|
Konu Kimliği: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi: 08 Eylül 2020 (20:04), Konuya Son Cevap : 08 Eylül 2020 (22:07). Konuya 3 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
08 Eylül 2020, 20:04 | Mesaj No:1 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 | "Çilek Reçeli" ve İncelikleri "Çilek Reçeli" ve İncelikleri Evde Çilek Reçeli Tarifi ve Püf Noktaları Çilek reçeli püf noktası; 1-Çilek alırken mutlaka en küçük olanlarını seçin. 2-Mutlaka almadan önce tadına ve kokusuna bakın, lezzetli ve kokulu olanları alın. 3-Reçelde limon suyu yerine limon tuzu kullanırsanız daha uzun ömürlü olduğu eskiden beri söylenir 1 kilo çilek için 1 çay kaşığı limon tuzu yeterlidir. limon suyu gibi tuzunu da ocaktan indirmeden 3-4 dakika önce uygulamanız yeterlidir. 4-Reçeli kavanozlara doldurduktan sonra soğumadan kapağını kapatmayın küf tutabilir, kapağını kapatmadan önce üzerinde köpük varsa mutlaka alın , köpüğü almazsanız reçelin daha çabuk şekerlemesini ayrıca kısa ömürlü olacaktır. 5-Reçel ne kadar koyu kıvamlı olursa o kadar uzun ömürlü olur. Çilek Reçeli İçin Malzemeler ; 1 kilo küçük boy kokulu çilek &5 su bardağı toz şeker (yada damak tadına göre tercih edebilirsiniz) 1 tane limonun suyu veya &1 çay kaşığı limon tuzu (Limon tuzu kullanımı en altta not bölümünde anlatılmıştır) Çilek Reçeli Tarifi ☆Çilekleri bol su ile zedelemeden yıkayarak temizleyin , yapraklarını düzgünce kesin, büyük çilekler aldıysanız üzülmeyin büyük çilekleri dörde bölebilirsiniz , tekrar sudan geçirin , süzgeç yardımıyla suyunu süzün ☆Geniş bir tencereye çilekleri koyun çileğin kilosu kadar toz şeker koymalısınız çilek ne kadar olursa olsun mutlaka kilosu kadar toz şeker koymalısınız yani 1’e 1 ölçü şeklinde ☆Çilek ve üzerine koyduğunuz şekerler oldukça derin bir tencerede 1 gece tencerenin kapağı kapalı olarak beklemeli Bekleyen çileleri ertesi gün orta hararetli ateşe koyup pişirin , ara ara karıştırın. ☆Çilek kaynamaya başladığında üzeride oluşan köpükleri kaşık yardımıyla alın , bunu çilek reçelinin tadında ekşime olmasın ve daha berrak gözüksün diye yaptığımızı unutmayın. orta hararette kaynamaya başlayan çileklerin altını kısın kıvamı bir süre sonra yaklaşık 20 dakika sonra koyulaşacak tabi bu arada ara ara karıştırmalısınız , karıştırırken çileğin kaşıktan hızlı veya yavaş akmasından koyuluğunu anlayabilirsiniz. eğer hızlı akıyorsa bir sürede daha kaynatın , ☆Reçelin altını kıstık dan sonra 10 dakika içinde koyulaştığında bir adet limonun suyunu sıkıp reçele ekleyin , yaklaşık 7 dakika daha kaynatıp reçelin olup olmadığını anlamak için daha önce nar reçelinde uygulamıştık bunda da deneyelim , reçelden 1 tatlı kaşığı alın önceden buzlukta soğuttuğunuz tabağa damlatın tabağı eğdiğiniz de yavaş akıyorsa olmuş demektir , hızlıysa biraz daha pişmesi ve kıvamının oturması gerekir. ☆Ocaktan aldığınız reçel ılındığında kavanozlara doldurunuz. Afiyet Olsun, Kolay Gelsin. Alıntı Püf noktaları: ●Reçelin köpüklerini almak yerine minik bir