|
Konu Kimliği: Konu Sahibi MusabBinumeyr,Açılış Tarihi: 26 Ocak 2012 (22:18), Konuya Son Cevap : 26 Ocak 2012 (22:18). Konuya 0 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
26 Ocak 2012, 22:18 | Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 13855 Üyelik T.:
22 Mayıs 2011 | Niyetin İrade Dışı Olması Niyetin İrade Dışı Olması Gazali der ki : “Şimdi cahil bir adam, bizim bu söylediklerimizi yani niyeti ve niyeti çoğaltmayı samimiyetle dinler. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in: “Ameller ancak niyetlerledir.” Buyurduğunu da hatırlar ve buna göre okuyup okutacağı, ticaret yapacağı veya yiyeceği vakit “Ben bunları Allah rızası için yapmaya niyet ettim” der ve bunu niyet sayar. Halbuki buna “Hadisu nefs” hadisi lisan veya bir düşünceden başka düşünceye geçmek denir. Niyet ise bunlardan ayrı bir şeydir. Niyet şu anda veya gelecekte faydalı olduğunu anladığı şeye gönlün ve meylin yönelmesidir. Zaten gönlün meyletmesi olmadan kuru bir irade ile bir şey meydana getirmek mümkün değildir. Böyle bir irade, tıpkı karnı tok birinin şu sözü gibidir: “Yemeğe iştahlanmaya ve ona meyletmeye niyet ettim”. Veya hiç sevmediği bir insan hakkında “onu sevmeye ve onu kalbimde yüceltmeye niyet ettim” demesi gibidir. Bu ise saçmalıktır. Bundan dolayı seleften bir topluluk, niyet yerleşmediğinde her tür taatten kaçınmışlardır. Onlar şöyle derlerdi: “Bu hususta niyeti hazırlayamadık” öyle ki İbn-i Sirin, Hasen el-Basri’nin cenaze namazını kılmamış şöyle demiştir: “Niyeti hazırlayamadım.” Kufe’nin alimlerinden Hammad b. Ebi Süleyman öldüğünde Sevri’ye: “Cenazesine katılmaz mısın?” denildi. O da dedi ki: “Niyetim olsa giderdim” Keşke fakihlerden olan kimselerin insanların amellerindeki maksatlarını öğrenmeye çalışmaktan başka meşguliyeti olmasaydı. Ve (onlar) sadece amellerin niyetleri hususundaki eğitime önem verselerdi. Çünkü bu (gayreti) sarfedenler müstesna insanların çoğu (bu bilgiye) ulaşamamıştır. İbn-i Ebi Cemre |
Konu Sahibi MusabBinumeyr 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
Bİr fİrakın ardından | Makale ve Köşe Yazıları | YaŞuHa | 1 | 2647 | 09 Aralık 2013 22:01 |
Hikaye okumakta fayda var | Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler | GÖKCEN_AZRA | 2 | 2494 | 25 Kasım 2013 14:27 |
Köle Olabilmek | Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler | mehmet akif2 | 2 | 2573 | 17 Kasım 2013 13:01 |
Nereye atıyorsun adımlarını /medineweb | Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler | su damlası | 3 | 2662 | 17 Kasım 2013 12:50 |
Suriyeli Kardeşimizin Feryadı | Videolar/Slaytlar | YaŞuHa | 1 | 1972 | 10 Kasım 2013 13:57 |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |