Medineweb Forum/Huzur Adresi
Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB MUTFAĞI.::. > Medineweb Mutfağı > Reçeller/Marmelatlar

Konu Kimliği: Konu Sahibi su damlası,Açılış Tarihi:  28 Haziran 2019 (21:32), Konuya Son Cevap : 28 Haziran 2019 (21:40). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 28 Haziran 2019, 21:32   Mesaj No:1
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
su damlası - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:su damlası isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13055
Üyelik T.: 18 Aralık 2010
Arkadaşları:39
Cinsiyet:-
Memleket:sivas
Mesaj: 9.877
Konular: 603
Beğenildi:5127
Beğendi:4344
Takdirleri:5250
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart "Kayısi Reçeli"

"Kayısi Reçeli"

Malzemeleri
1 kg şekerpare kayısı ( sert kayısı tercih edilmeli)
1 kg toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu veya
1-2 parça limon tuzu


Yapılışı
Merhabalar,

Nefis şekerpare kayısılar tezgahta ki yerlerini almaya başladı. Yaşasın Bu canım kayısılarla güzel kıvamlı bir kayısı reçeli yapmak isterseniz hadi başlayalım.

Sabah erkenden olgun ama sert kayısılarınızı güzelce yıkayın.
Yıkanmış kayısıları ortadan ikiye bölün çekirdeklerini çıkartın.
Çekirdeklerini kırarak iç bademlerini ayırın.( kayısılardan çıkan çekirdekleri kırın ve tadına bakın çekirdekler tatlı ise çekirdeklerin dış kabuklarını soyun..

Bu ayıklanmış bademleri ayıkladığınız şekere yatırdığınız tencerenin içine ekleyin..bademler acı ise reçele eklemenize hiç gerek yok )
Altı çok kalın olmayan bir çelik tencereye bir sıra kayısı bir sıra şeker halinde kayısı ve şekeri yerleştirin.
Ayıkladığınız tatlı iç bademleri de tencereye ekleyin.
Tencerenizin ağzını kapatıp akşama kadar (10-12 saat)kayısıları şeker içinde bekletin.

12 saat içinde kayısılar şeker içinde sulandı özlerini kokularını şekere verdi. Vakitte akşam oldu. .İlk iş herhangi bir süzgeci derin bir tencereye oturtun.
Şimdi kayısıların içinde olduğu sulanmış reçel tencerenizi tahta bir kaşıkla bir kaç tur karıştırın altta kalan şekerleri havalandırın,kalan şeker var ise eritin.
Sonra tencerenizi ocağa alın…şeker eriyene kadar tencereyi orta ateşte kaynatın.
Reçel kaynayana kadar tencereyi arada sırada tahta kaşıkla hep aynı yöne olmak kaydı ile karıştırın….
Reçel kaynamaya başladığı an reçele bir parça tereyağ atın … reçeli kayısılar hafiften yumuşayana kadar ( 10-15 dakika) kaynatın…tereyağ reçel kaynarken reçelin köpüklenmesini önleyecek…reçeli çok karıştırıp kayısıları zedelemeyin…

10-15 dakika sonra kaynayan reçel tenceresinin altını tamamen kapatın… reçel tenceresinde ki yumuşamış kayısıları delikli kepçe yardımı ile hazırladığınız süzgece çıkartın.
Kayısılar süzgeçte beklesin soğusun. Soğumuş kayısıların üstünü ve reçel şerbetini üstünü birer kapak yardımı ile kapatın. . üstü kapatılmış kayısılar ve reçel şurubu sabaha kadar beklesin.
Sabah süzgeçte ki kayısılardan tencereye süzülen balı geceden altını kapattığımız reçel şerbetinin içine ekleyin. Ocağı da yükseğe yakın orta ateşte yakın ve şerbeti kaynatmaya başlayın.
Kaynayan şerbet kıvam bulup koyulaşınca süzgeçte bekleyen kayısıları + şerbeti birbirine kavuşturun. Ateşin altını kısın.

Kayısıları eklenmiş reçel tencerenizi 5-10 dakika daha kaynatın. Reçelin son aşamasına geldik ..hazır olan reçeli ocaktan almadan 3 dakika önce kaynayan reçelin içine 1 yemek kaşığı limon suyu sıkıp reçeli 3 dakika daha kaynatın,reçeli tahta kaşıkla şöyle bir karıştırın… ve ocağın altını 3 dakika sonra kapatın.kıvamları resimlere bakarak siz ayarlamalısınız…( reçele limon suyu yerine 1-2 parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz)
Reçeliniz pişti hazır. 5 dakika bekleyin.
Sonra sıcak reçeli temiz ve kuru bir tahta kaşık yardımı ile cam kavanozlara koyun.
Kayısıları nazikçe şişelere paylaştırın. Kayısılar şişelere yerleştikten sonra tencerede kalan şerbeti de şişelere pay edip şişelerin ağzını hava almayacak şekilde hemen kapatın.

Şişelerin kapağını kapattıktan hemen sonra şişeleri baş aşağı ters çevirin. Bir 10 dakika sonra şişeleri düz çevirin ve kontrol edin kapaktan akan ,sızan bir şey yok ise şişeleri yine baş aşağı ters çevirin ve bu şekilde soğutun.
Akan sızan bir şey var ise şişenin kapağını değiştirin ve aynı işlemleri tekrarlayın.
Soğumuş reçelleri rutubetsiz, karanlık, serin bir mutfak dolabında muhafaza edebileceğiniz gibi buzdolabında da saklayabilirsiniz. Afiyetler olsun.
__________________

"Bir yαrım αklın kuyusundα öbür yαrım αşkın kuytusundα...
Cennet ve cehennem αrαsındα.Ucu sırαttαn geçen bir uçurum kenαrındα...
Â'râftα.....
Ârâfın dα αrαsındα...Ar ve αf yαrαsındα..."
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi su damlası 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
"Hadi"/medineweb Satır Arası Birkaç Kelam su damlası 0 37 24 Temmuz 2019 23:42
"Geldim "/medineweb Satır Arası Birkaç Kelam su damlası 1 39 24 Temmuz 2019 23:34
"Kayısi Reçeli" Reçeller/Marmelatlar su damlası 1 73 28 Haziran 2019 21:32
"Dondurmalı İrmik Tatlısı " Tatlılar gün ışığı 1 64 10 Haziran 2019 21:23
"Unuturmuyum sence...??? "/medineweb Gönülden Dökülen Nağmeler su damlası 1 96 29 Nisan 2019 18:15

Alt 28 Haziran 2019, 21:40   Mesaj No:2
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
su damlası - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:su damlası isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13055
Üyelik T.: 18 Aralık 2010
Arkadaşları:39
Cinsiyet:-
Memleket:sivas
Mesaj: 9.877
Konular: 603
Beğenildi:5127
Beğendi:4344
Takdirleri:5250
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Not : Reçellerde, reçelleri pişirirken ya da pişmiş reçelleri tabağa alırken mutlaka ama mutlaka tahta kaşık kullanın.

Birde benim notum var sadece kayısı reçelinde uyguladıgim bir püf nokta 😊
Reçelimiz piştikten sonra bir tane aspirini ezip ilave ediyorum ..küflenme barlanma olmaz ..
Sizlerde deneyin ..

Afiyet olsun...
Eklenen Resim Ön İzlemesi
Dosya tipi: jpeg kayisi-receli-tum-ayrintilari-ile-5.jpeg (64,9 KB (Kilobyte), 2x kez indirilmiştir)
__________________

"Bir yαrım αklın kuyusundα öbür yαrım αşkın kuytusundα...
Cennet ve cehennem αrαsındα.Ucu sırαttαn geçen bir uçurum kenαrındα...
Â'râftα.....
Ârâfın dα αrαsındα...Ar ve αf yαrαsındα..."
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
"Gül Reçeli/ medineweb su damlası Reçeller/Marmelatlar 3 07 Haziran 2019 07:48
"Ecir" olmakla " esir" olmak arasında sıkışan insan suhtem Üyelerimize Ait Makaleler 9 10 Aralık 2018 23:10
"İncir Reçeli "/ medineweb mutfağı su damlası Reçeller/Marmelatlar 0 05 Kasım 2017 19:26
EŞİNİ "EV"E BAĞLAYAN ve Evi "Mutluluk Yuvası" Yapmayı Başaran Kadınlar KuM TaNeSi Evlilik-Nikah Konuları 17 11 Ekim 2017 21:15
""Müşrikleri Tekfir Etmemek/Onların Kafir Olduklarından Şüphe Etmek"" kamer34 Tevhid Ve Şirk Konuları 9 13 Mart 2014 23:27

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285