|
Konu Kimliği: Konu Sahibi cananekinci,Açılış Tarihi: 08 Mart 2012 (23:52), Konuya Son Cevap : 10 Ekim 2022 (22:48). Konuya 358 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
24Haziran 2015, 13:44 | Mesaj No:181 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 | Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum...
yaprakela kardeşim sorunuza hocalarımız müsait olduklarında illaki cevap vereceklerdir....hepimiz yorum yapmaya kalkarsak kafa karıştırmaktan öteye gitmez..hocalarımızdan ikna edici açıklayıcı cevap gelecektir..esef etmeyin..
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
24Haziran 2015, 14:23 | Mesaj No:182 | |
Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum... Alıntı:
Allah'a Emanet Olun .. | ||
24Haziran 2015, 17:04 | Mesaj No:183 | |
Durumu: Medine No : 6340 Üyelik T.:
19 Ocak 2009 | Cevap: Dini nikah / imam nikahi Alıntı:
Nikah bir akittir. Bu akitin/anlaşmanın şahitler huzurunda olması esastır. Çünkü nikah sadece iki kişiyi ilgilendiren bir mesele değildir. Toplumu ilgilendirir. Toplumda nikahlı olanlar bilinmelidir ki onlara yanlışlıkla da olsa dünürlük/göz koyma gibi olaylar olmasın. Tarih boyunca bütün dinlerde/toplumlarda nikah olagelmiştir. Sadece nikah şekli ve şartları değişkenlik göstermiştir. Nikahta ikilem yani iki farklı nikah diye bir uygulama olmaz. Bir kimse toplum içinde şahitlerle evlendiğini ilan etmişse bu kimse nikahlı demektir. Eskiden insanlar evlenmek istediği zaman anne ve babasının rızasıyla ve şahitlerin huzurunda ve Kâdının (İmam veya Şeyhülislam) kıymasıyla nikah gerçekleşmiş oluyordu. Nikahta "Dini (imam) nikahı" ve "resmi nikah" olayı nereden çıktı? Konunun esas noktasını yakalamadan "dini nikah" ya da "resmi nikah" vardır veya yoktur demek kafaları karıştırmaktan başka bir işe yaramaz. İslamda nikah tekdir. Gerek Asrı saadette gerekse Osmanlı zamanında nikahın adı tek idi. Adına da sadece" NİKAH" deniyordu. "İmam nikahı" ya da " resmi (devlet) nikahı diye bir ayırım yoktu.Bu ayırım hilafetin kaldırılıp cumhuriyetin kurulması ile başladı. Cumhuriyete geçildikten sonra insanların evlilikleri devlet yasaları ile düzenlenmeye başladı ki bu yasalar Batı ülkelerinden alınma kanunlardı. Dini kanunlara göre ayarlamak yerine Batıdan iktibas edilerek evlilik hukuku resmileşti.Devlet laik olduğu için evlilik sözleşmesini dini olarak kıymaktan kaçınmışlardır. Cumhuriyetle birlikte devletin kıydığıyla birlikte mahelle imamına nikah kıydırmaya başladılar ki buna "imam (dini) dendi , devletin kıydığı nikaha da "resmi nikah" denile geldi.Remi sistemi (Cumhuriyet sistemini) benimseyenler için resmi nikah asıl geçerli nikah olurken, resmi sistemi,ideolojiyi benimsemeyenler için de "imam (dini) nikah geçerli sayılmıştır.Cumhuriyet döneminden bu tarafa nikah konusunda nikahta bir ikilem ola gelmiştir. Bugün resmi nikahta Allahın adı anılmaz, Peygamber anılmaz, dua edilmez. Hükümetin verdiği yetkiye göre kıyılır.İmam nikahında ise Allah anılarak, peygambere dua edilerek kıyılır. Bugün genellikle resmi nikahı yaptıranlar imam nikahı da yaptırıyorlar ki kalpleri mutmain olsun. Mesele budur. İmam nikahını inancınızdan dolayı kıydırın, resmi nikahı ise resmi olarak bir takım haklara sahip olmak için kıydırınca mesele kalmamış olur.
__________________ Selam Hidayete Tabi Olanlara Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir(Müslim) | |
24Haziran 2015, 17:24 | Mesaj No:184 |
Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum...
Cok tesekkurler Fecr arkadasim aydinlattigin icin ... Bana soranlara da senin yazini okutacagim iznin olursa Allah'a Emanet Olun .. | |
24Haziran 2015, 17:29 | Mesaj No:185 |
19 Ocak 2009 | Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum... tabi olur
__________________ Selam Hidayete Tabi Olanlara Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir(Müslim) |
24Haziran 2015, 17:32 | Mesaj No:186 |
Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum...
Yakalamisken 1 soru daha sorsam ?? Eger uyarsa cevaplarsin .. Mahkemesi bgun sonuclanan ve bosanan bir arkadasim var imam nikahi da dusermi diye sordu bilmiyorum tabiki ben .. kocasinin mahkemeden sonra boş ol demesi gerekirmiydi Allah'a Emanet Olun .. | |
24Haziran 2015, 17:50 | Mesaj No:187 | |
19 Ocak 2009 | Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum... Alıntı:
Boşanma aşaması zaten aylarca sürüyor, bu arada tekrar anlaşmamışlar ise mahkeme boşamış ise imam nikahı da düşer
__________________ Selam Hidayete Tabi Olanlara Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir(Müslim) | |
24Haziran 2015, 17:54 | Mesaj No:188 | |
25Haziran 2015, 14:47 | Mesaj No:189 | |
Durumu: Medine No : 14876 Üyelik T.:
01 Aralık 2011 | Cevap: Bir Sorum var Hocalarımızdan cvp bekliyorum... Alıntı:
Mahkemenin bosadigi ciflerin nikahi da düser bosanmis olurlar.Erkegin ayrica "bos ol"demesi gerekmez. Mahkeme bosamalarinda Kadin iddet bekledikten sonra istedigi kisiyle evlenebilir. Eger erkek mahkemeden önce veya sonra kadini üc talakla bosamamissa bu "mahkeme bosamasi" bir talak sayilir. 2 talak haklari durmaktadir.Eger kadin ve erkegin tekrar evlenmek isterlerse dinen ve hukuken bir engel yoktur.Tekrar mehir belirlenmek sartiyla evlenebilirler. Not ;Arkadasiniza iddet beklemesi gerektigi konusunu hatirlatin.
__________________ | |
25Haziran 2015, 14:58 | Mesaj No:190 | |
Konuyu Toplam 11 Kişi okuyor. (0 Üye ve 11 Misafir) | |