Konu Başlıkları: Değer mi, Eder mi, Bedel mi?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Ağustos 2024, 00:13   Mesaj No:5

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:15
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:44
Mesaj: 12.613
Konular: 1294
Beğenildi:12272
Beğendi:9157
Takdirleri:27860
Takdir Et:
Standart

Hocam ya çok tokat yediniz ya gerçekten aksiliginiz üzerinizde.)

Terapik olmamakla beraber antipatik olmasını da istemeyeceğim yazımda, pıtırcık-pembiş görünen manzarayı insan ve dünya merkezine çekmişsiniz Allah razı olsun.

Sayın Seydam ne yaşamış olursak olalım dünya yeterince kötülüklerle dolu degilmi? Muris olarak evladım sana vurana sende vur! Hatta daha kuvvetli vur mirası mı birakicaz. Bizler Lokman a.s'ın mümin evlatları değilmiyiz? Yaşadığımız zamanlar zaten güvenemeyeceğimiz amellerimizi sildi süpürdü., geriye kalan "kişinin imanını da amelini de ahlakını da güzelleştiren" içimizdeki iyiyi iyice pasifize etmesek. Zor zamanalrda zaten yok olmaya yer arıyor birde bizden darbe yemese.

Ben genclerime ameli salihi bunca kaosun, umutsuzluğun, dünyaya tapıcılığın, kendini ve hevasini ilah ediniliciğin zirve olduğu bir zamanda, nasıl anlatıcam. Onlarda bana aynı sizin elestieilerinizle gelecekler "Ne yani iyilik bilmeyene yine mi yapalım?"Karşılıksız iyilik mi olur?" dediklerinde işlerini, ilişkilerini şekillendirecek olan ahiret vurgusu taşıyan yönünü anlatmayı yeğlerim.

Niyet okur değiliz ki ; iyilik yaptıklarımızın bize dönütü ne olacak, karşılık bulacak mı bilelim! Evlatlarımızı en güzel ahlakla yetiştiriyoruz da sonrası ne olacak garanti verebiliyor muyuz? "Zaten bilmez, değmez" deyip umut kesenlerden mi olalım? Allah bizden güzel ahlakı tamamlayıcı iyilikler yapmamızı ister. İnsan, hayvan, canlı, çevre, kâfir, gayri müslim, ataist, yakın-uzak demez. Sen yeter ki yap.

Kadri bilinen iyilik- işler elbette en güzelidir. Motive eder, rabbine yaklaştırır, insanoğlu ile karşılıklı güven sağlar. Lakin kıymeti bilinmiyor diye de iyiliğin önüne taş koyacak değiliz. Bu umut kesmektir. Umutlarımızı tüketenlere, çalanlara rağmen umut etmektir. İyilik iyidir.

Nankore de günde 3 vakit yanağını uzat demek değil bu. Sözlerimden bu anlaşılmasın. Çokçasi gözetemesek bile sevgide, iyilikte, takvada, amelde aslolan ölçüdür. İstenmedik durumlar sınır ihlali demektir.

Çok çok iyi bildiğim dindar insanların aslında dünyaya iyi, ahirete katkısız olduklarını "sorunlu iyilik" dediğim noktayı, Allah'ın sevmeyeceği türden, karzı hasen boyutu hiç olmamış menfaat gözeten, kadri kıymeti olmayan davranışları kendi fikir süzgecimden geçirdim . Meğer yıllarca liste tutmuşlar kime ne iyilik yaptıysa geri dönütü olmalıymış. "Bende ona az iyilik yapmadım o da yapacak elbet. Ben felancaya ne iyilikler yaptım deyip kalem kalem saymak". Karşılıklı olan iyilik mi yoksa iyi niyetmi derseniz ben iyi/samimi niyet derim. İyilige teşekkür görmediği yerde elbette ısrarcı olup durmaz insan, lakin kötü de olmaz...

Gençler diyorum lakin orta yaş ve yaşlılarımızdan da bilgelik gitti. Güzel nasihatler, hikmetli tavsiyeler yerini "bencil söylemlere" bıraktı. Bir genç görmeye dursunlar başlıyorlar "insanlar nankör iyilik yapılmaz, memleket kötü durulmaz, işler liyakatsiz değmez, bilgi değersiz okuma... İyiliğe teşekkürü geçtik, iyilik tavsiye edilen birşey değil artık. "Yoldan taşı kaldırmanin bile sadaka olduğu bir dinin mensubuyuz lakin -bırak takılıp düşsün, insanoğluna iyilik yaramaz-" diyen, ameli salihin, sadakanın küçümsendiği, değersizleştigi zamnalardayiz.

Yani hocam elestieilerinize katılmakla birlikte;

"İnsanlara yaradığın, bulunduğun yere bişey katabildigin kadar varsın, değerlisin ve iyisin" diyorum. "Değerli bir hayat bedeli ödenmiş hayattır." diye ekliyorum. Bedel/Değer/Eder bizlerin bakış açılarına göre değişkendir lakin samimi/hesapsız/içten gelerek yapılanı Allah katında mutlak değerlidir. Sizde biliyorsunuz iyilik iyidir hocam. Son nefeste "radiyeten merdiyye" noktasına taşıması ümidi ve duasıyla efenim. Vurgu noktam burasıdır..

Ümit aşılayan, kişiyi inşa eden, kendini ve çevresini imar eden faydalı iyilere ve ameli salihlere ihtiyaç var. Huysuzluk, aksilik, muhalefet yapmayın çevremizde yeterince var.))
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla