|
Konu Kimliği: Konu Sahibi Belgin,Açılış Tarihi: 05 Aralık 2008 (09:16), Konuya Son Cevap : 05 Aralık 2008 (09:16). Konuya 0 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
05 Aralık 2008, 09:16 | Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 7 Üyelik T.:
14Haziran 2007 | Resulullah (sav)`ın Değiştirdiği İsimler Resulullah (sav)`ın Değiştirdiği İsimler Fasil:İSİM VE KÜNYE BÖLÜMÜ Konu:Resulullah (sav)`ın Değiştirdiği İsimler Ravi:Hz. Aişe Hadis:Resulullah (sav) çirkin isimleri değiştirirdi" buyurmuştur.HadisNo:126 Fasil:İSİM VE KÜNYE BÖLÜMÜ Konu:Resulullah (sav)`ın Değiştirdiği İsimler Ravi:Ebu Hüreyre Hadis:Zeyneb Bintu Ebi Seleme`nin ismi Berre idi. "Nefsini tezkiye ediyor" denildi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sav) onu Zeyneb diye isimleridirdi."HadisNo:127 Fasil:İSİM VE KÜNYE BÖLÜMÜ Konu:Resulullah (sav)`ın Değiştirdiği İsimler Ravi:İbnu Abbas Hadis:Cüveyriye Bintu`l-Haris`in ismi Berre idi, Resulullah (sav) onun ismini Cüveyriye diye değiştirdi. Zira, Resulullah (sav) "Berre`nin yanından çıktı" denmesini sevmiyordu.HadisNo:128 Fasil:İSİM VE KÜNYE BÖLÜMÜ Konu:Resulullah (sav)`ın Değiştirdiği İsimler Ravi:Şureyh İbnu Hani Hadis:(Babasından naklediyor) Hz. Peygamber (sav), kavmimin beni Ebu`l-Hakem diye künyelediklerini işitmişti. Beni çağırtarak: "Hakem olan Allah`tır, hüküm de O`nadır, öyle ise, sen nasıl Ebu`l-Hakem künyesini taşırsın?" dedi. Ben açıkladım: "Kavmim bir meselede anlaşmazlığa düşünce bana gelirler, ben hükme bağlarım. Her iki taraf da verdiğim hükme razı olurlar." Resulullah (sav) : "Bu ne güzel şey?" buyurdu ve "Çocuklarından neler var?" diye sordu. Ben: "Şüreyh, Müslim, Abdullah var" dedim. Resulullah (sav) : "En büyüğü hangisi?" dedi. "Şureyh" dedim. "Öyleyse", buyurdu, "sen Ebu Şüreyh`sin"HadisNo:129 Fasil:İSİM VE KÜNYE BÖLÜMÜ Konu:Resulullah (sav)`ın Değiştirdiği İsimler Ravi:Beşir İbnu Meymun Hadis: (Amcası Üsame İbnu Ahdari`den rivayet ediyor) Ahdari diyor ki: "İsmi Asram olan bir adam vardı. Resulullah (sav) ona: "İsmin nedir?" diye sordu. Adam "Asram" diye cevap verdi. Resulullah (sav) "Hayır sen Zür`a`sın" buyurdu.HadisNo:130 Fasil:İSİM VE KÜNYE BÖLÜMÜ Konu:Resulullah (sav)`ın Değiştirdiği İsimler Ravi:Said İbnu`l-Müseyyeb Hadis:(Babası vasıtasıyla dedesinden naklediyor) Dedem, Resulullah (sav)`a uğramıştı. "İsmin ne?" diye sordu. "Hazn (sert yer)" diye cevap verdi. Resulullah (sav) "Hayır sen Sehl`sin" dedi. Müseyyeb: "Olamaz, babamın verdiği bir ismi değiştiremem" dedi. İbnu`l-Müseyyeb ilave ediyor: "O günden sonra aramızda kabalık devam etti gitti." Ebu Davud`un rivayetinde şöyle demiştir: ".... Hayır sehl ezilir ve hakir tutulur." Ebu Davud merhum der ki: "Resulullah (sav) Asi, Aziz, Atele (şiddet, sertlik), Şeytan, Hakem, Gurab (karga), Habbab, Şihab isimlerini değiştirdL Şihab`ı Hişam, Harb`i Silm (sulh), Muzdaci`l (yatan) Münbais (kalkan) yaptı. Afire (çorak) adını taşıyan bir araziyi de Hadire (yeşillik) diye, Şi`bu`d Dalalet`i (sapıklık geçidi) Şi`bu`l-Hüda diye isimledi. Benu`z-Zinye`yi Benu`r-Rüşd olarak değiştirdi."HadisNo:131 Fasil:İSİM VE KÜNYE BÖLÜMÜ Konu:Resulullah (sav)`ın Değiştirdiği İsimler Ravi:İbnu Ömer Hadis:Hz. Peygamber (sav) Asiye (isyankar, itaatsiz kadın) ismini değiştirip, Cemile (güzel kadın) yaptı.HadisNo:132 Fasil:İSİM VE KÜNYE BÖLÜMÜ Konu:Resulullah (sav)`ın Değiştirdiği İsimler Ravi:Mesruk Hadis:Hz. Ömer`le karşılaştım. Bana "Sen kimsin?" diye sordu. "Mesruk İbnu`l-Ecda" dedim. Dedi ki: "Ben Resulullah (sav)`ın ecda şeytandır" dediğini işittim."HadisNo:133 Fasil:İSİM VE KÜNYE BÖLÜMÜ Konu:Resulullah (sav)`ın Değiştirdiği İsimler Ravi:Sehl İbnu Sa`d Hadis:el-Münzir İbnu Ebi Üseyd doğduğu zaman Resulullah (sav)`a getirilmişti. Çocuğu kucağına aldı ve: "İsmi nedir?" diye sordu, "İsmi falandır" diye ne konmuşsa söylendi. Resulullah (sav): "Hayır! Bunun ismi Münzir olacak" dedi ve o gün çocuğa Münzir ismini koydu.HadisNo:134
__________________ Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir. Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30. |
Konu Sahibi Belgin 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
Ben Sana Gül Diyemem | Hz.Muhammed(s.a.v) | Belgin | 0 | 2468 | 29 Eylül 2009 10:25 |
Bir evliyayı vesile ederek dua edilirmi? | Soru Cevap Arşivi | Kara Kartal | 21 | 11079 | 24 Eylül 2009 10:38 |
Mahşerde âzâlarımızın konuşması | Soru Cevap Arşivi | KuM TaNeSi | 1 | 2680 | 17 Eylül 2009 16:06 |
Zekâtını vermeyenlere ibrettir Sâlebe'nin servet... | Zekat-İnfak | dua dilencisi | 1 | 2293 | 17 Eylül 2009 10:56 |
Yaşlı kadınların tesettürü... | Tesettür Konuları | Belgin | 0 | 2714 | 07 Eylül 2009 09:26 |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |