|
Konu Kimliği: Konu Sahibi Hazan Mevsimi,Açılış Tarihi: 26 Aralık 2009 (00:33), Konuya Son Cevap : 26 Aralık 2009 (11:34). Konuya 1 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
26 Aralık 2009, 00:33 | Mesaj No:1 |
Acibtü liâmiri dâri’l-fenâ... Acibtü liâmiri dâri’l-fenâ... Acibtü liâmiri dâri’l-fenâ... Hz. Ali (ra) buyurmuştur ; وعجبت لعامر دار الفناء وتارك دار البقاء “Acibtü liâmiri dâri’l-fenâ ve târiki dâri’l-bekâ Geçici evi donatıp kalıcı evi ihmal edene şaşarım”. عجبت للبخيل الذي استعجل الفقر الذي منه هرب ، وفاته الغنى الذي إياه طلب ، فيعيش في الدنيا عيش الفقراء ، ويحاسب في الآخرة حساب الاغنياء . “Acibtü li’l-bahîli’l-lezî ista’cele’l-fakra ve yuhasebü fi’l-ahireti hisâbe’l-ağniyâ Dünyada yoksul hayatı yaşayıp ahirette zenginler gibi hesaba çekilecek olan cimriye şaşarım”. عجبت للغافل والموت يطلبه “Acibtü li’l-ğâfili ve’l-mevtü yatlubuhu Ölüm peşinde iken gaflete dalana şaşarım”. عجبت لغفلة الحساد عن سلامة الأجساد “Acibtü liğafleti’l-hussad an selâmeti’l-ecsâd Sağlık ve sıhhatini görmeyip başka şeylere imrenenlere şaşarım”. عجبت لمن عرف الله كيف لا يشتد خوفه “Acibtü limen arafe’l-lâh keyfe lâ yeşteddü havfuhu Allah’ı tanıyıp da korku ve endişesi şiddetli olmayana şaşarım”. وعجبت لمن نسي الموت وهو يرى من يموت “Acibtü limen nesiye’l-mevte ve hüve yera men yemût Ölenleri görüp durduğu halde ölümü unutana şaşarım”. عجبت لمن أنكر النشاة الأخرى وهو يرى النشاة الأول “Acibtü limen enkere’n-neş’ete uhrâ ve huve yera’n-neş’ete’l-ûlâ İlk yaradılışı gördüğü halde ikinci yaradılışı inkâr edene şaşarım”. عجبت لمن يقنط ومعه الإستغفار “Acibtü limen yaknatu ve maahü’l-istiğfar Elinde istiğfar etmek ( af dilemek) gibi bir imkân varken Allah’ın rahmetinden ümit kesene şaşarım.” 'عجبت لمن لا يملك أجله كيف يطيل امله' “Acibtü limen lâ yemlikü eceleh keyfe yatlubu emeleh Eceli elinde olmayan ham hayallerin peşinden nasıl koşar şaşarım.” وعجبت لمن شك في الله وهو يرى خلق الله “Acibtü limen şekke fi’l-lâh ve hüve yera halkallah Yarattıklarını görüp dururken Allah hakkında kuşku duyana şaşarım.” عجبت لمن يعجز عن دفع ما عراه كيف يقع له الا من ممّا يخشاه. “Acibtü limen ya’cizü an def’i mâ ârahü keyfe yekau lehü’l-emnü mimmâ yahşâhü Başına gelen dert ve belaları önlemeye gücü yetmeyen korktuğundan nasıl güvende olur şaşarım.” عجبت لمن يجهل نفسه كيف يعرف ربه “Acibtü limen yechelü nefseh keyfe ya’rifu Rabbeh Kendini bilmeyen Rabbini nasıl bilir şaşarım.” عجبت لمن يظلم نفسه كيف ينصف غيره. “Acibtü limen yazlimü nefseh keyfe yunsifu ğayreh Kendi kendine zulmeden başkasına karşı nasıl adalet edecek şaşarım.” | |
Konu Sahibi Hazan Mevsimi 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
Sevginin Üç Dili | Makale ve Köşe Yazıları | su damlası | 2 | 2218 | 16 Mart 2010 18:30 |
Akıllı anneler medyadan daha güçlüdür | Çocuk ve Aile Sağlığı | Nesli_Nur | 2 | 2088 | 16 Mart 2010 18:25 |
Kur'an Açısından Sömürü ve Sömürgeciler | Kur'ân-ı Kerim Genel | Hazan Mevsimi | 0 | 2294 | 16 Mart 2010 00:59 |
Zor İnsanlarla Diyalog Nasıl Kurulur? | Bilgi Dağarcığı | GÖKCEN_AZRA | 6 | 3774 | 06 Mart 2010 18:27 |
Tüketerek Tükenenlerden Olmamak İçin | Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler | Hazan Mevsimi | 0 | 1453 | 04 Mart 2010 18:17 |
26 Aralık 2009, 11:34 | Mesaj No:2 |
Durumu: Medine No : 6340 Üyelik T.:
