Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB MUTFAĞI.::. > Medineweb Mutfağı > Turşular

Konu Kimliği: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi:  08 Eylül 2020 (19:43), Konuya Son Cevap : 08 Eylül 2020 (19:48). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 08 Eylül 2020, 19:43   Mesaj No:1
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:67
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:40
Mesaj: 9.128
Konular: 799
Beğenildi:8010
Beğendi:6330
Takdirleri:12799
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Turşu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Turşu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sonbahara adım attığımız şu günlerde lahana, karnabahar ve kırmızı pancar gibi sebzeler tek tek tezgaha çıkmaya başladı. Kışlık konservelerin hazırlandığı şu dönemde en çok yapılan yiyeceklerden biri de turşudur. Faydası saymakla bitmez. Bu güzel yiyeceğin inceliklerini öğrenelim.

Kalp sağlığından metabolizmayı hızlandırmaya, kan şekerini dengelemekten kanserden korumaya kadar saymakla bitmeyecek kadar çok olan ev turşusu hazırlamanın bazı incelikleri var. Turşu yapımı için bunlara dikkat etmezseniz faydasından çok zararını görürsünüz. Turşunun içerisindeki sebze ve meyvelerin kalorisi de yüzde 30’a kadar düşüyor.

TURŞU NASIL YAPILIR?
Evde turşu hazırlarken yararlı bakterilerin mayalanma sürecini başlatması ve zararlı bakterilerin turşuda bulunmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Aksi halde hem tat ve lezzet açısından başarılı bir turşu yapılamaz hem de zararlı bakteriler veya onların toksinleri besin zehirlenmelerine neden olabilir.

SEBZE VE MEYVELERİ DİKKATLİ SEÇİN
Turşu yaparken içerisine koyacağınız sebze ve meyveleri dikkatli seçin. Diri, ezilmemiş, çürümeye başlamamış olanları seçmeye çalışın. Çürümeye ve yumuşamaya başlamış olan sebze ve meyveler asla turşunun içine konulmamalı. Çürümeye başlamış olan sebze ve meyvelerde zararlı bakteriler olabilir. Bu bakteriler gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

MUTLAKA CAM KAVANOZ KULLANIN
Turşu hazırlamak için kullanılacak kaplar; cam kavanoz veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onaylı tek kullanımlık plastik kaplar olmalı. Diğer kaplarda hazırlandığında turşunun içerisine kabın yapımında kullanılan ve insan vücudu için kanserojen olabilen maddelerin geçişi olabilir. Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli.

TURŞU YAPARKEN HER ŞEYİ ÇOK İYİ YIKAYIN
Sebzesinden meyvesine, kavanozundan kepçesine ev turşusu yaparken el değilen her şeyin çok iyi yıkanmış olması gerekiyor. Kimyasal temizlik maddelerinden de çok iyi arınmış olması gerekiyor. Aksi taktirde turşunun fermantasyonunun düzgün oluşması engellenir.


TUZ KULLANIMINA DİKKAT
Turşu kurarken tuz kullanımına dikkat edin. Dengeli tuz kullanımı hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemli. Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.


TURŞUYU KAYA TUZU İLE HAZIRLAYIN
Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın. Çünkü normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözleniyor. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekir.

İÇME SUYU KULLANIN
Turşu kurarken kullanılacak olan salamura suyunu içme suyundan hazırlayın. Temiz olmayan su ile hazırlanan salamura suyu zarar bakteriler için üreme alanı olacaktır. Bu nedenle salamura için ya içme suyu tercih edin ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.

SİRKE VE LİMON TUZU
Sirke ve limon tuzu olmadan turşu eksik kalır. Özellikle bamya, fasulye gibi asitlik oranı düşük sebzelerden turşu yapıyorsanız mutlaka kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Sirke ve limon tuzu turşunun rengini korur, turşu fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşumu engellenir.

TURŞUNUN MUHAFAZA EDİLECEĞİ ORTAM ÇOK ÖNEMLİ
Turşu kurarken hazırlanan sebze ve meyveler karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edilmeli. Isının 20 dereceden yüksek olduğu bir ortamda bekletirseniz zararlı bakterilerin oluşması ve hızla artması için mükemmel bir alan oluşturmuş olursunuz. Zararlı bakterilerin olduğu bir turşu sağlığınız için büyük risk oluşturur.

BEYAZ TABAKAYI BEKLETMEDEN ALIN
Turşu oluşumu sırasında turşunun üst yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşur ise hemen alınması gerekir çünkü küf oluşmasına ve turşunun bozulmasına neden olur. Ara ara kontrol edilerek yine oluşursa yine hemen alınmalı. Bu beyaz tabaka turşuya uygun oranlarda tuz eklenmediyse ve turşu uygun sıcaklıkta bekletilmediyse oluşuyor.

TURŞU TÜKETİRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Turşu tüketirken unutulmaması gereken en önemli nokta turşunun tuz, yani sodyum içeriğidir. Salatalıkta normalde en fazla 6 gram sodyum bulunurken salatalığın turşusunda ise bu miktar 1300 grama kadar çıkar. Diğer sebze ve meyveler için de bu durum çok farklı değildir. Bu nedenle hipertansiyonu, kronik böbrek yetmezliği, kalp hastalığı, mide rahatsızlığı olan ve ödem problemleri yaşayanların çok fazla tüketmemesi gerekir. Aksi halde fayda yerine zarar verecektir.

Afiyetle efenim*
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Gözümüz Yanmasa Neler Görecekmişiz Neler Komik Paylaşımlar Mihrinaz 0 40 20 Ekim 2020 23:42
Gam/ZEDEYİM Bilgi Dağarcığı Kara Kartal 1 41 20 Ekim 2020 23:35
En Dayanıklı Çin Malı Komik Paylaşımlar Sükutu-Ezber 2 51 19 Ekim 2020 21:32
Geleceğin Psikolatları Nasıl Yetiştirilir Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 1 39 17 Ekim 2020 21:18
Allah Rahmet Eylesin Hasan Onat Hocam Taziye-İlan-Selamlaşma nurşen35 2 60 28 Eylül 2020 13:43

Alt 08 Eylül 2020, 19:48   Mesaj No:2
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:67
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:40
Mesaj: 9.128
Konular: 799
Beğenildi:8010
Beğendi:6330
Takdirleri:12799
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Söz konusu turşu ve reçelse herkesin kendine has bir reçetesi var demektir. Gözümüz korkar mesafeli yaklaşırız bunları yaparken. Yukarda sıralanan maddelerin hepsini yaşamislıgim var. İnce tuz kullandım turşum eridi, oda sıcaklığında açıkta beklettim erken olgunlaşti. Üzeri küf yaptı. Bozuldu deyip attığım oldu

Yukardaki açıklamaları dikkate alarak sizde harika turşlar yapabilirsiniz.

Sizlerin recetelerinide almak isteriz. Turşu kurarken mutlaka şunu yapın dediginiz fikir ve önerileri bekleriz..
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
Ebeveynlerin okul konusunda dikkat etmesi gerekenler suhtem Çocuk ve Aile Sağlığı 1 20 Ocak 2014 20:06
Kuran Kursu Öğreticiliği Kadrolarına Müracaat Edeceklerin Dikkat Etmesi Gerekenler MERVE DEMİR Kur'ân Kursları 10 10 Aralık 2012 15:23
Eğlence ne demektir, oyun ve eğlencede dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? KuM TaNeSi Bilgi Dağarcığı 0 09 Nisan 2009 16:52
İbadetleri yaparken isteksiz olmamızın bazı nedenleri vardır KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 0 09 Nisan 2009 13:30
Göbek Bağı Düşene Kadar Dikkat Edilmesi Gerekenler Belgin Tıbbı Nebevi Ve Alternatif Tıp 0 19 Nisan 2008 13:53

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb alemdarhost.com sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286