Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 1.SINIF*Bahar Dönemi* > Temel Bilgi Teknolojileri 2

Konu Kimliği: Konu Sahibi nurşen35,Açılış Tarihi:  17 Eylül 2015 (01:30), Konuya Son Cevap : 17 Eylül 2015 (01:30). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 17 Eylül 2015, 01:30   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.475
Konular: 1144
Beğenildi:4423
Beğendi:3685
Takdirleri:5119
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart TEB Teknolojileri II 3. Ünite Özeti Medineweb

TEB Teknolojileri II 3. Ünite Özeti Medineweb

ÖZEL UYGULAMA YAZILIMLARI


3. Ünite

Çoklu ortam (Multimedia) metin , ses , grafik , animasyon , durağan hareketli görüntüden oluşan ve sayısal olarak işlenen , saklanan ve gönderilen bilgisayar destekli bilgidir. Bilgi yayıncılığı olarak gazete , dergi, broşür gibi basılı yayınlardır. Televizyon yayıncılığı da bilginin gönderilmesinde yaygın olarak kullanılan bir medyadır.

Çoklu ortam denildiğinde çeşitli bilginin sayısal formatta bir arada sunulmasıdır.
Multimedia sözcüğünün ilk kısmı Multi sözcüğü '' Çoklu '' demek olup Multimedia birden fazla ortamın bir arada olması demektir.

Çoklu ortam ikiye ayrılır; lineer ve non-lineer
Lineer çoklu ortama sinema filmini örnek olarak verebiliriz. Bir filimde göörüntü, ses , animasyon gibi çoklu ortam öğeleri vardır ama seyircinin filme bir müdahalesi söz konusu değildir.
Non- lineer , izleyicilerle bir etkileşim söz konusudur. Örnek olarak bilgisayar oyunlarını verebiliriz.

Çoklu ortam ilk kez 60'lı yıllarda kullanılmıştır. Microsoft ilk çoklu ortam desteği olan Video for Windows'u (VFW) duyurdu. Aynı zamanda Apple da ilk çoklu ortam desteği olan Quick Time programını duyurmuştur.
Çoklu ortam 1990'lı yıllarda video , durağan veya hareketli görüntü , ses ve metinden oluşandır.
Ayrıca CD -ROM ve ses kartı ile CD'lerde çoklu ortamdır.

Windows Media Player , en çok kullanılan çoklu ortam oynatıcısıdır.
Media Player Classic ise Windows Media Player'den yola çıkılarak yapılmış çoklu ortam oynatıcısıdır.
Ayrıca her türlü medyayı açabilen, bir çok alt yazı formatını destekleyen ve az kaynak kullanan , sistemde yüklü olan çözücüleri kullanabilen ve var olan tüm çözücüleri destekleyen çoklu ortam oynatıcısıdır.
iTunes , Apple firmasının ürettiği bir çoklu ortam oynatıcısı olmasına rağmen Mac Os X işletim sisteminde ve Windows sürümlerinde de çalışabilmektedir.
Üç dakikalık CD formatındaki bir müzik parçası yaklaşık olarak 50-60 MB yer tutmaktadır.
Bir DVD filmi yaklaşık olarak 4.5 GB yer kaplamaktadır.
Dosyaların kolay taşınmasını sağlamak için dosya boyutunu sıkıştırmak için çözücülere ihtiyaç vardır.

Çözücü (Codec) COmpression / DECopmpression (Sıkıştırma / Çözme ) sözcüklerinin kısaltılmış şeklidir.
Çözücü , büyük çoklu ortam dosyalarını sıkıştırıp ardınddan bilgisayarınızda oynatabilmeniz için tekrar çözen bir bilgisayar programıdır.

Çözücüler ikiyye ayrılır ; Sıkıştırıcı ( Encoder) ve Çözücü (Decoder)

Encoder, bir sinyali verilere veya kodlara çeviren araçtır. Bu kod sıkıştırma , saklama ,şifreleme ve gönderme gibi amaçlarla kullanılabilir.
Decoder ise Encoder işleminin tersine çevrilmesidir. Yani Encoder edilmiş verinin orijinal haline döndürülmesi işlemidir.
Örneğin; Dosya boyutunu azaltmak amacıyla Encode edilmiş bir dosya hedef bilgisayarda Decode edilerek eski haline dönüştürülmesi.