19 Ocak 2009 | RE: Acibtü liâmiri dâri’l-fenâ...
"Ebedi olan ahirete inandığı halde, mesaisini aldatıcı olan dünyalık için harcayanlara alabildiğine şaşarım" Hadis'i Şerif / İbn Ebi'd Dünya "Ey âdemoğlu! Öleceğini kesinlikle bilen bir kimsenin, nasıl sevindiğine şaşarım! Yine, hesaba çekileceğine kesin olarak inanan bir kimsenin nasıl mal topladığına, kabre gireceğini kesin olarak bilen bir kimsenin nasıl güldüğüne şaşarım! Âhirete inancı olanın dünyada nasıl huzur bulduğuna, dünyanın geçiciliğini bilen birinin ona nasıl güvenip bel bağladığına ! Yine dili ile âlim kalbi ile cahil olana, su ile bedenini yıkayıp temizleyen fakat kalbi temiz olmayana insanların kusurları ile meşgul olduğu halde kendi kusurlarına hiç bakmayana şaşarım! Yüce Allah’ın kendisini gördüğünü bildiği halde O’na isyan edene şaşarım! Tek başına öleceğini, kabre gireceğini, hesap vereceğini bilen birinin beni bırakıpta nasıl insanlarla yakın dostluk kurduğuna şaşarım!(Hadis rivayeti) Resulullah (sav) mescidde iken huzuruna girdim. Bana: "Ey Ebu Zerr mescide tahiyye (selam vermek) gerekir" buyurdu. Ben: "Mescide verilecek selam nedir?" diye sorunca: "(Girince) kılacağın iki rek'at namazdır" dedi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü, Hz. İbrahim ve Hz. Musa'nın suhuflarında olanlardan herhangi bir şey size indirildi mi?" diye sordum, şu cevabı verdi: "Ey Ebu Zerr! (Evet, şu mealdeki ayetler indi deyip okudu "Şüphesiz iyi temizlenen ve Rabbinin adını zikredip de namaz kılan kimse umduğuna erişmiştir. Belki siz dünya hayatını (ahiretten) üstün tutarsınız. Halbuki ahiret daha hayırlı, daha süreklidir. Şüphesiz ki bunlar evvelki sabitelerde, İbrahim ile Musa'nın sahifelerinde de vardır" (A'la, 14-19). Ben tekrar sordum: "Ey Allah'ın Resulü, Hz. İbrahim ve Hz. Musa (a.s.)'nın suhuflarında ne vardı?" "Bunlarda" dedi, "hep ibretli şeyler vardı, (mesela şöyle denmişti): i]Ölümü görüp bildiği halde gamsız-kedersiz yaşayana şaşarım, Cehenneme kesinlikle inandığı halde gülene şaşarım, içinde yaşayanlarla birlikte dünyanın devamlı değiştiğini görüp de ondan tatmin bulana şaşarım. Kadere inanıp da (haram-helal ayırımı yapmadan hırsla mal peşinde) yorulana şaşarım. Ahiret hesabına inanıp da o maksadla çalışmayana şaşarım" (Rezin ilavesidir, ed-Dürrü'l-Mensur'da (6, 341) daha uzun olarak kaydedilmiştir) |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |