|
Konu Kimliği: Konu Sahibi NUR,Açılış Tarihi: 27 Ekim 2007 (21:34), Konuya Son Cevap : 06 Kasım 2007 (11:28). Konuya 5 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
27 Ekim 2007, 21:34 | Mesaj No:1 |
özür dilemek... özür dilemek... Sual: Bana dargın bir arkadaş, gelip özür diledi. Özründe samimi olmadığını sanıyorum. Özrünü kabul etmek zorunda mıyım? CEVAP Samimi olmasa bile özrünü kabul etmek gerekir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Özür dilemek üzere gelen din kardeşiniz, niyetinde samimi olmasa da, özrünü kabul edin.) [Hakim] Sual: Özür dileyen kimseyi affetmek gerekir mi? CEVAP Özür dilemek üç türlü olur: 1- Yaptığı şeye mazeret göstermek, mesela uyuyakaldığım için gelemedim demek gibi. Böyle bir özrü, doğru olup olmadığını araştırmadan kabul etmelidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Din kardeşinin özrünü kabul etmeyen, Kevser havuzundan içemez.) [Hakim] (Müslüman kardeşinin özrünü kabul etmemek günahtır.) [Ebu Davud] (Özrü kabul etmeyen, özür dileyenin günahını yüklenmiş olur.) [İbni Mace] Bu hadis-i şerifler, din kardeşinin kötülük yaptığını ve özrünün yalan olduğunu bilmeyen kimse içindir. Çünkü, bunun özrünü red etmek Müslümana suizan etmek olur. 2- Yaptım ama bir daha yapmam, keşke yapmasaydım demek. Bu, suçunu kabul edip özür dilemektir. Müslümanın özrünü reddetmek mekruhtur. Özrü kabul etmek ve kusurları affetmek, Allahü teâlânın sıfatlarındandır. Böyle özrü de kabul etmeyene, Allahü teâlâ azap ve gazap eder. Bir hadis-i şerif meali: (Allahü teâlâ özür dileyenin özrünü kabul eder.) [Ebu Yala] Mümin, af etmesi için özür dilemesini bekler. Münafık, ayıpların ortaya çıkmasını ister. 3- Yapmadım diyerek inkâr etmek. Yalan söylediğini bilerek özrünü kabul etmek, o kimseyi affetmek olur. Yalan söyleyerek özür dileyen böyle bir kimseyi affetmek vacip değil, müstehaptır. Affetmek çok faziletlidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Allah rızası için affedeni, Allahü teâlâ yükseltir.) [Müslim] (Affedin ki affedilesiniz!) [İ. Ahmed] (Kaba davranana nazik olan, zulmedeni affeden, vermeyene ihsan eden, kendinden uzaklaşana yaklaşan, yüksek derecelere kavuşur.) [Bezzar]
__________________ EN GÜZEL AŞK: ALLAH! | |
Konu Sahibi NUR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
Hadîsi anlamak için nelere dikkat etmeli | Hadis-i Şerif | NUR | 0 | 2569 | 10 Ağustos 2009 21:09 |
Allah Rızası İçin Hadis Uyduranlar/Medineweb | Hadis-i Şerif | Mihrinaz | 1 | 2979 | 10 Ağustos 2009 21:07 |
18.HAFTANIN KONUSU:Çocuklar Dünya Hayatının Süsü... | Hafta'nın Konusu | NUR | 1 | 2972 | 10 Ağustos 2009 00:05 |
35.Haftanın Misafiri Elifzişan | Hafta'nın Misafiri | kurtmehmet | 11 | 6742 | 09 Ağustos 2009 23:35 |
Çocuklar Ümmetin Geleceğidir! | Çocuk ve Aile Sağlığı | NUR | 0 | 2582 | 07 Ağustos 2009 23:03 |
28 Ekim 2007, 01:42 | Mesaj No:2 |
Durumu: Medine No : 16627 Üyelik T.:
11 Şubat 2012 | Cvp: özür dilemek...
Dün abimi istemeden kırdım... ve eminim benden hiç bişey beklemiyordu alışkanlık olmuş galiba ondan..iki gün suskun üçüncü gün yine eski halimiz alıyoruz ama ben bu sefer yine aynı olmayacak dedim, hatamı anladım çok pişman oldum.. Önce Rabbimden af dilendim... sonrada abim özür diledim o her ne kadar gerek yok desede yüzündeki tebessüm herşeye değerdi ))) Rabbim affetsin bizleri... amin... |
28 Ekim 2007, 01:49 | Mesaj No:3 |
Durumu: Medine No : 458 Üyelik T.:
23 Ekim 2007 | Cvp: özür dilemek...
Özür dilemek insanın NEFİS denilen DÜŞMANI ayaklar altına almaktır. Niyetleri tam bilemeyiz. Kabul etmek daha güzeldir. |
28 Ekim 2007, 19:23 | Mesaj No:4 |
Cvp: özür dilemek... Gerçekten özürdilemek bir erdemdir.....en önemlisi insanların kendi hatalarını anlaması....pişman olması onun aynı hataya düşmeyeceğinin en belirgin kanıtıdır.Her insanın hatası olur bize düşen bunlardan ders çıkarmaktır, | |
29 Ekim 2007, 15:40 | Mesaj No:5 | |
Cvp: özür dilemek... Alıntı:
| ||
06 Kasım 2007, 11:28 | Mesaj No:6 |
Cvp: özür dilemek...
BİZLER BİZDEN AF DİLİYENİ AFFEDİDİCEZ Kİ YARIN RABBİMİZİN HUZURUNDA ONDAN AF DİLEMEYE YÜZÜMÜZ OLSUN DEĞİL Mİ? HEM BİZDEN AF DİLİYEN SAMİMİ OLMASA DA ONUN KENDİ HATASINI KABULLENMESİ ÇOK BÜYÜK BİR ERDEMDİR. BİZİM ONUN AFFINI KABUL ETMEME HALİMİZ İSE ALLAH KORUSUN BİZDE VARİD OLAN BİR KİBRİN NİŞANESİDİR. ALLAHIN ESMASINDAN BİRİ AFUV İKEN, BEN KİM OLURUM DA AFFETMEM? ŞEYTAN HATA ETTİ, HATASINI KENDİNDE GÖRMEYİP, HAŞA ALLAH AZZE CELLE YE İZAFE ETTİ, ADEM ALEYHİS SELAM İSE HATASINI KABUL EDİB RABBBİMİZDEN AF DİLEDİ. VE SONUNDA DA KİM ZELİL, KİM CELİL OLDU HEPİMİZ ÇOK İYİ GÖRDÜK. O YÜZDEN RABBİMİZ BİZLERE KENDİ KUSUR VE HATALARIMIZI GÖSTERİPDE , AF DİLİYEBİLME ERDEMİNİ BAHŞEDER İNŞA ALLAH AMİN. | |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |