|
Konu Kimliği: Konu Sahibi FECR,Açılış Tarihi: 20 Mart 2009 (11:18), Konuya Son Cevap : 20 Mart 2013 (10:43). Konuya 9 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
20 Mart 2009, 11:18 | Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 6340 Üyelik T.:
19 Ocak 2009 | KURANDA NİMET KURANDA NİMET KUR’AN’DA NİMET 1-Nimete Erişme Şartı:Allah’a ve Peygambere İtaat Kim Allah'a ve Peygambere itaat ederse, işte onlar Allah'ın nimetine eriştirdiği peygamberlerle, dosdoğru olanlar, şehidler ve iyilerle beraberdirler. Onlar ne iyi arkadaştırlar!.4/Nisa-69 2-Nimete Erenler:Peygamberler İşte bunlar Allah'ın kendilerine nimetler sunduğu peygamberler; Adem'in soyundan, Nuh ile beraber taşıdıklarımızdan; İbrahim ve İsmail'in neslinden ve doğru yola erdirdiğimizden, seçip beğendiklerimizdendirler. Rahman'ın ayetleri onlara okunduğu zaman ağlayarak secdeye kapanırlardı.19/Meryem-58 Hayır, o (İsa) kendisine nimet verdiğimiz ve İsrail oğullarına örnek kıldığımız halis bir kuldur.43/Zuhruf-59 3-İnsanoğlunun Nimet Karşısındaki Tavrı:Yüz Çevirmek İnsana nimet verdiğimiz zaman yüz çevirerek yan çizer; başına bir kötülük gelince de yese düşer.17/İsra-83 İnsana nimet verdiğimiz zaman yüz çevirerek yan çizer; başına bir kötülük gelince uzun uzun yalvarır.41/Fussilet-51 4-Müminlerin Birbirleriyle Kardeş Olması Nimettir Toptan Allah'ın ipine sarılın, ayrılmayın. Allah'ın size olan nimetini anın: Düşmandınız, kalblerinizin arasını uzlaştırdı da onun nimeti sayesinde kardeş oldunuz. Bir ateş çukurunun kenarında idiniz, sizi oradan kurtardı. Allah, doğru yola erişesiniz diye size böylece ayetlerini açıklar.3/Ali İmram-103 5-Allah İmtihan İçin Nimetini Bazen Çoğaltır Bazen de Azaltır Rabbin denemek için bir insana iyilik edip, nimet verdiği zaman, o: «Rabbim beni şerefli kıldı» der. Ama onu sınamak için rızkını daraltıp bir ölçüye göre verdiği zaman: «Rabbim bana hor baktı» der.89/Fecr-15-16 And olsun ki, insana nimetimizi tattırır sonra onu ondan çekip alırsak, o şüphesiz umutsuz bir nanköre döner.Başına gelen sıkıntıdan sonra, ona bir nimet tattırırsak, «Musibetler başımdan gitti» der; doğrusu o, şımarıp böbürlenen biridir.11/Hud-9-10 6-Kendilerine Nimet Verilenler Sadece Allah’a Tevekkül Ederler Korkanlar arasında bulunan, Allah'ın nimetine erdirdiği iki adam demişlerdi ki: Onların üstlerine kapıdan yürüyün, oraya girerseniz; muhakkak siz, galiblersiniz. Şayet mü'minlerseniz; Allah'a tevekkül edin.5/Maide-23 7-Müminler Dualarında Nimet Verilenlerin Yolunda Olmak İsterler Bizi dosdoğru yola ilet. Nimete erdirdiğin kimselerin yoluna; gazaba uğrayanların, ya da sapıtanların yoluna değil.1/Fatiha-6-7 8-Allah Korkusunun Göstergelerinden Birisi de Allah’ın Verdiği Nimetleri Hatırlamaktır Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimetlerimi hatırlayın, bana verdiğiniz sözü yerine getirin ki, ben de size vâdettiklerimi vereyim. Yalnızca benden korkun.2/Bakara-40 Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimeti ve sizi bir zamanlar alemlere üstün kıldığımı hatırlayın.2/Bakara-47-122 Her nereden çıkarsan, yüzünü Mescid-i Haram semtine çevir. İnsanların zulmedenlerinden başkalarının size karşı gösterecekleri bir hüccet olmaması için, her nerede olursanız, yüzlerinizi oranın semtine çevirin, bu hususta onlardan korkmayın. Benden korkun da size olan nimetimi tamamlayayım. Böylece doğru yolu bulursunuz.2/Bakara-150 9-Nimete Şükür,Allah’ın Hoşnut Olacağı İş Yapmaktan Geçer Süleyman, onun sözüne hafifçe güldü ve: «Rabbim! Bana ve ana babama verdiğin nimete şükürde, hoşnut olacağın işi yapmakta beni muvaffak kıl. Rahmetinle, beni iyi kullarının arasına koy» dedi.27/Neml-19 10-Nimetlere Şükretmek,Zalimlere-Mücrimlere-Şuçlulara Yardımcı Olmamaktır Musa: Rabbim! Bana lütfettiğin nimetlere andolsun ki, artık suçlulara (ve suça itenlere) asla arka çıkmayacağım, dedi.28/Kasas-17 -----------devam edecek------------------ |
Konu Sahibi FECR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
Eskiden Hayat Daha Güzeldi... | Gönülden Dökülen Nağmeler | FECR | 0 | 70 | 12 Ekim 2024 10:01 |
Prof. Dr. Mehmet Görmez'den Önemli Açıklamalar | Muhtelif Konular | FECR | 0 | 100 | 07 Ekim 2024 20:33 |
Müslüman Bir Toplumu Çökertmek İstiyorsanız | Muhtelif Konular | FECR | 0 | 83 | 23 Eylül 2024 11:06 |
Şehit Haniye İçin Ezgi | MultiMedya-İzleme Vb | Esma_Nur | 1 | 100 | 03 Ağustos 2024 22:38 |
NELERİ BİLMELİYİZ? | Kurân-ı Kerîm | FECR | 0 | 115 | 01 Ağustos 2024 17:31 |
20 Mart 2009, 11:46 | Mesaj No:2 |
Durumu: Medine No : 16627 Üyelik T.:
11 Şubat 2012 | RE: KURANDA NİMET
Abim Allah razı olsun bende nimet hakkında söylenmiş sözlerle konuyu biraz daha açayım dedim. İmam Ali (a.s): "Allah'a karşı en küçük vazifeniz, verdiği nimeti günah işlemekte kullanmamanızdır." Resulullah (s.a.a): "Ümmetimden herkes bağışlanacaktır, ismet perdesini yırtanlar hariç; onlar, o kimselerdir ki, gece bir günah işlerler, Allah onu örter, ama onlar sabahladıkları zaman (arkadaşına) şöyle derler: "Dün gece şöyle şöyle yaptım...!" İmam Sadık (a.s): "Allah-u Teala, bir kuluna vermiş olduğu nimeti günah işlemediği sürece ondan almaz. Kul, nimetin alınmasını gerektiren bir günah işledi mi, nimet elinden alınır." |
20 Mart 2009, 14:18 | Mesaj No:3 |
RE: KURANDA NİMET
Bunlar şaşkındırlar, nereye gideceklerini bilmezler, sapıktırlar. "Kendilerine nimet verdiğin, gazaba uğramamış ve de sapmamış kimselerin yoluna." İfadesinin bu sınıflandırmaya yönelik bir işaret içerdiğini söylemek mümkündür. Doğru yol, kesinlikle diğer iki yol değildir. Bununla gazaba uğramışların ve sapmışların yollarını kastediyorum. Şu hâlde doğru yol, sözü edilen ilk yoldur. Yani büyüklük taslamayan müminlerin yoludur. Ancak yüce Allah bir ayette şöyle buyuruyor: "Allah inananları ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltir." (Mücâdele, 11) Bu da gösteriyor ki, müminlerin yolu da kendi içinde derecelere ayrılmaktadır. Yüce Allah'ın şu sözü de bu ayetin bir benzeridir: "Allah'a ve Resulüne inananlar, Rableri yanında onlar, sıddîkler ve şehitlerdir. Onların mükâfatları ve nurları vardır." (Hadîd, 19) Bu ayette müminlerin ahiret gününde şehitlere ve doğrulara ilhâk edilecekleri dile getiriliyor. "Rableri yanında" ve "Onların mükâfatları" sözleri bu sonucu öngörüyor. | |
20 Mart 2009, 14:35 | Mesaj No:4 |
Durumu: Medine No : 38 Üyelik T.:
30Haziran 2007 | RE: KURANDA NİMET
Burada acaba GAZABA UĞRAMIŞLAR ve SAPMIŞLAR kurana göre KİMLERDİR ? acaba YAHUDİLER ve HRİSTİYANLAR mıdır ? Yoksa Kasıt bu ümmedde yönelik midir ?.. Nasıl anlıyorsunuz değerli dostlarım ? Ayeti , Ayetlerle tefsir ettiğimizde , düşündüğünüzde.. 3 YOL var... Belkemiği , omurgası, kişiliği direkt 3 YOL dan bahsediyor ayette.. 1_NİMETE ERİŞENLERİN YOLU 2_GAZABA UĞRAMIŞLARIN YOLU 3_ SAPMIŞLARIN YOLU... Nimete erişenlerin yolları malumdur.. Peki ya GAZABA UĞRAMIŞLA ve SAPMIŞLAR acaba hangi sürelerde , hangi ok işaretleriyle gösterildi bizlere ? Bu konudaki düşüncelerini yazacak dostlarımı bekliyorum... dua ile... |
