|
Konu Kimliği: Konu Sahibi NUR,Açılış Tarihi: 14 Mart 2009 (16:17), Konuya Son Cevap : 15 Mart 2009 (20:10). Konuya 23 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
14 Mart 2009, 16:17 | Mesaj No:1 |
RE: Sünnet Ve Hadis Sünnet Ve Hadis Bugün hayatımızdan sünneti çıkaralım, yarın hadisleri, öbür gün yazıda nasıl anlatıllmaya çalışılmışsa bağlayıcı olan sünnet çeşidini çıkaralım. Sonra alalım önümüze Kur'an ı kafamıza göre, işimize geldiği gibi yorumlayalım , hüküm çıkaralım. Hepsi aşama aşama yani, birden değil.''Tevhid'' i koruyacağız (!)ya , sanki hadislere uymak , sünnetleri eda etmek şirkmiş gibi... Doluyum ama pek yazmak istemiyorum, sadece bu yazıları görünce üzülüyorum.Çok üzülüyorum.
__________________ EN GÜZEL AŞK: ALLAH! | |
Konu Sahibi NUR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
Hadîsi anlamak için nelere dikkat etmeli | Hadis-i Şerif | NUR | 0 | 2562 | 10 Ağustos 2009 21:09 |
Allah Rızası İçin Hadis Uyduranlar/Medineweb | Hadis-i Şerif | Mihrinaz | 1 | 2975 | 10 Ağustos 2009 21:07 |
18.HAFTANIN KONUSU:Çocuklar Dünya Hayatının Süsü... | Hafta'nın Konusu | NUR | 1 | 2969 | 10 Ağustos 2009 00:05 |
35.Haftanın Misafiri Elifzişan | Hafta'nın Misafiri | kurtmehmet | 11 | 6721 | 09 Ağustos 2009 23:35 |
Çocuklar Ümmetin Geleceğidir! | Çocuk ve Aile Sağlığı | NUR | 0 | 2578 | 07 Ağustos 2009 23:03 |
14 Mart 2009, 16:32 | Mesaj No:2 |
RE: Sünnet Ve Hadis
Son paragraftan ben bunu çıkardım.Ama yazının geneline bakarsak sahih-i buhariyi bir çırpıda kenara atmış, hadis-i şeriflerin hepsini aynı kefeye koymuş, herbirine uydurma muamelesi yapmış.hicri 3. yy da hadisler tasnife tabi tutuldu. .Fitne olayları başlangıcından sonra ise hadislere daha bir titizlikle yaklaşılmış, senedler sorulmuş.Bu kitaplara bir hadis i şeriff f koyarken de ne incelemelerden geçirilmiş, kimse beğendiği hadisi koymamış.Ama yazıda apaçık genelleme yapılmış.Pek çok alim de zaten Kur'an ın ruhuna ters düşen mevzu hadisleri hüküm çıkarmada kullanmaz . O halde ben de soruyorum.Sünneti, hadisleri Kur'an ın ruhuna ters diye yok sayarsak Kur'an kendi kafamıza göre yorumlanmış olmuyor mu?Bahsettiğiniz Kur'an ın ruhuna ters hadisler hangileridir?Sahih-i buhari de kaç tane vardır.Öğrenmek istiyorum.Cehaletimi affedin.
14 Mart 2009, 16:50 | Mesaj No:3 | |
Durumu: Medine No : 16627 Üyelik T.:
11 Şubat 2012 | RE: Sünnet Ve Hadis Alıntı:
| |
14 Mart 2009, 17:01 | Mesaj No:4 |
11 Şubat 2012 | RE: Sünnet Ve Hadis
Kardeşim ben ehlisünnet ve ehlisünnet olmayan diye bir ayrım yapmıyorum.Doğruysa doğru yanlışsa yanlış diyorum kimseyi yüceltme ve aşağılama durumumda yok.Senin doğruların sana benimde bana benimle hiçbir şekilde fikir tartışmasına bir zahmet girme senin anlayışında olanlarla işim olmaz...Allaha şükür sünnetide hadiside bilirim ama hepsinide kabul etme diye bir anlayışa sahip değilim doğruları beni bağlar.dinimide öğreneceğim sahih kaynaklar yeter bana şeyh miş tarikatmış cemaatmiş mezhepmiş vs bunlar benim anlayışımda sade teferuattır.bağlıyıcılığıda yoktur.Bende bağlayıcı tek kaynak Kuran ve kurana uygunluk kimden olursa olsun farketmez yeterki kurana uysun. islam olmuş isem yeter bana.Baki kardeşim bak seninle hiç bir şekilde hiç bir konuda tartışmıyacağım nedenini soracak olursan anlayışımız çok faklı ve ne sen beni anlarsın nede ben seni uzatmanında alemi yok.
|
14 Mart 2009, 18:24 | Mesaj No:5 |
Durumu: Medine No : 9 Üyelik T.:
14Haziran 2007 | RE: Sünnet Ve Hadis Ve Peygamber, elçi Hz.Muhammed olarak yaptıkları ile bizim için bağlayıcıdır, insan hz.Muhammed olarak yaptıklarım yapmak gibi bir sorumluluğumuz yoktur. Doğrudur zaten istesenizde Efendimiz(s.a.v)in üstün ahlakını,güzel adetlerini,asil duygularını ve insanlığı şehvet bataklığına düşmekten kurtaran üstün meziyetlerine hakim olduğu hayatı yansıtamazsınız.Efendimiz (s.a.v)i örnek alabilsek bundan daha güzel ne olurki. Şuda unutulmamalıdırki,Efendimiz(s.a.v)in örnekliği Kuran ve Sünnetin temeline dayanan konulardan biridir. |
14 Mart 2009, 18:43 | Mesaj No:6 |
RE: Sünnet Ve Hadis
Bağlayıcı sünnet:Namazın rekat sayısı ve kılınma biçiminde olduğu gibi. Bu yönü ile Peygamber(sav) ve sünneti bizim için bağlayıcı olup, onsuz İslam'ı yaşamamız mümkün değildir. Ayrıca peygamber (sav)'ın kendi içtihadı ile hayata geçirdiği ve yaşanarak sürdürülen fiilleri de sünnet kapsamındadır. Bu fiiller sözle (hadisle) bize intikal etmiş de olsa pratiğe geçirildiği için sünnet sayılmaktadır. Bu tanımın dışında kalan fiil ve sözleri sünnetin kapsamı içinde görmüyoruz. Hadis Hadis;Pratiği olmayan ve yaşama geçirilmemiş, rivayet olarak bize intikal etmiş "Peygamberin söylediği söylenen sözlerdir" Söz (hadis), sünnet gibi değildir. Zira, söz bir konu ile ilgili bir kez söylenmiştir. Sünnet ise, sürekli ve defalarca tekrar edilerek (yaşanarak) bize kesin bir bilgi (mütevatir) olarak ulaşmış ve sabitleşmiştir. alıntı -------------------------------- benim karşı çıktığım nokta hadisin bu kadar basite indirgenmesi, kapsamının daraltılmasıdır..ben yazılanlardan şunu anladım:Ahkam , kendisi ile amel edilen hadisler dışındakilere uyma zorunluluğumuz yoktur.Dinde huccet değildirler gibi...Bu yüzden yazıyı yadırdadım.İster hadis olsun, ister sünnet olsun her ikisi de İslam ın ruhunu, Kur'an ın özünü taşır.