Ses ve görüntü sıkıştırmak MP3 dosyalarını çalmak, ekran görüntüsü kaydetmek gibi amaçlar için farklı çözücüler kullanılır.

ACE Mega Codecs Pack, XP Codec Pack veya K-Lite Pack gibi çözücü paketleri rahatlıkla gereksinimlerinize yanıt verecektir.
AVI ve MP4 sadece taşıyıcı formatlardır. Video taşıyıcı formatları dosyaların nasıl taşındığıyla ilgilidir, içinde ne tür verilerin olduğuyla değil.

Taşıyıcı formatlar;
MPEG-4 = Apple'nin eski QuicTime taşıyıcı formatını temel almıştır.
AS = Microsoft tarafından geliştirilmiş ve Media Player ve Zune ortam oynatıcısında kullanılmaktadır.
Flash Video = Adobe Flash tarafından geliştirilmiş ve Flash Player'lerde kullanılmaktadır.
AVI = Microsoft tarafından bilgisayarlarda video oynatmanın günümüzde olduğu kadar yaygın olmadığı zamanlarda geliştirilmiş bir taşıyıcı formattır.


Video Çözücüler;
MPEG-4 ASP ( Moving Picture Expert Group)
2001 yılında standartlaşan bir video sıkıştırma standartıdır. Belirli bir çözücü olmasından çok bir standart olmasından dolayı MPEG-4 ASP oynatabilen herhangi bie decoder, herhangi bir çözücüyle encode edilmiş standart bir videoyu oynatabilir.

H.264
MPEG grubu tarafından geliştirilmiş ve 2003 yılında bir standart olarak kabul edilmiştir. H.264'ün hedefi cep telefonları ve iPod'lar gibi düşük bant genişliği ve düşük işlemcili aygıtlardan, güçlü bilgisayarlar gibi yüksek bant genişliği ve yüksek işlemcili aygıtlara kadar tek bir çözücü sağlamaktır.

DivX
DivX Inc firması tarafından çıkarılmış olan vir video çözücüdür. Günümüzde tüm DVD oynatıcıları artık DivX çözücüsünü desteklemektedir.

Xvid
DivX , kapalı kaynak kodlu olmasına karşın Xvid kaynakları açıktır. Diğer bir MPEG-4 uygulamasıdır. Xvid ücretsiz dağıtılırken, DivX'in ticari sürümü ücretlidir. Xvid ile encode edilmiş dosyalar CD ve DVD'lerde yazılabilir DivX uyumlu DVD oynatıcılarda izlenebilirler.

VC-I
Microsoft'un WMV9 çözücüsünden geliştirilerek 2006 yılında standart haline gelmiştir.

Dirac
BBC tarafından H.264 ve VC-I'a rakip olarak çıkarılan ve BBC'nin HD içeriğinin yayınlanmasında kullanılan bir çözücüdür. Adını İngiliz bilim adamı Paul Dirac'dan alan bu çözücü BBC tarafından 2008 Pekin Olimpiyatlarında HD içeriğin yayınlanmasında kullanılmıştır.

* Dosya taşınırken format bozulması sıkıntısının yanısıra örneğin hazırlamış olduğunuz bir web sitesi İnternet Explorer'da sorunsuz olarak tam istediğiniz gibi görüntülenirken Firefox , Opera , Chrome veya Safari İnternet tarayıcılarında bazı yerlerin formatının bozulduğunu hatta bazı bilgilerin hiç gözükmediği durumlarla karşılaşabiliriz. Karşılaşılan diğer bir sorun da hazırlamış olduğunuz ödevin, araştırmanın , makalenin , raporun veya tezin bir kısmının ya da tümünün sizin onayınız olmadan başkaları tarafından kullanılmasıdır.

