Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İBADETLER.::. > İbadetler > Zekat-İnfak

Konu Kimliği: Konu Sahibi Emekdar Üye,Açılış Tarihi:  27 Ekim 2007 (17:45), Konuya Son Cevap : 03 Kasım 2007 (15:27). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 27 Ekim 2007, 17:45   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:48
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:49
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Zekat ve fitre üzerine 10 güncel soru ve cevapları

Zekat ve fitre üzerine 10 güncel soru ve cevapları

1- Benim param var; ama hem borcum hem de alacağım var. Bu durumda zekatımı nasıl hesap edeceğim?

Zekatın hesabı çok kolay. Yeter ki verme azim ve aşkınız zayıflamasın. Yoksulun malınızın içindeki hakkını vermenin sorumluluğunu olanca ağırlığıyla hissedin ve 'Rabb'ime şükürler olsun, bana da zekat verme mutluluğu nasip etti' diye şükür sevincini yaşayın.
Bu konuda kısaca denebilir ki: En baştan zekatı vereceğiniz sırada elinizde mevcut olan paranızı tespit edin, sonra buna alacaklarınızı ilave edin, vereceklerinizi de çıkarın. Bundan sonra geride kalan yekûnun her bin lirasına 25 lira zekat takdir edin..
Tekrar ederek ifade edecek olursak diyebiliriz ki; alacağınızın zekatını siz vereceksiniz, borçlu olan değil. Çünkü alacağınız para sizindir, borçlunun parası değil. Nitekim vereceğinizin zekatını da siz değil, alacaklı verecektir. Çünkü borcunuz olan para da sizin değil, alacaklınındır.
Ancak, alacağınızı alma ümidi zayıfsa, hemen değil de alınca verirsiniz. Alamazsanız zaten bir zekat borcu da söz konusu olmaz.

2- Bir işyerine ortağız.. Zekatımızı nasıl vereceğiz?
Ortaklar kendi hisselerine ait olan miktarın zekatlarını kendi başlarına verirler. Herkes kendi hissesinin sorumlusudur çünkü..

3- Dükkanımda malım var. Ben zekatımı nasıl hesap edip de vereceğim? Malın alış fiyatını mı; yoksa satış fiyatını mı esas alacağım?
Malın alış değerinden zekatını vereceksin, diyenler olduğu gibi, alış değeri ile satış değerinin ortasını esas almak daha adil olur, diyenler de vardır. Tercih size aittir.

4- Ticaret için değil de binme ihtiyacım için aldığım arabam var. Ayrıca oturduğum evim, kirada olan mülküm de mevcut. Bunlara zekat vermem gerek mi?
Bindiğiniz arabaya, oturduğunuz evinize, kirası için beklettiğiniz mülkünüze zekat vermeniz gerekmez. Bunlar alıp satmak için beklettiğiniz ticaret malı değil, gelirinden geçinmek istediğiniz sabit değerlerdir.

5- Elimde ev almak ya da hacca gitmek, yahut da bir temel ihtiyaç almak için beklettiğim param var. Bunların da zekatını verecek miyim?
Bir görüşe göre, beklettiğiniz parayı ya almak istediğiniz ihtiyaca harcayacaksınız, yahut da zekat zamanında elinizde bekliyorsa zekatını vereceksiniz. Bir diğer görüşe göre ise bu para ihtiyaç almak için beklediğinden zekatını verme mecburiyeti yoktur.. Denebilir ki, vermekte emniyet var; ama mecburiyet yoktur..

6- Zekat ve fitre vereceğim adam günahkar da olsa verebilir miyim?
Günahkar Müslüman'a zekat fitre vermek caizdir. Ancak dindar, takva sahibi insanlara vermek elbette daha sevaplıdır. Aldığı parayı harama, içkiye harcayacağını sandığınız muhtacın hanımına gıda maddesi olarak vermek de caizdir.

7- Zekat verirken (temlik) şartını ileriye sürenler, alacaktaki para zekata sayılmaz, diyorlar.. Bunun bir kolayı yok mu?
Diyanet ilmihalinde borçlunun lehine olan bir tutumu tercih etmenin uygun olacağı ifade edilerek, borçluya, 'Alacağımı zekata sayarak borcunu sildim, rahat et' demenin yeterli olacağı görüşü ifade edilmiştir. Temliki geniş manada anlayan bu hükmü ben de uygun bulmaktayım. İsteyenler borçluya, 'Alacağımı zekata saydım, rahat et' diyerek borçluyu rahatlatabilirler. Diyanet'in ilmihalinde bilgi vardır.

8- Zekat ve fitre kimlere verilmez, kimlere verilir?
Anneye, babaya, dedeye, nineye; oğula, kıza, bunların çocukları olan torunlara zekat, fitre verilmez.. Bunlara zekatla değil öz servetle bakılır, destek verilir.. Bunların dışında zekat ve fitre verilecekleri de şöyle sıralamak mümkündür:
Evlenip başka aileye karışmış ihtiyaç sahibi kız kardeşe, ayrı ev kurmuş oğlan kardeşe, bunların çocukları olan yeğenlere, kayınpedere, kayınvalideye, ihtiyaç ciddi ise damada, geline, halaya, teyzeye, dayıya, diğer akraba ve komşulara.. bilhassa yoksul öğrencilere, onların vekillerine zekat fitre verilebilir. Verilmelidir de..
9- Bu seneki zekatımı verirken çok ihtiyaç duyulan bir yer olursa gelecekteki muhtemel zekatımı da şimdiden verebilir miyim?
Evet, verebilirsiniz. Gelecek senede bu miktarı zekatınızdan düşebilirsiniz..

10- Zekat verirken kalpteki niyet yeterli midir?
Evet, yeterlidir. Dille söyleme mecburiyeti yoktur.


AHMED ŞAHİN

Alıntı...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Emekdar Üye 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Hz. Ali ile Fatıma'nın Aç Kalmaları İslam/Dinler/Mezhepler Emekdar Üye 0 2406 31 Temmuz 2008 02:53
Seleme bin el-Ekvâ'nın Hz Peygambere Ölüm Üzerine... Ölüm-Ahiret-Sırat-Mizan-Kader Emekdar Üye 0 2273 31 Temmuz 2008 02:52
Mekke, Savaşılmadan Nasıl Fethedildi? İslam/Dinler/Mezhepler Emekdar Üye 0 2695 31 Temmuz 2008 02:51
Hz. Peygamber'in Hac Esnasındaki Hutbeleri Hacc-Umre-Kurban GÖKCEN_AZRA 1 3032 31 Temmuz 2008 02:49
Bu Mübarek Zat kimdir ?? Hz.Muhammed(s.a.v) Mihrinaz 4 2819 31 Temmuz 2008 00:27

Alt 03 Kasım 2007, 15:26   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:48
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:49
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Zekat ve fitre üzerine 10 güncel soru ve cevapları

Sual: Fakir bir çocuğa zekat vermek istiyorum. Yaşı küçük, zekatı babasına verebilir miyim?
CEVAP
Evet.

Sual: Bir kimse, zengin birisinin fakir çocuğuna veya fakir hanımına yahut zenginin fakir babasına zekat verebilir mi?
CEVAP
Bir kimse, zekatını zenginin küçük oğluna veremez, ama zenginin büyük çocuğuna, zenginin hanımına veya zenginin babasına fakir iseler zekat verebilir. (S. Ebediyye)

Burada büyük demek akıl baliğ olmuş demektir. Küçük ise henüz akıl baliğ olmamış demektir.

Sual: Kızımın aldığı evlatlığa zekat verebilir miyim?
CEVAP
Kızınızın aldığı evlatlık, onun çocuğu olmadığı gibi, sizin de torununuz olmaz. Ona zekat verebilirsiniz. Hatta kızınız da ona zekat verebilir.

Sual:
Fakir kardeşe zekat verilir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Kız kardeşime zekat verebilir miyim?
CEVAP
Zekatınızı, zengin değilse kız kardeşinize veya çocuklarına vermenizde mahzur yoktur.

Sual: Bir fakir aldığı zekatı herhangi bir zengine veya bizzat zekat veren zengine hediye etse, zenginin o parayı kullanması caiz olur mu?
CEVAP
Fakir aldığı zekatı, zengine verebilir. Verdiği hediye olur. Zenginin bunu alması helal olur. Çünkü fakir kendi mülkünden vermiştir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Şu beş Müslüman zengin zekat alabilir:
1- Allah yolunda cihad eden,
2- Zekat toplamakla görevli olan,
3- Borçlu ve borcunu ödeyemeyen zengin,
4- Kendi memleketinde zengin olduğu halde, bulunduğu yerde parasız kalan ve çok alacağı varsa da, alamayıp muhtaç kalan.
5- Fakir, aldığı zekatı zengine hediye ederse, zengin bunu alabilir.)
[Ebu Davud]

Sual:
Zekatı her fakire vermek uygun mu?
CEVAP
Malını israf edene, haramda kullanana zekat ve fitre vermek layık değildir. Verilirse sevabı az olur.

Salih olmayan fakir müslümana da, zekat vermek sahihtir. Fakat salihleri tercih etmek çok sevaptır. Fasıka zekat vermek, kıraç yere ekin ekmeye benzer, bire 3-5 alınabilir. Salihlere vermek ise, mümbit toprağa ekin ekmeye benzer. Sulak, verimli toprağa tohum atılırsa daha çok mahsul alınır.

Kâfir, her ibadet gibi zekat vermekle de mükellef değildir. Gayrı müslime zekat vermek caiz değildir. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem, Muaz bin Cebel hazretlerini Yemen�e gönderirken, zekatın, uşrun, kimlerden alınıp kimlere verileceğini bildirirken, (Müslüman zenginlerinden al, fakirlerine ver) buyurdu. (Buhari)

Bu hadis-i şerifi açıklayan âlimler, zekatın müslüman zenginlerden alınacağını ve onların [müslümanların] fakirlerine verileceğini, gayrı müslime verilmeyeceğini bildirmişlerdir.

Sual: Akrabaya sadaka, zekat vermek çok sevap deniyor. Ama benim akrabalarım fasık, verdiğim para ile gidip içki içecektir. Buna da zekat ve sadaka vermem gerekir mi?
CEVAP
Salih akrabaları tercih etmek gerekir. Çünkü zekatı, salih olan fakir akrabaya, vermek daha sevaptır. Hadis-i şerifte, (Fakir akrabası varken, başkalarına verilen zekatı, Allahü teâlâ kabul etmez) buyuruldu. Yani, zekat borcundan kurtulursa da, zekattan hasıl olan büyük sevaba kavuşamaz.

Sual:
Zekat verilirken salih olmayan yakın akrabaya mı yoksa salih birine mi vermek daha makbul?
CEVAP
Salih olanı tercih etmeli.

Sual: Harbi veya zimmi olan gayrı müslime zekat verilir mi?
CEVAP
Zimmi, İslam idaresi altında yaşayan gayrı müslim vatandaş demektir. Harbi, zimmi olmayan gayrı müslim demektir. Dört mezhepte de, gayrı müslime zekat verilmez. (Mezahib-i Erbea)
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Kasım 2007, 15:27   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:48
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:49
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp:**Memura zekat


Dinen zengin olmayan kimse, dolgun maaşlı memur da olsa, fitre ve zekat alabilir. İhtiyacı olan eşya ve borçlarından fazla olarak, zekat nisabı kadar malı, parası bulunan müslümanın, fitre vermesi vacip olur. Fitre, zekat alması, haram olur.

Fitre nisabına katılacak malın, ticaret için olması şart olmadığı gibi, elinde bir yıl kalmış olması da gerekmez. (Dürr-ül muhtar)

Halk arasındaki zenginlikle, dinin bildirdiği zenginlik farklıdır. Nisap miktarı malı veya parası olmayan bir kimsenin lüks arabası bulunsa da zengin sayılmaz. Tersine evi olmayan, kirada oturan bir kimse, nisap miktarı paraya, altına veya ticaret malına sahip ise dinen zengin sayılır, böyle bir kimsenin zekat vermesi gerekir ve zekat alması caiz olmaz.

Nisaba malik olmayan herkes fakir sayılır, zekat alabilir. Nisaba malikse fitre vermesi vacip olur. Memur, 600 milyon lira maaş alsa, fakat nisaba malik değilse, yani borçları çıkınca geriye nisap miktarı parası, malı kalmıyorsa, fakir sayılır. Aksine asgari maaş alan bir kimse, borçları çıktıktan sonra, nisaba malik ise, zengin sayılır, fitre vermesi gerekir. (Redd-ül muhtar)

[Nisap, 96 gr altın veya bu değerde para, ticaret malı demektir.]
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Zekat Kimlere Verilir, Zekat Verilecek Yerler/Muhsin İyi muhsin iyi Zekat-İnfak 1 13 Şubat 2019 08:06
Kader üzerine bir soru ve bir cevap GÖKCEN_AZRA Soru Cevap Arşivi 0 08 Ağustos 2014 13:00
Zekat ve zekat verilecek mala yönelik hükümler enderhafızım Zekat-İnfak 0 05 Temmuz 2012 14:59
Hadis soru ve cevapları _bülbül_ Bilgi Dağarcığı 0 10 Nisan 2009 10:36
Zekat Hakkında Bazı Meseleler ve Cevapları NUR Zekat-İnfak 0 06 Eylül 2008 12:45

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.