Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB MUTFAĞI.::. > Medineweb Mutfağı > Reçeller/Marmelatlar

Konu Kimliği: Konu Sahibi su damlası,Açılış Tarihi:  28Haziran 2019 (22:32), Konuya Son Cevap : 20 Temmuz 2022 (00:29). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen su damlası
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 28Haziran 2019, 22:32   Mesaj No:1
Medineweb EDİTÖRÜ
su damlası - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:su damlası isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13055
Üyelik T.: 18 Aralık 2010
Arkadaşları:18
Cinsiyet:-
Memleket:sivas
Mesaj: 10.759
Konular: 697
Beğenildi:8588
Beğendi:10215
Takdirleri:28065
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart "Kayısi Reçeli"

"Kayısi Reçeli"

Malzemeleri
1 kg şekerpare kayısı ( sert kayısı tercih edilmeli)
1 kg toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu veya
1-2 parça limon tuzu


Yapılışı
Merhabalar,

Nefis şekerpare kayısılar tezgahta ki yerlerini almaya başladı. Yaşasın Bu canım kayısılarla güzel kıvamlı bir kayısı reçeli yapmak isterseniz hadi başlayalım.

Sabah erkenden olgun ama sert kayısılarınızı güzelce yıkayın.
Yıkanmış kayısıları ortadan ikiye bölün çekirdeklerini çıkartın.
Çekirdeklerini kırarak iç bademlerini ayırın.( kayısılardan çıkan çekirdekleri kırın ve tadına bakın çekirdekler tatlı ise çekirdeklerin dış kabuklarını soyun..

Bu ayıklanmış bademleri ayıkladığınız şekere yatırdığınız tencerenin içine ekleyin..bademler acı ise reçele eklemenize hiç gerek yok )
Altı çok kalın olmayan bir çelik tencereye bir sıra kayısı bir sıra şeker halinde kayısı ve şekeri yerleştirin.
Ayıkladığınız tatlı iç bademleri de tencereye ekleyin.
Tencerenizin ağzını kapatıp akşama kadar (10-12 saat)kayısıları şeker içinde bekletin.

12 saat içinde kayısılar şeker içinde sulandı özlerini kokularını şekere verdi. Vakitte akşam oldu. .İlk iş herhangi bir süzgeci derin bir tencereye oturtun.
Şimdi kayısıların içinde olduğu sulanmış reçel tencerenizi tahta bir kaşıkla bir kaç tur karıştırın altta kalan şekerleri havalandırın,kalan şeker var ise eritin.
Sonra tencerenizi ocağa alın…şeker eriyene kadar tencereyi orta ateşte kaynatın.
Reçel kaynayana kadar tencereyi arada sırada tahta kaşıkla hep aynı yöne olmak kaydı ile karıştırın….
Reçel kaynamaya başladığı an reçele bir parça tereyağ atın … reçeli kayısılar hafiften yumuşayana kadar ( 10-15 dakika) kaynatın…tereyağ reçel kaynarken reçelin köpüklenmesini önleyecek…reçeli çok karıştırıp kayısıları zedelemeyin…

10-15 dakika sonra kaynayan reçel tenceresinin altını tamamen kapatın… reçel tenceresinde ki yumuşamış kayısıları delikli kepçe yardımı ile hazırladığınız süzgece çıkartın.
Kayısılar süzgeçte beklesin soğusun. Soğumuş kayısıların üstünü ve reçel şerbetini üstünü birer kapak yardımı ile kapatın. . üstü kapatılmış kayısılar ve reçel şurubu sabaha kadar beklesin.
Sabah süzgeçte ki kayısılardan tencereye süzülen balı geceden altını kapattığımız reçel şerbetinin içine ekleyin. Ocağı da yükseğe yakın orta ateşte yakın ve şerbeti kaynatmaya başlayın.
Kaynayan şerbet kıvam bulup koyulaşınca süzgeçte bekleyen kayısıları + şerbeti birbirine kavuşturun. Ateşin altını kısın.

Kayısıları eklenmiş reçel tencerenizi 5-10 dakika daha kaynatın. Reçelin son aşamasına geldik ..hazır olan reçeli ocaktan almadan 3 dakika önce kaynayan reçelin içine 1 yemek kaşığı limon suyu sıkıp reçeli 3 dakika daha kaynatın,reçeli tahta kaşıkla şöyle bir karıştırın… ve ocağın altını 3 dakika sonra kapatın.kıvamları resimlere bakarak siz ayarlamalısınız…( reçele limon suyu yerine 1-2 parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz)
Reçeliniz pişti hazır. 5 dakika bekleyin.
Sonra sıcak reçeli temiz ve kuru bir tahta kaşık yardımı ile cam kavanozlara koyun.
Kayısıları nazikçe şişelere paylaştırın. Kayısılar şişelere yerleştikten sonra tencerede kalan şerbeti de şişelere pay edip şişelerin ağzını hava almayacak şekilde hemen kapatın.