* PDF , Adobe firmasının bulduğu İngilizce açılımı Portable Document Format olan bir Taşınabilir Metin Formatıdır.
PDF sayesinde bir dosyayı tüm özellikleriyle ( yazı karakteri , görüntü detayları , vektörel nesneleri , ses özellikleri ) birlikte hiçbir değişikliğe uğramadan orijinal haliyle başka bir platforma gönderebilirsiniz.

PDF dosyalarını ücretsiz dağıtan Adobe Reader programıyla okuyabilirsiniz. ISO PDF'i 1 Temmuz 2008
tarihinde '' Döküman Yönetimi- Taşınabilir döküman formatı '' başlığı altında yayınlamıştır.


PDF dosya formatının ilk sürümü 1993 yılında çıkarılmıştır. PDF formatının yaygın olmasının nedenlerinden biri de platform bağımsız format ve içine gömdüğümüz ses ya da video görüntüsünü çözücüye gerek kalmadan açabilmesidir.

Hazırlamış olduğumuz bir dosyayı PDF formatına çevirmek için Adobe Acrobat programını kullanmanız gerekmektedir. Adoba Acrobat bir yazıcı emülasyonu olan Adobe Distiller'i bilgisayarınıza bir yazıcı olarak kurar.
PDF formatına dönüştürülmüş olan bir dosya Machintosh , Windows , UNIX , Linux , Mac OS , Palm OS gibi çeşitli platformlar tarafınddan desteklenmektedir ve PDF dosyaları bütünlüğü korur.
Adobe Acrobat programı ücretli, Adobe Reader programı da ücretsizdir.

EndNote , kişisel bilgi veri tabanınızı oluşturarak, bibliyografik bilgileri ( makaleleri, kitapları , dergileri, katalogları ) saklamanıza , düzenlenmenize , taramanıza ve paylaşımınıza olanak sağlayan ve makale yazım sürecinizde 5000'in üzerinde farklı bibliyografya stili ile atıf, şekil ve referanslarınızı düzenlenmesine yardımcı olan özel bir veri tabanı, bibliyografya yazılımıdır.

EndNote'nin üç temel özelliği bulunmaktadır;
a. EndNote bir onlice arama aracıdır.
b. Referanslarınız tam -metin pdf ve imaj dosyalarınız için kişisel bir veri tabanıdır.
c. Makale , kitap ve yayınlarınız için kolay bibliyografya oluşturmaya ve düzenleme aracıdır

* EndNote ; üniversitelerde , akademik hastanelerde , araştırma merkezlerinde , teknoloji enstitülerinde ve ilaç firmalarında kullanıldığı gibi kullananlarda akademisyen , kütüphaneci , ARGE personeli ve öğrenciler tarafından bilimsel araştırma başlangıcından kitap / makalenin yayınlanmasına kadar bir çok konuda yardımcı bir yazılım olarak kullanılmaktadır.


* Math Type , Windows ve Macintosh için kelime işlemcinizde web sayfalarınızda , masaüstü yayımcılığınızda , sunumlarınızda aynı zamanda '' Tex , Latex ve MatchML '' dökümanlarınızda matematiksel formül , denklem ve gösterim oluşturmanıza izin veren etkili interaktif bir araçtır.
Match Type Microsoft Office'deki '' Equation editor'ün profesyonel versiyonudur ve 500'ün üzerinde uygulama ve web siteleriyle çalışmaktadır.

Math Type'nin özellikleri;

a. Microsoft Office Math Type kullanımı
b. 500'ün üzerinde uygulama ve Web sitesi uyumluluğu
c. Eşitliğin tümünü ya da bir bölümünü renklendirme
d. Sık kullanılan eşitlikleri araç çubuğuna kaydetme
e. El yazısıyla denklem girişi

Math Type , dünya çapında üniversitelerde, akademik enstitülerde , araştırma kuruluşlarında ve okullarda çalışan , matematik ve matematiksel eşitlik içeren konularda bilimsel araştırma , kitap , makale gibi yayın üretimi ile ilgilenen araştırmacılar ve öğrenciler tarafından kullanılmaktadır.

* Bilgi, belirli bir anlam ifade eden, bir amaç için kullanılan işlenmiş ham veridir.
Bilgi ve bilgiyi işlemek artık günümüzde çok değerlidir. Değeri en çok aratan şirketler arasında bilişim şirketleri gelmektedir. Microsoft'un piyasa değeri General Motors'dan daha fazladır.

Microsoft bilgiyi işleyerek Bilgi Yönetim Sitemlerinde kullanılacak şekilde kullanıcılara sunmaktadır.
Son yıllarda başdöndürücü bir borsa değeri yakalayan Google şirkedir.
Google sadece bilgiyi işlemektedir. Dünya çapında yaygın olan sosyal bir ağ Facebook da çarpıcı bir örnektir.
İşletmelerde bilgi yönetimi süreci çalışanların tümünün katıldığı bir olgudur.

Bilgi yönetimi bilginin üretilmesiyle başlar ve bu üretilen bilginin yararlı ve verimli bir hale dönüşerek kullanılmasıyla sürer.
Bilgi yönetimi , öğrenmeyi , paylaşmayı ve bilgi teknolojilerini kullanmayı içerir.

Kurum içinde Bilgi Yönetim Sistemleri olarak kullanılan birçok bilişim sistemi vardır. Bunlar;

Kurumsal Kaynak Planlaması Sistemleri ( ERP )
Malzeme Kaynak Planlaması Sistemleri ( MRP )
Karar Destek Sistemleri
Veri Madenciliği
Bilgisayar Destekli Eğitim ( BDE )


* İşletmelerin bir çoğu Karar Destek Sistemleri Ve Yönetim Bilgi Sistemi kullanmaktadır. Daha özel durumlarda da Uzman Sistemler devreye girmektedir.
Uzman Sistemleri , Karar Destek Sistemlerinden ayıran en önemli özellik;
Karar Destek Sistemleri karar vericilere karar verme aşamasında yardımcı olacak bilgiyi üretirlerken , Uzman Sistemler kesin kararı ve sonucu verirler.
Uzman Sistemler temelde Yapay Zeka tabanlı programlardır.
Uzman Sistemler , bir problemin çözümünde bir uzman gibi davranan , salt o alanla ilgili bilgilerle donatılmış ve o alandaki uzman bir kişiymiş gibi davranan bilgisayar programlarıdır.
Uzman Sisstemlere en iyi örnek santranç bilgisayarlardır.
1997 yılında IBM mühendislerinin geliştirmiş olduğu Deep Blue adlı santranç bilgisayarıyla dünya santranç şampiyonu Garry Kasparov'u yenmilşerdir.
Sigorta şirketleri de risk hesaplamalarında , sigorta prim hesaplamasında Uzman Sistemler kullanılır.


* Web aracılığıyla bankacılık işlemlerini de gerçekleştirebiliyoruz.
Web sitelerini görüntülemek için tarayıcı programlara ( web broser ) gereksinimiz vardır. En çok kullanılan Microsoft ve Explorer programını sayabiliriz. Explorer'den sonra en ço kullanılan web tarayıcısı Mozilla'nın çıkardığı açık kaynak kodlu bir program olan Firefox'dur.

Web sayfaları HTML ( Hyper Text Markup Language ) adında bir işaretleme diliyle hazırlanır.
Web sitesi adı alma işlemine Alan Adı denir.
. tr uzantılı alan adlarını yani, anadolu.edu .tr , günes .com .tr gibi hizmeti veren herhangi bir şirket sizin adınıza buu gerçekleştirebilir.


