Kırmızı Biberli Domatesli Salça Sosu
Malzemeler
4 kg domates
2 kg kırmızı biber
15 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sirke
2 yemek kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 kesme şeker
Hazırlanışı
1. Sosumuzun içerisinde biberlerin kabuğu olmaması için öncelikle kabuklarını soymayı tercih ediyorum.
2. Bunun için biberleri bol suda yıkadıktan sonra fırın kabına sıralayın, fırının ızgara kısmını 180-200 derecede çalıştırın ve biberlerin ara sıra çevirerek pişirin.
3. Kabuklar kolayca soyulabilecek kıvama geldiğinde fırından çıkartarak soğumasını bekleyin. Biberlerin kabuklarını soyun ve çekirdeklerini ayıklayın. (Dilerseniz öncesinde çekirdeklerini ayiklayip òyle fırınlayabilirsiniz)
4. Domatesleri soyarak, küp küp doğrayın.
5. Sarimsaklar, kırmızı biber, tuz ve sirkeyi, şekerleri ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya bırakın.
6. Arasıra karıştırarak suyu çekilip kıvam alıncaya kadar yaklaşık 1-5 – 2 saat kadar kaynatın.
7. Piştikten sonra blender ile ezin. İyice pişmiş oldukları için kolayca püre haline gelecektir.
8. Vakit kaybetmeden sterilize edilmiş kavanozlara doldurup, temiz bir bez ile kavanozun ağız kısmını silin ve kapakları sıkıca kapatın.
9. Kavanozları ters çevirerek soğuyana kadar bekletin.
10. Domates sosunuz hazır.
NOT :
📍Salça gibi her yemeğe kullanabileceğiniz lezzetli bir sostur.
📍Domates çorbası, ketçap, dip sos, makarna, pizza vs. her alanda kulanbilirsiniz
📍Kavanozu açtıktan sonra içine ceviz veya fındık ekleyip baharatlar ve zeytinyağlı ile karıştırıp harika bir kahvaltilik elde edebilirsiniz.
📍Tarifi başka güzel tarafi; aynı malzemeleri kullanıp biberi hiç kozlemeden direk domatesle beraber pişirip aynı şekilde sos elde edebilir, dilediğiniz baharati kullanabilirsiniz (karabiber pul biber, acı yeşil biber)
Şifa Olsun medineweb ailesi...