Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > SAĞLIK-BESLENME-SPOR > Tıbb-ı Nebevi ve Alternatif Tıp Bilgileri

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  22 Nisan 2014 (09:37), Konuya Son Cevap : 22 Nisan 2014 (09:37). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 22 Nisan 2014, 09:37   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:35
Cinsiyet:
Mesaj: 3.297
Konular: 784
Beğenildi:132
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Bel ağrısını hafife almayın

Bel ağrısını hafife almayın








Çevremizdeki birçok kişinin bel ağrısından şikâyet ettiğine şahit oluruz. Farklı birçok sorun bel ağrısına yol açabilir.

Bel ve çevresi kaslar, disk, omurga kemiği ile eklemleri, bazen de iç organlar bel ağrısına neden olabilir. Her insan hayatında en az bir kere bel ağrısı çektiğini belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Prof. Dr. Mustafa Yel bel ağrısı ile ilgili merak edilenleri yanıtlıyor.

Bel ağrısı; kaslar, disk, bağ dokuları eklem ve kemiklerden kaynaklanabilir. Aynı zamanda; kireçlenme, fıtıklar, beldeki mekanik zorlanmalar, omurgayı tutan romatizmal hastalıklar, iltihabi bazı hastalıklar, osteoporoz gibi metabolik hastalıklardan meydana gelebilir. Bunlarla birlikte; kanser, yumuşak dokulara bağlı (fibromiyalji veya miyofasiyel ağrı gibi) veya karaciğer, böbrek gibi iç organlardan köken alan bazı hastalıkların belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir.


Bel Ağrısına Yol Açan Risk Faktörleri Nelerdir?

Bel ağrısında risk faktörleri açısından son yıllarda mesleksel faktörler ve bireyin genetik yapısı ön plana çıkıyor. Özellikle ağır bedensel iş gücü gerektiren işler, uzun süreli oturma ve araç kullanma gerektiren işler riskli olarak kabul edilir. Ayrıca psikososyal faktörler kesinlikle bel ağrısına yol açar veya geçmesini önler. Hızlı kilo alanlarda da bel ağrısı ile daha sık karşılaşılır.

Bel Ağrılarının Seyri Nasıldır?

Bel ağrısı altta yatan hastalığa göre değişik seyir gösterebilir. Örneğin yaş ve deformasyona bağlı ağrılarda, hareketle, yüklenmekle ve yol yürümekle ağrı artar ve dinlenme ile geçer. Kemik tümörlerinde geceleri artan ve aktiviteye çok bağımlı olmayan ağrılar olur. Omurilik tümörlerinde ağrının yanında ağır felç ya da idrar, büyük abdest kaçırma durumları olabilir. Ancak bu bulguları ileri derecede sinir basısı olan her durumda da görebiliriz. Bazen hafif duyu kusurları ya da uyuşmalar bazen de yanmalar görülebilir. Her hastalığın seyri farklı olduğundan hızlı ilerleyen hastalıklarda bu saydıklarımız bir kaç gün içinde ortaya çıkabilir ama yavaş seyreden hastalıklarda bu bulguların görülmesi aylar ya da yıllar alabilir.

Bel Ağrısı Yaşamamak İçin Ne Gibi Önlemler Alınmalı?

Gün içindeki aktivitelerde bazı noktalara dikkat etmek belin zedelenme riskini azaltır. Öne eğilirken dizleri bükmek, kaldırma işlemlerini yavaş yapmak, kaldırılacak eşyaları vücuda yakın tutmak, yükleri simetrik taşımaya çalışmak gibi bazı basit önlemler alınabilir. Vücut ağırlığının yüzde 30’undan fazlasını kaldırmak biyomekanik olarak kesinlikle sakıncalıdır. Sigara içenlerde omurlar arasındaki disklerde beslenme bozukluğu oluşur. Bu nedenle sigara içmenin bel ağrısına zemin hazırlar. Özellikle yüzme ve yürüme ile sırt ile karın adalelerini güçlendirici egzersizler bel kaslarını güçlendirdiği için çok faydalıdır.

Hareketsizlik Bel Ağrısına Neden Olur Mu?

Hareketsizlik, tüm kas iskelet sistemini birkaç hafta gibi kısa bir sürelerde bile negatif yönde etkiler. Kemiklerin ve kasların zayıflamasına neden olur ve ağrının kronikleşmesine sebep olur. Bu nedenle hastaları mümkün olan en kısa sürede ayağa kaldırmayı ve gündelik işlerine döndürmeyi amaçlarız. Ani bel ağrısı nedeni ile istirahat önerilse bile bu, 3–4 gün gibi kısa süreli olmalıdır.
Egzersiz yapmak bel ağrılar için önemli fayda sağlar. Egzersizler ağrıyı azaltarak ve gergin kasların uzamasına neden olarak, zayıf kas gruplarını güçlendirip omurgaya destek sağlar, duruşu düzeltir ve omurganın üzerindeki mekanik yüklenmeyi azaltır.

Bel Ağrısı Tedavi Edilmediğinde Nelere Yol Açar?

Bu altta yatan hastalık ile ilişkilidir. Örneğin prostat kanserine bağlı kemik tutulumu olduğunda ve hasta bu belirtiyi dikkate almadığında hastalığın ileri bir aşamada fark edilmesi söz konusu olabilir. Kemik erimesine (osteoporoza) bağlı kırıkları olan hastada kırıkların tedavisiz kalması yeni kırıklara zemin hazırlayarak bel ağrısının ve deformitelerin kalıcı olmasına neden olabilir. Aynı şekilde ayakta veya bacakta güç kaybı ve felç, his azalması, yürüyememe, dengesizlik, idrar büyük abdest kaçırma, cinsel fonksiyon kaybı gibi durumlar oluşabilir.

Bel Ağrısının Yaşandığı Hangi Durumda Tıbbi Bir Tedavi Yöntemi Zorunludur? Ve Hangi Noktada Doktora Gidilmelidir?

Her türlü bel ağrısında eğer ağrı 2–3 günden fazla devam ederse hafif olan ağrı şiddetlenirse, ayakta ve veya bacakta güç kaybı, his azalması, yürüyememe, dengesizlik, idrar büyük abdest kaçırma gibi durumlar ortaya çıkarsa mutlaka ilgili uzman doktora başvurmak gerekir.

Bel ağrısı ile hasta başvurduğunda ağrısının hangi hastalıktan kaynaklandığının belirlenmesi tedaviye ve tedavinin şekline karar vermemizde temel etkendir.
Ağrının nedeni saptandıktan sonra mekanik karakterli bel ağrıları öncelikle konservatif (ilaç, fizik tedavi) yollarla tedavi edilir. Daha ciddi sorunlarda girişimsel tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır.

alıntıdır
Star
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 6349 14 Temmuz 2015 13:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4212 14 Temmuz 2015 13:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 5090 14 Temmuz 2015 13:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 2838 14 Temmuz 2015 12:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 2535 14 Temmuz 2015 12:03

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Sakın Bu Ürünleri Almayın!!! klm Tıbb-ı Nebevi ve Alternatif Tıp Bilgileri 0 31 Aralık 2013 03:06

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.