21 Mart 2009, 11:44 | Mesaj No:5 |
19 Ocak 2009 | RE: KURANDA NİMET
KUR'AN'DA NİMET (Devamı) 11-İnsanların Kendilerini Değiştirmesi veya Değiştirmemesine Göre Allah’ın Verdiği Nimetler Değişkenlik Gösterir Bunun sebebi; bir topluluk kendi nefislerindekini değiştirmedikçe, Allah' ın onlara verdiği nimetini değiştirmeyeceğidir. Ve muhakkak ki Allah; Semi'dir, Alim'dir.8/Enfal-53 12-Müminlerin Kardeş Olması Allah’ın Nimetindendir Toptan Allah'ın ipine sarılın, ayrılmayın. Allah'ın size olan nimetini anın: Düşmandınız, kalblerinizin arasını uzlaştırdı da onun nimeti sayesinde kardeş oldunuz. Bir ateş çukurunun kenarında idiniz, sizi oradan kurtardı. Allah, doğru yola erişesiniz diye size böylece ayetlerini açıklar.3/Ali İmran-103 13-Müslümanlara Sağlanan Kolaylıklar Allah’ın Nimetidir Ki Şükretsinler Ey İnananlar! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi, -başlarınızı meshedip- topuk kemiklerine kadar ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüpseniz yıkanıp temizlenin; şayet hasta veya yolculukta iseniz veya ayak yolundan gelmişseniz yahut kadınlara yaklaşmışsanız ve su bulamamışsanız temiz bir toprağa teyemmüm edin, yüzlerinizi, ellerinizi onunla meshedin. Allah sizi zorlamak istemez, Allah sizi arıtıp üzerinize olan nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz.5/Maide-6 14-Allah Nimetlerini İnsanlar Teslim Yani Müslüman Olsunlar Diye Tamamlamaktadır Allah yarattıklarından size gölgeler yapmış; dağlarda sığınacağınız barınaklar var etmiş, sizi sıcaktan koruyacak elbiseler, harpte sizi koruyacak zırhlar vermiştir. Size olan nimetini müslüman olasınız diye işte bu şekilde tamamlamaktadır.16/Nahl-81 15-En Büyük Nimet,Kişinin Hidayete Girmesidir Allah böylece, senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlar, sana olan nimetini tamamlar, seni doğru yola eriştirir.48/Fetih-2 16-Allah Nimetini Tamamlamış ve Din Olarak İslamı Seçmiştir Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına kesilenler, -canları çıkmadan önce kesmemişseniz, boğulmuş, bir yerine vurularak öldürülmüş, düşüp yuvarlanmış, başka bir hayvan tarafından süsülmüş, yırtıcı hayvan tarafından yenmiş olanları- dikili taşlar üzerine boğazlananlar ile fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı; bunlar fasıklıktır. Bugün, inkar edenler sizi dininizden etmekten umutlarını kesmişlerdir, onlardan korkmayın, Benden korkun. Bugün, size dininizi bütünledim, üzerinize olan nimetimi tamamladım, din olarak sizin için İslam'ı beğendim. Açlıktan darda kalan, günaha kaymaksızın yiyebilir. Doğrusu Allah Bağışlayan'dır, merhametli olandır.5/Maide-3 17-Kulun Nimetlere Karşı Tavrı,Allah’ı Zikretmek,Allahsız Bir Hayat Düşünmemektir Allah, «Ey Meryem oğlu İsa! Sana ve anana olan nimetimi an» demişti, «Seni Ruhul Kudüs ile desteklemiştim; beşikte ve yetişkin iken insanlarla konuşuyordun; sana Kitap'ı, hikmeti, Tevrat'ı ve İncil'i öğretmiştim. Sen iznimle, çamurdan kuş gibi bir şey yapmış ona üflemiştin de iznimle kuş olmuştu; anadan doğma körü, alacalıyı iznimle iyi etmiştin. Ölüleri iznimle diriltiyordun. İsrailoğullarına belgelerle geldiğinde, onlardan inkar edenler, 'Bu apaçık bir büyüdür' demişlerdi de Ben onların sana zarar vermelerini önlemiştim.»5/Maide-110 18-Allah İnsanlara Nimetlerini Gizli ve Açık Olarak Verir Allah'ın göklerde olanları da, yerde olanları da