|
Konu Kimliği: Konu Sahibi mehmet akif2,Açılış Tarihi: 26 Kasım 2012 (13:29), Konuya Son Cevap : 18 Kasım 2018 (20:52). Konuya 216 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme: |
31 Ocak 2013, 22:51 | Mesaj No:81 |
Durumu: Medine No : 13402 Üyelik T.:
25 Şubat 2011 | Cevap: türk dili 1 notlarımız TÜRK DİLİ 8. ÜNİTE SORULARI terimlerin türkçeleştirilmesi için ilk çalışmayı kim yapmıştır a-ziya gökalp b-atatürk c-şinasi türk dilinin kaynaklarıyla bilinçli bir biçimde terim türetme yoluna giden ilk türk toplumu kimlerdir a-göktürkler b-uygurlar adamak ağarmak gezdirmek iyileşmek hangi tür fiile örnektir a-basit b-bileşik c-türemiş türk dil kurumunun yayımladığı terimler sözlüğünde hangi alanda terim yoktur a-bilim b-sanat c-genel yetenek d-spor bilimi oluşturan verilerin ve bilgilerin sözlü, yazılı, görsel, işitsel ve deneeysel olarak işlenmesini, üretilmesini, geliştirilmesini, aktaılmasını sürekli biçimde sağlayan dillere ne denir a-bilim dili b-ana dil aşağıdakilerden hangisi abdülmecit döneminde kurulan devlet okullarında yer verilen diller arasında değildir a-arapça b-almanca c-fransızca d-farsça e-türkçe türkçe ortaoöğretim ve meslek okullarında öğretim dili haline kimin zamanında gelmiştir a-abdülmecit b-abdülaziz aşağıdakilerden hangisi sözlü anlatık bozuklukları arasında değildir a-kısa ünlülerin uzun söylenmesi b-uzun ünlülerin kısa söylenmesi c-ince söylenmesi gereken seslerin kalın söylenmesi d-kalın söylenmesi gereken seslerin ince söylenmesi e-ses fazlalığı f-ulama eksikliği g-düzeltme işareti eksikliği h-yer değiştirme aşağıdakilerden hangisi sözcüklerin yanlış yazılmasının sebepleri arasında değildir a-bilgisizlik b-anlamını bilmemek c-az kullanılan sözler d-sözlük kullanma alışkanlığının olmaması e-dikkatsizlik f-farklı kültüre sahip olma g-acelecilik aşağıdaki kelimelerden hangisi doğru yazılmıştır a-Konyalı b-Konya'lı aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışlığı yoktur a-geçen yılki sermayemiz b-baktıkki gelmiyorsun c-geçen yıl ki sermayemiz aşağıdakilerden hangisinin yazımı doğrudur a-Adanalılar b-Adanalı'lar aşağıdakide cümlelerin hangisinde sözcük fazlalılığından oluşmuş anlatım bozukluğu vardır a-tam verimli randıman sağlanamıyor b-saygılarımı sunarım c-spor salonu dolu aşağıdakilerin hangisinde de bağlacı doğru yazılmıştır a-sende gitme b-ben de söylerim c-moda da erkek dünyası gezegen uydu yalıtım yerleşke bu sözcüklerin türü nedir a-basit b-türemiş c-bileşik hangisi dille ilgili farklı bir sorundur a.dilin başka dillerle ilişkiye girmesi b.bazı sözcüklerin yanlış yazılması c.yanlış anlamlar yüklenmesi d.kavramların türkçe karşılıkları yerine,yabancı isimlerinin tercih edilmesi türkçenin karşılaştığı özellikle yabancı kelimelerle ilgili sorunun çözümü nedir a.yabancı kelime sayısını aza indirgemek b.türkçe köklerden yapım eki aracılığı ile sözcük ve terim türetme c.türkçe eklemeli bir dildir ,bunlara kapalıdır,çözüm ayakkabı-ateş böceği-bilinçaltı- gibi kelimeler hangi tür sözcüğe örnktir a.basit b.sıralı c.türemiş d.bileşik bilinçli bir biçimde kelime türetme yoluna giden ilk türk toplumu kimdir a.hunlar b.oğuzlar c.kıpçaklar d.uygurlar uygur türkçesinde vergi-iktasatla ilgili kavramlara da yer verilmiş.bu neyin göstergesidir a.yerleşik bir iktisadi hayatın varlığının b.göçebe yaşadıklarının c.ticari anlamda zengin olduklarının d.hiçbiri atatürkün arpça terimler yerine türkçe terimlerle yazdığı kitabının ismi a.cebir b.geometri c.sayılar d.logaritma hangisi bilim dili ile ilgili değildir a.bir ülkede bilimadamları,sanatçıları,hukukçularının ana diliyle yetişmiş olması b.yine anadilleriyle eser vermeleri c.bilimi oluşturan bilgilerin yazılı olarak işlenebilmeyeteneği d.öğretimin başka bir dille yapılması hangisi 1933 üniversite reformuyla ilgili değildir a.türiyede çalışmalarına devam eden yabancı öğretim üyeleri türkçeyi öğrenmek zorundalar b.öğrencilere türkçe ders melzemesi sağlama zorunluluğu c.öğretim üyelerinin türkçe kitap ve makale yazması gerekliliği d.öğretimde yabancı kökenli kelimelere yer verebilirler aşağıdaki anlatım bozukluklarından hangisi farklıdır.koyu renkli harfler uzatılarak okunuyor a.izmirde yapılacak mitinge katıldı b.bu iş bize nasip olacak c.yüksek lisans proğramında okuyor d.daha nekadar dayanıcan hangisinde ses düşmesinden kaynaklanan yanlışlık vardır a.sınav sonuçlarını açıklicaklar b.ayşeylen makbergülünden haber yok c.pc nin yavaşlığı beni felç etti d.hepsi hangisinde farklı bir söyleyiş yanlışlığı var a.konuları kompile çalışmam lazım b.enfilasyon belimizi büktü c.tekisitilde çalışan var mı d.küçükçük çocuğun yaptığından ne çıkar ulama eksikliğinden kaynaklanan felç etti-kat etti-icat etti- kelimelerinin doğrusu hangi şıkta verilmiştir a.feçetti-katetti-icatetti b.felcetti-katetti-icadetti c.felcetti-katetti-icatetti kibrit-öskürük-melmeket-yalnış kelimelerinde nasıl bir yanlışlık vardır a.vurgu yanlışlığı b.hatalı yumuşatma c.yer değiştirme d.ayın üyesinden kaynaklı hata e.ses uyumsuzluğu hangisinde de-da bağlacının yazımı ile ilgili yanlışlık yapılmıştır a.ayşa de gelemedi soru cevaba b.makbergülünden de hiç haber yok c.sen de olmasan ne yapardık mehmet akif d.ev de oturup kahve içeceğim hangisi ki bağlacının bitişik yazılması gereken kelimeler arasında değildir a.çünkü b.halbuki c.mademki d.oysaki e.sanki f.demekki hangisinde soru ekinin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır a.ayşe nur sen mi geldin b.makbergülü güne mi gitmiş c.mehmet akif ağlıyor musun d.elvin meyrayı gördünmü hangisinde farklı bir anlatım bozukluğu vardır a.arkadaşalrın soru cevaba gelmemesi,katılmaması beni üzdü b.şimdi müjdeli bir haber geldi,makber gülü güne gitmemiş c.ender hafızım düğün için yer ve mekan arıyormuş d.bazen forumda fikir ayrıntıları olabiliyor hangisinde söz dizimiyle ilgili yanlışlık yapılmıştır a.belediye eski başkanı b.eski dışişleri bakanı c.sel sularına kapılmak d.hepsi nerelerdeydin be editim,saygılarımı hürmetlerimi sunarım .cümlesinde nasıl bir yanlışlık yapılmıştır a.ses uyumsuzluğu b.sözcüklerde fazlalık c.katılımcılarda azlık d.hiçbiri Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
06 Şubat 2013, 01:12 | Mesaj No:83 |
25 Şubat 2011 | Cevap: türk dili 1 notlarımız |
07 Şubat 2013, 13:21 | Mesaj No:84 |
Durumu: Medine No : 17068 Üyelik T.:
03 Mart 2012 | Cevap: türk dili 1 notlarımız isim fiil eki kodlanınca MA-(Y-)IŞ-MAK sıfat fiil eki.. ortaçı unutmamak için şöyle yapılabilir : S.ORTAÇ SIFAT EKLERİ KODLAMASI : AN-ASI-MEZ-AR-DİK-ECEK-MİŞ ... KALANLAR DA zarf Bag /ulaç fiil oluyor.... bunu da şöyle kodladım : Zarfı Bağlayıp Ulaç(ş)tırmalı.., bunlar kübra arkadaşın kodlamaları işinize yarayacaktır ben çok faydalı buldum
__________________ لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا "Allah hiç kimseye taşıyabileceğinden daha fazlasını yüklemez." || BAKARA 286. || MAZARET insanın kendine söylediği en büyük ''YALAN''dır !! .. Velhasıl-ı kelâm. Namaz, duâ, gayret, nâsip. . . |
09 Şubat 2013, 01:22 | Mesaj No:85 |
Cevap: türk dili 1 notlarımız
hangisinde yazım yanlışı yoktur? Geçen yılki sermayemiz (Geçen yıl ki sermayemiz) doğrusu bu olmalı değilmi!? | |
09 Şubat 2013, 01:26 | Mesaj No:86 |
25 Şubat 2011 | Cevap: türk dili 1 notlarımız |
28 Eylül 2013, 19:48 | Mesaj No:88 | |
25 Şubat 2011 | Cevap: türk dili 1 notlarımız Alıntı:
aslında çok da karışık bir ders değil sadece orta okul ya da lisede öğrendiğimiz şeylerin adını değiştirmişler bize de bir ünite çok zor gelmişti ama düzenli programlı çalışırsan bu dersin üstesinden gelirsin murat ya da egem yayınlarının soru bankası kitabını alabilirsin ben faydasını çok gördüm biz kendimizce bazı zor ve karışık yerleri kodluyorduk ben daha çok tanımlarda kodlama kullanıyordum mesela bir tanımın kendimce birkaç kelimesini aklımda tutuyordum sınavda o tanım sorulunca hemen aklıma geliyordu diğer derslerde de kodlama yöntemi çok güzel oluyor | |
29 Eylül 2013, 00:02 | Mesaj No:89 |
Durumu: Medine No : 26427 Üyelik T.:
06 Mart 2013 | Cevap: türk dili 1 notlarımız
Yaa türk dili içerigine baksaydım keşke ekle-sil yaparken. Konuları çok güzelmis :( size iyi çalısmalar :(
__________________ İnancımız batıl değil ki, ümidimiz kırılgan olsun. . . |
Konuyu Toplam 23 Kişi okuyor. (0 Üye ve 23 Misafir) | |