31 Mayıs 2008, 01:08
|
Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 1676 Üyelik T.:
05 Mayıs 2008 Arkadaşları:0 Cinsiyet: Mesaj:
340 Konular:
70 Beğenildi:5 Beğendi:0 Takdirleri:10 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Ben,Ötekiler ve Biz üzerine Ben,Ötekiler ve Biz üzerine İnsanın öğrenebileceği en önemli ilim kendini tanımadır.Eğer ötekilerin yürüdüğü yola hiçbir şekilde eleştirel yaklaşamıyorsanız sizde bir ötekisiniz demektir. İnsan kendine ötekileri tanıyarak ulaşabilir.gelip geçmiş ve var olan tüm alışkanlıklar, düşünceler, ideolojiler, inançlar, gelenekler…..vb. hiçbir dayatmaya teslim olmadan ve onlara kuşbakışı bakarak ben kavramı ile tanışır. Ancak hayata baktığımızda insanların kendilerini biz ile tanımladıklarını görürüz. tüm benler bizin içindedir. Ancak kimse bizin içinde kendini bulamaz. Biz genel bir kavramdır, bunun için hem herkestir, hem hiç kimsedir. Onun için kendimizi toplum üzerinden anlamlandırmaya çalışmamalıyız bence. Çünkü Allah bizi sorgularken toplumu referans alarak sorgulamayacaktır. Çünkü gelişi güzel kalabalıklardaki ben kavramı dünyanın nesnelliğinde kendini bulan ve dünyaya ait olanı yargılamayı adet edinmiş dünyevi bir bendir. Bu durumu kendini modern kabul eden gruplarda çok net görüyoruz. Özü itibarı ile ben kavramı sonsuz hayatı algılamayı, düşünmeyi ve yorumlamayı gerektirir. Nesne yerine özne olmayı zorunlu kılar. Bu sebepledir ki Allah kuranda sürekli insanı sorgulayıcı bir düşünme yapısına sürükler, hiç düşünmezmisiniz, hiç akıl etmezmisiniz, hiç ibret almazmısınız der.(Kevir)