|
Konu Kimliği: Konu Sahibi GÖKCEN_AZRA,Açılış Tarihi: 08 Ağustos 2014 (13:00), Konuya Son Cevap : 08 Ağustos 2014 (13:00). Konuya 0 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
08 Ağustos 2014, 13:00 | Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 27691 Üyelik T.:
26 Nisan 2013 | Kader üzerine bir soru ve bir cevap Kader üzerine bir soru ve bir cevap SORU: Hocam Merhabalar ; 1 yılı aşkın süredir sohbetlerinizi takip ediyorum. Allah sizlerden razı olsun. Şimdiye dek anlattığınız mevzularda şüpheye düşüp başka bir kaynak arama ihtiyacım olmadı ve size güvendim, ve Kader mevzusu ile ilgili bir konuda izahatınızı rica edeceğim. Şimdiye kadar Kader ve Allah'ın ilmi ile ilgili şu şekilde iman etmiştik; 1- Allah'ın ilmi sınırsızdır ve bu sebeple kullarının gelecekte neler yapacağını bilmektedir 2- Allah kullarına zulmedici değildir. Bu iki bilgi ışığında kulların cüzi iradeleri ile tercihlerini kendilerinin yaptıklarını, Allah'ın yapacağımız tercihleri bildiğini ancak burada zorlamasının olmadığı şeklinde iman ediyordum. Son dönemdeki tartışmalar esnasında bazılarının şu fikirleri söylediklerini savunduklarını duydum ; "Allah kulların kaderini bilmemeyi tercih ediyor, bu bir eksiklik olarak düşünülmemeli" "Allah kulların tercihlerini yaptıkları anda kaderlerini yazıyor, onun öncesinde yazılı değil" "Kader kuranda bir ölçü birimi olarak isimlendiriliyor, yaratılıştaki ölçü" En'âm suresi 59. ayeti mealen ( Diyanet Meali ) Gaybın anahtarları Allah'ın yanındadır; onları O'ndan başkası bilmez. O, karada ve denizde ne varsa bilir; O'nun ilmi dışında bir yaprak bile düşmez. O yerin karanlıkları içindeki tek bir taneyi dahi bilir. Yaş ve kuru ne varsa hepsi apaçık bir kitaptadır. bu ayette geçen "ne varsa bilir" kısmını izahatları için kaynak kabul ediyorlar. Konuyu açıklar mısınız ? Teşekkürler. ***** CEVAP: Selamünaleyküm. Değerli kardeşim, Kader konusunda ‘ötesi olmayan cevap’ üretmek mümkün değildir. İslam’ın ilk zamanlarından bugüne kadar tartışılan ana konulardan biri olarak gelmiştir günümüze. Çünkü Allah Teâlâ, kullarına bu hususta iman etmenin dışında hiçbir ayrıntı bildirmemiştir. ‘Neden, nasıl?’ gibi sorulan soruların hiç birinin kati cevabı yoktur. Kim bu konuyu derinlemesine öğrenmek istedi ise boğulmuş ya da boğulmaktan zorla kurtulmuştur. İman edip teslim olmak tek çaredir. Biraz aklı çalışan herkes bu konuda kendi çapında öyle veya böyle bir yığın gerekçe üretebilir. Bir hususa dikkatinizi çekmek istiyorum: Sözünü ettiğimiz başlık başta olmak üzere kaderle alakalı başlıkların hiç birinin pratik Müslümanlığımıza getireceği bir katkısı yoktur. İman etmek veya etmemek dışındaki bütün ayrıntılar adeta bir tuzak gibidir. Bu nedenle uzak durmanızı hararetle tavsiye ederim size. Allah yardımcımız olsun. Dinimizi kendi ellerimizle şekillendirmeye benzer bir tartışma sürecine doğru kaydırıldık. Kendi nefsim adına da mü'min kardeşlerim adına da gayet ağır bir endişe taşıyorum. Allah akıbetimizi hayretsin. Dua eder, dualarınızı beklerim. Selamünaleyküm. Nureddin Yıldız |
Konu Sahibi GÖKCEN_AZRA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
Bir Cuma vakti | Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler | Allahın kulu_ | 1 | 2101 | 06 Şubat 2015 19:12 |
akışına bırak...! | Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler | Mihrinaz | 8 | 6916 | 20 Aralık 2014 00:11 |
Hayatın Gerçekleri!... | Serbest Kürsü | GÖKCEN_AZRA | 14 | 9642 | 19 Aralık 2014 23:37 |
MUTLU KADIN OLAbilmek... | Psikoloji | mehmet akif2 | 3 | 2213 | 12 Aralık 2014 19:54 |
filistinli bakan! | İslami Haberler | GÖKCEN_AZRA | 2 | 1947 | 10 Aralık 2014 23:41 |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |