|
Konu Kimliği: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi: 01 Mart 2025 (22:21), Konuya Son Cevap : Dün (09:33). Konuya 7 Mesaj yazıldı |
![]() ![]() |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
![]() | Mesaj No:1 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: ![]() Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 | ![]() Ramazan'da Öğrenelim Ramazanda Öğrenelim 1.Gün HZ. BERÎRE (R.ANHA) ( ÖZGÜRLÜĞÜ SEÇEN KADIN ) Hz. Berire kölelik acısını tadan, herhangi bir eşyaymış gibi alınıp satılma zilletini yaşayan bahtsız bir hanımdı. Hz Âişe Annemiz, Hicret’in 9. yılında onu efendisinden satın alarak hürriyetine kavuşturdu. Fakat Berîre Hz. Âişe'den ayrılmadı; onun hizmetinde bulunmayı bir şeref saydı. İslâmiyet’in âzadlı bir cariyeyi bile kararlarında muhayyer bıraktığına en güzel örnek Hz. Berîre'dir. Hz. Aise'nin azat ettigi bir cariye olan Berire, islam tarihinde kadının özgür iradesini temsil eden en önemli örneklerden biridir. Azat edildikten sonra evliligini devam ettirip ettirmeme konusunda kendisine seçme hakki verildi. Kocasi Mugis'in tüm Israrlarına ve hatta Peygamber Efendimiz'in(s.a.v.) arabuluculuk teklifine ragmen, kendi özgür iradesiyle ayrilmayi seçti. Bu olay, İslam'da kadının kendi hayati üzerindeki karar hakkının en güzel örneklerinden biri oldu. ![]() Hadisesi" olarak bilinen ve kadın haklarıyla ilgili önemli hükümler içeren bir kaide oluşturulmuştur.
__________________ ![]() ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
![]() |
![]() | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
![]() | Makale ve Köşe Yazıları | Kara Kartal | 3 | 73 | 05 Mart 2025 23:23 |
![]() | Tesettür Konuları | Mihrinaz | 6 | 59 | 04 Mart 2025 14:17 |
![]() | Oruç-Ramazan | Mihrinaz | 7 | 138 | 01 Mart 2025 22:21 |
![]() | Eserler/Yazarlar | Mihrinaz | 1 | 72 | 28 Şubat 2025 20:27 |
![]() | Gündem/ Manşetler | Mihrinaz | 1 | 47 | 28 Şubat 2025 17:37 |
![]() | Mesaj No:2 |
15 Kasım 2011 | ![]() Ramazan'da Öğreniyorum 2. Gün Ümmü Haram (r.a) Denizlere açılan ilk kadın sahabi Bir gün Peygamber Efendimiz (s.a.v.) onun evinde uyurken gülümseyerek uyandı. Ümmü Haram sebebini sordugunda: "Ümmetimden bir grubu, tahtlara kurulmus krallar gibi denizde savaşırken gördüm" buyurdu. Ümmü Haram: "Ya Resulullah, dua et ben de onlardan olayım" dedi. Peygamberimiz (s.a.v.) ona dua etti ve yillar sonra, Muaviye döneminde Kıbrıs'ın fethi için yapılan deniz seferine eşiyle birlikte katıldı. ![]() Ümmü Haram'ın kabri bugün Kıbrıs'ta "Hala Sultan Tekkesi" olarak bilinen yerde bulunmaktadir ve önemli bir ziyaret merkezidir.
__________________ ![]() ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
![]() |
![]() | Mesaj No:3 |
15 Kasım 2011 | ![]()
Ramazanda Öğrenelim 3. Gün Ezanın ve Özgürlüğün Sembolü Bilal-i Habeşi (r.a) Habeşli bir köle olarak Mekke'de en ağır işkencelere maruz kaldı. Sıcak çöl kumları üzerine yatırılır, göğsüne dev kayalar konulurdu. Ama o "Ehad,Ehad" (Allah birdir) diye haykırmaya devam etti. Peygamberimiz sallallâhu aleyhi vesellem onu satın alıp azat ettikten sonra, Bilal islam tarihinin ilk müezzini oldu. Hazreti Ömer "Bilal benden önde gelir " derdi. Peygamberimiz onun cennet müjdesini vermiş ve "Cennet'te Bilal'in ayak sesleri duyulacak"buyurmuştu. "Ehad! Ehad!" - Bilal'in işkence aninda haykırdığı söz.. ![]() Bilal, Peygamberimizin vefatından sonra uzun süre ezan okumadı ve ancak rüyasında Peygamberimizi görünce tekrar ezan okumaya başladı.
![]() |
![]() | Mesaj No:4 |
15 Kasım 2011 | ![]()
Ramazan'da öğreniyorum 4. Gün Kabilesini İslam'la Şereflendiren Sahabi Tufeyl bin Amr Hicret'ten önce Müslümanların muhasara altında bulundukları dönemde İslam'a girmek için Yemen'den Mekke'ye geldi. Şair ve kabile reisi olan Tufeyl,Mekke'ye geldiğinde Kureyşliler onu uyardi: "Sakın Muhammed'i dinleme, kulaklarını tıka!" Merakına yenik düşüp bir gün Kâbe'de Peygamberimizi dinledi ve etkilendi. Peygamber Efendimiz, bazı ayetler okuyarak kendisini İslam'a davet etmiş; o zamana kadar böyle güzel bir söz duymadığını söyleyen Tufeyl, Müslümanlığı benimsemişti. Kabilesini de İslam'a davet eden Tufeyl, Resul-i Ekrem'in duasını almıştı. İslamiyeti kabul ettikten sonra "Zinnur" lakabını aldı. ![]() Tufeyl'in daveti sayesinde meşhur sahabi Ebu Hüreyre de Müslüman olmustur.Ebu Hüreyre, Tufeyl'in kabilesi Devs'tendir.
