Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Tevhid Ve Şirk Konuları

Konu Kimliği: Konu Sahibi bilinmez,Açılış Tarihi:  27 Şubat 2018 (23:06), Konuya Son Cevap : 08Haziran 2018 (10:18). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen Nebevi Sevda
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 27 Şubat 2018, 23:06   Mesaj No:1
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik T.: 27Haziran 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2.154
Konular: 309
Beğenildi:180
Beğendi:15
Takdirleri:560
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart KURAN VE SüNNET IŞIĞINDA ŞEFAAT

KURAN VE SüNNET IŞIĞINDA ŞEFAAT


Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
"Rablerinin huzurunda toplanacaklarından korkanları onunla (Kuran'la) uyar. Onlar için Allah'tan başka ne bir dost ne bir şefaatçi vardır. Olur ki Allah'tan korkarlar."(En'am: 51)
Ayetteki; "onunla (Kuran'la) uyar" sözündeki uyarmak, korkutarak bildirmektir. Haber vermekte ise; korkutmak sözkonusu değildir. Ayetteki hitap Rasûlullah'adır.
Bu ayet Allah'ın izni dışında olan bütün şefaatleri iptal etmekte sadece Allah'ın izni ile şefaatin varolduğunu bildirmektedir. Allah' ın izni olmadan şefaat imkânsızdır.


Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
"Ey Muhammed! Sen onlara şöyle de: "Her türlü şefaat Allah'ındır. Göklerin ve yerin mülkü O'nundur. Sonra O'na döndürüleceksiniz." (Zümer: 44)

Ayetteki; Her türlü şefaat Allah'ındır." sözünden kasıt; bütün şefaat sadece Allah'a aittir. Allah'ın izni ve iradesi olmadan şefaat edecek kimse yoktur.
"Her türlü şefaat" sözünden şefaatin çeşitleri olduğu anlaşılmaktadır.
Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
"nun izni olmadan katında kim şefaat edebilir?"
(Bakara: 255)

Bu ayete göre; ister melek olsun, ister nebi olsun Allah'ın izni ve rızası olmadan hiç kimse Allah katında şefaatçi olamaz.
Bu ayet gösteriyor ki; Allah katında şefaatçi olabilmek için Allah'ın izni gerekir. Bu, Allah'ın hakimiyetinin kemalini gösterir.
Allah' ın izni olmaksızın, O' nun yanında bir hayrın zikredilmesi hiçbir fayda sağlamaz.

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
"Göklerde nice melekler vardır ki Allah dilediğine ve razı olduğuna izin vermedikçe şefaatleri hiçbir fayda vermez."(Necm: 26)

Bu ayette görüldüğü üzere; göklerde nice melekler vardır ki Allah'ın izni ve rızası olmadan onların şefaati fayda vermez.
Ayette şefaatin geçerli olabilmesi için iki şart zikredilmiştir:

1 - Allah'ın izni.
2 - Allah'ın razı olması.
Allah-u Teâlâ bu ayette; " razı olduğuna", başka bir ayette ise "ancak Allah"ın razı olduğu kimselere şefaatçi olurlar."(Enbiya 28) buyurmaktadır.
Bu ayet; bir kimseye şefaatçi olmanın Allah'ın izni ve Allah'ın, hem şefaat edenden hem de şefaat edilenden razı olmasına bağlı olduğunu göstermektedir. Fakat bu hükümden sadece Rasûlullah'ın amcası Ebu Talip istisna edilmiştir. Zira Rasûlullah'ın şefaati ile amcası Ebu Talib' in cehennemde azabı hafifletilecektir.

Allah-u Teâlâ şefaat meselesiyle ilgili olarak başka ayetlerde şöyle buyuruyor:
"Onlar Allah' tan başka kendilerine fayda da zarar da veremeyen şeylere taparlar ve: "Bunlar Allah katında şefaatçilerimizdir" derler. Ey Muhammed! De ki: "Göklerde ve yerde Allah'ın bilmediği bir şeyi mi O' na haber veriyorsunuz? "Allah onların ortak koşmalarından münezzeh ve yücedir." (Yunus: 18)

"İyi bilinmelidir ki halis din Allah' ındır. Allah' tan başka dostlar edinenler: "Bizi Allah' a daha çok yaklaştırsınlar diye onlara ibadet ediyoruz" derler. Doğrusu Allah ayrılığa düştükleri şeylerde aralarında hüküm verecektir. Allah şüphesiz yalancı ve kâfir olan kimseyi doğru yola eriştirmez."(Zümer: 3)

"Allah'tan başka ne bir dostunuz ne de bir şefaatçiniz vardır. Hiç düşünmez misiniz?" (Secde: 4)

Allah' tan başkasına çağıranlar şefaate hak kazanamazlar. Ancak Kelime-i Şehadetin manasını bilerek Kelime-i Şehadet getirenler bundan müstesnadır."
(Zuhruf: 86)

Bu konuyla ilgili hadislerden bazıları şunlardır:
Ebu Hureyre radıyallahu anh Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'e şöyle sordu:
"Ya Rasûlallah! Kıyamet gününde senin şefaatini hak edecek mutlu insan kimdir? Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
Kalbi şirkten temiz olarak "La ilahe illallah" diyen kimsedir."

Başka bir rivayette ise şöyle buyurdu:
"Kendisi şirkten temiz olarak "La ilahe illallah" diyen kimsedir."
(Buhari, Müslim, Nesei)

Yukarıdaki ayet-i kerimelerin ve hadisi şeriflerin ışığında diyebiliriz ki:

1 - Allah-u Teâlâ ihlâs sahibi olup da haram işlemiş mü' minlerin bağışlanmaları için yalvarmaları üzerine seçkin kullarına “katından bir ikram olmak üzere" mü' min kardeşlerinin bağışlanması için şefaat izni verecektir.
Allah-u Teâlâ kendilerinden razı olup izin verdiği kimselerin yapacakları dualar vasıtasıyla, ihlâs sahiplerine affını lutfeder. Allah-u Teâlâ razı olduğu kullarının dualarını sebep kılarak, bu sevdiği kullarını, yüce bir mevki olan Makam-ı Mahmud' a nail eder.

2 - Allah' ın izni olmadıkça kimse kimseye şefaat edemez. Rasûlullah ve onun gösterdiği nurlu yolda yürüyen salih kimseler de ancak Allah izin verirse şefaat edebilirler.

Bu yüzden doğrudan doğruya ölülerden şefaat istemek şirktir. Ancak Allah' tan onların bizlere şefaatçi olmalarını istemekte bir mahzur yoktur.
Kur' an'ınn reddettiği şefaat, şirkin karıştığı şefaattir. Bu sebeple Kur'an' da şefaat, "Allah'ın izniyle" diye zikredilmiştir.
Nitekim Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem de şefaatin Allah'a şirk koşanlara değil, ancak tevhid ehline ve ihlâs sahiplerine olacağını açıkça belirtmiştir.

Buna göre müşriklerin putlarından beklediği şefaat batıl olan bir şefaattir. Çünkü Allah-u Teâlâ ancak razı olduğu kişilere şefaat etme hakkı ve şefaat edilme izni verir.

3 - Melekleri, rasûlleri veya salih kimseleri yardımlarına çağırmak yahut zor durumlarda onlara sığınmak suretiyle şirke düşen müşrikler, bu yaptıklarının şirk olmadığını iddia ederek şöyle derler:

"Biz bunları Allah"ın yarattığını biliyoruz. Fakat bunlar yaratılmışlar içinde seçkin ve Allah katında değerli kimselerdir. Biz onları, bizi Allah'a yaklaştırmaları ve Allah katında bize şefaat etmeleri için yardımımıza çağırıp onlara sığınıyoruz.
Nasıl ki bir hükümdara işini yaptırmak isteyen kimse hükümdarın sevdiği kimselerden birini araya koyarak işini yaptırırsa, bizim de Allah' a yaklaşmak için onun sevdiği kimselerin rızasını kazanmaya ihtiyacımız vardır. Ancak bu şekilde Allah'a yaklaşabiliriz."
Bu düşünce sapıklığın ta kendisidir. Yeri, göğü kendisine boyun eğdirerek yaratan, yarattıklarının üzerinde yegâne tasarruf sahibi olan Allah-u Teâlâ'yı, mülklerini ve emrindekileri idare edebilmek için vezirlere ve yardımcılara ihtiyacı olan aciz krallara benzetmek ne büyük şirktir. Allah'a karşı ne büyük bir cürettir!

