|
Konu Kimliği: Konu Sahibi Esma_Nur,Açılış Tarihi: 19 Aralık 2011 (23:03), Konuya Son Cevap : 14 Ekim 2023 (13:41). Konuya 41 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
11 Ocak 2012, 00:09 | Mesaj No:11 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 | Cevap: Pratik Bilgiler Oktay Usta'nm alışveriş ilkesi: Taze sebzeleri en fazla iki çeşit ve bir öğünde tükenecek miktarlarda almak... Plansız yapılan alışverişler yüzünden çöpe giden her yiyecek, mutfak bütçesinin kara delikleridir. Özellikle semt pazarlarından haftalık yapılan alışverişlerde çabuk bozulma ihtimali olan ve ihtiyaçtan fazla alman sebze ve meyveler israf olabiliyor. Mutfak harcamalarını dengede tutmak ve kayıpların önüne geçmek için doğru alışveriş ve saklama yöntemlerinin ipuçlarını, Samanyolu Televizyonu'nda Yeşil Elma programını sunan ünlü yemek ustası Oktay Aymelek'e sorduk. Toplu yapılan alışverişlerde gıdaların bir kısmının bozulma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken Oktay Usta, alman sebzelerin en fazla 2 günlük hesap edilmesini öneriyor. Oktay Usta'nm alışveriş ilkesi: Taze sebzeleri en fazla iki çeşit ve bir öğünde tükenecek miktarlarda almak. İşte Oktay Usta'nın mutfak tavsiyeleri: Buzdolabına, ıslak sebze meyve koymayın Meyve ve sebzeleri buzdolabına naylon torbalarda veya saklama kaplarında koyun. Açıkta kalan yiyecekler diriliğini kaybeder ve dolap içinde koku oluşturur. Eğer yıkayarak koyacaksanız, mutlaka kurulayın. Saklama kabının zeminine biriken su, yiyecekleri çürütür. Mutfaklarda en çok israf olan yiyeceklerden biri de maydanoz, dereotu, taze nane gibi yeşilliklerdir. Bunları alırken küçük demetleri tercih edin. Mutlaka buzdolabında saklayın. Islak bir yeşilliği naylon torba ile buzdolabına koyarsanız birkaç gün içinde yarısı yenmez hale gelir. Bunun yerine, yeşillikleri kâğıt havluya sararak naylon torbanın içinde buzdolabına koyun. Bu şekilde birkaç gün daha taze kalabilir. Her türlü yiyeceği saklamak için vakumlu saklama kaplarından da yararlanılabilir. Bunlar hava akımını durdurduğu için yiyeceğin taze kalma süresini uzatır. En fazla iki çeşit sebze alın Alışveriş yaparken her şeyden önce ihtiyaçtan fazlasını almamaya dikkat edin. Taze tüketilmesi gereken ıspanak, brokoli gibi sebzeleri ve çilek, dut ve benzeri meyveleri az miktarda alın. Ispanak alırken kuru olanları tercih edin. Islak aldıysanız aynı gün pişirin, hiç bekletmeyin. Dolapta bir gün de kalsa bir kısmı bozulur. Brokoliyi de aldığınız gün sofraya getirin. Brokoli dolapta bekledikçe uçlarındaki minik çiçekler sararmaya başlar, besin değeri de azalır. Özellikle sebze çeşitlerinde karar verirken ailenin damak tadını gözetin. Pek sevilmeyen veya ilk defa deneyeceğiniz bir sebze alacaksanız en az miktarı olsun. Bakliyatlar için vakumlu kaplar ideal Evlerde, doğru saklanmadığı zaman bozulabilen yiyeceklerden biri de bakliyatlar. Kuru fasulye, nohut, pirinç, bulgur gibi kuru gıdalar, bazen fiyatı daha uygun geldiği için toptan alınabiliyor, ancak merkezi sistemle ısınan evlerde tükenmeden böceklenme riski oluşuyor. Her şeyi buzdolabına koyamayacağımıza göre, Oktay Usta'nın bunlar için önerisi de azar azar satın almak. Halihazırda olanlar da vakumlu kaplara konularak saklanabilir. Başka bir yöntem de pişirerek saklamak. Fasulye veya nohutu düdüklü tencerede pişirip, bir öğünlük paketler halinde derin dondurucuya koyabilirsiniz. Bu şekilde acil durumlarda pratik yemek imkânınız da olur. Haftalık yemek programı yaparak pazara çıkın Sebze ve meyvelerin en tazesi semt pazarlarında bulunuyor ancak burada da çok alıp tüketememe riski var. Semt pazarından haftalık alışveriş yapacaksanız, yemek planını oluşturup öyle çıkın. Bazen satıcılar hesabı yuvarlak yapmak için isteğinizden fazla vermeye çalışır. Satıcıyı reddetmek, evde bozulmasından iyidir. Bir defada en fazla iki tür sebze alın. Ispanak, brokoli gibi çabuk bozulabilecek olanları aynı gün veya ertesi gün pişirin. Diğer günlere daha dayanıklı olan pırasa, karnabahar, lahana gibi çeşitleri ayırın. Pırasanın üstünden bir kat aldığınızda alttan taze kalan kısmı çıkar ama israf olmaması için çabuk tüketilmesi gerekir. Haftanın son günlerine bakliyat ve et yemeklerini bırakın.
