|
Konu Kimliği: Konu Sahibi Nisanur UŞMA,Açılış Tarihi: 21 Şubat 2012 (09:59), Konuya Son Cevap : 19 Mart 2012 (22:29). Konuya 16 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
22 Şubat 2012, 19:28 | Mesaj No:11 |
Durumu: Medine No : 13038 Üyelik T.:
14 Aralık 2010 | Cevap: İlk Nebi ve İlk Rasul kimdir? Vay be bir yaşıma daha girdim.... İrfan hocam ben konuları genelde müslüman alimlerin kitaplarında araştırıyorum... Söylediğinizi güzel anladım..vermiş olduğunuz ayette gayet açık.... Hocam Mevdudi bu konu hakkında şöyle diyor... Rasûl sözlükte "gönderilen kimse" anlamına gelir. O halde elçi, sefir, temsilci, ulak için kullanılabilir. Kur'an bu kelimeyi Allah'ın özel bir görevle gönderdiği melekler ve Allah'ın davetini insanlara tebliğ eden insanlar için kullanır. Nebi ise sözlükte haber getiren, derecesi yüksek veya yol gösteren kimse anlamına gelir. Bu isim her üç anlamıyla da tüm peygamberler için kullanılır. O halde Musa (a.s) Rasûl (gönderilmiş) bir Nebi idi, çünkü O, Allah'dan haberler veren ve insanlara doğru yolu gösteren derecesi yüksek bir Rasûldü. Kur'an bu iki ismi kesin bir şekilde birbirinden ayırmaz, çünkü bir kimse için bir yerde Rasûl der, başka bir yerde aynı kişi için Nebi'yi kullanır. Bazen de her iki ismi bir kişi için kullanır. Bununla birlikte bazı yerlerde her isim sanki aralarında teknik bir anlam farkı varmış gibi kullanılmıştır; fakat yine de bu fark açıkça ortaya konmamıştır. "Senden önce hiçbir rasûl nebi göndermemiştik ki..." (Hac: 52) Fakat şu bir gerçek ki, her Rasûl bir Nebi'dir, ama her Nebi bir Rasûl olmayabilir. Hem Rasûl'ün yapması gereken daha önemli ve daha özel bir görevi vardır. Bu görüş Hz. Peygamber'in (s.a) İmam-ı Ahmed'in Ebu İmame'den ve Hakim'in Hz. Ebu Zer'den rivayet ettiği bir hadisi ile desteklenmektedir. "Peygamber'e (s.a) yeryüzüne kaç "Rasûl" ve kaç "Nebi" gönderildiği sorulduğunda, Rasullerin 313 veya 315, nebilerin ise 124.000 olduğunu söylemiştir.
__________________ Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli. |
22 Şubat 2012, 19:34 | Mesaj No:12 |
Durumu: Medine No : 6340 Üyelik T.:
19 Ocak 2009 | Cevap: İlk Nebi ve İlk Rasul kimdir? Sen bir yaşına daha girdiysen kızın NİSANUR da bir yaş büyümüştür
__________________ Selam Hidayete Tabi Olanlara Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir(Müslim) |
22 Şubat 2012, 20:50 | Mesaj No:13 |
Durumu: Medine No : 13966 Üyelik T.:
27Haziran 2011 | Cevap: İlk Nebi ve İlk Rasul kimdir?
[QUOTE=FECR;160756]Evet klasik anlayışa göre kendilerine kitap gönderilen ya da şeriat indirilen peygambere RASUL denirken, kendisine kitap ve şeriat gönderilmeyen peygambere de NEBİ adı veriliyor. Ama Kur'an da bu şekilde bir ayrımı göremiyoruz. Bazı alimlerin yukarıdaki tariflerini mihenk taşı olarak bazı uyanıklar ( İskender Evranasoğlu gibi) şöyle der: "Muhammed a.s hatemül enbiyadır ( nebilerin sonuncusudur). Dünyaya bir daha nebi gelmeyecektir. Ama Rasullerin sonuncusu değildir. Rasuller kıyamete kadar gelecektir. Ben de bir Rasulum " Böylelikle Mehdi-Rasulllerimiz toplumda hiç eksik olmaz. Birileri bu işlerden bütyük rantlar da oluşturmaya devam edip dururlar.[/QUOT hocam ibrahim sarmış bu konuyu,hz muhammedi doğru anlamak kitabında güzel açıklamış ve HER PEYGAMBER HEM RASUL ,HEM NEBİ DİR.de demiş açıklamalarıyla...dileyen kitabında bu bölüme baka bilir...
__________________ önce yazdığım katılım yaptığım beğeni yaptığım paylaşımların arasında azda olsa kuran ve sünnete uygun olmayan düşünceler olabilir.Bunların bana sorulmadan dikkate alınmasından mesul değilim... ... |
22 Şubat 2012, 22:35 | Mesaj No:14 |
Durumu: Medine No : 2 Üyelik T.:
10 Nisan 2008 | Cevap: İlk Nebi ve İlk Rasul kimdir? [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] Değerli büyüğüm abim Rahmetli Bedii Hamit abimiz bu konuyu çok güzel açıklamıştı Allah ondan ebeden razı olsun Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun....
__________________ Sakın başkasının kölesi olma; çünkü ALLAH seni hür yaratmıştır . -İmam Ali- (a.s) |
23 Şubat 2012, 17:37 | Mesaj No:15 |
Durumu: Medine No : 16666 Üyelik T.:
13 Şubat 2012 | Cevap: İlk Nebi ve İlk Rasul kimdir? İlk Nebi ve İlk Rasul kimdir? İlk Nebi Adem (a.s) ‘dır. Rasullulah (s.a.s.)’e : “Adem (a.s.) nebi midir?” diye sorulunca Rasullulah (s.a.s.) şöyle cevap verdi: “Evet. O, Allah’ın kendisiyle konuştuğu bir nebidir.” (Sahihi İbni Hibban) İlk rasul Nuh (a.s.)’dır. Rasullulah (s.a.s) şöyle buyurdu: “İnsanlar kıyamet günü Nuh (a.s.) ‘a gelerek: “Ey Nuh! Sen yeryüzünde ilk rasulsün.Bize şefaat (Buhari ,Müslim) et.”diyeceklerdi.” Allah (c.c.) şöyle buyuruyor: “Biz Nuh’a ondan sonra gelen nebilere vahyettiğimiz gibi (ey muhammed!) sana da vahyettik.” (Nisa:163) Bazı alimler Sahihi İbni Hibban’da geçen “Nebi”kelimesinin “Rasul” anlamında olduğunu söyleyerek ilk rasulün Adem (a.s.) olduğunu iddia etmişlerdir. Sahihi İbni Hibban’da geçen bu rivayet ile Buhari ve Müslim’de geçen riveyetin birbirine zıt düşmemesi için şöyle anlaşılması gerekir: 1-Adem (a.s.), cennetteyken gönderilmiş ilk rasuldür.dolayısıyla cenette kendisine risalet verilen ilk rasul Adem (a.s.)’dır.Nuh (a.s.) ise kendisine dünya da risalet verilen ilk rasuldür. 2-Allah (c.c.) Adem (a.s.)’ı, hanımı ve çocuklarına,onlar henüz tevhid üzere iken, daha fıtratları bozulmamışken gönderdi. Yani, Adem (a.s.) tevhid üzere olan bir topluluğa gönderilen ilk rasuldür. Fakat Nuh (a.s.) Allah’a şirk koşarak tevhidi bozmuş olan bir topluluğa gönderilmiş ilk rasuldür. (Davetçinin Tefsiri 3.cilt) |
06 Mart 2012, 21:50 | Mesaj No:16 |
Durumu: Medine No : 16707 Üyelik T.:
15 Şubat 2012 | Cevap: İlk Nebi ve İlk Rasul kimdir? Hepiniz benim konumu okuduğunuz için teşekkür ederim.
__________________ Allah Güzeldir Güzelliği Sever... |
19 Mart 2012, 22:29 | Mesaj No:17 | |
Durumu: Medine No : 16707 Üyelik T.:
15 Şubat 2012 | Cevap: İlk Nebi ve İlk Rasul kimdir? Alıntı:
"Resul kendisine kitap verilen peygambere denilir.." Bende dedim ki Allah'ın Peygamberlere indirdiği kitapları yazayım.Ve şimdide izninizle Allah'ın Peygamberlere indirdiği kitapları size sunmak isterim. Allah'ın Peygamberlere İndirdiği Kitaplar Allah Peygamberlere toplam 4 tane kitap indirmiştir. 1.Hz. Muhammed (s.a.v) : Kuran-ı Kerim 2.Hz. İsa : İnci 3.Hz. Musa : Tevrat 4.Hz. Davud : Zebur
__________________ Allah Güzeldir Güzelliği Sever... | |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |