|
Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi: 03 Nisan 2015 (09:59), Konuya Son Cevap : 03 Nisan 2015 (09:59). Konuya 0 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
03 Nisan 2015, 09:59 | Mesaj No:1 |
Bediüzzaman’ın vefatından önce vermiş olduğu en son ders Bediüzzaman’ın vefatından önce vermiş olduğu en son ders Umum Nur talebelerine Üstad Bediüzzaman’ın vefatından önce vermiş olduğu en son derstir Aziz kardeşlerim, Bizim vazifemiz müsbet hareket etmektir. Menfî hareket değildir. Rıza-yı İlâhîye göre sırf hizmet-i imaniyeyi yapmaktır, vazife-i İlâhiyeye karışmamaktır. Bizler âsâyişi muhafazayı netice veren müsbet iman hizmeti içinde herbir sıkıntıya karşı sabırla, şükürle mükellefiz. Meselâ, kendimi misal alarak derim: Ben eskiden beri tahakküme ve terzile karşı boyun eğmemişim. Hayatımda tahakkümü kaldırmadığım, birçok hâdiselerle sabit olmuş. Meselâ, Rusya’da kumandana ayağa kalkmamak, Divan-ı Harb-i Örfîde idam tehdidine karşı mahkemedeki paşaların suallerine beş para ehemmiyet vermediğim gibi, dört kumandanlara karşı bu tavrım, tahakkümlere boyun eğmediğimi gösteriyor. Fakat bu otuz senedir müsbet hareket etmek, menfî hareket etmemek ve vazife-i İlâhiyeye karışmamak hakikati için, bana karşı yapılan muamelelere sabırla, rıza ile mukabele ettim. Cercis Aleyhisselâm gibi ve Bedir, Uhud muharebelerinde çok cefa çekenler gibi, sabır ve rıza ile karşıladım. Evet, meselâ seksen bir hatâsını mahkemede ispat ettiğim bir müdde-i umumînin yanlış iddiaları ile aleyhimizdeki kararına karşı, beddua dahi etmedim. Çünkü asıl mesele bu zamanın cihad-ı mânevîsidir. Mânevî tahribatına karşı sed çekmektir. Bununla dahilî âsâyişe bütün kuvvetimizle yardım etmektir. Evet, mesleğimizde kuvvet var. Fakat bu kuvvet, âsâyişi muhafaza etmek içindir. Tarihçe-i Hayat Lügatler : âsâyiş : bir yerin düzen ve güvenlik içinde bulunması durumu, güvenlik aziz : çok değerli, izzetli Başvekil : Başbakan beyan : açıklama cihan : dünya derc edilen : yerleştirilen Divan-i Harb-i Örfî : Sıkıyönetim Mahkemesi envar-ı iman : iman nurları hazret : saygıdeğer; saygı maksadıyla kullanılan bir ifade hitabe : konuşma, sesleniş hizmet-i imaniye : imana ait hizmet Kur’ân-ı Hakîm : her bir âyet ve sûresinde sayısız hikmet ve faydalar bulunan Kur’ân menfî hareket : yıkmak, yakmak, saptırmak, inkâr etmek gibi olumsuz ve yıkıcı hareket, davranış misal : örnek muhafaza : koruma müellif : kitap yazan, yazar mükellef : sorumlu, yükümlü müsbet hareket : yapmak, yol göstermek, yardım etmek gibi olumlu ve yapıcı hareket, davranış müsbet : olumlu, yapıcı müteveccih : yönelik, yönelmiş neşredilen : yayınlanan Reis-i Cumhur : Cumhurbaşkanı şükür : Allah’ın (c.c.) nimetlerine karşı memnunluk gösterme; Allah’a teşekkür etme tahakküm : baskı, zorbalık telâkki : anlama, kabul etme terzil : rezil ve alçak gösterme umum : bütün vazife-i İlâhiye : Allah’a ait olan iş âlem-i İslâm : İslâm âlemi Aleyhisselâm : Allah selâmı onun üzerine olsun âsâyiş : bir yerin düzen ve güvenlik içinde bulunması durumu, güvenlik Cenâb-ı Hak : Hakkın ta kendisi olan şeref ve yücelik sahibi Allah cihad : Allah için kutsal şeyleri koruma gayret ve mücadelesi cihad-i mânevî : ilim, fikir, dua gibi mânevi unsurlarla din düşmanlarına karşı mücadele dahil : iç dahilî : içe ait düstur : kural, prensip hakikat : doğru, gerçek hakikî : gerçek hâricî : dışarıya ait, dış ile alâkalı hizmet-i imaniye : iman hizmeti içtihad : dinen kesin olarak belirtilmeyen bir konuda Kur’ân ve hâdise dayanarak hüküm çıkarma ihlâl edici : bozucu, karıştırıcı ihlâs : ibadet ve davranışlarda sadece Allah rızasını gözetme; samimiyet istimal edilme : kullanılma menfî hareket : yıkmak, yakmak, saptırmak, inkâr etmek gibi olumsuz ve yıkıcı hareket, davranış meslek : hizmet yolu, ekolü mezkûr : adı geçen muamele : davranış muhafaza etmek : korumak muharebat : harpler, savaşlar mukabele etmek : karşılık vermek muvaffak etmek : başarıyı sağlamak, oluşturmak müdde-i umumî : savcı mükellef : birşeyi yapmaya mecbur olan, yükümlü müsbet hareket : yapmak, yol göstermek, yardım etmek gibi olumlu ve yapıcı hareket, davranış tahribat : tahripler, yıkıp bozmalar tecavüz : saldırı, haddi aşma vazife-i İlâhiye : Allah’a ait olan iş alıntıdır sorularla risale | |
Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... | Erzurum Atatürk İlitam | EyMeN&TaLhA | 0 | 6358 | 14 Temmuz 2015 13:14 |
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... | Erzurum Atatürk İlitam | EyMeN&TaLhA | 0 | 4216 | 14 Temmuz 2015 13:06 |
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... | Erzurum Atatürk İlitam | EyMeN&TaLhA | 0 | 5100 | 14 Temmuz 2015 13:00 |
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları | Çocuk ve Aile Sağlığı | Mihrinaz | 2 | 2844 | 14 Temmuz 2015 12:23 |
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? | Çocuk ve Aile Sağlığı | EyMeN&TaLhA | 0 | 2541 | 14 Temmuz 2015 12:03 |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |