|
Konu Kimliği: Konu Sahibi küskün,Açılış Tarihi: 28 Ocak 2015 (17:40), Konuya Son Cevap : 28 Ocak 2015 (17:43). Konuya 2 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
28 Ocak 2015, 17:40 | Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 45598 Üyelik T.:
20 Ekim 2014 | Ankara üniversitesi 2012-2013 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı ara sınavı Ankara üniversitesi 2012-2013 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı ara sınavı ANKARA ÜNİVERSİTESİ (YARIYILLIK) İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAVI A Adı - Soyadı : …………………………………………………… Öğrenci Numarası : …………………………………………………… Programı : …………………………………………………… Salon Numarası : …………………………………………………… 1. Bu kitapçıkta bulunan testler ve test numaraları aşağıdaki gibidir: Test Adı: İslam Felsefesi Sayfa No: 1 Hadis Metinleri -I 7 İslam Tarihi -II 14 Her dersten 30 soru olmak üzere testte toplam 90 soru yer almaktadır. 4. Soruları cevaplarken size zor görünen sorular üze- rinde fazla zaman harcamayınız. Zamanınız kalırsa, cevaplayamadığınız sorulara yeniden dönünüz. 5. Bu kitapçıkta yer alan her sorunun yalnızca tek doğru cevabı vardır. Bir soru için birden çok cevap işaret- lenmişse, o soru yanlış cevaplanmış sayılacaktır. 6. Cevaplarınızı koyu siyah ve yumuşak uçlu kurşun kalemle işaretleyiniz. İşaretlerinizi cevap yerlerinin dışına taşırmayınız. Tükenmez kalem ya da dolmakalem kullanmayınız. 7. Cevap kâğıdınızı buruşturmayınız, katlamayınız ve üzerine gereksiz işaret koymayınız. 8. Değiştirmek istediğiniz cevabı yumuşak bir silgiyle, cevap kağıdını yıpratmadan, temizce siliniz ve yeni cevabınızı işaretlemeyi unutmayınız. 9. Puanlama yapılırken, her teste verdiğiniz doğru cevaplarınız dikkate alınacak, yanlışlar doğruları götürmeyecektir. 10. Sınavda uyacağınız diğer kurallar bu kitapçığın arka kapağında belirtilmiştir. 2. Bu soru kitapçığının türü A’dır. Bunu cevap kâğıdınızdaki ilgili yere aşağıdaki gibi kodlayınız ve Salon Görevlisinin de ilgili yere kodladığınız bilgiyi onaylamasını sağlayınız. KİTAPÇIK TÜRÜ AB Bu kodlamayı cevap kâğıdınıza yapmadığınız veya yanlış yaptığınız takdirde, sınavınızın değerlendirilmesi mümkün değildir. 3. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 120 dakikadır. Her bir test için yaklaşık 40 dakikalık bir cevaplama süresi düşmektedir. 2.Sınıf 3.Yarıyıl - Pazar Öğleden Sonra Oturumu A 1 Diğer Sayfaya Geçiniz. 1. Maddeyi tek gerçeklik kabul edip maddeden bağımsız ruhu inkâr eden, âlemin ezeli olduğunu ve bir yaratıcısının bulunmadığını savunan görüş İslam düşüncesinde aşağıdaki ekollerden hangisiyle adlandırılır? A) Rivâkiyye B) İşrakîlik C) Dehrilik D) Tabiatçılık E) Meşşaîlik 2. İslam felsefesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez A) İslam coğrafyasında Müslüman filozoflar tarafından ortaya konulan felsefenin adıdır. ? B) İslam’ın doğuşundan itibaren başlayan ve tercüme hareketleri ile gelişen ve yetkinleşen bir felsefedir. C) Felsefe konularını felsefî bir tarzda ele alan Kindî, İslam felsefesinin ilk filozofudur. D) İslam felsefesi alanında yazılan eserlerin dili yalnızca Arapçadır. E) İslam felsefesinde filozoflar ulûhiyet, ruh, Tanrı-alem ilişkisi gibi konuların yanı sıra tabiat ilimleri ile ilgili konularla ilgilenmişlerdir. 3. İslam felsefesinde kavramlarla ilgili yazılmış sözlük şeklindeki ilk eser ve yazarı aşağıdakilerden hangisidir? A) Seyyid Şerif Cürcânî/Tarifât B) Tehanevî/Keşşâfu Istılahati’l-Fünûn C) Fârâbî/Meâni’l-Akl D) İbn Sînâ/El-Birr ve’l-İsm E) Kindî/Risâle fî Hudûdi’l-Eşya ve Rusûmihâ 4. Müslümanlar için akıl ilk olarak Tanrı’nın en önemli sıfatıdır. İkinci olarak melekler veya göksel cevherlerin aklıdır. Üçüncü tür akıl ise insan aklıdır. Bunu yanında İbn Sînâ ve onu takiben Gazzâlî, peygamberlerin mazhar olduğu ve müstefad akıl derecesinin üzerinde yer alan bir akıldan bahsederler ki bu…. mertebesidir. Yukarıdaki boşluğa gelecek kavram aşağıdakilerden hangisidir? A) Münfail Akıl B) Kutsî Akıl C) Bilfiil Akıl D) Zahir Akıl E) Bilmeleke Akıl 5. -Bilkuvve canlılığa sahip olan tabiî cismin ilk yetkinliği -Kendi zâtıyla kâim olan ve varlığında başkasına ihtiyacı olmayan -Suretleri kabul etme gücü Yukarıdaki tanımları karşılayan kavramlar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) Nefs/Cevher/Heyûlâ B) Cevher/Araz/Nefs C) Ruh/Araz/Hâdis D) Nefs/Cevher/İllet E) Heyûlâ/Cevher/Araz İSLAM FELSEFESİ |