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
24 Ocak 2012, 14:40 | Mesaj No:12 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 | Cevap: Pratik Bilgiler Birçok kadınının korkulu rüyası olan ütü yapmak marifet gerektiren bir iştir. Ancak işin püf noktalarını bildikten sonra kolay ve doğru bir şekilde giysilerinizi rahatça ütüleyebilirsiniz. Peki ütü yapmanın püf noktaları nelerdir? 1. Giysilerinizi en düşük ve en yüksek sıcaklık gerektiren türlerine göre ayırın. İpekleri ve sentetik giysileri düşük ve orta ısıda, yünleri orta ısıda, pamuk ile ketenleri ise yüksek sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz. Doğru ısının ayarlanması önemlidir, bu nedenle ütünün ısısını değiştirdikten sonra birkaç dakika ısının ayarlanması için bekleyin. 2. Giysilerinizi ütüledikten sonra hemen askıya asın ya da katlayıp yerine kaldırın. 3. Ütü yaparken asla dairesel hareketler kullanmayın. Çünkü kumaşı esnetip uzatabilirsiniz. Giysilerinizi boyuna ütüleyin ve kırışıklıklarınızı buhar püskürterek yok edin. 4. Masa örtüsü ya da perde gibi büyük parçaları ütülediğinizde ütü masasının yanına sandalye yerleştirin ve ütülediğiniz bölümü sandalyenin üzerine dikkatlice yerleştirin. Ayrıca büyük parçaları havluyla kaplanmış bir masanın üstünde de ütüleyebilirsiniz. Ancak masanızın buhardan ve yüksek sıcaklıktan etkilenmeyeceğinden emin olun. 5. Hassas kumaşları pamuk bir kumaş, mendil ya da tülbent ile ütüleyin. Ayrıca bu giysilerin parlamasını önlemek için tersinden ütüleyin. 6. Ütü yaparken uzatma kablosu kullanmak zorundaysanız, 12 amperlik kablo kullanın. Daha düşük amperdekiler aşırı ısınabilir ve yangın çıkarabilir. 7. Pilili bir etek ya da kumaş ütülerken alttan bastırın. Önce pililerin iç kısmı sonra dışını ütüleyin. Pilileri buhar püskürterek ayarlayın. 8. Kırışıklıkların tamamen kaybolması için ütüyü bitirdikten sonra giysileri birkaç saat bekletin.