parça tereyağı atmak reçeli daha parlak yapar. ●Reçeli kaynatırken, derin bir tencere kullanıp, kapağını da kesinlikle kapatmamalıyız, yoksa reçel kararır. ●Çelik tencere kullanacaksak, altını kapattıktan sonra kaynama devam ettiği için beş dakika kadar bekleyip başka bir kaba almalıyız ki, pişme devam etmesin ve dolayısıyla kararma yapmasın.Soğumasını orada beklemek gerekiyor. ●Reçelin şekerlenmemesi için limon tuzu kullanın. ●Reçeli uzun süre kullanmayacaksanız kavanoza kaynaması bittikten on dakika sonra koyun ve ağzını hemen sıkıca kapatıp, ters çevirin..Bu şekilde küflenme ya da bozulma olmadan uzun süre dayanıyor. ●Ama tüketmeye hemen başlayacaksanız, iyice soğumadan kapağını kapatmayın yoksa küflenir. ●Mümkün mertebe az karıştırın ki çilekler ya da diğer hassas meyveler ezilmesin. ●Her zaman kontrollü olmanızı, reçelinizin başından ayrılmamanızı öneririm, sık sık köpüğünü almalısınız. ●Unutmayın ama reçel ne kadar koyu kıvamlıysa o kadar iyi dayanır ve bozulmaz.. ●Eğer şeker kullandığınız meyvadan fazlaysa bu durumda mutlaka şekerlenecektir. ●Reçeli saklamak için 17-21 derecelik bir ısı gerekmektedir. (Vitamin kaybı olmaması ve içinde bakteri ürememesi açısından) ●Şekerle su önceden kaynatılıp da üzerine sert bir meyve atılırsa, meyvenin pişme süresi az olur. Az olunca da reçeliniz küflenir. Küflenmemesi için meyvenin önceden pişmiş olması gerekir. ●Yumuşak bir meyveyi de eğer önceden haşlarsanız, şeker suyu içine alana kadar dağılır, marmelat olur. ●Reçeli evde yaptığımız zaman şeker kullanıyoruz. Halbuki dışarıda hazır satılan reçellerde glikoz kullanılıyor, 3-5 yıl raflarda dayanmaları için içlerine koruyucu katkı maddeleri katılıyor. ●Hazır reçeli kaşıkla akıttığınız zaman glikozdan dolayı jöle gibi akar. Ev reçeli ise damla damla ve daha akışkandır.
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
Bir Delinin Mal Beyanı | Satır Arası Birkaç Kelam | Esma_Nur | 2 | 42 | 23 Ocak 2025 18:42 |
Davasını Önceleyen Lider | Kur'an Kıssaları | Mihrinaz | 0 | 64 | 10 Ocak 2025 12:40 |
Gazze'den Daha Çaresiz Bir Dünya | Makale ve Köşe Yazıları | Mihrinaz | 0 | 63 | 23 Aralık 2024 15:52 |
Dedesi Ruhunun Yanında | Serbest Kürsü | Sükutu-Ezber | 4 | 119 | 17 Aralık 2024 19:46 |
Peygamberler Neden Sadece Ortadoğu'ya Geldi? | Peygamberler(a.s) | Esma_Nur | 1 | 98 | 16 Aralık 2024 08:47 |
08 Eylül 2020, 20:05 | Mesaj No:2 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 | Reçel yapma usulleri: ●Bazı meyveler var ki, daha önceden şekere yatırmak gerekir (çilek gibi) ●Bazı meyve veya sebzeleri ise kirece yatırmak gerekir ●Kimisi ise hafif haşlandıktan sonra kullanılıyor(elma, ayva gibi) ●Diğer bir kısım ise direkt, hiç bir işlem görmeden reçel haline getiriliyor ●Armut gibi yumuşak meyveleri ise kaynamış şekerli su hazırlayıp eklemek gerekiyor ●Reçel kıvamı için yöntemler: ●Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bir tabağa bir tatlı kaşığı kadar koyalım, biraz durup, ortasından parmağımızla ya da kaşıkla bir çizgi çekelim. Bu çizgi hızlıca değil de ağır ağır kapanıyorsa reçeliniz olmuş demektir, limonunu ekleyebilirsiniz. ●Aynı şekilde soğuk tabağa koyduğunuz reçel, tabağı eğdirdiğinizde ağır ağır ve yuvarlanarak akıyorsa yine kıvamı gelmiş demektir. ●Kaşıktan son akan su gibi değil de damla damlaysa reçel kıvama gelmiş demektir ●Su dolu bir çay bardağına bir damla damlattığınızda dağılmadan duruyorsa olmuş demektir. ●Soğuk tabağa tek bir damla damlattığınızda hemen yayılmıyor, top gibi duruyorsa yine kıvam olmuş demektir.. ●Reçelin suyundan çay kaşığının ucu ile bir damla alıp dökün.Son damlası iplik gibi uzayarak akıyorsa olmuş demektir ●Eğer reçeliniz sulu olduysa ve mikro dalga fırınınız varsa en yüksek ısısına getirip 3-5 dakika kaynatıp çıkarırsanız rengi bozulmadan reçelinizin fazla suyunu çektirebilirsiniz. ●Ama tekrar ocağa koyup da kaynatırsanız reçelinizin rengi koyulaşır, güzel olmaz. ●Ya da yayvan bir kaba alıp üzerine tülbent kapatıp çok güneşli bir yerde iki üç gün güneşte de fazla suyunu çektirebilirsiniz..Bu da annelerimizin yöntemidir. ●Eğer reçeliniz çok koyu olduysa içine sakın su karıştırmayın.. Ayrıca az bir ölçüde sulu kıvamlı bir şerbet hazırlayıp üzerine ilave edebilirsiniz. ●Ya da iki ayrı reçeli karıştırabilirsiniz. ●Eğer reçeliniz şekerlendiyse sakın atmayın! ●Annelerimizin yaptığı gibi şeker eriyene kadar bir kaynatın, reçeliniz kurtulur ve tekrar yenilecek hale gelir.
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
08 Eylül 2020, 20:47 | Mesaj No:3 |
Durumu: Medine No : 4458 Üyelik T.:
19 Ekim 2008 |
Ne çok inceliği varmış meğer çok önemli ayrıntılar maşallah sana hocam
__________________ Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım... Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE.... |
08 Eylül 2020, 22:07 | Mesaj No:4 |
Medineweb Baş Editörü Durumu: Medine No : 14593 Üyelik T.:
15 Kasım 2011 |
Reçel ayrı bir özen istiyor. Burdaki ince noktalar alıntı. Hepsi denenmiş tecrübe edilmiş bizlerle paylaşılmiş. Bi kurtarma operasyonundayım. Sonucu paylaşırım))) Birde annemin çok güzel ve pratik missss gibi bir tarifi var onu da paylaşırım. Ama önce vahim bir reçel operasyonum var onu kurtarmam gerek))
__________________ ~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |
Benzer Konular | ||||
Konu Başlıkları | Konuyu Başlatan | Medineweb Ana Kategoriler | Cevaplar | Son Mesajlar |
"Kayısi Reçeli" | su damlası | Reçeller/Marmelatlar | 2 | 20 Temmuz 2022 00:29 |
"İncir Reçeli "/ medineweb mutfağı | su damlası | Reçeller/Marmelatlar | 1 | 14 Eylül 2020 17:09 |
"Gül Reçeli/ medineweb | su damlası | Reçeller/Marmelatlar | 3 | 07Haziran 2019 08:48 |
"Bardakta Bisküvili Çilek Soslu Muhallebi"/Medineweb mutfağı | su damlası | Pastalar | 10 | 20 Aralık 2017 18:43 |
""Müşrikleri Tekfir Etmemek/Onların Kafir Olduklarından Şüphe Etmek"" | kamer34 | Tevhid Ve Şirk Konuları | 9 | 14 Mart 2014 00:27 |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Şerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|