Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Soru Cevap Arşivi

Konu Kimliği: Konu Sahibi kurtmehmet,Açılış Tarihi:  05 Şubat 2009 (23:46), Konuya Son Cevap : 06 Şubat 2009 (18:04). Konuya 5 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 05 Şubat 2009, 23:46   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
kurtmehmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kurtmehmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5446
Üyelik T.: 30 Kasım 2008
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:64
Mesaj: 682
Konular: 73
Beğenildi:19
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart namaz

Vitir Namazının 3.rekatında Neden Tekbir Getirilir?

essalamünaleyküm hep merak etmişimdir vitir mamazını kılarken ücüncü rekatta fatiha ve zammi sureden sonra neden tekbir getiriyoruz ikinci bir merakım ben2007 deallahınizni ile hac görevimi yaptım 50 gün o kutsal topraklarda kaldım şafi mezhebinde sünnetnamazları kılmadıklarını gördüm bu konularda beni aydınlatırsanız cok sevinirim şimdiden teşekkürler ALLAH a emenet olun salamünaleyküm
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi kurtmehmet 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Hırsızlığa KESİN çözüm! -Müthiş cevap Serbest Kürsü kurtmehmet 0 1552 31 Ekim 2014 17:09
MEDİNEWEB de kurban pazarı Resim/Karikatür İnceSızı 2 2212 21 Ekim 2012 12:42
Yaşanmış gerçek olay Komik Paylaşımlar Allahın kulu_ 13 6131 26 Eylül 2012 23:24
Mü’minlerin baharı ramazan Oruç-Ramazan GÖKCEN_AZRA 2 1861 18 Temmuz 2012 15:38
Müslümanlar kardeştir.. Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler suhtem 2 1841 17 Nisan 2011 23:09

Alt 06 Şubat 2009, 00:03   Mesaj No:2
Avatar Otomotik
Durumu:coban_75 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6638
Üyelik T.: 29 Ocak 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 8
Konular: 2
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: namaz

Alınan bu tekbire "intikal tekbiri" denir Çünkü, tekbirden önce okunanlar birer sûre ve âyettir Kunut duaları ise Peygamberimizden rivayet edilen birer duadır İşte âyetle dua arasını ayırmak ve dua hâline intikal etmek için tekbir alınmaktadır

Elleri kaldırarak sesli olarak tekbir almanın hikmeti de Tahtâvî'de geçtiğine göre, sağır ve kör gibi özürlü kimselere tekbir alındığını bildirmek içindir1-1 et-Tahtâvî, s 305

KUNUT!... Kunut Arapça Ka-Ne-Te kökünden geliyor. Kanete; İhlasla Bağlılığını sürdürmek, Kullukta Devamlılık-Sebat demek. Kanete kökünden bir kelime olan “KÂNİTİYN=Kullukta ihlasla sebat gösterenler” ifadesini bir de ayetlerde görelim:
-Namazlara ve orta namaza devam edin. Kânitiyn olarak: Allah’a gönülden boyun eğerek yönelin. (Bakara/238)
-"Ey Meryem, Rabbin için Kânit olarak; ihlaslı ve amelde sebatlı olarak Secdeye kapan ve rükû edenlerle birlikte rükû et."(A.İmran/43)

İşte onun için Rahmet-i Rabbaniden yeni-diri bir güç elde ederek kulluk bilincini pekiştirmek üzere bu dualar okunuyor. Beyni Formatlama manası BURADA.

Vitir namazı ve onda okunan Kunut Duaları; Fatiha Suresinde yer alan İSTİÂNE VE TEABBUD SÖZLEŞMEMİZİN bir tekrarı, bilinç tazelemesi ve hatta yenilenmesi!...


Düşünün!... Güneşin radyoaktif etkilerinin neredeyse sıfırlandığı, gündüz birbirini sürekli etkileyen insan beyinlerinin uykuya daldığı, beyni yeni ilhamlara açan hormonların epifizden salgılanmaya başladığı Teheccüd saatinde Vitir Namazını, Kunut Dualarının anlamını düşünerek ve yaşayarak eda ediyorsunuz!.. Bu ne muhteşem bir hal değil mi?...



Hanefî mezhebine göre vitir namazının üçüncü rekâtında Fatiha ve zamm-ı sûre okunduktan sonra "Allahü Ekber" diyerek eller kaldırılır ve yana salıverilmeden kunut duaları okunur, sonradan rükûa varılır. Vitir namazının hem kendisi, hem üçüncü rekâtta alınan tekbir, hem de okunan Kunut duaları vaciptir. Peygamberimiz (a.s.m.) de vitir namazını bu şekilde kılmışlardır. Bunu Hz. Ali ve İbni Ömer (r.a.) gibi Sahabîler haber vermektedir.


Hanefi Mezhebine göre vacip ve farz namazlarda okunan duaların sünnete uygun olması gerekir. Bu nedenle kunut dualarını okuduktan sonra rukuya gidilmelidir. Ancak nafile namazlarda başka dualar da okunabilir ve uzun uzun dua edilebilir.

Diğer mezheplerde ise durum farklıdır. Mekke'de kılınan vitir namazlarında uzun dua okunması bundandır. Ayrıca Vitir namazı Hanefilere göre vacip ise de Şafi emzhebine göre sünnettir.

Vitir namazında 3. rekatte kunût tekbiri almak vaciptir. İftitah, kunût ve zâid tekbirleri alırken elleri kaldırmak sünnettir.

Vitir namazının üçüncü rekatinde Kunut Duası okumak, Hanefi Mezhebi'ne göre vaciptir. Diğer üç mezhebe göre, vitir namazında kunût duası okumak sünnettir.

Vitir namazında üçüncü rekatte, zamm-ı sûreden sonra kunût tekbiri alınır, ardından içinden kunût duaları okunur. Cemaatle kılınan vitir namazında, hem imam, hem cemaat kunût dualarını içinden okur.


alıntı
Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Şubat 2009, 00:13   Mesaj No:3
Avatar Otomotik
Durumu:coban_75 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6638
Üyelik T.: 29 Ocak 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 8
Konular: 2
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: namaz

Değerli Kardeşimiz;


Meşrû bir mazeretin dışında namazı kazâya bırakan kimse, bir hatâ işlemiş ve günaha girmiş olur. Bu uitibarla kazâya kalan namazın, en kısa zamanda kılınması gerekir. Çünkü beş vakit namazın edâsı farz olduğu gibi, kazası da farzdır. Kazâya kalan namazın kılınmasıyla sadece borç ödenmiş olur. Günahın affedilmesi için de ayrıca tevbe istiğfar etmek lâzımdır.
Namaz borcundan bir an evvel kurtulmak için, hakkında Peygamberimizin hadisi bulunmayan nâfile namazların yerine kaza kılmak daha isabetli olur. Ancak, Hanefî mezhebine göre, hakkında hadis bulunan nafile namazların yerine kaza kılmak uygun değildir. Bu hususta Hanefî fıkıh kitaplarında şu hüküm yer alır:
“Kazaya kalmış namazları kılmak, nafile namaz kılmaktançok daha ehemmiyetli ve çok daha uygundur. Fakat beş vakit namazın sünnetleri, kuşluk, tesbih, tahiyyetü’l-mescid ve evvabin namazı bundan müstesnadır. Yani bu sünnet ve nafileler kaza namazları için terk edilmezler.1
Herşeyden evvel, namazlardan önce ve sonra kılınan sünnetler bir yerde farz namazların tamamlayıcısı hükmündedir ve Peygamberimizin (a.s.m.) şefaatine vesiledir. Bunun için,namazını kazaya bırakan kimse bir yandan namazlarını kaza etmekle borçtan kurtulurken, diğer taraftan da sünnetleri kılarak Peygamberimize olan bağlılığını göstermiş olur.
Mesele Hanefî mezhebine göre böyle iken, diğer üç mezhebe göre, kaza namazı olan bir kimsenin nafile namazları ile meşgul olması, sünnet kılması caiz değil, haramdır.
Mâlikî mezhebine göre, üzerinde kaza namazı bulunan bir kimsein nafile namazı kılması haramdır. Ancak beş vakit namazların sünnetleri ile tahiyyetü’l-mescidin kılınabileceğine dair ruhsat vardır. Bunların dışında meselâ teravih namazı ile meşgul olunduğu takdirde sevap alınsa da, kaza namazı geriye bırakıldığı için günah işlenmiş olur.
Şâfiî mezhebine göre de, üzerinde kaza namazı borcu olan bir insanın, bu namazları kılıp borcundan kurtuluncaya kadar gerek beş vakit namazların sünnetlerini, gerekse diğer nafileleri kılması mekruhtur. Çünkü bir an önce kazaların kılınıp bitirilmesi gerekir.
Hanbelî mezhebine göre ise üzerinde kaza namazı olan bir kimsenin nafile ile meşgul olması haramdır. Ancak vitir ile beş vakit namazın sünnetlerini kılması caizdir. Fakat, kazaları çoksa bunları da kılmayarak kaza namazlarıyla meşgul olması daha iyidir. Yalnız sabah namazının sünneti bundan hariçtir, onu kılmak gerekir.2
Netice olarak; kaza namazları fazla olan Hanefîlerin sünetleri terk ederek kaza namazı kılmalarında bir mes’uliyet olduğu söylenemez. Gerek vakit namazlarının, gerekse diğer nafilelerin yerine kaza namazının kılınmasının uygun veya evlâ olmaması demek, “Sünnetyerine kaza kılmak caiz değildir” mânâsına gelmez.
Ancak bununla beraber kaza namazları fazla olmayan kimseler ise her farzdan sonra bir vakit kazâ namazı kılmayı alışkanlık haline getirirlerse güzel bir âdeti devam ettirmiş olurlar. Ayrıca Cenab-ı Hakkın mahşer günü eksik gelen farz namazları sünnetlerle tamamlamayacağı hususunda rivayetler bulunduğunu da hatırdan çıkarmamak gerekir.
1. Mevlânâ eş-Şeyh Nızâm. el-Fetâvâl-Hindiyye. (Bulak: Matbaa-i Emiriyye, 1310), 1:125; İbni Âbidin. 1493; el-Mezahibü’l-Erbaa, 1:492; Halebî-i Sağîr, s.349.
2. el-Mezahibü’l-Erbaa, 1:492.
Mehmed Paksu
Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Şubat 2009, 00:14   Mesaj No:4
Avatar Otomotik
Durumu:coban_75 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6638
Üyelik T.: 29 Ocak 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 8
Konular: 2
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: namaz