Örneğin'' ettebessümü sadegatün'' hadis-i şerifi şu veya bu şekilde İslam ın ahlakını , peygamber efendimiizn sünnetini yansıtır.Sünnetlere uyma zorunluluğumuz olduğu gibi onların teorik ifadesi olan hadislere de uyma zorunluluğumuz vardır.Sünnetin kısımlarını da aydınlatıcı olması için ben ilave edeyim.Sünnet 3 kısımdır : 1- fiili sünnet(peygamber efendimizin bizzat yaptığı, bizlerede emrettiği davranışları, size göre bağlayıcı olan sünnet) 2- kavli sünnet(peygamber efendimizin müslümanlara öğütlediği sözler ki bunlar islam ahlakının oluşmasında yegane verilerimizdir) 3 - takirir sünnet(peygamber efendimizin hakkında bir beyanda bulunmadığı, sessiz kaldığı sünnet çeşidi, bu da hayatın çeşitli şartlarında bizlerin başvuracağı bir sünettir.) Üç sünnet çeşidi de farklı olmasına rağmen üçüne de uyarım.İşin ilmi boyutunda, hüküm vaaz etmede, fıkıhta kullanılan sünnet çeşidi ilk nev'i dir.Ama müslümanların sünnet deyince yalnız bu kısmı anlamamaları gerekir. Eleştirel, objektif bakış açısı yakalayacağım, böylece gerçek tevhidi gerçekleştireceğim gibi düşünüyorsanız bu metod yanlıştır.Bizim savaşımız hurafelere, bidatlara, sapık düşüncelere olmalıdır.Sünnete, hadise değil. Bunları yazma nedenim de Allah ın Kur'an da buyurduğu emridir: Andolsun, sizin için, Allah'ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah'ı çokça zikredenler için Allah'ın Resûlü’nde güzel bir örnek vardır.Ahzab 33 Çölde kum tanesi de olsa öğrendiklerimin zekatıdır, Veda hutbesinde Allah rasülünün Kur'an dan sonra yapışmamızı emrettiği iki şeyden biridir. kimse de kimsenin avukatı değildir.
14 Mart 2009, 22:22 | Mesaj No:7 |
Baki her konuda bir tek bilen sensin gibi davranıyon davranışlarında tutarsızlık görülmesi gereken biri varsa oda sensin Şahıs imam malike laf demişmiki sen hemen dindar değildiri şahısa maletmişsin davranışlarında dikkatli ol
|
14 Mart 2009, 22:30 | Mesaj No:8 |
Doğru demiş tasavvufun bazı şeyleri tevhide ters gelebilir okuduklarına göre.hangi tasavvuf ehli cihadı gündemine almış söyleyebilirmisin.
|
14 Mart 2009, 22:46 | Mesaj No:9 |
Ayeti kerime çok güzel Siz kendinizi değiştirmedikçe Allah'ta sizi değiştirmez Tamamiyle katılıyorum bizlerin kendimizi değiştirebilmemiz için daha ne gerekiyor adem (a.s) yaratılışından peygamber efendimize kadar dikkat edersen kavim kavim helaklar olmuş ve o helaka sebep olan olayların yüz kat daha dehşetlisi bu asrımızda yaşanmakta Rehber kitabımız bir çok ayeti kerimede anlattığı şeyleri kişiler anlayamamışsa onların suçumu yoksa din büyüğü geçinen insanlarınmı? ne kadar bizlere büyüklük yapabiliyorlar?ne kadar birleştirici roller üzerinde duruyorlar? O cemaat bu cemaat diyerek islamı bin parçaya bölen mantıklar ile nereye varabiliriz. |
14 Mart 2009, 23:00 | Mesaj No:10 |
Tamam baki hepsi uyum içinde ise biri niye o cemaat kendi imamını diğer cemaat kendi imamını vs üst görüyor bak kardeşim bir dönemler ilk tasavvuf ile tanıştığım vakit imam olan şahıs bana başka yere giden bize gelmesin kafaları karışır dedi eğer aynı yolun yolcusu iseler niye kafam karışacaktı anlayamadım vahdet ya dahi iyi bilirsin soruyom bir zamanlar birileri dsp birileri dyp şimdide çokları akp diyor eğer vahdet buysa ben bir şey anlayamamışım demmeki.Hani islam bu tür siyaseti şeytaniyeden uzaktı?
|
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |