Faydası saymakla bitmez
Nane yaprağı veya naneden elde edilen uçucu yağ gıdalarda çeşni, tat-koku verici&düzeltici ve ilaç olarak kullanılıyor. Nanenin yemeklere lezzet katmasının yanı sıra şifalı özelliklerinin de bilindiğini, hâttâ hazımsızlıkta nane-limon kaynatıp içmenin ilk akla gelen ev ilacı olduğunu belirten Türk Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi) Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik 'Anadolu'da yaptığımız halk ilacı araştırmalarında, değişik yabani nane türlerinin yaprak ve uçucu yağının halk ilacı olarak kullanıldığını gördük. Nane çay halinde bilhassa mide ağrıları, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kullanılmaktadır. Halkımız uçucu yağına çok güzel bir isim vermiş: Nane ruhu' şeklinde açıklamalar yaptı.
Şifası Avrupa İlaç Kurumu tarafından kabul edildi
Nane çayının faydalarının altını çizen Prof.Dr.Sezik 'Bitki çaylarında ve eczacılıkta kullanılan nanenin bilimsel adı Mentha piperita' dır. Diğerlerinden ayırmak için bu naneye 'tıbbi nane' diyoruz. Tıbbi nanenin tarımı yapılır ve kurutulmuş yaprakları çay olarak kullanılır. Bu çayın bulantı, hazımsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında belirtileri giderici olarak kullanılabileceği Avrupa İlaç Kurumu tarafından da kabul edilmiştir. Pek çok bilimsel kitapta, bu kullanılışların yanında gaz giderici, sindirim sistemindeki kasılmaları azaltıcı, safra salgısını artırıcı olarak da kullanılabileceği kayıtlı. Son yıllarda antioksidan, ağrı azaltıcı etkilerinin bulunduğu ve bilhassa radyoterapide radyasyonun zararlı etkilerinden cildi koruduğunu gösteren araştırmalar da yayınlandı. Kısacası tıbbi nane şifalı, yararlı bir bitkidir' dedi.
Bitki çaylarındaki nane 'Tıbbi nane'
Nane çayının etkisi, yapraktan suya geçen, mentol, fenolik asitler ve flavonoit genel adı verilen maddeler tarafından meydana getirilir. Tıbbi nanenin şifalı etkilerinden yararlanılması için öneride bulunan Prof.Dr. Sezik 'Nane yaprağı ya tek başına veya benzer etkilere sahip başka bitkilerle olan karışımları halinde kullanılır. Piyasada bu şekilde hazırlanmış poşet bitki çaylardan bir adetini kupaya koyup üzerine çok sıcak olmayan (çok sıcak olursa kokulu maddeyi kaybedebilirsiniz) su ilâve edip 5 dakika civarında bekletip içtiğinizde rahatladığınızı hissedeceksiniz. Reflüsü olanlar nane çayı içmemeli, reflüyü artırabilir. Nane çayı içmek için midenizde rahatsızlık hissetmeyi beklemeyin, diğer şifalı etkilerinden yararlanmak için nane çayını daha sık içmekte yarar var,' diyerek sözlerine devam etti.
Pazardan alınan nane nedir?
Pazar veya aktardan alınan nanenin türünün farklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sezik 'Pazardan alınan nane, başka bir nane türüdür. Kimyasal yapısı biraz farklıdır. Dolayısıyla etkisi de değişik olur. Eğer, aktardan nane alıp çay gibi demleyip içiyorsanız, pazardan taze nane alıp yapraklarını kurutup kullanın daha iyi. Tabii en iyisi kalitesi belli, hijyenik şartlarda hazırlanan, tıbbi nane taşıyan poşet çayları kullanmaktır' dedi
yeni şafak
alıntıdır