![]() |
![]() | Mesaj No:5 |
15 Kasım 2011 | ![]() Necaşi Asheme (Hiç Görmeden İnanan Habeş Kralı) Müslümanlar Mekke'de zulüm görürken, onlara kucak açan ilk kral oldu. Cafer bin Ebi Talib'in Meryem Suresi'ni okumasini dinleyince gözyaşlarini tutamadi ve "Bu söylenenler ile İsa'nın getirdikleri ayni kaynaktan çıkıyor" dedi. Kureys'in tüm baskilarina ve rüsvet tekliflerine ragmen Müslümanlari korumaktan vazgeçmedi. Peygamberimizi hiç görmeden iman etti ve vefat ettiginde Peygamberimiz (s.a.v.) onun için gıyabi cenaze namazi kıldırdı. Allah'a yemin ederim ki, ben rüşvet yemem. Allah bana rüşvet almadan mülk verdi." Necaşi Asheme ![]() Necaşi, islam tarihinde Peygamberimiz hayattayken Müslüman olan ilk devlet başkanıdır ve Peygamberimizin "Salih Kardeşim" dediği tek hükümdardır.
![]() |
![]() | Mesaj No:6 |
15 Kasım 2011 | ![]() Hassan bin Sabit ( r.a) (Peygamberin Şairi) Şiirlerini İslam'ın hizmetine adayan Hassan, müşriklerin hicivlerine aynı güçte cevap verme görevini üstlenmişti. Peygamber Efendimiz(s.a.v.) ona:"Allah'ım, onu Ruhu'lKudüs ile destekle!" diye dua etmisti. Mescid-i Nebevi'de kendisi için özel bir minber kurulmuş ve buradan şiirlerini okurdu. 120 yıl yaşadığı rivayet edilir ve bu sürenin 60 yılını cahiliye, 60 yılını islam döneminde geçirdi. "Şiirlerim olmasaydı, Muhammed'i nasıl savunurdum? Şair sözüyle savunur, kılıç gibi keskindir dili" Hassan bin Sabit ![]() Hassan'ın şiirleri, islam tarihinin ilk dönemlerinin en önemli edebi ve tarihi kaynaklarından biridir.
![]() |
![]() | Mesaj No:7 |
15 Kasım 2011 | ![]()
Ramazan'da Ögreniyorum Ramazan 10.gün Ebû Zer el-Gıfarî (r.a) İlk Yalnız Mücahit Mekke'de yeni bir peygamberin çıktığını duyunca kardesi Üneys'i araştırması için gönderdi. Üneys dönüşte: "Vallahi ben şair, kahin ve sihirbaz sözlerine benzemez bir kelam duydum" dedi. Bu Ebu Zer'e yetmedi, kendisi gitmek istedi. Kâbe'ye vardığında dogrudan Peygamberimizi (s.a.v.) sordu. İslam'ı öğrenince hemen oracıkta Müslüman oldu ve Kâbe'nin yanında yüksek sesle şehadet getirdi. Müşrikler onu öldüresiye dövdü, ama o yılmadı. Ertesi gün yine aynı yerde haykırdı. "Ey Kureyş toplulugu! Ben şehadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur ve Muhammed O'nun Resulüdür!" - Ebu Zer'in Kâbe'deki haykırışı ![]() Ebu Zer, İslam'ı kabul eden ilk 4-5 kişiden biridir ve; "yeryüzünde İsa'nın zühdüyle yürüyen kişi" olarak tanımlanmıştır.
![]() |
![]() | Mesaj No:8 |
15 Kasım 2011 | ![]() Ebu'd-Derdâ (r.a) Bir Zamanların Başarılı Tüccarı, İslam'ın Büyük Alimi Medine'nin en başarılı tüccarlarindan biriydi. Bir gün Hz.Muhammed (s.a.v.) ona söyle seslendi: "Ticaret mi, ilim mi?" Bu soru hayatının dönüm noktası oldu. Tüm servetini dağıtıp kendini ilme verdi. "Güneş bir kez daha doğduğunda ve ben Allah'ın kitabından bir ayet öğrenmediysem, o günün benim için bir değeri yoktur" diyordu. "Ìnsanlar üç sınıftır: Alim, ögrenci ve bunların dışındakiler arı vızıltısından ibarettir." Ebu'd-Derda (r.a.) ![]() Ebu'd-Derda (r.a.), Şam'da ilk kez sistemli eğitim veren kişidir. Ögrencilerini gruplara ayırıp, her birine seviyesine göre eğitim verirdi.
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 8 Kişi okuyor. (1 Üye ve 7 Misafir) | |
Esma_Nur |
![]() | ||||
Konu Başlıkları | Konuyu Başlatan | Medineweb Ana Kategoriler | Cevaplar | Son Mesajlar |
Ramazan ve İnfak | enderhafızım | Oruç-Ramazan | 2 | 20 Nisan 2023 11:14 |
KUR'AN VE RAMAZAN | Yitiksevda | Oruç-Ramazan | 1 | 08 Nisan 2023 04:34 |
Eğlenelim Öğrenelim...:) | enderhafızım | Fıkralar-Hikayeler | 39 | 06 Temmuz 2019 18:41 |
bu ay ramazan ayı | MescidiAksa | Şiirler ve Şairler | 8 | 18Haziran 2015 23:41 |
ramazan ayı | MescidiAksa | Şiirler ve Şairler | 4 | 01 Eylül 2008 12:17 |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Şerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|