|
Konu Kimliği: Konu Sahibi Hâdimul İslam,Açılış Tarihi: 29 Mart 2025 (15:27), Konuya Son Cevap : 29 Mart 2025 (15:27). Konuya 0 Mesaj yazıldı |
![]() ![]() |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
![]() | Mesaj No:1 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: ![]() Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 | ![]() Niçin Bayram Yapıyorumun Cevabı? NİÇİN BAYRAM YAPIYORUM? …………………………….…. İÇİN “Bayramda insanlar neden sevinirler?” diye bir soru sorsak, Çocuklar aldıkları harçlıklar ve topladıkları şekerler için sevinirler. Gençler yoğun iş günlerden dinlenmeye fırsat buldukları için sevinirler. Yaşlılar kendilerini seven ve değer veren insanlar ziyaret ettikleri için sevinirler… Evet, bu ve benzeri cevapları alabiliriz. Bunların hepsi doğrudur. Fakat bu cevaplar bayramın “bonus”larıdır. Yani Ramazan orucunun hakkını verenlere, fazladan verilen ödüllerdir. Bilinçli bir Müslüman için, neden bayram yapıyorsun, bayramda niçin seviniyorsun sorusunun cevabı, Bir ay içinde, her gün kendimi Rabbimin razı olduğu çizgide tuttuğum İÇİN. Kendimi tuttuğum her gün, “Rabbim istedikten sonra, vazgeçemeyeceğim hiçbir şey yoktur” mesajını nefsime verdiğim İÇİN. Bu mesajlarla nefsimi Rabbimin razı olacağı kıvama getirdiğimiz İÇİN. Bu kıvamla birlikte, En büyük zaafıma karşı irâdemi güçlendirerek, ruhumu bedenime hâkim kıldığım İÇİN. Empati duygumu güçlendirerek, bencilliğin mahkumu olmaktan kurtulduğum İÇİN. Dünyaya karşı bağımsızlığımı, Rabbime olan bağlılığımı ilan ettiğim İÇİN. Teslimiyet ahlakı kazandığım, fıtratıma döndüğüm, yaratılış gayeme uygun hareket ettiğim İÇİN. Bütün bunlarla kendimi gerçekleştirme yolunda mesafe aldığım İÇİN. Son olarak Ramazan ayından “manen” şu mesajı aldığımız için: Ey insan! Bir ay kendini tutarsan, dünyada bayram yaparsın, bir ömür kendini tutarsan, ebedi cennette bayram yaparsın. BANA NE DİYOR? Başlıktaki “Niçin bayram yapıyorsun?” sorusunda “… nokta nokta...” olan yerlere, sonunda “İÇİN” olan bu cümlelerle cevap verebiliyorsan, “Ramazan Bana Ne Diyor? Oruç Bana Ne Diyor? Bayram Bana Ne Diyor?” gibi soruların cevabını anlama yolunda çok önemli bir mesafe almışın demektir… Bayramın mübarek olsun. Tebrikler. Ne mutlu sana! NİÇİN ORUÇ TUTTUM? GÖZÜMÜ, KULAĞIMI, DİLİMİ, ELİMİ, AYAĞIMI… TUTMAK İÇİN Oruç konusunun sonuna doğru bu başlığı atmamıza sebep olan hadisler var. İlgili hadislerden ikisi şöyle: “Kim yalan söylemeyi, cahilliği ve cahillikle amel etmeyi*(günah işlemeyi)*terk etmezse, Allah’ın onun yemesini, içmesini terk etmeye ihtiyacı yoktur.” “Nice oruç tutanlar var ki, aç kalmaktan başka bir kazançları yoktur. Ve yine nice namaz kılanlar var ki, yorgunluktan başka namazından elde ettiği bir şey yoktur.”* Kur’an’ı doğru anlamada rehberimiz olan Peygamberimiz, bu hadisleriyle orucu da doğru anlama konusunda bizlere rehber oluyor. Hadislerin mesajı şu: Oruç tutmak sadece yemeden içmeden uzak kalmak değildir. Oruç tutmak, bir ay değil bir ömür her konuda, Allah’ın razı olduğu ölçülere uymaktır. Oruç tutmak, bir ay değil bir ömür her konuda, Allah’ın razı olmadığı şeylerden uzak durmaktır. Oruç tutmak, bir ay değil bir ömür, canın bir şeye bakmak istediğinde, o şeyden Allah razı değilse gözünü uzak tutmaktır. Oruç tutmak, bir ay değil bir ömür, canın bir şeyi dinlemek istediğinde, o şeyden Allah razı değilse kulağını uzak tutmaktır. Oruç tutmak, bir ay değil bir ömür, içinden bir şeyi söylemek geldiğinde, o şeyin söylenmesinden Allah razı değilse ağzını, dilini tutmaktır. Oruç tutmak, bir ay değil bir ömür, elin bir şeye uzanacaksa, o şeyden Allah razı değilse elini uzak tutmaktır. Oruç tutmak, bir ay değil bir ömür, canın bir yere gitmek istiyorsa, o yerden Allah razı değilse, oradan uzak durmaktır. Oruç tutmak, bir ay değil bir ömür, canın bir şeyi satın almak istediğinde, o şeyden Allah razı değilse, o isteğe karşı kendini uzak tutmaktır. Kısaca, oruç tutmak, Allah’ın razı olmadığı şey ne olursa olsun, ona karşı bir ömür kendini tutmaktır. BANA NE DİYOR? Orucu böyle tutamasan bile, böyle tutmak niyetin ve hedefin olsun. Tutma gayretin niyetine şahit olsun…
__________________ ![]() ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
![]() |
![]() | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
![]() | İslami Haberler | Hâdimul İslam | 2 | 16 | 25 Nisan 2025 23:29 |
![]() | İslami Haberler | Hâdimul İslam | 0 | 14 | 25 Nisan 2025 21:49 |
![]() | Makale ve Köşe Yazıları | Hâdimul İslam | 0 | 19 | 25 Nisan 2025 08:30 |
![]() | İslami Haberler | Hâdimul İslam | 2 | 75 | 12 Nisan 2025 21:52 |
![]() | Satır Arası Birkaç Kelam | Hâdimul İslam | 4 | 96 | 11 Nisan 2025 17:40 |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |
![]() | ||||
Konu Başlıkları | Konuyu Başlatan | Medineweb Ana Kategoriler | Cevaplar | Son Mesajlar |
Niçin Bayram Denilmiştir? | Belgin | Cuma-Bayram | 4 | 06Haziran 2019 01:09 |
müşterinin ibretlik cevabı | Nesli_Nur | Makale ve Köşe Yazıları | 3 | 11Haziran 2014 15:01 |
Niçin Ramazan, Niçin Oruç? | Medineweb | Oruç-Ramazan | 0 | 13 Temmuz 2013 21:57 |
Hanefi mezhebinde Bayram ve Bayram Namazları hakkında genel bilgi | MERVE DEMİR | Cuma-Bayram | 0 | 10 Nisan 2009 10:48 |
Sabahı Bayram olan gece, Bayram gecesi midir? | Belgin | Cuma-Bayram | 0 | 30 Eylül 2008 11:47 |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Şerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|