Şefaatin Türleri:

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
"Ey Muhammed! Sen onlara şöyle de: "Her türlü şefaat Allah'ındır. Göklerin ve yerin mülkü O'nundur. Sonra O'na döndürüleceksiniz." (Zümer: 44)

Allah-u Teâlâ bu ayette "her türlü şefaat " buyurmaktadır. Bundan anlaşılıyor ki şefaatin türleri vardır.
Alimler şefaati iki kısma ayırdılar.

1 "Rasûlullah' a has olan şefaat: Bu şefaatin de türleri vardır.
a - Büyük şefaat: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem insanları mahşer sıkıntısından kurtarmak için şefaat edecektir. Bu şefaat hakkı yalnız Rasûlullah sallallahu aleyhi ve selleme verilecektir.

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"İnsanlar (kıyamet gününde) bana gelip şöyle derler:
"Ey Muhammed! Sen Allah' ın rasûlüsün ve nebilerin sonuncususun. Allah geçmişteki ve gelecekteki bütün suçlarını affetmiştir. Rabbinin katında bize şefaat et. Görüyorsun ki elem ve ızdırap içindeyiz."
Bunun üzerine ben hemen gidip Arşı Rahman'ın altına varacağım. Ve Aziz ve Celil olan Rabbim'e secdeye kapanacağım. Sonra secdemde; Allah bana kendisine olunacak en güzel hamdu senadan öyle bir feth ve ilham edecektir ki şimdiye kadar onu benden önce hiçbir rasûle feth ve ilham etmemiştir. Bana ilham olunduğu şekilde Allah'a hamdu senadan sonra Allah tarafından:
"Ey Muhammed! Başını kaldır. İste, dilediğin verilecektir. Şefaat et, şefaatin kabul edilecektir" buyurulacak. Ben secdeden başımı kaldırıp:
"Ey Rabbim! Ümmetim, ümmetim" diye ümmetim hakkında şefaat isteyeceğim. Bunun üzerine:
"Ey Muhammed! Ümmetinden hesap ve suale lüzumu olmayanları cennet kapılarından sağ kapıdan cennete koy. Onlar cennetin bundan başka öbür kapılarından da insanlar ile ortaktırlar" buyrulacaktır."
(Buhari, Müslim)

b - Cennet ehlinin cennete girmesi için yapılan şefaat:

Mü'minler sıratı geçtikten sonra, cennete ulaştıklarında cennetin kapılarını kapalı bulacaklardır. Cennet kapıları açılsın diye şefaatçi arayacaklar. Rasûlullah cennet kapılarının açılması için şefaatçi olacaktır.
Allah'ın şu kavlinde buna işaret vardır:
"Rablerinden korkanlar da, bölük bölük cennete sevk olunurlar. Oraya geldikleri ve kapıları açıldığı zaman, bekçileri onlara der ki: "Selam size; hoş geldiniz. Artık ebediyen kalmak üzere cennete girin." (Zümer: 73)

Ayette "ve kapıları açıldığı "buyrulmaktadır. Yani; bir şeyin kaldırıldığını, zikredilmediğini göstermektedir.
Bu ise; "şefaat gerçekleşince cennet kapıları açılır" manasındadır.
Cehenneme gelince... Allah onun hakkında şöyle buyurmuştur:

" Küfredenler, cehenneme bölük bölük sevk olunurlar. Oraya geldikleri zaman, cehennemin kapıları açılır ve cehennem bekçileri onlara şöyle der: " İçinizden size, rabbinizin ayetlerini okuyan ve bugününüzle karşılaşacağınızı size ihtar eden elçiler gelmedi mi?" Onlar da; "evet, geldi" derler. Fakat azap sözü, kâfirler hakkında böylece gerçekleşir."(Zümer: 71)

Bu ayette ise açılmadan önce bir şeyin olduğunu gösteriyor. O ise, şefaattir. Cehennem için ise böyle bir şey zikredilmemiştir.

Enes radıyallahu anh Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:
"Ben cennet için ilk şefaat edecek olanım. Kendisine en çok tabi olunan da benim." (Müslim)

c - Cehennem ehli olan kâfirlerin azabını hafifletmek için yapılan şefaat:

Rasûlullah bu şefaat hakkını yalnız, kâfirlere karşı kendisine çok yardım eden ancak Müslüman olmadan ölen amcası Ebu Talib için kullanacaktır.
Ebu Said el-Hudri radıyallahu anh'dan rivayete göre; Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in yanında amcası Ebu Talip hakkında iyiliği bahsedildiğinde Ebu Said, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu işitmiştir:
"Umarım ki şefaatim amcama faydalı olacaktır. Şefaatimle amcam topuklarına çıkabilen ateşten bir çukura konulacak, oradan beyni kaynayacaktır." (Buhari)

2 - Hem Rasûlullah'a hem de bütün mü'minlere verilen şefaat etme hakkı
:

Bu şefaatin türleri vardır.
a - İşledikleri haramlar sebebiyle cehennem azabını hakeden mü'minlerin cehenneme girmemeleri için yapılan şefaat:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayan kırk Müslüman bir Müslümanın cenazesinde yürürse muhakkak Allah onları onun için şefaatçi kılar" (Müslim)

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Şefaatim, ümmetimden büyük haram işleyen kimselere mahsustur." (Tirmizi, Ebu Davud, İbni Mace)

b - Tevhid üzere ölenlerin işledikleri haramların cezasını çektikten sonra cehennemden çıkarılmaları için yapılan şefaat:

Mutezile ve havariç dışındaki bütün İslam ümmeti bu şefaat türünü kabul etmiştir. Mutezile ve Havariç büyük günah işleyenlerin cehennemde sonsuza kadar kalacağına, hiçbir zaman oradan çıkamayacağına ve hiçbir şefaatin onlara fayda vermeyeceğine inanmaktadırlar. Onların bu görüşleri, batıldır, çünkü naslara ve icmaya zıttır. Bu konuda mütevatire yakın hadisler rivayet edilmiştir.

c - Cennet ehlinin, cennetteki makamlarının yükseltilmesi için yapılan şefaat:

Mü'minlerin cennetteki derecelerini yükseltmek için yapılan şefaat, mü'minlerin birbirlerine olan duasından anlaşılır.
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, Ebu Seleme hakkında şöyle dua etti:
" Ey rabbim! Ebu Seleme'ye mağfiret et! Doğru yolu bulanların derecesine yükselt! Kabrini genişlet ve onun için aydınlat! Bıraktığı ailesini ondan sonra sen koru!"
(Müslim)


Tevessül İle Şefaat Arasındaki Fark:

Tevessül; bir vesile edinmektir. Vesile ise; ya ihtiyacın kendisi ya da ihtiyaca ulaştıran şeydir.
Tevessül şefaatle, yani; şefaat isteyerek olur. Daha açıkçası hacet duyulan şeye şefaat isteyerek ulaşılır.
Bazı kimseler hacet duyulan şeye şefaatten başka bir yolla ulaşılabileceklerini zannederler.
Örneğin; " filan kişinin yüzü suyu hürmetine" veya "filan kişinin zatı için" Allah'a dua ederler.
Veya Rasûlullah'ın vefatından sonra; "Ey Allah' ım! Rasûlünün yüzü suyu hürmetine bana yardım et."
Veya vefatlarından sonra; "Ey Allah'ım! Ebu Bekir, Ömer, Ali veya filan veli veya Bedir şehitleri ya da rıdvan beyatı verenlerin yüzleri suyu hürmetine yardım et" derler.
İşte bu kimselerin tevessül olarak kastettikleri şey, budur. Ve bu tevessül zikrettiğimiz zatları veya bunlar gibi diğer şahısları vesile edinmekten ibarettir.

Şefaat ise; cehennemden kurtulmak veya cehenneme girmemek için söz konusu kişilerden, kendilerine yardım etsin diye Allah' tan talepte bulunmalarını dilemektir. İşte bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, tevessül şefaatten ayrı bir şeydir. Şefaat, Allah'tan başkasından bir şey istemek, tevessül ise bir şeyin hürmetini, zatını, kıymetini vesile edinerek Allah' tan istemektir.
Fakat mahlûkun zatını, hürmetini, yüzü suyu hürmetini, kıymetini vesile edinerek Allah' tan bir şey istemek caiz değildir. Çünkü bu, duayı Allah'ın istediği şekilde yapmamaktır. Ayrıca bidattir ve şirke sebep olabilir.
Ölüden veya mevcut olmayan bir varlıktan şefaat istemek Allah'tan başkasına dua etmek demektir. Bu ise büyük şirktir. Ama Rasûlullah' n mezarına gidip Rasûlullah'tan şefaat istemek yani ondan Allah'a dua etmesini istemek; bazı alimlere göre mübah bazı alimlere göre müstehaptır. Bu konuda doğru olan görüş ise Rasûlullah' ın mezarına gidip Rasûlullah'tan şefaat istemek, Rasûlullah' a ibadet etmek sayılmadığı için büyük şirk değil -cehalet olduğunda şirke sebep olabilir-, bid'attir; çünkü hiçbir sahabe böyle bir şey yapmamıştır. Bu konuda muhkem delil olmadığından bunu büyük şirk saymak büyük bir hata ve dinde aşırılık olup bütün İslam alimlerini tekfir etmeyi gerektirir.

__________________
önce yazdığım katılım yaptığım beğeni yaptığım paylaşımların arasında azda olsa kuran ve sünnete uygun olmayan düşünceler olabilir.Bunların bana sorulmadan dikkate alınmasından mesul değilim... ...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi bilinmez 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ELFAZI KÜFÜR Tevhid Ve Şirk Konuları bilinmez 2 747 29 Ağustos 2021 23:16
BiR SORU Tevhid Ve Şirk Konuları bilinmez 19 7013 19 Aralık 2018 23:11
SiZCE HANGİSİ MÜSLÜMAN Tevhid Ve Şirk Konuları bilinmez 0 1163 18 Aralık 2018 22:55
ALLAH A iMAN NASIL OLUR.. Tevhid Ve Şirk Konuları bilinmez 0 1312 27 Ekim 2018 22:27
HELVADAN KANUNLAR ve TEKFİR Tevhid Ve Şirk Konuları bilinmez 0 1305 03 Ekim 2018 21:57

Alt 08Haziran 2018, 01:25   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Nebevi Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Nebevi Sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 59388
Üyelik T.: 05 Nisan 2018
Arkadaşları:3
Cinsiyet:
Memleket:Istanbul
Yaş:53
Mesaj: 1.610
Konular: 402
Beğenildi:1962
Beğendi:1100
Takdirleri:14694
Takdir Et:
Standart

Bu konu cok önemli. Editörümüz bu yazıyı okunaklı hale getirme imkanı olursa istifade daha iyi olur.
Şefaat yok diyenlerin bu güzel çalışmayı incelemeleri gerekir.
Islam usül üzere kurulu bir dindir
Mihrinaz beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Alt 08Haziran 2018, 10:18   Mesaj No:3
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:15
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:44
Mesaj: 12.605
Konular: 1329
Beğenildi:12750
Beğendi:9376
Takdirleri:29100
Takdir Et:
Standart

Yazı düzenlemiştir..

Allah'ın izni ve rızası dışında şefaatin olmayacağını, imkansız olduğunu da ifade eden çok güzel bir yazı..Allah razı olsun..
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Sünnet olmadan kuran anlaşılır mı ? Abdulhamit 1 Soru Cevap Arşivi 25 08Haziran 2018 01:35
Kuran ve Sünnet Kürsüsü Hakkında Bilgilendirme Medine-web Duyurular/Öneriler/Şikayetler 10 17 Kasım 2013 11:02
SAĞLIKLI ANLAMDA,KURAN VE SÜNNET İLİŞKİSi... bilinmez Tevhid Ve Şirk Konuları 1 12 Aralık 2012 19:41
KURAN ve SÜNNET... bilinmez Tevhid Ve Şirk Konuları 8 30 Kasım 2012 19:13
Vahİy iŞiĞinda toplum ve genÇlİk YaŞuHa Muhtelif Konular 0 23Haziran 2011 20:17

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.