* Sanal Gerçeklik , İngilizcesi Virtual Reality veya VR olan bilgisayarlar tarafından üç boyutlu olarak benzetilen ortamlara denir.
Sanal sözcüğü, Latince Virtualis'den gelmektedir ve gerçekte var olmayan fakat gerçekmiş gibi algılanan kavramlar için kullanılmaktadır.
Sanal Gerçeklik , Siber Uzay olarak da adlandırılır.
Siber Uzay , ilk kez Kanadalı bilim - kurgu yazarı William Gibson tarafından Neuromancer adlı romanında kullanılmıştır.
Sanal Gerçeklik bir çok kişi tarafından stereo kulaklık ve gözlükten oluşan bir kask ve hareketleri algılayabilen özel eldiven veya giysiler olarak tanımlanır.
Örneğin; sanal gerçekliğe uyarlanmış bir müzeyi sabki gerçekten müzedeymişcesine koltuğunuzda rahatça oturarak gezebilir, yine sanal bir kafede oturup sanal kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Sanal gerçekliğin en önemli kuralı '' insanlara gerçekmiş hissi verebilmek'' tir.
Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) pilotların eğitimi , tıp eğitim ve oyun dünyası Sanal Gerçeklik uygulama alanlarından bazılarıdır.


* Robot sözcüğü ilk kez 1921 yılında Çek yazar Karel Çapek tarafından R.U.R adlı bir piyesde kullanılmıştır.
a. Yapay olarak yapılmışlardır
b. Çevrelerinde olan biteni algılayabilir ve tepki verebilir
c. Programlanabilirler
d. İnsan yardımı olmadan hareket edebilirler
e. Öğrenebilirler
f. Verilmiş komutları yerine getirirler


Ünlü bilim - kurgu yazarı Isaac Asimov romanlarında robot kavramını sıkça kullanmıştır. Asimov'un kitaplarında robotlar konusunda sözünü ettiği üç yasa '' Asimov Kurallar '' olarak literatüre geçmiştir.

Asimov Kuralları;
1. Bir robot insana zarar vermez ve insanın zarar görmesine de göz yummaz
2. Bir robot birinci kuralla çelişmediği sürece insanlar tarafından verilen tüm emirlere itaat eder
3. Bir robot birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumak için elinden geleni yapar

Günümüzde kullanılan robotların çoğu endüstride kullanılmaktadır.
Fabrikalarda ve üretim tesislerinde iş verimini artırmak amacıyla rutin işler robot kollar tarafından yapılmaktadır.
Ayrıca otomotiv endüstrisinde püskürtme tabancalarıyla araçların boyanması gibi insan sağlığı için zararlı olan bazı işler robotlar tarafından yapılıyor.
Robot araştırmalarına 60'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletlerindeki Stanford ve MIT öncülük etmiştir.









[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


hazırlayan nurşen35...
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nurşen35 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Gündem Korona Aşısı Gündem/ Manşetler Esma_Nur 6 1511 10 Aralık 2020 12:20
DHBT Muhteşem Özetler DHBT-Hazırlık/Notlar/Özetler nurşen35 4 2304 08 Aralık 2020 18:40
Kıssaları Hayatımıza Taşıyalım Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler nurşen35 1 998 08 Aralık 2020 17:46
TENKİD Serbest Kürsü nurşen35 0 883 08 Aralık 2020 12:44
Vitir Namazını Niye Kılıyoruz Biliyor musunuz... Namaz-Abdest-Teyemmüm nurşen35 0 1017 04 Aralık 2020 13:56

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
TEB Teknolojileri II 7. Ünite Özeti Medineweb nurşen35 Temel Bilgi Teknolojileri 2 1 30 Ekim 2015 01:37
TEB Teknolojileri II 6. Ünite Özeti Medineweb nurşen35 Temel Bilgi Teknolojileri 2 1 30 Ekim 2015 01:34
TEB Teknolojileri II 8. Ünite Özeti Medineweb nurşen35 Temel Bilgi Teknolojileri 2 0 17 Eylül 2015 02:31
TEB Teknolojileri II 2. Ünite Özeti Medineweb nurşen35 Temel Bilgi Teknolojileri 2 0 11 Eylül 2015 00:28
TEB Teknolojileri II 1. Ünite Özeti Medineweb nurşen35 Temel Bilgi Teknolojileri 2 1 06 Eylül 2015 18:57

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.