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
29 Ocak 2012, 11:45 | Mesaj No:13 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 | Cevap: Pratik Bilgiler Mutfakta hızlı temizliğin sırrı bu yöntemlerde saklı Kadınlar için mutfakta hamarat olmak kadar pratik becerilere sahip olmak ve işin püf noktalarını bilmek de bir o kadar önemli. Aksi takdirde saatlerce mutfakta vakit geçirmek kaçınılmaz oluyor. Unun böceklenmemesi için içerisine bir adet defne yaprağı koymak, yumurtaların haşlanırken çatlamaması için suya bir çorba kaşığı sirke eklemek, mutfakta bilinmesi gereken pratik bilgilerden sadece birkaçı. Peki ya mutfağınızı kısa sürede temizlemek için hangi yöntemlere başvurulabileceğinden haberdar mısınız? Reader's Digest dergisi, hızlı temizliğin sırlarını veriyor. Mutfak robotu: İçeceğinizi robotta çektikten sonra robot haznenizi boşaltın ve içerisine su ile bulaşık deterjanı koyun. Ardından 20 saniye kadar robotunuzu çalıştırın. Tava: Eğer tavanız su, bulaşık deterjanı ve yumuşak bir bulaşık beziyle temizlenmiyorsa, birkaç yemek kaşığı tuz ve kâğıt havlu yardımıyla tavanızı ovalayın. Rende: Rendeyi temizlemek için hamur işlerinde kullanılan rendeyi hazırda bekletin. Rendeleme işlemi yaptıktan hemen sonra kalıntılardan kurtulmak için bu fırçayı kullanın. Lavabo: Yarısı su, yarısı da sirkeden oluşan bir karışım elde edin. Bu karışımı buzlukta dondurun. Daha sonra buzları kirli lavabo deliğine dökün. Kahve fincanı: Kahve kalıntısı kirlerinden kolayca kurtulmak için sirke ve tuzdan faydalanabilirsiniz. Bu iki ürün ile kahve fincanlarınızı ovaladığınızda kısa sürede olumlu sonuç alabilirsiniz. Mikrodalga fırın: Mikrodalga fırınına bir avuç dolusu ıslak kâğıt havlu yerleştirin. 3 ya da 5 dakika boyunca fırınınızı en yüksek ayarda çalıştırın. Sonunda ıslak kâğıt havlulardan çıkan buharın kirleri yumuşattığını göreceksiniz. Soğuduğunda ise kâğıt havluları fırının içini temizlemek için kullanabilirsiniz. AİLE-SAĞLIK
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
20 Şubat 2012, 10:22 | Mesaj No:14 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 | Cevap: Pratik Bilgiler Mutfakta bazı küçük püf noktaları bilmek, hem işinizi kolaylaştırır, hem de hazırladığınız yemeklerin lezzetine lezzet katar. - Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. Hem lezzet verir, hem de çikolatayı yumuşatır. - Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz. - Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır. - Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir. - Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır. - Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın. - Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler. Ya da meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın. - Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz. - Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın. - Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir. - Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin. - Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın. Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvıyağlı sosun içinde bekletin. Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz. Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın. - Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz. - Fırın ızgarasında dumansız ve dertsiz ızgara yapmak istediğinizde, ızgaranın altına bir fincan su koyun. Su, duman ve yağı emer. - Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın. - Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın. - Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz. Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın. Böylece kurabiyeler parçalanmaz. - Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun. - Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın. - Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz. - Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz. - Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun. - Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz. - Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da koyabilirsiniz. - Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın. - Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz. ''ALINTI''
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
28 Şubat 2012, 11:45 | Mesaj No:15 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 | Cevap: Pratik Bilgiler
kravat bağlamayı bilmiyormusunuz? . Hadi o zmn öğrenmeye ... 1. Geniş uç "A" aşağı yukarı 30 cm. dar ucun "B" aşağısına uzantılmalıdır. Geniş ucu "A" dar ucun "B" üzerinden çapraz olarak geçirin. 2. Geniş ucu "A" yaka ile oluşan ilmek arasından geçirip aşağı dogru çekin. 3. Geniş ucu "A" dar ucun "B" altından sola doğru geçirin ve tekrar ilmekten geçirin. 4. Geniş ucu "A" sol taraftan sağ tarafa getirin.