Şişelerin kapağını kapattıktan hemen sonra şişeleri baş aşağı ters çevirin. Bir 10 dakika sonra şişeleri düz çevirin ve kontrol edin kapaktan akan ,sızan bir şey yok ise şişeleri yine baş aşağı ters çevirin ve bu şekilde soğutun.
Akan sızan bir şey var ise şişenin kapağını değiştirin ve aynı işlemleri tekrarlayın.
Soğumuş reçelleri rutubetsiz, karanlık, serin bir mutfak dolabında muhafaza edebileceğiniz gibi buzdolabında da saklayabilirsiniz. Afiyetler olsun.
__________________

"Bir yαrım αklın kuyusundα öbür yαrım αşkın kuytusundα...
Cennet ve cehennem αrαsındα.Ucu sırαttαn geçen bir uçurum kenαrındα...
Â'râftα.....
Ârâfın dα αrαsındα...Ar ve αf yαrαsındα..."
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi su damlası 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
TUZSUZ NAFiYE Kurabiyeler su damlası 7 278 01 Kasım 2024 20:21
< Hangi şık > Forum Oyunları Esma_Nur 31 2903 16 Nisan 2024 23:11
Patates Mantısı Nasıl Yapılır? Salatalar su damlası 0 177 17 Mart 2024 18:01
Yalancı Tarhana Çorbası Çorbalar Kara Kartal 3 216 17 Mart 2024 17:56
Fırında Patates Püreli Soslu Köfte Tarifi Et Yemekleri su damlası 0 213 16 Mart 2024 15:39

Alt 28Haziran 2019, 22:40   Mesaj No:2
Medineweb EDİTÖRÜ
su damlası - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:su damlası isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13055
Üyelik T.: 18 Aralık 2010
Arkadaşları:18
Cinsiyet:-
Memleket:sivas
Mesaj: 10.759
Konular: 697
Beğenildi:8588
Beğendi:10215
Takdirleri:28065
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Not : Reçellerde, reçelleri pişirirken ya da pişmiş reçelleri tabağa alırken mutlaka ama mutlaka tahta kaşık kullanın.

Birde benim notum var sadece kayısı reçelinde uyguladıgim bir püf nokta 😊
Reçelimiz piştikten sonra bir tane aspirini ezip ilave ediyorum ..küflenme barlanma olmaz ..
Sizlerde deneyin ..

Afiyet olsun...
Eklenen Resim Ön İzlemesi
 
Mihrinaz beğendi.
__________________

"Bir yαrım αklın kuyusundα öbür yαrım αşkın kuytusundα...
Cennet ve cehennem αrαsındα.Ucu sırαttαn geçen bir uçurum kenαrındα...
Â'râftα.....
Ârâfın dα αrαsındα...Ar ve αf yαrαsındα..."
Alıntı ile Cevapla
Alt 20 Temmuz 2022, 00:29   Mesaj No:3
Medineweb EDİTÖRÜ
su damlası - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:su damlası isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13055
Üyelik T.: 18 Aralık 2010
Arkadaşları:18
Cinsiyet:-
Memleket:sivas
Mesaj: 10.759
Konular: 697
Beğenildi:8588
Beğendi:10215
Takdirleri:28065
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Şuan tam zamanı
Bereket olsun yaptıgınız reçeller insaAllah...
__________________

"Bir yαrım αklın kuyusundα öbür yαrım αşkın kuytusundα...
Cennet ve cehennem αrαsındα.Ucu sırαttαn geçen bir uçurum kenαrındα...
Â'râftα.....
Ârâfın dα αrαsındα...Ar ve αf yαrαsındα..."
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

« Mandalina Reçeli | - »

Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
"Ecir" olmakla " esir" olmak arasında sıkışan insan suhtem Makale ve Köşe Yazıları 10 03 Ekim 2021 16:14
"İncir Reçeli "/ medineweb mutfağı su damlası Reçeller/Marmelatlar 1 14 Eylül 2020 17:09
"Çilek Reçeli" ve İncelikleri Mihrinaz Reçeller/Marmelatlar 3 08 Eylül 2020 22:07
"Gül Reçeli/ medineweb su damlası Reçeller/Marmelatlar 3 07Haziran 2019 08:48
""Müşrikleri Tekfir Etmemek/Onların Kafir Olduklarından Şüphe Etmek"" kamer34 Tevhid Ve Şirk Konuları 9 14 Mart 2014 00:27

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.