|
Konu Kimliği: Konu Sahibi Aysima,Açılış Tarihi: 28 Ocak 2009 (11:31), Konuya Son Cevap : 03 Ağustos 2020 (19:54). Konuya 15 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
28 Ocak 2009, 11:31 | Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 1390 Üyelik T.:
16 Nisan 2008 | her yöreden :) şivelerimiz? her yöreden :) şivelerimiz? Hangi yöremiz hangi şiveyle konuşuyor,bunları paylaşalım istedim hmm benim gözlemleyebildiğim yani çevremdekiler olsun veya tanıdıklarımdan olsun hemen hemen konuşmalarını biliyorum her yörenin tatlı şiveleri var çok hoşuma gidiyor sizinle paylaşıyım dedim şöyle ki; öncelikle balıkesirden başlıyım aniii(şaşırma ünlemi) napünüz(napıyorsunuz) gidünüz mü?(gidiyor musunuz) yapüz(yapıyoruz) virdim(verdim) kahramanmaraş birisi size kahramanmaraşta ''nootiin edem?'' diye sorarsa nasılsın birader demek istiyordur. ''camının süllümünden dırmanan püsüğe haphabınan vurduydum püsük dohuz dombalak atarak aşşağı tuvarlandı'' meali: caminin merdiveninden çıkan kediye takonyayla vurunca kedi dokuz takla atarak aşşağı yuvarlandı ısparta viriiii(şaşırma)seyit(acele et) kızım dolaptan keşirleri çıkart(kızım dolaptan havuçları çıkart) merze(havlu) kütahyada bir ilçesinde napyonnnn iyiminnn eyiyin sen napyonnn abama gityozz bir köyündede şöyle diyorlar tuhafıma gitti oturumuruyon?(oturuyo musun) gidimiriyon?(gidiyor musun) kayseriden biride nörüyon derse örgü bilmiyorum diye cevap vermeyin nasılsın anlamında çünkü Herkes buraya kendi yaşadığı şehrinin,yöresinin,çevresinin şivesini buraya yazarsa güzel bir konu olabilir sanırım. cümleli yazarsak daha hoş olur
__________________ ''Gönlüm Sükût-u Ezber Eyledi...!'' |
Konu Sahibi Aysima 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
Risale-i Nurda Namaz | Risale_i Nur (Said Nursi) | Aysima | 0 | 2293 | 21 Mart 2009 23:15 |
Son Cüzde Kaçırılmaması Gereken SünnetLer | Kur'ân-ı Kerim Genel | Yitiksevda | 5 | 3060 | 21 Mart 2009 23:06 |
Emir Sultan | Alimler(Rh) | Aysima | 2 | 2457 | 21 Mart 2009 21:22 |
Tevazu | Adap-Edep-Ahlak | Mihrinaz | 2 | 2305 | 26 Şubat 2009 20:27 |
Risale-i Nurlar"'da Yahûdi | Risale_i Nur (Said Nursi) | Emekdar Üye | 3 | 2129 | 25 Şubat 2009 22:35 |
28 Ocak 2009, 11:49 | Mesaj No:2 |
Durumu: Medine No : 16627 Üyelik T.:
11 Şubat 2012 | Cvp: her yöreden :) şivelerimiz? Diyarbakırın meşhur bir şiiridir Oğlum Ehsan! Ana heyran nasılsan? Ne haldasan? Biz .seni aramasah sormasah Sen bizi ne arisan ne de sorisan Sen ne hersiz bir evlatmişsan Bemırad olmiyasan Hahın kılınan gezisen dolaşisan Edemisen anan mektup yazasan? Heç Allah'tan korhmisan bizi merakta bırahisan? Dünegin diyazan oğli Hüsen gelmişti Ankara'dan Getmişem sağlık haberin ondan almişam Seni belediye otobozunda görmiş bir kıznan Sözlüm diye bahsetmişsen o kızdan Birde yüzüg tahmişsan barmağan Niye oğlum sen anasız kalmişsan Sansahan evlenmağa kalmişsan? Hüsen'e dedim ki; "Hüsen! Hele birezım kızi anlat" Dedi ki: "Ne anlatayım diyaza, Ay parçası bemırad" Gülende güller açi Ağliyanda incinen mercan saçi Bele güzel ne görülmiş ne duyuİmiş Hak teala öz nurundan yaratmis. Ehsan! Niye sen hırıf olmişsan Böyükleren danışmadan evlenmağa kahmişsan Kardaşından da mi ibret almisan? Getti bir tango kız getirdi Ne kendisi rehetetti Ne de bizi rehet ettirdi Kız da kız olaydı üregım yanmazdı Ele zaif ele zaifli ki Ayni Çirtik Eso'ya benzidi Çirpi gibi bacaği Emin ağanın ayağı gibi ayaği Çamaşır tokacı gibi de elleri vardi Ne ağlidi ağliyasan Ne gülidi gülesen Ne konulmağımızı begenidi Ne bitirdiğimizi yeyidi Zıkkımın köküni yiyeydi Hırçikli meftüneyi ağzına koymidi Kibekudura kaşığını degdirmıdi Pencegoşt kebabından hanımın meğdesi bulanidi Herbişede kusur bulıdi Herbişeye yengi yengi adlar tahidi; Ben deyidim babakanuç O deyidi "patlıcan ezmesi" Ben deyidim lebeni O deyidi "yoğurt çorbası" Ben deyidim hılorik aşi O deyidi "ekşili İzmir köftesi" Yoh! Carut değil faraşmiş Küçe değil sokahmiş Bellüe değil oluhmiş Hebene değil destiymiş Havuca pırçikli demah ayipmiş Ben bele konuşiyam diye benden utanimiş. Niye kendi yaptığından utanmidi Gün evle olidi yatahtan kahidi Ne hevşi süpüridi ne ayah yoluna su dökidi Benim elimden çaput Onun elinden roman düşmidi Gezmağa gidende de en öge o düşidi. Birgün baban tükenden geldi Sakosi çininde içeri girdi Hanımın kızı yerinden bile teprenmedi Baban çoh ağırına gitti Bırahsam, alimallah saçmi pırçigini yolacahti. Ben ne şanssız bir kariymişam anam! Kaynanaların zalim zamanında gelin olmişam Gelinlerin zalim zamanında da kaynana olmişam Kime ne etmişemki bulmişam. Ehsan! Sen senolasan Akli başında bir kız alasan İster Diyarbakır'li olsun İstersen yedi yabancidan olsun Yeter ki helal süt emmiş bir kız olsun Istiyem ki sonradan peşman olmiyasan Kari kısmi ayakkabı değil ki sıhtimi çıharasan atasan Namusumdur diyecahsan Ömribillah çekecahsan. Ehsan! Biliyem eyisen ho.şsan Herşeye çabuh kızışan Kızanda da alalo gibi kabarisan Oğlum! Asebi erkeğin kahri çoh olur Kahır çeken kari zor bulunur Onun için karilarm hamuri sabırnan yağrulmuştur. Onlar hanımdır Onlar hatundur Onlar sultandır Onların mekanı Cennet-i âlâdır Onlar ışıhtır Onlar nurdur Onlar yüce Allah'ın erkeklere bir lütfudur. |
28 Ocak 2009, 17:48 | Mesaj No:3 |
16 Nisan 2008 | Cvp: her yöreden :) şivelerimiz? Elazığ Şivesiyle Burç Yorumları Goyunun Herifi (KOÇ) Şansız döni, işler yoluna giri... Ekonomiz birezim düzelecek... Tosun (BOgA) Siz siz olun galp gırmayın... Galp gırmah golaydır ama yapmah çoh zordur... Çütüzler (İKİZLER) Ne gadar sevünsez azdur... Aşk da, iş de yolunda...Bayram etsez yeridir... Çayan (YENGEÇ) Size uzun bi yol görüni... Tatil zamanı del, ama gine siz bilirsiz... Orman Ağası (ASLAN) Çoh sevineceğiz bi haber alacahsız... Postacı gapızı çaldı çalacah... Kelle (BAŞAK) Anlaşılan siz dedigoduyu çoh sevisiz... Milleti çeküştürmekten vazgeçin... Gantar (TERAZİ) Size en yahın arhadaşız kelek yapi... Orda burada hakgızda ileri geri gonişi... Ahu Bocigi (AKREP) Nereye gitsez orayı gurutisiz... Bu sıra Elazığ maçlarına heç getmeyin... Eğrülmüş Demir (YAY) Elin işine garışmayacam deyisiz, gine de garişisiz... Eyliğiz kötülük oli... Gıdik (OğLAK) Dediğim dedik çaldığım düdük deyisiz... Yazuhtur babam yazuh... Sitil (KOVA) Yağacah yağmurlara gara dikgat edin... Fazla ortalıhlarda dolaşmayın... Deniz Guşu (BALIK) Efferim size, bu sıra bildigiz gibi devam edin...
28 Ocak 2009, 17:49 | Mesaj No:4 |
16 Nisan 2008 | Cvp: her yöreden :) şivelerimiz?
urfa'dan fahri memleket ne de olsa sen siye iyi bah... kef kefine.... gelimisen abla....geliyem geliyem.... sananesi- bananesi garra yerin dibinehh Allah seni star etsin...(dua)
28 Ocak 2009, 18:29 | Mesaj No:5 |
Cvp: her yöreden :) şivelerimiz? Buda bizim oralardan.. Geçenlerde birez başım ağırdi Doktor Cevat,hastaneye çağırdi Çekap yaptı,beni bir ey yoğurdi Hamdolsun,çok şükür eyim NECATİ ** ** Bu andır mideme,ülser bağlanmiş Kalbe geden damarlarım yağlanmiş Cigerlerim zanarsın ki,kavlanmış Bir görsen ki,nasıl eyim NECATİ ** ** Doktor dedi:sonuçları görecem Haftaya gel,sene bişe diyecem Olmiye ki,ben bu ara ölecem Şüpelendim ama,eyim NECATİ ** ** Dedim doktor,çayırları biçeçem Taş-toprak doldumuş,harğı açacam Bostana bir sıra çeper dönecem Bunlar annamiir,eyim NECATİ ** ** Sen nasılsın,oran-buran sıcak İlaçların ihmal etme,hergün yut Havalar kudurdu,kalın bişe ört Sağlığan dikkat et,aman NECATİ
__________________ Dünyayı Güzellik Kurtaracak. Bir İnsanı sevmekle başlayacak herşey... | |
05 Şubat 2009, 18:24 | Mesaj No:6 |
Durumu: Medine No : 5753 Üyelik T.:
20 Aralık 2008 | Cvp: her yöreden :) şivelerimiz?
mesela ben ankaralıyım ankaranın şivesi yok ama ankaraya aıt sözcükler cok _ankaralıyım degıl angaralıyım _iyiyiz degil iyiyik _oturyoruz degıl oturuyok _alıp gelecegım hıc yok alıym geliym gıbı degısık sözler velhasıl ben bunara cok karsıyım türkcede cok bozuldu artık sabah yaslı bı teyze markete gıdıyorum yanımdan gecıyor merhaba dıyor ya teyze s.a desende bende alsam olmaz mı işte
__________________ .............................................. |
05 Şubat 2009, 18:45 | Mesaj No:7 |
Durumu: Medine No : 4597 Üyelik T.:
27 Ekim 2008 | Cvp: her yöreden :) şivelerimiz? Bende afyondan bişey yazayım bari Çarşıdeeken,yangın yanıyoo dediler,bi evin daban tattaları dutuşmuş,yangın çıkmış,Etfaiye,pulis,candırma hepiciği gelmişlee,ev sahabınınğ her bişeyleri yanmış yazık,donunu dumanınğı bile zorunan topleyip kendini dışa atmış,garısı sobeyi gurculaaken yere ataş düşürmüş,o da yangın çıkarmış.. Herif garısına örkelenmiş,len gadın ben sanğa demeyon mu sobeyi gurculama deye al işte neççesenğ et gali,sokakta galdık,şindi istediğin gada gurculasıınğ deye bağırıyoodu... Yangın haberini de belediye eperlosu ve iradiyodan da duyduk,pek üzüldük... Alanyalılarda ayennnnn , endere , engi ,yazıverirsin, goyarken , hadi gari ,gagıt galem......... gibi |
05 Kasım 2012, 21:51 | Mesaj No:9 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 | Cevap: her yöreden :) şivelerimiz?
Sivaslının yol macerası)))))))) öte ğunler(belki anıyamazsıız)bıldır bu faat koye gedecük.yola çıhduh ağa.neyise erzurum-erzüncan yoluna dar düştük.şöfür acemi.ula neyderük nasıl ederük.ula bu bi hız yapıyıı sorma ğıtsing.neyise bizim paşapugarınıg orda aynasuzları görüşüng yolung ortasında bi freng yaptıı.ödümüzü yürağamizi otlattı.dedim la nörüyong!manyahmısıng bu ğater hızlı gederkene el fürenü çekülürmü la gafayımı yeding!dedi:ula norüyüm arabanın muyanasını yapturmadım.dedim vay bubaan mezerine it.... eymiiiiii.neyse sağa çektük arabıyı.sinendük bi köşüye pölüslerin verebden aşmasını beklüyük.la bir sait oldu 2 sait oldu 3 sait oldu getmiyiler.koyde duğun dernek bizi bekliyi.ula bahtım iş beyle olmuyacah.törpitodan bizim ırambo abining gozlukleri aldım dahdım gardaş.ula bi bahdım arhadan gocca bir tır geliyi.benim gafa gavurluğa çoh çaluşur .neyise tırıng pöçüğüne girdim koşelerden sigide sigide pölüslerin gormüyacaa şekülde çevürmeyi atlattuh! paşapugarına gırdım gardaş bir soğuuhça su içdük.neyise seyfebeli yohuşuna geldük.arabada 7 gişiyük.tam yohuşung ortuya geldük araba çıhmıyi yohuşu.la koye daha 10 kilometre var.neyderük nasıl ederük.la dördünü aldum endürdüm arabadan.ula araba bi ırahatladı bi ırahatladı sorma ğetsüng.alttan yoharı bi gapturdum kötü kartal bi gediyi sorma göreng gavur bmw si sagar!neyise o arabadan attuum 4 gişiyide aldum gardaş tam eşşek meydanınıg oruya geldüm istop etmezmi soyha.galduhmu yolda neyseki koye yahlaştuyduh.dedim soyha galasıca araba bize neler çektürdüng.neyise koye bi varduh ne duğun var ne dernek.la düğun gartına bir bahtım bıldır cümertesiyimiş! dedim uşah buruya gader geldükki geldük soğuh çörmüğe getmeden olmaz.gettük gardaş bir eyi çimdük geldük köye.bir gece misafir olduh.düşdük geldük evümüze! Sizin şiveniz?
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
26 Şubat 2017, 20:57 | Mesaj No:10 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 |
3 yıllık trabzon yaşantımda o sempatik şivenin benim dışarıdan farkettiğim belirgin özellikleri şunlardır; *cümleler genelde devriktir. normali: buna bir çatı yaptın diyelim kullanılan: yaptın buna bir çatı *-cağım ile biten cümleler -zaam ile tamamlanır. normali:geleceğim, gideceğim, yapacağım kullanılan: gelezeem, gidezeem, yapazaam *zaman zaman iç anadoludaki gibi k'ler g'ye dönüşebilir. normali:karadeniz kullanılan:garadenuz *-r 'ler baskın söylenir. normali:karadeniz kullanılan: ga"r"adenuz *"t" ile "d" birbirine çok karıştırılır normali: buna bir teğet çizeceğiz, enteresan, tonya kullanılan: ha buna bir değet cizeceez , enderesan, donya *-i lerin -u ya dönüştüğünü zaten hepimiz biliyoruz. normali: karadeniz kullanılan: garadenuz *dudak ünsüzleri olan "p" ve "b" birbirine çok karıştırılır. normali: napıyorsun? kullanılan: nağbayusun? *cümlelerin başına -ha eklenir. normali: burdan gideceğiz kullanılan: ha burdan gidezeez ( ilk duyduğunuzda haburda ne işimiz var diyebilirsiniz) *cümlelerin sonuna -da eklenir. normali: gelmiyor musun? kullanılan: gelmeymusun da? ek olarak; *çocuk kelimesinin yerine uşak kelimesi kullanılır. *cümlenin başına -dedim ona ki kalıbı eklemek yaygındır. trabzon ili akçaabat ilçesinde: normali: soruyorum kimse cevap vermiyor. kullanılan: sorayrum kimse cevab vermiy. trabzon ili of ilçesinde: normali: köye gideceğim. onu gelirken alırım. kullanılan: köye gideceğum. gelurken alurum oni Her yerinde farklılık arzediyor.Ama onlar konuşurken dinlemesi çok keyifli oluyor...Şiir gibi geliyor.Konusmaya yeltendiginizde çok komik oluyor Anlaşmakta zorlandığıniz bile oluyor "olsun" kelimesinin farkli bir anlam buldugu, agızlarina en cok yapısmış kelime.Şöyle ki; Şoför bey müsait bir yerde inebilir miyim? -Olsun!!!!??? Kasiyer; toplam 50 lira hanimefendi. -Olsun!!!! 2 ekmek verir misiniz?? -Olsun!!!!! Ne olsun neÇok sinir bozucuda olabiliyor
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |