|
Konu Kimliği: Konu Sahibi Nesli_Nur,Açılış Tarihi: 16 Mart 2013 (16:58), Konuya Son Cevap : 01 Nisan 2014 (14:57). Konuya 4 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
16 Mart 2013, 16:58 | Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 20510 Üyelik T.:
01 Ekim 2012 | **‘vav’ın sırları** **‘vav’ın sırları** VAV'IN SIRLARI İnsan ‘vav’ şeklinde doğar, bir ara doğrulunca kendini ‘elif’ sanır. İnsan iki büklüm yaşar, oysa en doğru olduğu gün ölmüştür. Kulluğun manası ‘vav’dadır, elif ulûhiyetin ve ehadiyetin simgesidir. O yüzden Lafz-ı İlahi elifle başlar. ‘Elif’ kâinatın anahtarıdır, ‘vav’ kâinattır. Rabbi ‘vav’ gibi mütevazı olsun ister kulları. Hz. Musa ‘dal’ olmuştur ama Firavun’un gözü ‘Elif’te kalmıştır. Hz. İbrahim ateşte ‘vav’dır, Nemrut bizzat ateşe odun. Hz. Yunus, ‘vav’ olup balığın karnında ancak kurtarmıştır kendini. İnsan iki büklüm olunca rahat eder ana karnında. Boylu boyunca uzansa da kim rahattır mezarında? ‘Vav’ın ‘elif’le münasebeti ne kadar iyiyse, kâinatın dengesi de o kadar düzgündür. Kim kimi hatırlarsa evvel, o ona koşar. Kâinatta tüm cisimler boşlukta dönerken, insan belki o yüzden boşlukta kalmamış, Rabbi onu imanla doldurmuştur. Evvelde ‘elif’tir, bir ilahi nefesle ahirde ‘vav’ olur kainat. Manayı bilmeyenler ‘vav’ diyemez ‘Vay!’ der. Buna anlamca vaveyla denir. Yani, ‘vav’ olamadıkları için feryad edenlerin halidir. ‘Elif’ bir ağaç ve insan onun dalıdır. Azrail budadıkça nefesleri, daha gür çıkar sesleri. Her biri ‘dal’ olur ve o ağaçtan beslenir. ‘Vav’ olur o ağacın gölgesine sığınır. Ve Allah insana seslenir, peygamber eliyle ulaşan mesajı hem ‘dal’ hem ‘vav’ ol der insana. “Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velileridir. İyiliği emrederler; kötülüğe engel olurlar. Namaz kılarlar, zekât verirler. Allah’a ve Resulüne itaat ederler. İşte bunlara, Allah rahmet edecektir. Allah şüphesiz güçlüdür, hâkimdir.” (Tevbe, 71) Başkasının önünde eğilmek ne zordur. Birilerinin emri altına girmek ne ağırdır. Krallara boyun eğmemiş insan, görmediği bir varlığa mı itaat edecektir? İnsan kendinin bile farkında değildir iki ‘lam’ birbirine sarılıp kainatı ayakta tutan sütunlar gibi durmuştur ‘elif’in ardında, kainatın gezegenleri yuvarlanıp son harf misali peşinden giderken, insan yolculukta geri kalmanın acısını ne zaman anlayacaktır. Zordadır, sığınacak yeri yoktur. Evrene ve seslere kulak verenler duyar yeniden o kutlu çağrıyı; “Sabır ve namazla Allah’tan yardım isteyin. Rablerine kavuşacak ve O’na döneceklerini umanlar ve Allah’a gerçek bir saygı gösterenlerden başkasına namaz elbette ağır gelir.” (Bakara, 45 46) Sonra çağırır insanı, belki cennet kokusunu duyurmak içindir bu davet, belki kendi yanına çağırıyordur. İşte o ayet: “Secde et, yaklaş!” (Alak, 19) Eğil ve ben senin başını göklere erdireyim, yıldızları ayağına sereyim, sana gezmekle bitiremeyeceğin cennetler, sayamayacağın nimetler vereyim demektir bu. Secde et, ‘vav’ ol, ‘Vay!’ dememek için ‘la şey’ (hiçbir şey) olan insan, her şey demek olan Rabbinin önünde... HAKAN TÜRKYILMAZ
__________________ Derdi dünya olanin dünya kadar derdi olur... |
Konu Sahibi Nesli_Nur 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
inşikak süresini tanıyalım.. | Sorularla Sureleri Tanıyalım | bilinmez | 7 | 2877 | 26Haziran 2015 15:55 |
muttaffifin suresini tanıyalım.. | Sorularla Sureleri Tanıyalım | bilinmez | 10 | 5977 | 24Haziran 2015 15:17 |
Kıyamet Suresini Sorularla Tanıyalım | Sorularla Sureleri Tanıyalım | bilinmez | 11 | 7061 | 28 Nisan 2015 17:18 |
Tahrim Süresini Tanıyalım | Sorularla Sureleri Tanıyalım | bilinmez | 11 | 6295 | 03 Mart 2015 07:46 |
Casiye Süresini Tanıyalım | Sorularla Sureleri Tanıyalım | bilinmez | 9 | 3277 | 28 Ekim 2014 07:36 |
03 Nisan 2013, 17:22 | Mesaj No:3 |
01 Ekim 2012 | Cevap: **‘vav’ın sırları** Aşkın Vav Hali Ey aşkın binbir başlı vav hali Ey sonsuz kavram Gaflet vaktinde Gel gönlümün üstüne Usta bir hattatım ben Aşkı çizerim mekânlara Aşk sığmaz ki bu ummana Vav olur gözlerimiz Bürünürüz canlara Bir seyyah gibi Gelip göçen, göçüp giden Bu mekândan mekân’a Demem o ki Tarifini yapamam ben imkâna Bir hattatım Zamana vav çizmekteyim Hilalin dolunaya Dolunayın hilale dönüştüğü zamana Ve mahlukat Nefes nefes aşk çekerken Mevla’ya Üstümde aşk kokusu var Yaşadıkça beni yontar Ve benzetir insana Elimde vav Gönlümde vav Gözümde vav Dem dem vav kesilirim Beni insan yapana Ey kalbimden geçeni bilen Allah’ım “Kulum” de kâfi bana İster nârına garket İster nuruna Mehmet Ekinci |
01 Nisan 2014, 14:57 | Mesaj No:5 |
01 Ekim 2012 | Cevap: **‘vav’ın sırları**
__________________ Derdi dünya olanin dünya kadar derdi olur... |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |