Cevap: Yürek Fethi..
Tartışmadan Uzak Durmak
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle dâvet et! Ve onlarla en güzel şekilde mücâdele et.” (Nahl, 125)
Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Haklı bile olsa çekişip didişmeyen kimseye cennetin kenarında bir köşk verileceğine ben kefilim.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 7)
İmâm-ı Azam hazretleri, zaman zaman usûl ve akâid hakkında münakaşalar yapmakla beraber talebelerini ve yakınlarını bu tür münakaşalardan men etmekteydi. Bir defasında oğlu Hammâd’ı bir kelâm mes’elesinde münakaşa yaparken gördü ve onu bundan vazgeçirdi. İmâm-ı Âzam’a:
“-Seni münakaşa yaparken görüyoruz, bize neden engel oluyorsun?” dediler.
Büyük İmâm, şu muhteşem cevabı verdi:
“-Biz münazara yaparken, arkadaşımız kayıp düşecek, yanılacak diye korkudan başımızda kuş varmış gibi dikkatli duruyoruz. Siz ise münazara yapıyorsunuz ve arkadaşınızın hata yapmasını istiyorsunuz. Arkadaşının ayağını kaydırmak isteyen kişi, onun günaha ve dalâlete düşmesini istiyor, onu küfre itiyor, demektir. Arkadaşını tekfir etmek isteyen ise, ondan önce küfre düşer.” (Ebû Zehra, Ebû Hanife, s.25, 26)
__________________ Ben sizi Allah’ın kitabına ve Resulü’nün sünnetine çağırıyorum: Gerçekten sünnet öldürülmüş ve bidat diriltilmiştir.Hz.Huseyin |