Konu Başlıkları: Değer mi, Eder mi, Bedel mi?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ağustos 2024, 22:24   Mesaj No:6

Medine-web

Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:8
Cinsiyet:Erkek
Yaş:50
Mesaj: 3.032
Konular: 339
Beğenildi:1288
Beğendi:416
Takdirleri:9372
Takdir Et:
Standart

Muhterem hocam,

Önsöz olarak şunu diyeyım konuya geçelim.Ben anti iyilik safında değilim.Tabi ki herkes kendisine yakışanı yapmalı.iyilik nankörlük vs kendisine ne yakışıyorsa neyı yakıştırıyorsa onu yapıyordur.geçmişte Kavramların İffeti başlıklı bir makale yazmıştım.İyilik de kuran deyımıyle hayr kavramının da bazen iffeti lekeleniyor her kavram gibi.

1-İslam slm kökünden iyilik selam zararsızlık faydalılık iskeleti üzere kurulu.selam vermek islamın şiraıdır.manası şu benden sana zarar gelmez barış sulh ehliyim muminim eminim güvenliyim.selam alan kişide bende öyleyım hatta dahasıyım.selam alanda aksilik arnıyetlilik cehaletvarilik olursa furkan 63 te rahmanın kulları selamda selamette ıyılikte ısrar eder geçer. bakara 110 da ...." her ne iyilik yaparsanız, mükâfatını Allah’ın yanında bulacaksınız." bakara 148 de " iyilikte birbirinizle yarışın." bakara 144 te "Muhsinleri(iyilik yapanları) seviyorum"bakara 264 te "yaptığınız iyilikleri eziyete mihnete başakakmaya muhatabınızı incitmeye çevirip iptal etmeyın" ile adeta iyilik kavramının amacını çerçevesini kırmızı çizgisini son noktayı koyuyor.

2-birinci madde de çizilen çerçeveyı aşmak zaten müminlerin işi değildir.biz müminlerin nas ile sabit olan kavramları emir ve yasakları tartışma sağa sola çekme eğip bükme naslara işkence çektirme lüksümüz zaten yoktur.

Buraya kadar anlaştık sanırım.

insanlar tamamen has halis niyetle öğrenmek amaçlı size şu soruları yöneltirse ve çözümünü de talep ederse cevaplarınız kadar tatmin olacaktır ya da amannnn sendeee deyıp beyın sancıları ile yoluna devam edecektir.

sorular;

1-hocam ana babaya öffff bile yasak tamam kabul ettim inandım iman ettim.soru şu imalat hatası anne veya babaların çocuklarına karşı haksızlık zülm tarafgirlik sorumsuzluk vs yaparsa öffff yasağı devam mı edecek? ben öf yasağına uymak kaydıyla bana yapılan haksızlıkları iyilik çerçevesinde nasıl çözeceğim?

2-hocam eşimin kocasıyım ya da karısıyım.elimden geldiğince en güzel en iyilikle Allah rızası için hüsnükalp ile görevlerimi yerine getiriyorum.ama eşim tam aksine zalim sorumsuz haylaz keydekunne nuşuzehunne dışarda musa içerde firavun...ben bu durumda iyilikten taviz vermeden nasıl çözeceğim?

3-hocam yemedim yedirdim içmedim içirdim giymedim giydirdim...uykumu hayatımı gençliğimi feda ettim.çalıştım çırpındım eğittim okuttum elimden geldiğince vahy eksenli yetiştirdim.saçımı süpürge ettim inşaatlarda çalıştım vs vs vs ....ve o evladım kıyametimi kıyamet kopmadan kopardı perişan etti dağıttı...onurumu şerefimi haysiyetimi iyilik niyetlerimi emeklerimi yerle yeksan etti.iyilikten taviz vermeden bu sorunu nasıl çözeceğim?

vereceğimiz cevaplar sunduğumuz çözümler böyle mi olacak ?;
ey evlat ibrahime bak babası ile sınandı.
ey kadın asiye kocası firavunla sınandı.
ey baba nuh kenanla sınandı.
ey koca lut karısıyla sınandı.
ey aşık yusuf züleyha ile sınandı.
ey kardeş yusuf israiloğulları kardeşleri ile sınandı.
ey kız çocuğu mirasına malına hakkına tecavuz eden babana kardeşlerine aldırma bak islamdan önce seni diri diri gömüyorlardı alınıp satılıyorlardı cariye köle idiler sınandılar.
ey iftiraya uğrayan aişe ıfkle sınandı.

sakın iyilikten taviz verme sabır et şükür et tevekkül et dua et.

muhatabın 100 yıl 500 yıl önceki muhatap değildir hocam.amenna sadakna demiyor. itiraz ve isyanlarına cevap çözüm istiyor.kuşak çok değişik çok bilinçli çok bilge artık...

iyilik kavramında ve çözümünde anlaştık mı lazhocam.)
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.
Alıntı ile Cevapla