caiz olur mu?
CEVAP
Üçâyet miktarında bir âyet olduğu için caizdir.

Sual:
Namaz vakti çıkmadan ne kadar önce namaza başlanırsa, o namaz sahih olur?
CEVAP
Sabah namazı hariç, diğer dört vakit namazda, vakit çıkmadan, iftitah tekbiri alınca, namazı vaktinde kılmış olur. [Maliki ve Şafii’de ise, bir rekat kılınca o namaz vaktinde kılınmış olur.]

Sabah namazı kılarken, güneş doğmaya başlarsa, bu namaz sahih olmaz. İkindiyi kılarken güneş batarsa, bu namaz sahih olur.

Sual:
Namaz esnasında soluk alırken de kıraat caiz midir?
CEVAP
Caizdir.

Sual: Namazda sure veya dua okurken hapşırsak duayı okumaya tekrar baştan başlamak gerekir mi?
CEVAP
Kalınan yerden devam edilir.

Sual:
Namaz surelerinin bazılarında âyetlerin sonlarında "la" durakları var. O duraklarda durmayı karıştırıyorum, geçince böyle okumak namazı bozar mı?
CEVAP
Namazı bozmaz.

Sual: Her namazdan sonra, selam verince, eli yüze sürmek caiz mi?
CEVAP
Caizdir, ama yapmamak iyi olur. Çünkü sünnet zannedilebilir.

Sual: Secdeye giderken ve secdeden kalkarken sağ sol önceliği var mıdır?
CEVAP
Secdeye varırken, önce sağ, sonra sol diz, sonra sağ, sonra sol el, sonra burun ve alın yere konur. Secdeden kalkarken de bunun tersi yapılır. Yani secdeden kalkarken önce alın, sonra burun, sonra da sol el ve sağ el, sonra sol diz ve sağ diz yerden kaldırılır. Ancak, bunu çok bariz şekilde değil, başkalarının dikkatini çekmeyecek şekilde yapmalıdır.

Sual:
Kitaplarda secde için, alnı, burun ile beraber yere koymak vacib diye okudum. Bunlardan birisi yere gelirse secdenin sahih olduğunu mu anlayacağız?
CEVAP
Secde için alnı yere koymak farzdır. Alın yere konmazsa namaz sahih olmaz. Burnu alınla beraber koymak vaciptir. Burnu koymayıp yalnız alnı koymak mekruhtur.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Ezansiz Namaz,namazsiz Ezan Şuara Ezan-Kamet-Camii 2 29 Eylül 2018 09:57
2006 Mayıs Arapça KPDS Sınavı Tüm Bölümler soru cevaplar (100 soru) f_hoca Genel Arapça 3 14 Aralık 2015 16:43
NAMAZ konusunda testler Medine-web Seviye Belirleme Sınavı-(MBSTS) 1 20 Aralık 2013 08:09
KUR'ANIN NAMAZ KONUSUNDA VERDİĞİ DETAYLAR... HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 25 19 Aralık 2009 12:25
Hac Konusunda Kadinlarla İlgİlİ Soru Ve Cevaplar KuM TaNeSi Diyanet Hacc Görevlileri Sınavı 0 09 Nisan 2009 13:18

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.