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
28 Şubat 2012, 11:49 | Mesaj No:16 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 | Cevap: Pratik Bilgiler
5. Geniş ucu "A" tekrar ilmekten geçirin. 6. Geniş ucu "A" ön tarafta oluşan düğümün içinden aşağı doğru çekin. kolay gelsin
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
27 Mart 2012, 11:50 | Mesaj No:17 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 | Cevap: Pratik Bilgiler Anneler, temizlik ürünlerinde doğal hayatın kapısını açabilir Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ülkemizde 2002'de 85 bin olan kanserli hasta sayısı 2010'da 214 bine çıkmış. Bu ölümcül hastalığı tetikleyen unsurların başında vücudumuza aldığımız zararlı kimyasallar var. Mesela bir çay kaşığındaki bulaşık makinesi deterjanını tamamen temizlenmek için 18 litre su gerekirken; bir makine dolusu bulaşık yeni üretilmiş makinelerde 15 litre suyla yıkanıyor. Hâlbuki koyduğumuz deterjanın tamamen temizlenebilmesi için 16 ton suya ihtiyaç var. Peki, 80 yıl önce, kimyasal içerikli temizlik maddeleri hayatımıza girmemişken insanlar temiz değil miydi? Güzel kokmuyor muydu çamaşırlar? Soruların cevabı Erkan Bey'de: "O dönemin insanları şimdikilerden daha az temiz ya da bakımsız değildi. Onların tüm temizlik maddeleri kalıp sabun, arap sabunu, çamaşır sodası, kül, sirke, limon tuzu, karbonattı." diyor. Erkan Bey, her hafta başka bir formülle, alternatif yöntemlerle televizyonda seyircilerin karşısına çıkıyor. Evde hemen her gün 4-5 kez bulaşık, çamaşır yıkıyor; daha iyi sonuçlar elde etmek, daha etkin alternatif çözümler sunabilmek adına. Zaten evinde küçük bir laboratuarı da var. Çamaşırları doğal ürünlerle yıkayabilirsiniz Çamaşır deterjanı yerine: Bir kalıp doğal sabunu rendeleyip 2 litre suya koyun. Sabun eriyene kadar kaynatın. İçine 1 çay bardağı boraks, 1 su bardağı da çamaşır suyu ekleyin. Karıştırırak 5 dakika kadar kaynatın. Soğudukça katılaşan malzemeden kullanılacağı zaman bir kupa alınıp cezvede eritilerek makinenin deterjan haznesine konur (biraz sulandırabilirsiniz de). Yumuşatıcı gözüne de elma sirkesi eklenir. Çamaşırlarınızın parlak, yumuşak ve tertemiz olduğunu göreceksiniz. Eğer sabunu eritmeden koyarsanız çamaşırlarınızda sabun kalabilir ya da su tahliye hortumu tıkanabilir. Bulaşık deterjanı yerine: Bir kupanın içine 1 yemek kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı boraks, 1 tutam limon tuzu, bir tatlı kaşığı hardalı koyup sıcak su yardımıyla hepsini karıştırıp eritin ve bulaşıkların üstüne rastgele dökün. Evde kullanılmış limon varsa onu da çatal-bıçak sepetinin kıyısına köşesine sıkıştırın. Sıcak suyun yardımıyla limon bulaşıklarınızı hem çok iyi parlatacak hem de kötü kokuları önleyecektir. Genel temizlik maddeleri yerine: 1 litre sıcak suyun içine 1 yemek kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı boraks, 1 çay kaşığı arap sabunu, birkaç damla portakal, limon ya da lavanta yağı, 1 çay bardağı sirke iyice karıştırılır. Püskürtme özelliği bulunan bir şişenin içine konulduktan sonra her yerin tozunu bu karışımla alıp her türlü genel temizlik için kullanabilirsiniz. Mobilya cilaları yerine: Bir ölçü zeytinyağına bir ölçü sirkeyi püskürtebileceğiniz bir şişeye koyup karıştırmanız yeterli. Hem lekeler kolaylıkla çıkar hem de mobilyalarınız pırıl pırıl parlar. Kireç çözücüler yerine: Çaydanlık, su ısıtıcıların içine bir tutum limon tuzu koyup kaynatabilirsiniz. Kirecin hızla çözüldüğünü görüp şaşıracaksınız. Sirke de aynı işlevi görür. Cif yerine: Karbonat, çamaşır sodası cifin işlevini fazlasıyla görüyor. İnatçı yüzeyler için de bir limonu ikiye kesip üzerine limon tuzu ya da karbonat döktükten sonra ovalamak yeterli. Karıncalar için: Karıncalar salatalık kabuğunu sevmez. Bulundukları yere salatalık kabuğu koyduğunuzda oradan bir daha çıkmadıklarını göreceksiniz. Aynı şekilde tebeşirden de hiç hoşlanmıyorlar. Bunun için de gelmemesini istediğiniz yere tebeşirle çizgi çekmeniz yeterli. hamam böceği için: Çok dayanıklı ve en uzun yaşayan canlılar arasındadır. Hafızaları iyidir. Ev sahibiyle yabancıları dahi ayırt edebilirler. 2 ay açlığa, 10 gün de susuzluğa dayanabilirler. Kafaları koptuktan sonra bile 10 gün yaşarlar. Başı koptuğu için değil, su içemedikleri için ölürler. Defne yaprağı, okaliptüs, sarımsak, nane yaprağını, karbonatı, sirke ve limonu hiç sevmezler. Haşlanmış patatesin içine yumurta sarısı (iki yiyeceği de çok seviyorlar) bir miktar da boraks koyup hamur hâline getirin. Minik minik toplar yaparak böceklerin genelde çıktığı yerlere koyun. Boraks onların ölmesini veya ortamlarından uzaklaşmalarını sağlayacaktır. Boraks toksik (zehirli) bir madde değildir. Bitkileri böceklerden korumak için: Bir püskürtmeli şişenin içine 1 litre suya 1 tatlı kaşığı arap sabununu koyun, iyice çalkalayıp sabunu erittikten sonra çiçeklerin üzerine püskürtün. ZAMAN
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
05 Nisan 2012, 22:38 | Mesaj No:18 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 | Cevap: Pratik Bilgiler Evin güzel kokması için.. İslam’da güzel kokunun anlamı en başta temizlikle vurgulanmaktadır. Bedenin ve ruhun temizliği bizi güzel kokuya götürecek ilk adrestir bu yüzden. Beden ve ruh temizliğinden kadın, erkek hepimizin üzerine büyük sorumluluk düşmekte ama iş mekan temizliğine gelince hanımlar bu konuda işin ehli olarak erkeklerden bir adım daha öne çıkıyor hiç şüphesiz. Evini mis gibi silip süpüren, temiz çamaşırları sabunlara sarıp dolaplara kaldıran, sandıklardan buram buram yükselen naftalin kokuları, defter aralarında saklanan mis gibi gülkuruları hep güzel kokunun izinden giden mucit hanımlardan armağandır bizlere. Evlerdeki güzel kokuların tutkunu annelerimizin kış günlerinde sobanın üzerine bıraktıkları portakal kabukları odanın kokusunu nasıl da bir anda değiştirir. Çamaşırların arasından gelen tertemiz kalıp sabunların kokuları, çeyiz sandıklarının aralanan kapağından yükselen naftalin kokuları, dolaplardan çıkan buram buram lavanta kokularının yerini günümüzde artık oda spreyleri, kokulu deterjanlar, yumuşatıcılar, kokulu mumlar aldı bile. Ama anında evi mis gibi yapan bu teknoloji güzeli kokuların sağlık açısından zaman zaman tehlikeli olduğunu akıldan çıkarmamak lazım. Sağlık Bakanlığı oda ve araba kokuların hafıza kaybına sebep olduğu yönünde uyarı yapıyor. Bakanlık, izin alınmadan üretilen ve satılan oda ve oto kokularının içerdiği yüzlerce zararlı madde nedeniyle göz yaşarması veya kuruması, çift görme, burun tıkanıklığı, kulak çınlaması ve ağrısı, baş dönmesi, öksürük, nefes darlığı, yutkunmada zorluk, astım krizi, uyumsuzluk, kısa süreli hafıza kaybı, mide bulantısı, pek çok sağlık sorununa yol açtığına işaret ediyor. Tarçın kokulu mutfaklar Bu yüzden hazır koku alırken ucuza satılan kokulardan uzak durun. Ama bunun anlamı pahalı kokuları tercih edin değil. En iyisi maharet ile zekayı birleştiren buluşlara göz atıp evlerimizi mis gibi kokutmak. İşte güzel kokulu mutfak ve odalar için pratik bilgiler: Evde en fazla kokunun yükseldiği yer hiç şüphesiz mutfaklardır. Ama eğer yemeğin dibi tuttu, yemek kokuları birbirine karıştı ya da balık pişti ise o mutfakta artık durulmaz. Pencereyi açıp mutfağı havalandırmak yetmez. O zaman bir de şunları deneyin: Kalorifer üzerine koyduğunuz su dolu bir kabın içine birkaç damla güzel kokulu parfüm damlatın. Kalorifer yandığı sürece bu koku mutfağınıza yayılır. Yine mutfağınızın güzel kokması için bir parça alüminyum kağıt üzerine tarçın serptikten sonra, bunu sıcak fırının içine koyun ve fırının kapağını açık bırakın. Mutfak tezgahınızın tertemiz olması ve mis