buyruğunuz altına verdiğini, nimetlerini açık ve gizli olarak size bolca ihsan ettiğini görmez misiniz? İnsanlardan, Allah hakkında hiçbir bilgisi olmadan, doğruluk rehberi ve aydınlatıcı bir Kitap bulunmadan tartışanlar vardır.31/Lokman-20 19-Nimetlere Nankörlük Edenlere Korku ve Açlık Verir Allah size güven ve huzur içinde olan bir kasabayı misal verir: Her taraftan oraya bolca rızık geliyordu. Ama Allah'ın nimetlerine nankörlük ettiler; bu yüzden Allah onlara yaptıklarına karşılık açlık ve korku belasını tattırdı.16/Nahl-112 20-Nimetlere Şükür Halinde Olanlar Sıratı Mustakim Üzerinedir Rabbinin nimetlerine şükrederdi; Rabbi de onu seçti ve doğru yola eriştirdi.16/Nahl-121 21-Allah İnananları Nimetlerle Dolu Cennete Koyar Rableri onlara, tarafından bir rahmet ve hoşnutluk ile, kendileri için, içinde tükenmez nimetler bulunan cennetler müjdeler.9/Tevbe-21 İnananlar ve yararlı iş yapanları, imanlarına karşılık Rableri doğru yola eriştirir; nimet cennetlerinde onların altlarından ırmaklar akar.10/Yunus-9 Ayrıca 5/Maide-65 22/Hacc-56 26/Şuara-85 31/Lokman-8 37/Saffat-43 52/Tur-22 56/Vakıa-12-89 68/Kalem-34 82/İnfitar-13-22-24 22-Allah Bizleri Verdiği Nimetlerden Sorguya Çekecektir Sonra o gün, size verilmiş olan her nimetten sorguya çekileceksiniz.102/Tekasür-8 23-Dünya Hayatının Nimetlerine Adlanılmamalıdır Kadınlara, oğullara, kantar kantar altın ve gümüşe, nişanlı atlar ve develere, ekinlere karşı aşırı sevgi beslemek insanlara güzel gösterilmiştir. Bunlar dünya hayatının nimetleridir, oysa gidilecek yerin güzeli Allah katındadır.3/Ali İmran-14 |
31 Ekim 2009, 23:54 | Mesaj No:6 |
Durumu: Medine No : 2 Üyelik T.:
10 Nisan 2008 | RE: KURANDA NİMET
9-Nimete Şükür,Allah’ın Hoşnut Olacağı İş Yapmaktan Geçer Süleyman, onun sözüne hafifçe güldü ve: «Rabbim! Bana ve ana babama verdiğin nimete şükürde, hoşnut olacağın işi yapmakta beni muvaffak kıl. Rahmetinle, beni iyi kullarının arasına koy» dedi.27/Neml-19 |
19 Mart 2013, 21:06 | Mesaj No:7 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 | Cevap: KURANDA NİMET öğrenecek ne kadar çok şeyim varmışmı desem hiç birşey öğrenmemişimmi desem bilemedim... nette çok sık bağlantı kopukluğu yaşıyorum bu konuları kaydetmemde bir sıkıntı varmı acaba.. çok kıymetli bilgiler...ben bunları hep dosylamak istiyorum
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
19 Mart 2013, 21:08 | Mesaj No:8 | |
Durumu: Medine No : 13301 Üyelik T.:
04 Şubat 2011 | Cevap: KURANDA NİMET Alıntı:
bende öyle düşünüyorum..FECR hocanın bilgilerinden daha çok faydalanırız inş. bende problem yok abla şimdilik..sizin bağlantıdan olsa gerek | |
19 Mart 2013, 21:15 | Mesaj No:9 | |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 | Cevap: KURANDA NİMET Alıntı:
bağlantım olduğu müddetçe girebiliyorum..soru cevapları bile kaydediyorum... burdaki bu şahane konuları eğer hak geçmiyorsa dediğim gibi pc ye aktarıp istediğim zaman ulaşılabilir hale getirmek istiyorum...inş. sorun olmaz
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ | |
20 Mart 2013, 10:43 | Mesaj No:10 |
19 Ocak 2009 | Cevap: KURANDA NİMET
Kur'an çalışmalarını bilgisayarınıza kopyalamanızda bir sakınca yok. Toplu olarak ulaşmak isterseniz blogumdan ulaşabilirsiniz [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________ Selam Hidayete Tabi Olanlara Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir(Müslim) |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |