Soru Üstüne Soru: İnkarın Çıkmazı
Tûr Suresi'nin bu ayetleri, inkârın bahaneden küstahlığa uzanan yolunu kendi diliyle anlatıyor.
Kur'an'ın bu soruları yalnızca inkâr edenleri susturmak için değil, her okuyanı kendi vicdanıyla yüzleştirmek içindir.
Hakikate karşı direnmek, uyarıyı hafife almak, nefsin hoşuna gitmeyen gerçeğe bahaneler üretmek sadece inkâr edenlerin imtihanı değildir.
Tûr Suresi 30-44. ayetleri; Rabbimizin sorduğu o sarsıcı soruları kendi vicdanımızda duyabilmektir.
Belki de her okuyuşta şu soruyu kendimize sormalıyız:
Ben, hakikat karşısında teslim olanlardan mıyım; yoksa nefsim bana bahaneler mi üretiyor?
Bu ayetleri okurken "Bu sadece başkalarına söylenmiş." diye değil; "Bu sorular beni hakikat karşısında nasıl bir teslimiyete çağırıyor?" diye okumak duasıyla...
29. Sen (gerçeği) hatırlat! Rabbinin lütfuyla sen kâhin de değilsin; cinlenmiş de değilsin
30. Yoksa onlar "(O) bir şairdir; zamanın (getireceği) felaketlere uğramasını bekliyoruz!" mu diyorlar!
31. De ki: "Bekleyin! Şüphesiz ki ben de sizinle birlikte bekleyenlerdenim."
32. Akılları mı onlara bu (tavrı takınmaları)nı telkin ediyor, yoksa (bu hal) (sadece) kaba bir küstahlığın eseri midir?
33. Yoksa onlar: "Bu (mesaj)ı kendisi uydurmuştur!" mu diyorlar? Hayır, tersine, onlar (gerçeği biliyor, ama) inanmak istemiyorlar!
34. Ama, (eğer onu basit bir faninin işi olarak görüyorlarsa) ona benzeyen başka bir söylem üretsinler (de görelim!) Söyledikleri doğru mu, değil mi?
35. Yoksa onlar, herhangi bir (yaratıcı) olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdır?
36. (Ve) gökleri ve yeri onlar mı yarattı? Hayır, ama onlar hiçbir şey hakkında kesin bir inanca sahip değiller!
37. Yoksa Rabbinin hazineleri onların yanında mıdır? Yoksa her şeye hâkim olan kendileri midir?
38. Yoksa onların, (Allah katındaki sırları) dinleyebildikleri merdivenleri mi var? (Öyleyse) dinleyiciler apaçık bir delil getirsinler!
39. Yoksa kızlar O'nun (Allah'ın), oğullar sizin mi?
40. Yoksa sen onlardan bir ücret istiyorsun da borç yüzünden ağır bir yük altında mı kalıyorlar?