Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Genel Konular > Serbest Kürsü

Konu Kimliği: Konu Sahibi Muhteşem,Açılış Tarihi:  23 Ağustos 2011 (14:57), Konuya Son Cevap : 18 Kasım 2011 (12:57). Konuya 5 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 23 Ağustos 2011, 14:57   Mesaj No:1
Medineweb Kıdemli Üyesi
Muhteşem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Muhteşem isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2004
Üyelik T.: 25 Mayıs 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:ürgüp..
Yaş:41
Mesaj: 303
Konular: 99
Beğenildi:8
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Burası cami mi, ortopedi servisi mi?

Burası cami mi, ortopedi servisi mi?

Camilerin çoğunda önceden olmayan bir uygulamanın giderek yaygınlaştığına şahit oluyoruz. Üstelik önüne geçilmezse geri dönüş de zor görünüyor.

Bu yazı Diyanet İşleri Başkanlığı’na bir çağrıda bulunmak üzere kaleme alındı.
Fakat camilerdeki genel görüntüye bakarak, eğerbu ülkede bu ölçüde ortopedik sorun yaşayan insan varsa, bu çağrıyı Sağlık Bakanlığı’na yapmak daha mı doğru olurdu diye düşünmeden edemiyor insan.
Hakikaten inanılır gibi değil...
Dün akşam Bartın’da iftar için davet edildiğimiz evde yemeğin ardından çaylarımızı içmek için balkona geçtik. Teravih saati yaklaşırken çevredeki evlerden insanlar birer ikişer çıkmaya ve camiye doğru yol almaya başladılar.
Balkondan aşağıya bakarken birşey dikkatimi çekti. Camiye doğru yürüyen kadınlardan bazılarının ellerinde plastik tabureler vardı. Biraz daha dikkatimi yoğunlaştırdığımda sadece 1-2 kişinin değil, çok sayıda kadının elinde tabure olduğunu fark ettim. Bu kadar çok kişinin elinde tabure ile camiye doğru yol alması, ülkedeki genel sağlık sorunları açısından ortalamanın çok üstünde olduğunu tahmin ettiğim ortopedik bir problemin varlığına işaret ediyordu.
Doğal olarak, o sırada bizim bulunduğumuz sokağın dışında başka yerlerden de camiye gidenler vardı. Acaba tabureli kadın cemaatin genele oranı ne kadardı?
Ezan vakti yaklaştığında biz de camiye gittik. Yakınlarımdan bir bayana rica ettim ve kadınlardan ne kadarının taburede namaz kıldığına dikkat etmesini istedim.
O daha fazlasını yapmış. Fotoğraf çekmekle kalmamış, üstelik tek tek saymış da... Yazıdaki fotoğraf, erkekler hariç 80-100 civarında kadın cemaatin de teravih namazı kıldığı bir camiden.
Bana aktardığına göre, görüntüdeki kısım, kadınların namaz kılması için ayrılan yerlerden sadece bir bölümü. Kadınlar için ayrılan diğer bölümlerde de durum bundan farklı değilmiş. Görüntülere yansıdığına göre, kadın cemaatin neredeyse yarısı, namazlarını taburede kılar hale gelmişler.
İstatistiki olarak bakıldığında oldukça büyük bir oran bu.
Geçtiğimiz yıl, [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] başlıklı bir yazı kaleme almıştık. Yazıda, camilerde giderek artan oranda tabureli cemaat sayısının arttığına dikkat çekmiş ve konuyla bazı fotoğraflara yer vermiştik. (Arzu edenler bu linkten ulaşabilirler. [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...].) Fakat kadın cemaat arasında bu oranın daha yüksek olduğunu doğrusu bilmiyordum.
Bu kadar az sayıda cemaatin arasında bu kadar çok tabureli insanın bulunması ne derece normal bilemiyorum. Harpten çıkmış bir ülkenin gazileri ile dolu bir cami gibi his oluşuyor insanın içinde.
Ben konunun uzmanı değilim. Ama bir Müslüman olarak şu kadarını biliyorum. Herkes sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Bir insan, usulüne uygun namaz kılmasına mani hangi sağlık sorunundan dertli ise, hastalığının durumuna göre, o şartlara bağlı olarak namaz kılabilmesi için değişik yöntemler var. Namazını taburede ancak kılabilecek şekilde sağlık sorunu yaşayan kişi ile, tabureye ihtiyaç duymadan belki oturarak, belki ayaklarını uzatarak, belki de hastalığın türüne göre daha farklı pozisyonlarda namazını ancak eda edebilecek insanların durumu elbette birbirinden farklılıklar gösterecektir.
Kimi camilerin girişi yüksek. 15-20 basamak çıkarak camiye girebilen, en azından evinden camiye kadar rahatlıkla yürüyebilen insanların sıra namaz kılmaya geldiğinde oturmak zorunda kalmaları her zaman anlaşılabilir bir görüntü oluşturmuyor. Asansörsüz 3-4 katlı binalarda oturmalarına ve rahatlıkla inip çıkabilmelerine rağmen, sıra namaz kılmaya geldiğinde düşkün birer insan gibi taburede namaz kıldığı gözden kaçmayan insanlar var.
Herkes kendi sağlık sorununa bağlı olarak bir namaz kılma yöntemi geliştirmeli. Taburelerde namaz kılanlarla görüştüğümde, pekçoğunun aslında tabure gerekmeden farklı şekillerde namazlarını eda edebileceklerine muttali oldum. Fakat bilmiyorlar.
Üstelik, taburede namaz kılmaya alışınca, o dertten kurtulsalar da, oturarak namaz kılmanın alışkanlık yaptığı cemaat var. Bir sağlık sorununa bağlı olarak taburede namaz kılmaya başlayıp da, daha sonra durumu düzelse de, bunu süreklilik haline getiren insanların varlığı da biliniyor.
Kaldı ki, hareketsizliğe bağlı olarak, eklem hastalıkları giderek artıyor. Bu gidişle, camilerin büyük bölümü yakında oturaklı hale gelecek.
Camilere herhangi şekilde giren değişik uygulamalardan daha sonra vazgeçmek pek kolay olmuyor ve yanlış da olsa değiştirmek asırlar alabiliyor. Ben çok da gecikmeden, cemaate bu konuda yol gösterilmesi gerektiğini düşünenlerdenim.
Diyanet İşleri Başkanlığı’na bu konuda büyük görev düşüyor. Din görevlilerinden her birinin, kendi cemaati arasında bulunan ve taburede namaz kılmak zorunda kalan cemaatle tek tek görüşmek suretiyle, yaşadıkları sağlık sorununa göre nasıl namaz kılması gerektiği konusunda vatandaşlara yol göstermelerinin yararlı olacağını kanaatindeyim. Bence sorunu aşmanın öncelikli yollarından biri bu.
İnsanların rahatlarını kaçıran düzenlemelerden hazzetmedikleri tarihsel bir gerçekliktir. Camilerde tabure adeti geri dönülemez hale gelmeden, tabureye bağlı kalmadan sağlık sorununa göre namaz kılma yöntemleri konusunda Diyanet’in cemaati biran önce bilinçlendirmesinde yarar var. Yoksa gidişat iyi değil.
Türk hacıların tıpkı burada olduğu gibi taburelere oturarak Mekke ve Medine’de de namaz kılma alışkanlığı, diğer ülkelerden insanlara da giderek sirayet etmeye başladı. Kabe’de bile çok sayıda tabureli hacı var.
Camilerde giderek yayılan bu olay daha etraflı analiz edilmedilir. Bizden hatırlatması...
(alıntı)
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Muhteşem 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Neden allah'a yöneliş? Serbest Kürsü Esma_Nur 1 2201 24 Ekim 2011 14:14
allah korkusu ve hesap duygusu Allah(c.c) Kara Kartal 1 2041 19 Ekim 2011 15:35
hak dostlarından nasihatler Muhtelif Konular YaŞuHa 1 2313 15 Ekim 2011 19:53
umumi dua Dua Bölümü su damlası 3 2777 06 Ekim 2011 19:57
Müftülükten ailelere öneriler: Eşinize saldırı... Din Görevlileri Medine-web 4 2297 28 Eylül 2011 19:12

Alt 23 Ağustos 2011, 20:53   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:30
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart Cevap: Burası cami mi, ortopedi servisi mi?

emeginise saglık teşekkür ederis güsel insan
Alıntı ile Cevapla
Alt 23 Ağustos 2011, 23:51   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:MERVE DEMİR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5587
Üyelik T.: 05 Aralık 2008
Arkadaşları:14
Cinsiyet:
Memleket:İstanbul
Yaş:35
Mesaj: 2.537
Konular: 2038
Beğenildi:116
Beğendi:0
Takdirleri:270
Takdir Et:
Standart Cevap: Burası cami mi, ortopedi servisi mi?

yazıyı kim yazmış bilemiyorum ama tespitler hiç hoş değil..
diyanete çağrıda bulunup ne yapılacak taburelerle girenleri içeri almayacaklarmı?
kemalist zihniyet gibi insanların ibadetlerine karışma huyu bizim islami camiayada mı bulaştı?
bunlar insanları zaten irtibatı az olan camilerden uzaklaştırma için bir sebeptir insanları kaybedeceğimize nasıl kazanılır bunu düşünelim..
__________________
İmanı olanın, imkanı tükenmez.
Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Ağustos 2011, 14:43   Mesaj No:4
Medineweb Kıdemli Üyesi
Muhteşem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Muhteşem isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2004
Üyelik T.: 25 Mayıs 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:ürgüp..
Yaş:41
Mesaj: 303
Konular: 99
Beğenildi:8
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Burası cami mi, ortopedi servisi mi?

merve bak: ayakta durubilen kişinin oturarak namaz kılması kabul olmazki...
buradaki amaç kiliselerde masa ve sandalye var...
bizim camilerimizde bu kadar sandalyeyi göz önüne alırsan bu bakımdan kiliseye benzemiş oluyor.. olay bu yani. yoksa kimsenin camiye kilise dedği yok.....
toplum olarak bu kimseleri uyarmamız lazım...
eskiden camilerde sandalyemi vardı..
Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Kasım 2011, 19:15   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.599
Konular: 582
Beğenildi:4838
Beğendi:6510
Takdirleri:26008
Takdir Et:
Standart Cevap: Burası cami mi, ortopedi servisi mi?

Sandalye, namaz ve cami



Sandalye, namaz ve cami kelimelerini birlikte okuyunca ilk etapta aklınıza gelen, hayalinizde canlanan nedir bilmiyorum ama bana intikal eden bir sorudan anladığım o ki, soru sahibi camilerde kiliseler benzeri bir düzenlemeye gidildiğini anlıyor. "Şimdi ve hemen" önlem alınmazsa, namaz formatının değişeceğine inanıyor.

Bu yaklaşıma komplo teorisi demenin ağır olacağını düşünüyor; onun yerine aşırı tepki diye nitelendiriyorum. Bununla beraber okurumuzun kaygısının bütün bütün yersiz olduğunu düşünenlerden de değilim.

Önce parçaları yerli yerine koyalım; namaz bir ibadet formu olarak bize Efendimiz'in fiili ve kavli hareket ve beyanları ile intikal ettirdiği şekliyle kılınır. Bu şekil üzerinde bir oynama yapma yetkisine hiç kimse sahip değildir. Bu bir.

İkincisi; namaz kılma formatında yapılacak değişiklikler ancak ve ancak zaruretle, zaruret miktarı ve sürecince sınırlıdır. Dolayısıyla hasta Müslüman, ayakları veya başka rahatsızlıkları sebebiyle hazık hekimin "secde etmemeli; çünkü..." türünden raporuna bağlı olarak verilecek fetvayı esas alır ve secdeyi doktorun tavsiyelerine uyarak kendisi için en uygun olan pozisyona göre yapar. Bu, kavameden sonra secdeye giderken sandalyeye oturup başını hafifçe öne eğme suretiyle yapılabileceği gibi, kıyama muktedir olmayan kişiler için başka şekiller de olabilir. Fıkıh kitaplarında bunların detayları olduğu gibi yeni durumlar için doktor görüşlerine müracaat şart.

Üçüncüsü; namazı cemaatle ve özellikle camide eda etmenin yeri herkesin malumu. Efendimiz'in (sas) sahih hadiste beyan buyurduğu gibi ikisi arasındaki sevap farkı 27 derece. Derecenin ne olduğu, ahirette bunun nasıl tezahür edeceğini bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey sevabın fazlalığı. İşte bu sevabı kaçırmak istemeyen hasta Müslüman camiye geldiğinde namazı tabii ki kendisine uygun pozisyonda kılacak. Öyleyse hazık hekimin tavsiyesi ile sandalyeye oturarak secde edecek bir insana "Camiye gelme, başkalarına kötü örnek oluyorsun, geleneksel cami görüntüsünü bozuyorsun" deme hakkına sahip değiliz. Aksine onun da camiye gelmesi için teşvik etmeli, camide onun için gerekli olan düzeni hazırlamalıyız.

Ama problemin başladığı yer de burası; böylesi insanların çokluğu cami yetkililerini cami içinde sabit mekânlar düzenlemeye itmiş bazı yerlerde. Müezzin mahfillerinin yer aldığı mihraba uzak, giriş kapılarına yakın yerlerde iki-üç saf düzeni şeklinde sabit sıralar konulmuş. Bu ise ister-istemez asırlardır devam eden geleneksel camilerimizde olmayan bir manzaranın zuhuruna sebebiyet vermiş.

Bence bu sabit mekânlardan dolayı camileri kiliselere benzetmek yerine, meseleyi namaz kılan cami müdavimi Müslümanların hastalıkları ekseninde ele almak lazım. Kilise benzetmesinin yabana atılmaması için de sabit sıralar yerine doktor raporu ve yetkili alimin fetvası ile secde etmesi uygun görülmeyen Müslümanların taşınabilir sandalyelerle cemaatin en arka safında yerlerini almasının daha uygun olacağı kanaatindeyim. Böylece hem saflar arasında inkıta/kesinti olmamış olacak hem de kilise yaklaşımına hak verecek yaklaşımlara kapılar kapatılacaktır.

Konu ile alakalı bir başka husus; mevcut durumun başka Müslümanlar için teşvik unsuru taşıyıp taşımayacağıdır. Ben taşımaması gerektiği kanaatindeyim. Onun için yukarıda hazık hekim, doktor raporu, alim fetvası dedim ama realite hiç de böyle değil. Zaten dini mevzularda tıpkı sağlık, siyaset ve futbolda olduğu gibi kendini uzman sanan ve rahatlıkla "fetvalar" veren bir yapımız var bizim halk olarak. Dolayısıyla bu süreçte tıbben secdeye mani olmayan azıcık bir ağrı, hafif bir burkulma vb. sebeplerle kendi verdiği hükümle sandalyede namazı tercih eden Müslümanların varlığını unutmamak lazım.

Şahsen ben namazını kılan bir müminin ruhsat deyip namazda kolaylığı tercih edeceği ve suiistimalde bulunacağı kanaatinde değilim. Eğer yapıyorlarsa bilgi yetersizliğinden dolayı yapıyorlardır. Bunun için de ilmiyle amil yetkililerin vaazları, sohbetleri, fetvaları, makale ve kitapları ile yapılacak irşada ihtiyaç var.

a.kurucan@zaman.com.tr
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Alt 18 Kasım 2011, 12:57   Mesaj No:6
Medineweb Sadık Üyesi
dua dilencisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:dua dilencisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6969
Üyelik T.: 10 Şubat 2009
Arkadaşları:32
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 999
Konular: 28
Beğenildi:105
Beğendi:27
Takdirleri:690
Takdir Et:
Standart Cevap: Burası cami mi, ortopedi servisi mi?

çok güzel bir paylaşım esmam emeğine sağlık...
__________________
Doğru zamanda yapılan yanlış ,yanlış zamanda yapılan doğrudan evladır..
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Burası Dünya/Ellerimizin Büyük Boşluğu Mihrinaz Videolar/Slaytlar 2 16 Ekim 2023 01:38
Türk Doktoru Ortopedi Robotunu İcad Etti nurşen35 Gündem/ Manşetler 0 19 Şubat 2018 21:18
Burası "HAYALHANEM"..RAP PARÇA tevhid_ Videolar/Slaytlar 1 21 Mayıs 2016 18:57
Burası Suriye ve Bosnadır-Hocaefendiyi Ağlatan Ezgi İslaminesil İlahiler/Ezgiler 6 03 Temmuz 2014 18:54
Câmi neresidir? iklimya Ezan-Kamet-Camii 2 13 Şubat 2013 18:25

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.