İmam şafii sünneti terkedin demiyor sünnet yerine farz olan kaza namazını kılın diyor. Yalnızca bir tercih meselesi. Vakit bulamayan kimseler kaza namazlarını kılmamak yerine namazın sünnetleri yerinde kaza kılabilirler demiş. Bu hüküm yalnızca sünnetler için değil boşa geçirilen her zaman için kaza kılınması gerekir. Gereksiz yere zaman harcayıp sonra da sünnet yerine kaza kılın anlamında değildir. Boş olan her vakitte kaza kılınması gerekir.

Ayrıca hadiste geçen sünnet deyimi Peygamberimizin hayatı anlamındadır ve farz, vacip ve sünneti içine alır. Yoksa "sünneti terkeden bizden değildir" demek "namazın sünnetini terkeden" anlamında değildir. Peygamberimizin bütün sünnetlerinden yüz çeviren anlamındadır.
Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Şubat 2009, 18:02   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:MERVE DEMİR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5587
Üyelik T.: 05 Aralık 2008
Arkadaşları:14
Cinsiyet:
Memleket:İstanbul
Yaş:35
Mesaj: 2.537
Konular: 2038
Beğenildi:116
Beğendi:0
Takdirleri:270
Takdir Et:
Standart Vitir Namazının 3.rekatında Neden Tekbir Getirilir?

Değerli Kardeşimiz;
Vitir namazının üçüncü rekatında kıyamda iken tekbir alınması zammı sure ile kunut dualarının arasını ayırmak içindir
Hanefî mezhebine göre vitir namazının üçüncü rekâtında Fatiha ve zamm-ı sûre okunduktan sonra "Allahü Ekber" diyerek eller kaldırılır ve yana salıverilmeden kunut duaları okunur, sonradan rükûa varılır Vitir namazının hem kendisi, hem üçüncü rekâtta alınan tekbir, hem de okunan Kunut duaları vaciptir Peygamberimiz (asm) de vitir namazını bu şekilde kılmışlardır Bunu Hz Ali ve İbni Ömer (ra) gibi Sahabîler haber vermektedir
Alman bu tekbire "intikal tekbiri" denir Çünkü, tekbirden önce okunanlar birer sûre ve âyettir Kunut duaları ise Peygamberimizden rivayet edilen birer duadır İşte âyetle dua arasını ayırmak ve dua hâline intikal etmek için tekbir alınmaktadır
Elleri kaldırarak sesli olarak tekbir almanın hikmeti de Tahtâvî'de geçtiğine göre, sağır ve kör gibi özürlü kimselere tekbir alındığını bildirmek içindir1
Bu tekbiri alırken elleri kaldırmanın nereden geldiği ve nasıl sünnet olduğu hususunda ise Ruhu'l-Beyan tefsirinde çeşitli rivayetler kaydedilmektedir Bu rivayetlerden birisi şu şekildedir "Miraç Gecesi Resul-i Ekrem Efendimiz (asm) Mescid-i Aksâ'da bütün Peygamberlere imam oldu ve onlara iki rekât namaz kıldırdı Hz Musa Peygamberimizden Sidre-i Müntehâ'ya vardığı zaman kendisi nâmına bir rekât namaz kılmasını istedi
Peygamberimizin Hz Musa ile Miraç Gecesinde karşılaşacağı Secde Sûresinde meâlen şöyle ifade edilir: 'And olsun ki, Biz Musa'ya Tevrat'ı verdik; o Tevrat'a nasıl kavuştuysa sen de Bizim vaadimize kavuşacağından öylece şüphe etme Biz o kitabı İsrailoğullan için bir hidayet rehberi kılmıştık12 Bu âyetin birkaç tefsiri vardır Bunlardan birisi, Peygamberimizin, Kur'ân'ın tamamına kavuşacağından şüphe etmemesi, diğeri de Miraç Gecesinde Hz Musa'ya kavuşacağından şüphe etmemesidir
"Peygamberimiz (asm) Miraç'ta, Sidre-i Mühteha'ya çıktı, bir rekât namaz kıldı Buna bir rekât da kendisi ilâve etti Namaz iki rekât oldu Cenab-ı Hak kendisine bir rekât daha kılmasını emretti Böylece namaz, akşam namazı gibi vitir [tek> oldu İşte Peygamberimiz üçün-cü rekâtı kılacağı sırada İlâhî rahmet ve nur tecelli etti Peygamberimiz o nur içinde kaldı Ve kendinden geçmiş vaziyette elleri çözüldü Sonunda ellerini kaldırarak tekbir aldı İşte elleri kaldırmak böylece sünnet oldu,"3
Başka bir rivayette ise, Peygamberimiz üçüncü rekâtı kılacağı sırada Fatiha ve zamm-ı sûre okudu Rükûa gideceği sırada Cehennemi gördü Cehennem ehli kömür gibi sim siyah olmuştu Peygamberimiz bu halde de kendisinden geçti ve elleri çözülüverdi Hemen Cebrail (as) geldi, Peygamberimizin üzerine Kevser suyundan döktü Böylece Peygamberimiz kendine geldi Tekbir alıp kunut dualarını okudu Kunut duasında Cehennemden ve Cehennem ehlinden Allah'a sığındı
Vitir namazının vakti ve fazileti hakkında da Peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır: "Allah size bir namazı ziyâde kıldı ki, o namaz sizin hakkınızda kırmızı tüylü develerden daha hayırlıdır İşte o namaz vitir namazıdır O namazı yatsı ile şafağın atışı arasında verdi"4 Bilindiği üzere, Arapların yanında o zamanlar en kıymetli dünya malı kırmızı tüylü develerdi Hadiste, vitir namazının en kıymetli dünya malından daha hayırlı olduğu bildirilmektedir
Bütün bu rivayetler ve hikmetleri ile birlikte, ibâdetlerle ilgili meselelerde aranan esas husus, Peygamberimiz nasıl kılmış ve tatbik etmişse, onu taklit edip yapmaktır Zaten hikmet ve maslahatların sadece bir teşvik tarafı bulunmaktadır
1 et-Tahtâvî, s 305; Nimet-i islâm, s 308
2 Secde Sûresi, 23
3 Ruhu'l-Beyan, 4:413-414
4 Ebû Dâvud, Salât:336
Mehmed Paksu, Sorulu-Cevaplı İbadet Hayatımız
Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet Editör
Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Şubat 2009, 18:04   Mesaj No:6
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:MERVE DEMİR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5587
Üyelik T.: 05 Aralık 2008
Arkadaşları:14
Cinsiyet:
Memleket:İstanbul
Yaş:35
Mesaj: 2.537
Konular: 2038
Beğenildi:116
Beğendi:0
Takdirleri:270
Takdir Et:
Standart Cvp: Vitir Namazının 3.rekatında Neden Tekbir Getirilir?

Değerli Kardeşimiz;

2- Hanefi Mezhebine göre vacip ve farz namazlarda okunan duaların sünnete uygun olması gerekir Bu nedenle kunut dualarını okuduktan sonra rukuya gidilmelidir Ancak nafile namazlarda başka dualar da okunabilir ve uzun uzun dua edilebilir
Diğer mezheplerde ise durum farklıdır Mekke'de kılınan vitir namazlarında uzun dua okunması bundandır Ayrıca Vitir namazı Hanefilere göre vacip ise de Şafi emzhebine göre sünnettir
3- Vitir namazında 3 rekatte kunût tekbiri almak vaciptir İftitah, kunût ve zâid tekbirleri alırken elleri kaldırmak sünnettir
Vitir namazının üçüncü rekatinde Kunut Duası okumak, Hanefi Mezhebi'ne göre vaciptir Diğer üç mezhebe göre, vitir namazında kunût duası okumak sünnettir
Vitir namazında üçüncü rekatte, zamm-ı sûreden sonra kunût tekbiri alınır, ardından içinden kunût duaları okunur Cemaatle kılınan vitir namazında, hem imam, hem cemaat kunût dualarını içinden okur
Kunût Duaları
Kunût duasının sözleriyle ilgili olarak çeşitli rivayetler vardır Hanefilere göre, kunût duası olarak, bilinen "Allahumme inna neste'inuke ve Allahumme iyyake na'budu…" duaları okunur Kunût duaları, Allah Teâlâ'ya övgü ve duayı içine alan sözlerdir Bu duaları seçip okumak sünnettir
Kunût duaları, biraz dolaşık olduğu için ezberlenmesi zordur Bu yüzden, kunût bilmeyenler, "Rabbenâ âtinâ" duasını okur Rabbenâ Âtinâ duasını da bilmeyenler, üç defa "Allahummeğfirlî" (Allahım, beni bağışla) veya Yârabbi (Ey rabbim) diye dua eder
Kunût dualarını bilip bilmemeye göre, şöyle bir sıra izlenir: kunût duaları, rabbenâ âtinâ duası, 3 defa Allahümmegfirlî duası, Yârabbi duası
Kunût dualarını bilmeyenler, Rabbenâ ve allahummegfirlî dualarını okudukları için, sehiv secdesi yapmaları gerekmez
Kunut Duasını Unutmak
Namazın aslî vaciplerinden birinin terk edilmesi durumunda, sehiv secdesi gerekir Dolayısıyla, vitir namazında aslî vacip olan kunûtu veya tekbirini unutmak da, namaz sonunda sehiv secdesini gerektirir Böyle bir durumda rükûya eğilince veya sonrasında, kunût duasının okunmadığı hatırlanırsa, kunût için geri dönülmez, kunût artık düşmüş olur, bu unutma dolayısıyla namazın sonunda sehiv secdesi yapılır Buna rağmen dönülür ve kunût okunursa, rükû yeniden yapılır, ayrıca namaz sonunda sehiv secdesi de yapılır Ama rükûdan doğrulduktan sonra yanılarak kunût okunursa, yeniden rükû yapılmaz, doğrudan secdeye gidilir, namaz sonunda sehiv secdesi yapılır
Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet Editör
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Vitir Namazını Niye Kılıyoruz Biliyor musunuz... nurşen35 Namaz-Abdest-Teyemmüm 0 04 Aralık 2020 13:56
Sabah namazının sünnetini evde kılmak ve ilk rekatında Kafirun, ikinci rekatında İhla KuM TaNeSi Namaz-Abdest-Teyemmüm 0 10 Nisan 2009 00:06
Vitir Namazı Huzurİslam Hadis-i Şerif 2 01 Aralık 2008 02:45
Teşrik Günlerinde Tekbir hakkında hadisler MERVE DEMİR Hadis-i Şerif 0 26 Kasım 2008 10:23
İstiğfar; Tesbih; Tehlil; Tekbir; Tahmid Ve Havkale Verda_Naz Hadis-i Şerif 0 26 Kasım 2008 04:06

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.