gibi kokması için de, küçük bir leğene su doldurup içine sıkılmış limon suyu veya bir miktar tuz atın. Bu suyla bir bezi ıslatıp, silin. Hem lekelerden kolayca kurtulmuş olacaksınız hem de mutfağınız mis gibi kokacak. Yine zaman zaman buzdolabından hoş olmayan kokular alırsınız. Bunu önlemek için, küçük bir tabağa üç dört limon dilimi koyun ve buzdolabının en alt gözüne yerleştirin. Ancak her sabah dilimleri yenilemeyi unutmayın. Lavanta kokusunda iyi rüyalar Şimdi odalara ve salona geçelim. Biliyorsunuz son zamanlarda yastıklar yeniden moda oldu. Size önerimiz küçük şeffaf bez keseler içine koyduğunuz lavantaları bu yastıklar içine yerleştirmeniz. Koltuğa her yaslandığınızda arkanızdaki yastıklardan odaya mis gibi lavanta kokusu yayılacaktır. Bu küçük lavanta keselerini yatak odasında kullandığınız uyku yastıklarınızın da içine koyabilirsiniz. Yatak odalarının güzel kokması için bir geleneksel koku tarifini de Anadolu’dan verelim. Yatak odalarının güzel kokması için kurutulmuş karanfil tohumu, iki sıra halinde ipe dizilir ve gelinler bu güzel kokuyu boyunlarına asarlarmış. Karanfilin tercih edilmesinin sebebi kokusunu sonuna kadar taşıyor olması. Tabi bir de odanın güzel kokması için karyolanın baş kısmına asılırmış. Yine çeyiz sandıklarında saklanan ayva dolaba güzel kokusunu verirmiş. Eviniz için pratik ve güzel kokular Evlerin güzel kokması için vereceğimiz en pratik bilgilerden biri de parfüm. Günlük ve haftalık temizliğin ardından lambalara parfüm sıkın ve farkı görün. Ampul yandıkça odaya güzel kokular yayılacaktır. Peki tütsü kokusuna ne dersiniz? Eğer sizin için ağır kaçmayacaksa akşamları mum ve tütsüden evinizde hoş bir koku oluşturabilirsiniz. Ancak küçük bir hatırlatma sakın tütsüyü ve kokulu mumları yemek kokusu olan yerlerde kullanmayın. Yine ucuz ve pratik bir hoş koku tarifi daha. Bittiği halde atmadığınız ağzı fısfıslı temizlik kutunuzu yarısına kadar güzel kokulu bir çamaşır yumuşatıcısı ile doldurun üstünü de su ile kapatıp çalkalayın. Bu karışımı koltuklarına perdelerinize sıkın. Eviniz mis gibi kokacaktır. ALINTI
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
06 Nisan 2012, 16:21 | Mesaj No:19 |
Durumu: Medine No : 15266 Üyelik T.:
14 Aralık 2011 | Cevap: Pratik Bilgiler
Banyo yaptıktan sonra ayaklara soğuk su dökmenin kan dolaşımını hızlandırıp sıcak sudan dolayı genleşmiş olan damarların içindeki kanın aktivasyonunu artırarak tansiyon düşüklüğünü önlediğini ve savunma mekanizmasını güçlendirdiğini bunu yapmanın da sünnet olduğunu biliyor muydunuz..
__________________ ''onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. halbuki,biz sussak, tarih susmayacak.. tarih sussa, hakikat susmayacak........'' |
06 Nisan 2012, 16:30 | Mesaj No:20 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 | Cevap: Pratik Bilgiler
Bilenlere hatırlatma bilmeyenlere bilgi olsun nerelerdesin aslıcım özlettin kendini
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
Konuyu Toplam 6 Kişi okuyor. (0 Üye ve 6 Misafir) | |
Benzer Konular | ||||
Konu Başlıkları | Konuyu Başlatan | Medineweb Ana Kategoriler | Cevaplar | Son Mesajlar |
Pratik Bilgiler Ev ve Mutfak İçin Püf Noktaları | talibetün | Pratik / Faydalı Bilgiler | 1 | 19 Ağustos 2024 23:09 |
Medineweb Üyelerine Mutfakta Pratik Bilgiler | Medineweb | Diğer Tarifler/ Bilgiler | 27 | 19 Ağustos 2024 23:07 |
Hayat Kurtaran Pratik Bilgiler | su damlası | Pratik / Faydalı Bilgiler | 0 | 14 Ekim 2023 13:42 |
ev hanımları için medineweb den pratik bilgiler (: | makbergülü | Pratik / Faydalı Bilgiler | 75 | 29Haziran 2019 19:45 |
yeterlilik mülakatı için pratik bilgiler/medineweb | NazlıTuran | DHBT-Hazırlık/Notlar/Özetler | 2 | 24 Eylül 2018 22:53 |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Şerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|